icon

Cestovanie do Chorvátska počas školského roka: Ako riešiť absenciu?

ejanjelik
28. júl 2025

Každý rok chodievame na dovolenku do Chorvátska. Tento rok sa nám narodila malá a vhodný termín nám vychádza na prvý septembrový týždeň. Máte skúsenosť s vypýtam deti zo školy? Píše sa oficiálna žiadosť alebo stačí ústne sa dohodnúť?

ejanjelik
autor
30. júl 2025
@maya_hi

@ejanjelik treba si plánovať dovolenku počas prázdnin

@maya_hi pani múdra, naplánovali sme ísť tento rok k moru,lebo mame malé bábätko. K moru chodíme hlavne kvôli synovi zo zdravotných dôvodov. Možno aj vďaka tomu mal za celý sk. rok 30 vymeskanych hodín.

ejanjelik
autor
31. júl 2025

Takže podala som žiadosť cez edupage. Prišlo mi schválenie od triednej. Ešte som podávala aj na dcéru, ta bude predškolská,tak uvidím ako to bude pri nej. Prípadne doložím papierovú ak bude treba. Ďakujem za odpovede. Ešte dodám, že musím brať ohľad na všetky 3 deti a plánovať dovolenku hlavne podľa ich potrieb a možností.

petra92
31. júl 2025

Dcerina spolužiačka chodí aj 6x do roka na Kanáre a nikto nič nerieši. Ja som napísala vzdy,ze sú chorí a dovi. Šak nechodia na kontroly či ozaj leží dieta v posteli🙄

lubka2510
31. júl 2025
@ejanjelik

Takže podala som žiadosť cez edupage. Prišlo mi schválenie od triednej. Ešte som podávala aj na dcéru, ta bude predškolská,tak uvidím ako to bude pri nej. Prípadne doložím papierovú ak bude treba. Ďakujem za odpovede. Ešte dodám, že musím brať ohľad na všetky 3 deti a plánovať dovolenku hlavne podľa ich potrieb a možností.

@ejanjelik nedaj sa zastrasit neuplnym info na koniku..riadne podaj ziadost a napis rodinne dovody ja som tak spravila v septembri ked sme.kupovali last minute a je iba moja vec a nikoho ineho kolko vymeskanych hodin bude mat moj syn 😉uzite si poriadne dovolenku

gerrwie_girl
31. júl 2025
@maya_hi

@ejanjelik treba si plánovať dovolenku počas prázdnin

@maya_hi ved to vysvetlila...

jana_eyre_2
31. júl 2025

Do 5tich dní ospravedlňuje učiteľ a viac ide cez riaditeľa podľa školského poriadku..

My chceme prvý krát ísť takto - ide ale len o jeden deň, mám schválenú dovolenku na ktorú som úplne zabudla tak ju využijeme.. keďže to bude aj so sviatkom tak ide len o jeden deň a plánujem pani učiteľkám normálne napísať že ideme na predĺžený víkend a poprosím o ospravedlnenie. Keďže moje deti sú slušne a dobre sa učia, predpokladám že by s tým nemal byť problém.. dúfam
.

ejanjelik
autor
31. júl 2025
@lubka2510

@ejanjelik nedaj sa zastrasit neuplnym info na koniku..riadne podaj ziadost a napis rodinne dovody ja som tak spravila v septembri ked sme.kupovali last minute a je iba moja vec a nikoho ineho kolko vymeskanych hodin bude mat moj syn 😉uzite si poriadne dovolenku

@lubka2510 ďakujem

anonym_c41c77
31. júl 2025

ako ucitel z ospravedlnenky na edupage v style "dieta ma sopel, nechavam ho radsej tento tyzden doma" vie, ze rodina isla k moru? hovorim o vymeskani 5 dni, kedy nie je potrebne potvrdenie od lekara.

patka06
31. júl 2025
@anonym_c41c77

ako ucitel z ospravedlnenky na edupage v style "dieta ma sopel, nechavam ho radsej tento tyzden doma" vie, ze rodina isla k moru? hovorim o vymeskani 5 dni, kedy nie je potrebne potvrdenie od lekara.

@anonym_c41c77 Učiteľ si urobí obraz o rodičoch. keď dieťa príde do školy opálené od mora a bude rozprávať zážitky.
Prečo učiť dieťa klamať? Keď sa do dá riešiť s učiteľom alebo riaditeľom, tak ako to naozaj je.
Neschvaľujem dovolenky počas školského roka, ale keď už tak by rodičia rozhodne nemali klamať.

katkaseiner
31. júl 2025
@patka06

@anonym_c41c77 Učiteľ si urobí obraz o rodičoch. keď dieťa príde do školy opálené od mora a bude rozprávať zážitky.
Prečo učiť dieťa klamať? Keď sa do dá riešiť s učiteľom alebo riaditeľom, tak ako to naozaj je.
Neschvaľujem dovolenky počas školského roka, ale keď už tak by rodičia rozhodne nemali klamať.

