Destinácie bez potreby povolenia od otca detí
Ahojte. Mám 2 dcéry 12 a 8r. Bio otec ušiel keď som bola v 6 mesiaci s druhou dcérou na deti ako tak platí ale nezaujíma sa nepíše im nestretávaju sa. Keď som mu napísala ze sme sa sťahovali (ma pravo vedieť) napísal OK. Neviem kde je kde žije ako žije co robí atď. Súdom sú zverené deti mne a mame neobmedzený styk ktorý ale nevyužíva. Priezvisko mam rovnaké ako on aj ja aj deti aj keď sme rozvedení. Tento rok sme boli v Bulharsku papier o povolení cestovať som nemala ani nikto nepýtal. Chceli by sme ísť aj inde no chcem vybrať miesto kde ho na 100% nebudem potrebovať. Keď pôjdem cez cestovku upozornia ma na to? Teraz nespomínali nič. Cestujeme tak nanajvýš na 10 dní určite nie viac. Papier netuším ci sa mi podarí získať keďže komunikácia s nim je obmedzená a kým to on vytlačí podpise dá overiť a pošle mi to tak to potrvá keď vôbec to urobí. On nerieši nič ohľadne deti bolo by mu šum a fuk aj keby ideme žiť do zahraničia ale to letisko nevie a pri kontrole to môže žiadať. Kde sa tomu dá vyhnúť? Riešia to aj keď má matka rovnaké priezvisko s deťmi? Ako to riešia matky keď netušia ani len približne ci otec vôbec žije? Ďakujem
na stranke ministerstva su presne popisane podmienky, len si vyhladaj krajinu
Ahoj, ja cestujem od s dcérou od jej 13 rokov sama, nemáme rovnaké priezviská, boli sme v Egypte, Sicílii na Rodose a nikto odomňa žiadne potvrdenie o vycestovaní nepýtal.
Ahoj, ja cestujem od s dcérou od jej 13 rokov sama, nemáme rovnaké priezviská, boli sme v Egypte, Sicílii na Rodose a nikto odomňa žiadne potvrdenie o vycestovaní nepýtal.
@anonym_18b315 ale to nie je odborná rada. Sú krajiny, napríklad aj Taliansko, v ktorom si bola, kde sa vyžaduje súhlas druhého rodiča. Od desiatich si nevypýtajú nič a od jedenásteho áno. Autorka sa pýta zrejme preto, že chce mať istotu a nie spoliehať sa, že v 90% nikto nič nepýta.
Mozno sa myslim,ale pokial mate rovnake priezvisko,preco by mali pytat? Vedv dokladoch nemas uvedene ,ze si rozvedena
na stranke ministerstva su presne popisane podmienky, len si vyhladaj krajinu
@anonym_autor nie, na CK sa rozhodne nespoliehaj. Pozri stránku od @yvanielka
Mozno sa myslim,ale pokial mate rovnake priezvisko,preco by mali pytat? Vedv dokladoch nemas uvedene ,ze si rozvedena
@petulda333 nejde o to, že je rozvedená. Krajiny pýtajú resp. môžu pýtať povolenie druhého rodiča bez ohľadu na to, či sú rodičia spolu, nie sú, bez ohľadu na priezvisko. Proste aj v rámci EÚ majú niektoré krajiny zákon, že na ubytovanie s dieťaťom je potrebný súhlas druhého rodiča.
@petulda333 nejde o to, že je rozvedená. Krajiny pýtajú resp. môžu pýtať povolenie druhého rodiča bez ohľadu na to, či sú rodičia spolu, nie sú, bez ohľadu na priezvisko. Proste aj v rámci EÚ majú niektoré krajiny zákon, že na ubytovanie s dieťaťom je potrebný súhlas druhého rodiča.
@melanta vdaka za info
@melanta vdaka za info
@petulda333 ono asi na väčšine bežných dovolenkových a turistických destináciách nepýtajú, ale ak v tej krajine majú taký zákon, tak človek s tým má počítať.
