Destinácie bez potreby povolenia od otca detí
Ahojte. Mám 2 dcéry 12 a 8r. Bio otec ušiel keď som bola v 6 mesiaci s druhou dcérou na deti ako tak platí ale nezaujíma sa nepíše im nestretávaju sa. Keď som mu napísala ze sme sa sťahovali (ma pravo vedieť) napísal OK. Neviem kde je kde žije ako žije co robí atď. Súdom sú zverené deti mne a mame neobmedzený styk ktorý ale nevyužíva. Priezvisko mam rovnaké ako on aj ja aj deti aj keď sme rozvedení. Tento rok sme boli v Bulharsku papier o povolení cestovať som nemala ani nikto nepýtal. Chceli by sme ísť aj inde no chcem vybrať miesto kde ho na 100% nebudem potrebovať. Keď pôjdem cez cestovku upozornia ma na to? Teraz nespomínali nič. Cestujeme tak nanajvýš na 10 dní určite nie viac. Papier netuším ci sa mi podarí získať keďže komunikácia s nim je obmedzená a kým to on vytlačí podpise dá overiť a pošle mi to tak to potrvá keď vôbec to urobí. On nerieši nič ohľadne deti bolo by mu šum a fuk aj keby ideme žiť do zahraničia ale to letisko nevie a pri kontrole to môže žiadať. Kde sa tomu dá vyhnúť? Riešia to aj keď má matka rovnaké priezvisko s deťmi? Ako to riešia matky keď netušia ani len približne ci otec vôbec žije? Ďakujem
@maciatkolulu no o tom viem, to som sem dávala ja, myslela som že ešte niečo niekde inde
@maciatkolulu no o tom viem, to som sem dávala ja, myslela som že ešte niečo niekde inde
@yvanielka a čo? Lebo reálne letieť,ísť niekde a ohanat sa potom domácim policajtom,hranicakom,že anonym 10862fri na MK mi povedal,že mám právo ísť a oni naopak nemajú právo nič pozadovat je dosť adrenalínove. Preto aj k väčšine štátov odporúča ministerstvo to potvrdenie mať,aj keď to v podmienkach nie je. Ono asi si treba zažiť niečo také ,ako naťahovačky s policajtami a ten stres....ale byť hrdinom🤷 ono tu nejde vôbec o rozvod,stačí cestovanie bez partnera. Ako som písala nikto na hraniciach netuší,či sa exsaci natahuju a robia naprieky.
Len tak som si mrkla ministerstvo a odporúčania. No dievčence....odporúčam. A aj schengen si mrknut😉. To,že sa nič nestalo vám,mohlo byť šťastie,takže odporúčať kaslat na to je úplne mimo. Ešte aj rakusan v tej jeho bude vie spríjemniť deň,keď sa mu zachce.
@maciatkolulu v rámci Shengenu je veľmi malá pravdepodobnosť, že by to niekto riešil. To by musela byť náhoda. Kontrol je minimum dokonca aj na letisku. Lietame často a ešte nikdy sa nestalo, že by sme sa dostali ku kontrole naraz všetci 5 po sebe ako rodina. Väčšinou sa rozdelíme, takže manžel má nejaké dieťa a ja zbytok, alebo naopak. Každopádne ten na prepážke nemá tušenie, že vedľa stojí zbytok rodiny. A nikdy nikto v rámci Európy nič neriešil. Nehovoriac o tom, že pri dnes už pomerne bežných eGates alebo self-check in, ťa už nemá ani kto skontrolovať...
@maciatkolulu v rámci Shengenu je veľmi malá pravdepodobnosť, že by to niekto riešil. To by musela byť náhoda. Kontrol je minimum dokonca aj na letisku. Lietame často a ešte nikdy sa nestalo, že by sme sa dostali ku kontrole naraz všetci 5 po sebe ako rodina. Väčšinou sa rozdelíme, takže manžel má nejaké dieťa a ja zbytok, alebo naopak. Každopádne ten na prepážke nemá tušenie, že vedľa stojí zbytok rodiny. A nikdy nikto v rámci Európy nič neriešil. Nehovoriac o tom, že pri dnes už pomerne bežných eGates alebo self-check in, ťa už nemá ani kto skontrolovať...
@tiezjedna pozri,kľudne kto chce môže skúšať. Mne to môže byť jedno. Ja poznám minimálne rakúskych policajtov a ver tomu,že to nechceš zažiť keď sa naseru. A ministerstvo pre Rakúsko napríklad odporúča papier. A vedia prečo.
@anonym_autor ja som minulý rok s deťmi cestovala z Košíc do Turecka , deti majú iné priezvisko ako ja suhlas druhého rodiča som nemala ale mala som rodné listy a práve naši slovaci riešili či sú deti moje či vie otec že kam s nimi idem riešili to ešte aj keď sme sa vrátili z dovolenky na pasovej kontrole Samozrejme že niesme v kontakte s otcom deti tak to nevedel ale na tureckej strane to nikto neriešil no ale ten strach čo som mala čo keby ak by . Tento rok pre istotu budem musieť zohnať súhlas otca
@anonym_autor
@yvanielka a čo? Lebo reálne letieť,ísť niekde a ohanat sa potom domácim policajtom,hranicakom,že anonym 10862fri na MK mi povedal,že mám právo ísť a oni naopak nemajú právo nič pozadovat je dosť adrenalínove. Preto aj k väčšine štátov odporúča ministerstvo to potvrdenie mať,aj keď to v podmienkach nie je. Ono asi si treba zažiť niečo také ,ako naťahovačky s policajtami a ten stres....ale byť hrdinom🤷 ono tu nejde vôbec o rozvod,stačí cestovanie bez partnera. Ako som písala nikto na hraniciach netuší,či sa exsaci natahuju a robia naprieky.