@patka06 uplne suhlasim...pride mi blbe zahlasit ze je dieta chore a potom pride tip top opalené a detom rozpráva zážitky...my aj na 5 dni oficialne vypytame od riaditelky, pretoze presne tento druh klamstva ja teda fakt nemusim...teda ziadny druh klamstva...naco?

fkata
31. júl 2025

Ahoj, zisti si priamo v ZŠ, nie všade je to rovnako. U nás napr. povolia a to hocikedy, aj na viac dní. My sme tak vyberali syna v apríli a aj v máji.

anonym_c41c77
31. júl 2025

@patka06 opalene moze byt aj z augusta v tomto pripade. a teda bola to reakcia na to, ze nie vsade detom schvalia 5 dni pocas roka, lebo na to maju prazdniny... no nie kazdy rodic moze mat cez prazdniny volno, resp. nie cez kazde. alebo sa nieco stane a na dovolenku sa nejde. tie deti maju pocas roka tolko volnych dni a dni plnych aktivit, ze z reakcie "na to maju prazdniny" ma dvihlo zo stolicky. my sme s nasim 8r dietatom este nikdy neboli pri mori, ale buduci rok planujeme ist v juni. a keby mi to nechce skola povolit cez sk. rok, asi mi bude jedno co si pomyslia o opalenom dietati. btw. existuju opalovacie kremy.

anonym_045a90
31. júl 2025

Ak ideme do detailov, aj očkovanie sa dá preložiť. My sme síce šli na dovolenku v auguste, syn mal termín na prelome prázdnin a lekárka sama navrhla, aby sme to nechali na jeseň.

Je síce pekné, že ti to triedna odsúhlasila, no o uvoľnenie musíš aj tak požiadať riaditeľa písomne a on sa aj písomne vyjadrí. Tento dokument slúži triednemu učiteľovi ako ospravedlnenie.

nika_23
31. júl 2025

Do 5 dni môžeš ospravedlniť ty ako rodič,stačí to riešiť s triednym.Pokial nemáte v školskom roku inak.

doda3103
31. júl 2025

Bežné dávam synovi do školy chodíme v júni na 2tyzdne do Chorvátska tento rok som už aj dcére písala keďže bola predškolacka. Nikdy nebol problém triedna aj riaditeľ podpísali. Teraz už bola triedna zástupkyňa a hneď na druhý deň bolo podpísané aj riaditeľkou. Ale vždy dávam žiadosť mesiac dopredu lebo už sa stalo minulý rok,že tesne pred dovolenkou sme dostali papier že môže ísť. Tiež viem,že sa pozerá ako sa dieťa učí,koľko vymeskava,či není problémový. Čiže u nás to je úplná pohoda vymeskanie má veľmi málo plus doktorov plánujem keď potrebuje ísť tak aby to boli výchovy tie sú není tak dôležité.

oskvarka
31. júl 2025
@maya_hi

@patka06 môžu robiť problémy? Volá sa to povinná školská dochádzka. Problém sú rodičia ako títo 😏

@maya_hi prečo by sa povinná školská dochádzka mala rovnaké výkonu trestu 🤦. Pre každé dieťa je prínosom dovolenka spolu s rodinou. V zahraničí majú aj prísnejšie modely povinnej dochádzky ale na dovolenku s rodinou majú deti nárok ak im to cez letné prázdniny nevychádza. Nie každý rodič má cez leto voľno.

anonym_d4e0b2
1. aug 2025

@ejanjelik je problém necestovať na dovolenku? Kvôli jednému dietatu nejdes v lete, ale to, že druhé dieťa si ma plniť povinnú školskú dochádzku už nevadí….😯 potom sa budeme sťažovať na učiteľov, že nevedia vysvetliť učivo, keď ho dieťa nevie🫣 úplne som vytočená, krásny príklad deťom…

maciatkolulu
1. aug 2025
@oskvarka

@maya_hi prečo by sa povinná školská dochádzka mala rovnaké výkonu trestu 🤦. Pre každé dieťa je prínosom dovolenka spolu s rodinou. V zahraničí majú aj prísnejšie modely povinnej dochádzky ale na dovolenku s rodinou majú deti nárok ak im to cez letné prázdniny nevychádza. Nie každý rodič má cez leto voľno.