@petulda333 ono asi na väčšine bežných dovolenkových a turistických destináciách nepýtajú, ale ak v tej krajine majú taký zákon, tak človek s tým má počítať.
@melanta my cestujeme spolu,ale napr manzelova sesteenica takmer stale sama s detmi. Manzel na to nie je. Prejdene xy krajin,nikdy nemala so sebou suhlas a nikdy ho nepytali. Zas ale zname co maju ine priezvisko nez dieta,tak mali a kontrolovali to.
Nech sa tu prihlasi rodic, od ktoreho si suhlas pytali. Nepocula som v zivote o takom pripade. Netreba ti ziaden suhlas.
@anonym_autor cestujem s 2 deťmi po celej Európe aj meno majú iné a nikdy som nič nepredkladala, ale RL nosím so sebou
Nech sa tu prihlasi rodic, od ktoreho si suhlas pytali. Nepocula som v zivote o takom pripade. Netreba ti ziaden suhlas.
@eternity24
od @gomak pýtali na letisku
od @sisaka 10 ročného syna vypočúvali pri návrate z dovolenky
Ty si nepočula tak netreba to je rovnaké ako keď povieš že jazdíš na aute a ešte nikto od teba nepýtal vodičský preukaz tak ho netreba.
@anonym_18b315 mala si stastie,minimálne do arabských krajín by som takto nešla. Ale tak aj bez pasu sa dá skočiť do hu,alebo at,alebo pl. Však sa nič nedeje,no nie? Nestalo sa hanke34,tak sa nestane ani inym
@eternity24 takéto názory milujem. Päty si zjavne nevytiahla z domu a s kľudom tu ideš tvrdiť, že netreba, lebo ty si o tom nepočula. Bože ľudia, keď neviete poradiť, neťukajte do klávesnice.
@eternity24
Ty si nepočula tak netreba to je rovnaké ako keď povieš že jazdíš na aute a ešte nikto od teba nepýtal vodičský preukaz tak ho netreba.
@maranco ja rozmýšľam načo vám všetkým je ten vodičský preukaz, ja jazdím 20 rokov a ešte som ho nepotrebovala lebo ma nikdy nezastavili. Tak všetci čo ste tu, naozaj ho nepotrebujete 😀 To sú názory čo? sa mi rozum zastavuje nad niektorými
@maranco ja rozmýšľam načo vám všetkým je ten vodičský preukaz, ja jazdím 20 rokov a ešte som ho nepotrebovala lebo ma nikdy nezastavili. Tak všetci čo ste tu, naozaj ho nepotrebujete 😀 To sú názory čo? sa mi rozum zastavuje nad niektorými
@sasa1310
Komentáre ala kofy na trhu
@anonym_autor cestujem s deťmi cez 10 rokov bez papiera od ich otca, priezvisko mám iné ako deti, nikdy nikto nič nepýtal. Ani mimo Európy.
@eternity24
@maranco Argumenty/skusenosti tvojich známych
beriem. Iba som podotkla, že nikdy som sa s takým niečim nestretla a ani v okruhu známych. Nepoznám jedného človeka čo si vybavuje potvrdenie. To je podľa mňa buzeracia ako napr. v prípade autorky, keď druhý rodič nemá kontakt k deťom, nemá záujem, nestará sa, čistý nezmysel a ona sa ho ma doprosovať o povolenie.
@eternity24 dodržovanie zákonov krajiny do ktorej cestujem je zveličovanie, alebo zdravý rozum ako predchádzať nepríjemnostiam?
Cestoval som mimo Európy, vybavoval som si medzinárodný vodičský preukaz a nikto ho odo mňa nepýtal, ani v požičovni, tak som si ho podľa teba vybavoval zbytočne?
