Čo vás najviac šokovalo pri návšteve cudzej krajiny?
Keď cestujem, vždy sa teším na nové zážitky a kultúru, no občas ma niečo úplne prekvapí – zvyky, jedlo, správanie ľudí alebo niečo, čo by som doma vôbec nečakala.
Čo najviac šokovalo vás pri návšteve inej krajiny? Či už v dobrom alebo zlom...
Nech môžeme vyberať dovolenku....
brusel, spinave smradlave mesto ( staci odbocit mimo turistickeho okruhu). a to iste v londyne. krasne su napr. Bruggy. v bulharsku na plazach mnostvo cigaret.špakov, hadzanie pouziteho toaletaku do kosa vedla wc (ale vysypavali aj 2x za den), talianske soferovanie a nedodrziavanie odchodu autobusov, grecke soferovanie typu, kto ma vacsie auto, ide prvy a podobne
@marcella1979 v Bruseli ma sokovalo, ze priamo v metre mal pribytok bezdomovec, normalne brloh vratane postele, kde zil a ludia chodili okolo. Hned za hranicou centra ghetto, kde sa clovek bal vojst a pritom hlavne sidlo EU, take paradoxy.
Paríž. Veľmi nepríjemní ľudia. Keď som rozprávala po anglicky oni vôbec nereagovali. Špina. Sklamaná som. Nikdy viac.
este mi napadlo, ze v Seville mali pre turistov koce tahane koňmi, ako koniky kracali, zanechavali za sebou trus a domaci to po celom meste vobec neodpratavali. spara 35 stupnov a smrad...inak krasne mesto.
Napríklad po vyjdení z letiska v Barme muži. Všetci v sukniach žúvajúci a pľujúci hnedé svinstvo (betelový orech zmiešaný s ďalšími ingredienciami). V Kambodži si policajti vytiahli malý svoj minisemafor a že vraj som prešiel na červenú na skútri a keď sa pýtam koľko je pokuta, že koľko chceš, je to na tebe. Tak 2-3 doláre dostali, asi 10 rokov dozadu. V Austrálii všetci volajú kečup tomato sauce (paradajková omáčka). V Bulharsku opačne kývu hlavou na áno a nie. V USA človek bežne nájde v supermarkete obloženú bagetu o veľkosti bábätka. Jo toho veľa, preto milujem cestovanie, človek sa učí celý život a zistí, že život môže fungovať a vyzerať aj inak ako doma a ľudia sú šťastní a vo svojej podstate dobrí, bezohľadu na náboženstvo, rasu či mentalitu 🙂
este mi napadlo, ze v Seville mali pre turistov koce tahane koňmi, ako koniky kracali, zanechavali za sebou trus a domaci to po celom meste vobec neodpratavali. spara 35 stupnov a smrad...inak krasne mesto.
@marcella1979 kedy si bola, lebo od 2012 maju mestsku normativu, ze musia nosit tie lony za zadkom zvierata aby to nemechavali za sebou😅 iba cez feria de abril mozes najst viac pebo behaju normalne na konoch po recinto ferial a okoli.
Mne asi najviac ked som dosla do spanielskej domacnosti a tam prasacia nozka na linke😅😅😅a ked mi hovorili v baroch, ze mam pouzite servitky a spaky hadzat na zem, ze ono sa to na konci vsetko poupratuje😂😂😂
Bangkok-husta premavka, ale nulove trubenie aut
Thajsko celkovo-prinesies si svoje vlastne vino do restiky, a tam ti ho za symbolicky poplatok naserviruju do ich poharov
Spanielsko pred 26-timi rokmi-upratovacky v domacnostiach, domy ciste a upratane ako z katalogu.
Spanielsko pred 26-timi rokmi-mily empaticky zubar, ktory mi aj na vrtanie pichol anesteziu, a sestricka, ktora ma utesovala... Po zazitkoch zo Sk doslova sok
Fiji minuly rok-hlavne mesto Nadi-nas turistky pustili do supermarketu, kde sme si mohli volne medzi regalmi pokupit, co sme chceli. Miestni muzi ale museli nakupovat za zamrezovanym okienkom.