@oskvarka v zahraničí ti dovolenky cez školský rok absolútne neakceptuju od škôlky a povinnej dochadzky... Skúsila by si to raz. Ver tomu,že by to to ani na rozum neprišlo. A očkovanie sa dá fakt o týždeň odložiť. To je taký smiešny argument,že až...

mircalla
1. aug 2025

No mozes este povedat, ze je chora, tam tusim moze do 5 dni stale rodic. Uz som pocula aj o pripadoch, ze to riaditel neschvalil, mali zaplatenu dovolenku. Na skolach zacinaju pracovat posledny tyzden, mozes si dat ziadost a nebude schvalena. Je to riziko. Jj tu som take citala. Ja osobne toto neuznavam a nerobim to, dieta ma byt v skole a myslim, ze prave uvodny tyzden je dost dolezity....vela veci sa tam riesi najma organizacne. Inak do Chorvatska v septembri je aj z hladiska pocasie uz dost riziko...Ono trosku si dezorientovala, ked si chcela ist do skoly az 2.9.
Kludne to mozu neschvalit, nebola by si 1.

mircalla
1. aug 2025

To, ze niekomu to schvalia, neznamena, ze to je tak vsade...ine je to ku koncu roka, ked decka uz nic nerobia a su uzatvorene znamky, zaciatok roka neni uplne idealny. Ak niekto casto chyba, uz duplom moze byt problem. Nerataj, ze to automaticky schvalia, zavisi od skoly

oskvarka
1. aug 2025
@maciatkolulu

@oskvarka v zahraničí ti dovolenky cez školský rok absolútne neakceptuju od škôlky a povinnej dochadzky... Skúsila by si to raz. Ver tomu,že by to to ani na rozum neprišlo. A očkovanie sa dá fakt o týždeň odložiť. To je taký smiešny argument,že až...

@maciatkolulu neviem aké očkovanie myslíš..a áno určite sú štáty kde je to iné ale čo ja poznám tak to majú v zákone ošetrené...ale zase dosť oklieštené... Nie ako u nás že o to rozhoduje riaditeľ a závisí na jeho dobrej vôli prípadne znamostiach.... Nehovorím o prípadoch kedy hodnotí celkovú dochádzku za rok ...to sa zase na začiatku skolskshor oka robí ťažko...na druhej strane začiatok školského roka je podľa mňa dosť dôležitý aj pre obe strany aby sa toho zúčastnili trochu sa zabehli...

modra_kolobezka
1. aug 2025

Neviem co to tu tak hejtujete. Autorka napisat ziadost cez edupage a hotovo. Na dovolenky cez rok chodi mnozstvo deti a v skolach to vedia ucitelia aj riaditelia. Tak to tu zase nenafukujte

katkaseiner
1. aug 2025

Mňa asi učitelia nebudú mať radi, ale môj názor je taký, že ak ja cez prazdniny nemôžem ísť s deťmi na dovolenku, tak riešime čas kedy môžeme. Riaditeľka papiere vždy podpíše, deti sa učia pravidelne. Ja chápem že dochádzka je povinná a kam by sme sa dostali keby vždy bol niekto z triedy na dovolenke...
A to že prazdniny sú na dovolenky? No ja nie vždy viem ísť...ak vyjdu jarné prázdniny a veľká noc na zaciatok ci koniec mesiaca, tak mám proste smolu...Vianoce ani nehovorim. Začnú vianočné prázdniny a začne nám preduzavierkove obdobie, od 2.1. uzávierka, akurát skončíme a deti idú do školy... takže my ich aj zato raz za rok berieme zo školy a velmi pravdepodobné je, že aj naďalej budeme. Len teda kto v tejto situacii nie je, nepochopi...

mircalla
1. aug 2025
@katkaseiner

Mňa asi učitelia nebudú mať radi, ale môj názor je taký, že ak ja cez prazdniny nemôžem ísť s deťmi na dovolenku, tak riešime čas kedy môžeme. Riaditeľka papiere vždy podpíše, deti sa učia pravidelne. Ja chápem že dochádzka je povinná a kam by sme sa dostali keby vždy bol niekto z triedy na dovolenke...
A to že prazdniny sú na dovolenky? No ja nie vždy viem ísť...ak vyjdu jarné prázdniny a veľká noc na zaciatok ci koniec mesiaca, tak mám proste smolu...Vianoce ani nehovorim. Začnú vianočné prázdniny a začne nám preduzavierkove obdobie, od 2.1. uzávierka, akurát skončíme a deti idú do školy... takže my ich aj zato raz za rok berieme zo školy a velmi pravdepodobné je, že aj naďalej budeme. Len teda kto v tejto situacii nie je, nepochopi...