Keby sa mi stala dopravná nehoda a cestovná poisťovňa zistí, že som nemal platný medzinárodný vodičský preukaz, myslíš žeby sa nepokúsila vyvliecť s platenia, lebo legálne som nemohol jazdiť v danej krajine?
neriesim to a ani som nikdy ako tu je pisane neriesila, kedysi ked bola dcera mladsia som dokonca niekde citala, ze ten suhlas nie je nijak specialne nutny... PRETOZE ak mam raz ubytovanie od do, alebo spatnu letenku, je to v mojom case, kedy mam deti zverene atd.. jet am predpopoklad navratu, tak nie je dovod domnievat sa ze ide o nejaky "unos" dietata. Prave kvoli tomu sa to kontroluje... popravde, je to velmi obmedzujuce a priam sikana, aby som si nemohla svoje dieta sama bez "papiera" zobrat na vylet na vikend, tyzden, dva kamkolvek sa rozhodnem.. a detto otec dietata. To ci sme rozvedeni, nezosobaseni, zijeme/nezijeme spolu nema co nejaka recepcna ani pracovnik na letisku co riesit a rozoberat. Ak chcu nech si pride policia skontrolovat, nech si kontaktuju otca.. a mozeme sa bavit..
Anoj jasne, pre klud si to moze spekne pozriet na stranke ministerstva... Suhlas je nutny, ak dieta cestuje s uplne cudzou osobou a od oboch rodicov.. A dokonca vela krajin ma uvedene, a to si aj najdete podla mna na webe, ze ak mas sudom zverene dieta do opatery, ziadne povolenia od otca nepotrebujes na DOVOLENKU. Keby si sa isla odstahovat, tak by to bola ina vec...
@eternity24 takéto názory milujem. Päty si zjavne nevytiahla z domu a s kľudom tu ideš tvrdiť, že netreba, lebo ty si o tom nepočula. Bože ľudia, keď neviete poradiť, neťukajte do klávesnice.
@sasa1310 Ďakujem za zostavenie môjho cestopisu na diaľku. Nabudúce ho skús postaviť na faktoch, nie domnienkach. 😉
neriesim to a ani som nikdy ako tu je pisane neriesila, kedysi ked bola dcera mladsia som dokonca niekde citala, ze ten suhlas nie je nijak specialne nutny... PRETOZE ak mam raz ubytovanie od do, alebo spatnu letenku, je to v mojom case, kedy mam deti zverene atd.. jet am predpopoklad navratu, tak nie je dovod domnievat sa ze ide o nejaky "unos" dietata. Prave kvoli tomu sa to kontroluje... popravde, je to velmi obmedzujuce a priam sikana, aby som si nemohla svoje dieta sama bez "papiera" zobrat na vylet na vikend, tyzden, dva kamkolvek sa rozhodnem.. a detto otec dietata. To ci sme rozvedeni, nezosobaseni, zijeme/nezijeme spolu nema co nejaka recepcna ani pracovnik na letisku co riesit a rozoberat. Ak chcu nech si pride policia skontrolovat, nech si kontaktuju otca.. a mozeme sa bavit..
Anoj jasne, pre klud si to moze spekne pozriet na stranke ministerstva... Suhlas je nutny, ak dieta cestuje s uplne cudzou osobou a od oboch rodicov.. A dokonca vela krajin ma uvedene, a to si aj najdete podla mna na webe, ze ak mas sudom zverene dieta do opatery, ziadne povolenia od otca nepotrebujes na DOVOLENKU. Keby si sa isla odstahovat, tak by to bola ina vec...
@anonym_bb3bc2 to čo píšeš platí na vycestovanie zo Slovenska, naozaj v čase keď máš dieťa zverené môžeš krátkodobo opustiť Slovensko bez súhlasu druhého rodiča
ale dôležité je si uvedomiť že toto platí pre Slovensko a nie pre krajinu kam cestuješ, tá môže mať úplne iné zákony, dokonca také že súhlas druhého rodiča je povinný na vstup do krajiny s dieťaťom
Od nás pýtali cez leto, išli sme do Turecka, aj dcéru vypočúvali (máme odlišné priezviská) Mali sme pre istotu pripravené, preložený rodný list do ANJ + súhlas otca s vycestovaním zo stránky ministerstva.....teraz sa chystáme do Egypta a tiež budem vybavovať, dám si hneď u notára potvrdiť viac kusov, bez vypísania krajiny a dátumu, to si dopíšem dodatočne, aby sme do plnoletosti mali v prípade potreby...