Thajsko celkovo-prinesies si svoje vlastne vino do restiky, a tam ti ho za symbolicky poplatok naserviruju do ich poharov
Spanielsko pred 26-timi rokmi-upratovacky v domacnostiach, domy ciste a upratane ako z katalogu.
Spanielsko pred 26-timi rokmi-mily empaticky zubar, ktory mi aj na vrtanie pichol anesteziu, a sestricka, ktora ma utesovala... Po zazitkoch zo Sk doslova sok
Fiji minuly rok-hlavne mesto Nadi-nas turistky pustili do supermarketu, kde sme si mohli volne medzi regalmi pokupit, co sme chceli. Miestni muzi ale museli nakupovat za zamrezovanym okienkom.
@tenerifka aj na Slovensku boli zubari, ktori pouzivali anestezu pred 26 rokmi
Novy zeland, Australia- ludia sa tam na seba usmievaju, nie strojene ako v amerike, ale uplne uprimne, s kazdym sa mozes dat do reci, v australii ma prekvapilo, ze velmi vela ludi si na ulici, ale aj v obchodoch, spievalo-len tak pre seba, bolo to nezvykle, ale velmi mile
@beataxxx to mas pravdu, tusim len v Australii je to take naozaj uprimne. Oni sa tak neskutocne tesia, ak Ti s niecim mozu pomoct.
@tenerifka korkovne vyuzivame na slovensku casto.
Bangkok mnozstvo plastov v rieke, ale ze neskutocne mnozstvo jedna flasa vedla druhej.
Thajsko predaj benzinu v plast.flasiach od coly.
USA - vonku 22st ale klimuju interier na 20🙈
3 klasika jogurty v potravinach ale nizkotucnych 50 druhov. Ranajky v 4* hotely Marriott servirovane v plaste.
.
Ako na Bali hádžu smeti kadetade, do jarkov popri ceste, proste bordel všade. Podotýkam, že voda je nepitná, čiže jeden turista denne vyprodukuje x pollitroviek (väčšie nepredávali) a všetko to končí na zemi a následne v oceánoch.
V Japonsku a v J.Kórei to bolo celé šokantné. Nemyslím ani tak krajinu, ako ich životný štýl a postavenie žien v spoločnosti atď.
A potom aj v Riu ma prekvapilo "spoločenstvo". Ako si tam ľudia spolu nažívajú.
Smrad, hovná, odpadky, nevychovaní ľudia/lenivci , dopravná situácia etc, to ma nešokuje.
Odhliadnuc od iných ťažkých prekvapení napr. že v Mexiku už malé deti jedli mango posypané chilli a vlastne čokoľvek s chilli, a v Kolumbii pili kávu už malé deti 😊
A min.rok ma prekvapilo, ako strašne silno fúka na Kanárskych ostrovoch 😅 ale to sa nesťažujem, len až také vetry som nečakala - úplne som si to užívala.
Možno ma šokovala vlastne Ašúra. Krv cákala všade a dúfala som, že nedostanem HIV a že sa neprevalí že sa tam motám v kotli ako žena medzi nimi.
Dubaj. Ani neviem co som čakala.. Ale ta komercia to už bolo príliš. A ako sa správajú k obsluhujucemu personálu, tuším Pakistanci sú to zväčša, ja ako biela Európanka som bola ako bohyňa, Pakistanec ani nie človek,otrok, proste niečo medzi vecou a otrokom. Som dosť citlivá na to...
Smrad v Benátkach a neskutočne obézni ľudia v USA...a bankomaty na úrovni vodiča, aby ani nemuseli vystúpiť z auta, parkovacie miesta pre kone a to, že nikto neriešil, kto má, čo oblečené, dokonca chodili aj v pyžamách na nákupy, či na letisko. V Austrálii ma dobrom šokoval Fitz Roy Island, to je raj na zemi.