@katkaseiner Mne sa zda zase nafuknute, ze 2 tyzdne po ockovani nemoze cestovat
Tiez je na MD, nemoze cely rok...no neviem

gabrielabydzo
1. aug 2025
@anonym_c41c77

@patka06 opalene moze byt aj z augusta v tomto pripade. a teda bola to reakcia na to, ze nie vsade detom schvalia 5 dni pocas roka, lebo na to maju prazdniny... no nie kazdy rodic moze mat cez prazdniny volno, resp. nie cez kazde. alebo sa nieco stane a na dovolenku sa nejde. tie deti maju pocas roka tolko volnych dni a dni plnych aktivit, ze z reakcie "na to maju prazdniny" ma dvihlo zo stolicky. my sme s nasim 8r dietatom este nikdy neboli pri mori, ale buduci rok planujeme ist v juni. a keby mi to nechce skola povolit cez sk. rok, asi mi bude jedno co si pomyslia o opalenom dietati. btw. existuju opalovacie kremy.

@anonym_c41c77 prosím??Opaľovacie krémy na 8 ročné dieťa?To ti tak učiteľka zožerie,ešte povedz že dieťa bolo v solárku tak na 20 minút.

maya_hi
1. aug 2025
@oskvarka

@oskvarka Povinná školská dochádzka nie je trest. Je to právo dieťaťa. Počas prazdnin máš dosť času tráviť s deťmi čas... a napriek tomu ich na dovolenke šupneš animátorom 😏 Netreba zbytočne dramatizovať. Stačí dodržiavať pravidlá. A v zahraničí? Práve minule tu jedna mamina žijúca v Anglicku písala, že prázdniny začínajú v polovici júla a NIE JE ŠANCA, aby deti pustili skôr na dovolenku. Berie sa to vážne. To len na Slovensku do školstva rozpráva každý, kto má ukončenú ZŠ a pasuje sa na odborníka na všetko 😏 Najprv pištíte, koľko majú učitelia "prázdnin" a potom keď je škola otvorená, beriete deti na predĺžené víkendíky na chaty, lyžovačky, či letné dovolenky v tom najdôležitejšom čase. Na konci roka keď sa uzatvárajú známky a na začiatku, keď nastúpia do nového ročníka, dostávajú nové usmernenia, informácie. Moje deti by ma s tým poslali do kelu. Zbytočne by ich to stresovalo a rozbíjalo režim.

anonym_85116f
1. aug 2025
@katkaseiner

@patka06 uplne suhlasim...pride mi blbe zahlasit ze je dieta chore a potom pride tip top opalené a detom rozpráva zážitky...my aj na 5 dni oficialne vypytame od riaditelky, pretoze presne tento druh klamstva ja teda fakt nemusim...teda ziadny druh klamstva...naco?

@katkaseiner na druhej strane ak nenapíšeš že je choré, ale uvdieš chýbanie zo zdravotných dôvodov ( pri absencii do 5 dni) , tak až tak veľmi neklameš. Deti s alergiou chodievajú na niekoľko týždňové liečenie a more spravi rovnaký efekt za týždeň 🙂 Triednemu je ľahšie schváliť toto.

mircalla
1. aug 2025
@maya_hi

@oskvarka Povinná školská dochádzka nie je trest. Je to právo dieťaťa. Počas prazdnin máš dosť času tráviť s deťmi čas... a napriek tomu ich na dovolenke šupneš animátorom 😏 Netreba zbytočne dramatizovať. Stačí dodržiavať pravidlá. A v zahraničí? Práve minule tu jedna mamina žijúca v Anglicku písala, že prázdniny začínajú v polovici júla a NIE JE ŠANCA, aby deti pustili skôr na dovolenku. Berie sa to vážne. To len na Slovensku do školstva rozpráva každý, kto má ukončenú ZŠ a pasuje sa na odborníka na všetko 😏 Najprv pištíte, koľko majú učitelia "prázdnin" a potom keď je škola otvorená, beriete deti na predĺžené víkendíky na chaty, lyžovačky, či letné dovolenky v tom najdôležitejšom čase. Na konci roka keď sa uzatvárajú známky a na začiatku, keď nastúpia do nového ročníka, dostávajú nové usmernenia, informácie. Moje deti by ma s tým poslali do kelu. Zbytočne by ich to stresovalo a rozbíjalo režim.

@maya_hi Absolutne suhlasim

mirka2405
1. aug 2025

@ejanjelik Na 5 dni može dieta ospravedlnit rodič.

patka06
1. aug 2025
@mirka2405

@ejanjelik Na 5 dni može dieta ospravedlnit rodič.

@mirka2405 len zo zdravotných dôvodov, takže by musel klamať
Iné ospravedlnenie sa riadi školským poriadkom danej školy