Čomu sa vyhnúť pri jedení v Chorvátsku?
Ahojte,
chystáme sa tento rok do Chorvátska a bojíme sa jedla, ktoré nám nezachutí. Čomu sa vyhnúť? Či už v reštauráciách alebo v obchode?
Tak podla mňa tu neide o konkrétne jedlo, ale skôr o zle pripravené jedlo, a to sa môže stať hocikde, v hociktorom podniku. Mne napr necítila pleskavica, ale to neznamená, že je to nechutné, iba mne to nechutilo, alebo v danej restike to nevedeli pripraviť dobre. Zase chorvátska kuchyňa sa nelíši extrémne od slovenskej, aby ťa tam niečo veľmi prekvapilo.
Nám nechutilo nič, žili sme na pizzi a na syrových špagetách, čo som rýchlo zbúchala. V každej reštaurácii je aj tak to isté - ryby, rezeň s hranolkami, plieskavica a čevabčiči 😁. Keď som k rezňu pýtala varené zemiaky pozerali sa na mňa ako na blázna 😆.
Je to ale aj o ľuďoch, ja mám rada svoju klasickú kuchyňu, dcéra napríklad rada ochutnáva nové jedlá a nápoje, vie si to vychutnať. Mne je všetko moc rybové, kyslé alebo moc vyprážané..
Morske potvory, ale tie mi nechutia ani doma ani nikde na svete, takze si ich neobjednavam
Ak teda môžem niečo odporučiť, čo mi chutí, tak blitva s krumpirom (my k rybe ani inú prílohu neobjednavame) a pasticada (tu ale poznajú len od Zadaru južnejšie a tiež som ju jedla aj výbornú aj takú, že sa k tej prvej ani nepodobalo).
Chorvatske primorske restauracie nie su ziadna zazitkova gastronomia - vacsina z nich ponuka to iste - hlavne jedla z grilu a pizzu. Ak nechcete jest dokola pleskavicu, cevap, ryby, morske plody, hranolky, ci pizzu, chodte do hotela so stravou (idealne all incl.), tam budu aj normalne varene/dusene jedla a aj ine prilohy okrem hranoliek ci americkych zemiakov z polotovaru. Alebo striedajte varenie v apartmane s navstevou restiky.
Kto sa nedokáže prestravovať v Chorvátsku ten fakt nech len radšej doma sedí, lebo teda ich jedlá majú pekne ďaleko od nejakej exotiky. Nie sú chuťovo výrazne a okrem morských rýb a plodov mora viac menej používajú rovnaké ingrediencie ako v slovenskej kuchyni. My sme si na ich rybách pochutili a tiež nám veľmi chutila ich tu spomenutá blitva i krumpiri, pre mňa oveľa chutnejšie ako zemiaková kaša, či hranolky.
Ved zjete, co vam bude chutit. Co vam nezachuti, nechate na tanieri. Mne nemusi chutit nieco, ale Tebe moze. Aj slovenskych jedal sa to tyka, ja mam rada bryndzaky, Tebe nemusia chutit.
Chorvátsko zase nie je nejaká exotika. Myslím,že tam nájdeš +-to,čo aj tu,pokiaľ neobľubujes morské plody,či ich nejaké špecialistky.
Ale na druhej strane,čo nechutí nám,môže zachytiť tebe.
Skôr by som dávala pozor na čistú,nebalenu vodu,či zmrrzku kde kade kúpenú. Inak úplne v pohode.
a my odkiaľ máme vedieť, čo vám nezachutí?
Nechapem vobec otazku. Chorvatsko nie je Thajsko.
Je to Chorvátsko... Nebudú Vám ponúkať červíky, hmyz a škorpióny na paličke.



Zvlastna otazka. Nejdete na druhy koniec sveta, ze by tam boli veci, ktore si nikdy nevidela.