@tenerifka aj na Slovensku boli zubari, ktori pouzivali anestezu pred 26 rokmi
@liz_lemon zubari u ktorych si si musela pytat aby ti ju dali. V esp si si sadla do kresla a ani sa ma neopytala ci chcem alebo nechcem, natrela tym anesteznym gelom aby ma nebolel vpich a supla anestezu - a pri kazdom mojom prejave bolesti prestavala vrtat a pytala sa ma ci ma to boli ci vydrzim - ako ten pristup som ostala vyvalena. Odvtedy som u sk zubara nebola 😅😅
Neskutocna vtieravost a chlipnictvo muzov v Turecku v pripade, ze som bola sama. Stacila pritomnost muza (hocijakeho! Stacil aj moj vtedy 7rocny synovec) a zmenili sa na usluznych a pristelskych…
@simsalabim Presne toto!
Išli sme busom medzi domácimi ( Lesbos). Horúčava, obed a šofér zastavil mimo zastávky a debatoval s chlapom v kaviarni, čo sedel na káve. Korfu juh, jedna celá ulica, preplnená rôznymi podnikmi, hlasno hrajúca disko hudba a všade iná.
Španielsko veľmi úslužný a napomocný ľudia, domáci či turisti ( vozíčkar). V Taliansku sever, krásne oblečený muži, takých fešákov a toľko pokope za jeden deň, som nikde nevidela. Poľsko Varšava a vidiek, nemohla som si pomôcť, ako keby som prišla 20 rokov späť, hlavne vidiek.
Vysvetlenie u znameho v amerike, ze preco to maso smrdi, isli sme grilovat. Ze maso na steak musi byt makke a slizké. Preklad musi uz byt skoro v rozklade. 🙈 jedla som len zeleninu 🤣🤣🤣 doteraz si z toho robime srandu, ak nahodou smrdi maso a ideme ho vyhodit.
@liz_lemon zubari u ktorych si si musela pytat aby ti ju dali. V esp si si sadla do kresla a ani sa ma neopytala ci chcem alebo nechcem, natrela tym anesteznym gelom aby ma nebolel vpich a supla anestezu - a pri kazdom mojom prejave bolesti prestavala vrtat a pytala sa ma ci ma to boli ci vydrzim - ako ten pristup som ostala vyvalena. Odvtedy som u sk zubara nebola 😅😅
@prasiatko30 nie, nemusela, ale oni sa opytali mna, ci chcem, lebo sa za to plati, nebola by som nadsena, keby mi nieco niekto pichal bez opytania
Ako na Bali hádžu smeti kadetade, do jarkov popri ceste, proste bordel všade. Podotýkam, že voda je nepitná, čiže jeden turista denne vyprodukuje x pollitroviek (väčšie nepredávali) a všetko to končí na zemi a následne v oceánoch.
@baboobchod bordel v oceáne,na v EÚ zakážu plastové slamky
Revízor v autobuse v Sorrente, jeden chlapec nemal lístok. Revízor sa opýtal ostatných, či niekto nemá predať lístok a sám ho tomu chlapcovi označil. Pravdaže bez pokuty.
Praha feťáci a bezdomovci. Paríž špina nenormálna a spiaci bezdomovci pri pamiatkach.