@eternity24 dodržovanie zákonov krajiny do ktorej cestujem je zveličovanie, alebo zdravý rozum ako predchádzať nepríjemnostiam?
Cestoval som mimo Európy, vybavoval som si medzinárodný vodičský preukaz a nikto ho odo mňa nepýtal, ani v požičovni, tak som si ho podľa teba vybavoval zbytočne?
Keby sa mi stala dopravná nehoda a cestovná poisťovňa zistí, že som nemal platný medzinárodný vodičský preukaz, myslíš žeby sa nepokúsila vyvliecť s platenia, lebo legálne som nemohol jazdiť v danej krajine?
@maranco Moja poznámka, ze zveličujes sa týkala tvojho vyjadrenia sa k držbe vodičáku…
@sasa1310 Ďakujem za zostavenie môjho cestopisu na diaľku. Nabudúce ho skús postaviť na faktoch, nie domnienkach. 😉
@eternity24 ja sa práveže riadim faktami a nie domnienkami ako ty. Lebo ty nepoznáš nikoho, od koho by pýtali. Fakt je ten, že sa naozaj odporúča mať také potvrdenie so sebou.
@maranco Argumenty/skusenosti tvojich známych
beriem. Iba som podotkla, že nikdy som sa s takým niečim nestretla a ani v okruhu známych. Nepoznám jedného človeka čo si vybavuje potvrdenie. To je podľa mňa buzeracia ako napr. v prípade autorky, keď druhý rodič nemá kontakt k deťom, nemá záujem, nestará sa, čistý nezmysel a ona sa ho ma doprosovať o povolenie.
@eternity24 cestujem roky s neplnoletymi surodencami, ktori maju ine priezvisko ako ja a vzdy ale vzdy mam notarsky overene povelenie, ze rodicia suhlasia s tym, aby so mnou vycestovali a uz som ho veru nie raz musela vytiahnut 🙂 ano mozeme argumentovat tym, ze to nie su moje deti ale myslim, ze situacia je velmi podobna, su skratka krajiny, kde to kontroluju a je jednoduchsie to mat nachystane ako riesit neprijemnosti pri vstupe do alebo odchode z krajiny.
Uz to odo mna pytali aj na madarskych hraniciach, pri nahodnej kontrole colnikmi a to teda nie je ziadna exoticka destinacia 🙂.
@anonym_autor veď ak to nerieši, nevadí mu to. Tak pýtaj v predstihu papier. Aký problém ? Nech ti napíše splnomocnenie neobmedzené (ak sa dá) , že môžeš cestovať mimo Slovenska s deťmi, ak idete na dovolenku a vrátite sa.
Doplním ze rodné listy som so sebou mala keby niečo ale tiež ich nikto nepýtal vidieť
@anonym_autor ja som bola tento rok v egypte sice somnpapier mala ale nikdy ho odomna nikto nepytal, tiez v maroku tento rok alebo sme boli na roadtripe po europe tiez nikto nepytal, myslim ze ak mate rovnake priezvisto tak to nikto neriesi ale vzdy zavisi od daneho uradnika... Ja mam ten paier vzdy ked niekam ideme ale zatial som ho nikdy nikde nepitrebovala ale nikdy nevies a pre kus papiera by som nechcela otacat aj seba aj deti na letisku nikdy nejdeme cez ck vzdy na vlastnu past.... Proste ho vytlac vypis a daj mu podpisat a overit u notara tolko snad urobit moze

Doplním ze rodné listy som so sebou mala keby niečo ale tiež ich nikto nepýtal vidieť