Na Sri Lanke u domácich bolo toho požehnane. Začnem tým, čo mi najviac utkvelo v pamäti. Deťom sa do prikrmov zavádza chilli a cibuľa v 9 mesiaci. Deti chodia cez týždeň do klasickej školy, cez víkend do budhistickej. Nemajú toľko prázdnin ako u nás.v podstate sú deti nonstop v škole. Už v škôlke sa najmenšie deti učia písať. Prádlo na pranie sa nerozdeluje podľa farby, ale perie sa všetko dokopy. Suši sa to kade tade po plote, na zemi....ze domácnosť je úplne skromne zariadená. V aute sa vozí toľko ľudí, koľko sa tam zmesti. Na auta su nehorazne vysoke dane a 16 rocne auto tam clovek kupi za 20 000 eur v prepocte na nase. 🙈🙈🙈Ze nepoužívajú žiadne autosedacky, bábätka vozia na motorkách, na nich sa vezie v podstate aj celá rodina. Ze čím väčšie auto, tým väčšia prednosť, že keď je červená tak ides, ze sa môžeš otočiť aj na železničnom priecestí, že u nich neexistuje niečo ako u nás technické služby a vývoz smeti. Smeti sa pálili na konci dediny( vrátane plastových fliaš, plienok...) keď niečo zjes na ulici, tak papier len tak vyhodis na zem. Keď som stala v dlhom rade v obchode na kabínky, tak ma vzala sbskarka ze mam ísť ja skusat prvá, že tovar ktorý sa zmestí do jednej plastovej tašky, tak vám nabalia do ďalších troch a ešte zanesu do auta. Jedlo, aj keď žiadate bez chilli, tak aj tak je pikantne ...ze prádlo tam absolútne neschne a je všetko zatuchnute, ze v dome aj keď majú dlažbu, tak je tepla
..ze všetko je tam teple a klíma v domoch je nadštandard. Domaci maju platy okolo 150 eur na mesiac a ceny niektorych potravin maju takmer ako u nas. Ze nevestu pre muža ešte stále hľadajú rodicia podľa výpočtu nejakého horoskopu. Ze meno pre dieta sa vyberá podľa toho, v ktorú hodinu sa narodil . Ze všade naokolo je sama špina, chudoba, bieda....ze káva na sri Lanke sa nedá piť, ale zato caj maju vynikajúci. Ze ich kolace a doma robene sladkosti sú absolútne bez chuti, ze na nový rok, ktorý oslavujú úplne mimo nášho, si doma v strede izbu zapália akýsi ohnik a varia v ňom mlieko...a veľa, veľa iného....už si to všetko nepamatam
Ja napisem v dobrom, hoci asi to dnes uz ani neplati. Pred cca 20 rokmi som bola na Cypre a taku pohostinnost som nikdy nikde nezazila. Stala som na ulici a cakala na kamosku, prisla domaca pani a doniesla mi zmrzlinu, len tak. Isla som na trhovisko, odfotila som si tam pana, co predaval melony. Pan sa tomu velmi potesil a dal mi zadarmo jeden melon. Isli sme s kamoskou po ulici a ludia nas pozvali z ulice k sebe domov, len tak sa porozpravat, aj s malym pohostenim, to sa stalo viackrat. Prisli sme do restauracie, dali si nieco male, co sme zaplatili, na co casnik zacal nosit dalsich asi 5 veci a vsetky uz boli zadarmo. Naozaj kazdy jeden den sme od niekoho nieco dostali, niekto nas na nieco pozval.
mna sokovali cyklisti v Holandsku, ze nenosia vobec prilby, a spravaju sa ako nesmrtelni, a este aj ohrozuju chodcov aj auta, a celkovo chodci su na tom najhorsie, niekedy ani po chodniku sa ich neda, lebo su vsade bicykle, zda sa, ze im to prerastlo cez hlavu

Mám milú spomienku na jedno menšie mestečko v Rakúsku. Boli sme sa najesť v reštaurácii a na toaletách mali to také samočistiace wc, ktorého sedátko spraví 360º dezinfekčnú otočku. Stáli sme s maminou nad tým wc, čumákovali sme na to, asi 3x sme to vyskúšali a ako správne Slovenky z malého mesta sme sa velice tešili z tejto high-end západnej technológie🤣 "Taková blbost", ale pekná spomienka, bolo to pred 2 rokmi😅
@kvetka404 tot som zazila.cca pred 20 rokmi v parizi....vysli sme.z.toalet a vsetci, ze videli ste to? Taka parada 🙂🙂🙂