@maciatkolulu ? To bolo ku mne či čo? 😀 Ja mám všetko preto sa pýtam, či existuje ešte nejaká stránka alebo niečo o čom som nevedela
@maciatkolulu ? To bolo ku mne či čo? 😀 Ja mám všetko preto sa pýtam, či existuje ešte nejaká stránka alebo niečo o čom som nevedela
@yvanielka všeobecné,ministerstvo má informácie ale niektoré sú z 2022,takže keď chce niekto istotu tak písomne kontaktovať konzulát danej krajiny ,asi tak. Ak to teda stojí za to. Lebo na 90per odpovie každý,ze istota je mať potvrdenie
@anonym_autor ja som minulý rok s deťmi cestovala z Košíc do Turecka , deti majú iné priezvisko ako ja suhlas druhého rodiča som nemala ale mala som rodné listy a práve naši slovaci riešili či sú deti moje či vie otec že kam s nimi idem riešili to ešte aj keď sme sa vrátili z dovolenky na pasovej kontrole Samozrejme že niesme v kontakte s otcom deti tak to nevedel ale na tureckej strane to nikto neriešil no ale ten strach čo som mala čo keby ak by . Tento rok pre istotu budem musieť zohnať súhlas otca
@anonym_autor
@nejdemaprihlasit ano ja mam skusenost tiez z kosic a vzdy len pei navrate tam bez problemov. Odomna len rkdne listy pytali. Zaujimave von nikto nic nepyta a ked sa vraciate dovov tak vtedy pytaju. Ale moja skusenost vzdy pyta lem zena pasovacka ked vidim zenu idem ku chlapovi do okienka ti nepytaju
@nejdemaprihlasit ano ja mam skusenost tiez z kosic a vzdy len pei navrate tam bez problemov. Odomna len rkdne listy pytali. Zaujimave von nikto nic nepyta a ked sa vraciate dovov tak vtedy pytaju. Ale moja skusenost vzdy pyta lem zena pasovacka ked vidim zenu idem ku chlapovi do okienka ti nepytaju
@slavomira236 no mne pýtali obojsmerne a žena, ale ten strach v lietadle čo som mala že čo bude v Turecku 🙈katastrofické scenáre ale nakoniec to dobre dopadlo
@slavomira236 rodné listy stačí kópia, či treba originál? Ďakujem
@anonym_autor pozrite na stránke ambasády cieľovej krajiny hlavne ak máte v pláne cestovať mimo EU. Môže sa vsak stať že budú žiadať aj v EU napr.Nemecko.
Ja by som sa asi obratila na pravnika, ci neexistuje nejaky uradny dokument, ktory by povoloval vycestovanie matky, bez suhlasu otca. Vzhladom na to, ze otec nejavi zaujem o deti a matka nema ako suhlas ziskat, mal by to riesit sud.
Nech sa tu prihlasi rodic, od ktoreho si suhlas pytali. Nepocula som v zivote o takom pripade. Netreba ti ziaden suhlas.
@eternity24 ahoj, odo mna pytali v Londyne na letisku pri vstupe, dokonca aj kopiu rodneho listu chceli, vsetko som mala nastastie. Vzdy nosim overene potvrdenie aj kopiu rodneho listu. Napr. Grecko, Taliansko, Bulharsko, Chorvatsko, Madarsko, Polsko a mohla by som pokracovat, vzdy s potvrdenim vo vrecku, nikto nepytal. A vzdy sa cudujem, ako lahko sa da dieta preniest cez hranice, aj ked nemame rovnske meno. No napriek tomu by som bez neho nesla nikam za hranice krajiny....
Nech sa tu prihlasi rodic, od ktoreho si suhlas pytali. Nepocula som v zivote o takom pripade. Netreba ti ziaden suhlas.
@eternity24 ja som mala problém hneď na letisku v BA to sme spolu neboli nezaujímal sa nič iba bol zapísaný v rodnom liste a nechceli má pustiť s malým. Hneď volali ná ambasádu a potom volali aj jemu či vie že idem s malým do tuniska a strašne caviky okolo toho. Ale ja som mu o Tom povedala aj to aby nerobil zbytočne problémy. Proste som chcela ísť len na dovolenku s malym.Keby povedal že nesúhlasí asi by ma nepustili. Ale pustili má nakoniec po rozhovore s ním. Ale nervy som mala jak šľak.
@eternity24 ja som mala problém hneď na letisku v BA to sme spolu neboli nezaujímal sa nič iba bol zapísaný v rodnom liste a nechceli má pustiť s malým. Hneď volali ná ambasádu a potom volali aj jemu či vie že idem s malým do tuniska a strašne caviky okolo toho. Ale ja som mu o Tom povedala aj to aby nerobil zbytočne problémy. Proste som chcela ísť len na dovolenku s malym.Keby povedal že nesúhlasí asi by ma nepustili. Ale pustili má nakoniec po rozhovore s ním. Ale nervy som mala jak šľak.
@petradobsova a to si mala šťastie,že ti tie nervy nerobili tam a pri ceste domov.
@eternity24 od kamarátky dvakrát v Taliansku
@slavomira236 rodné listy stačí kópia, či treba originál? Ďakujem
@anonym_2582a2 ja som mala originaly prvykrat potom uz len kopie
@michala001 vtipalek. Vies o tom, ze su opat zavedene kontroly, niekedy silnejsie, niekedy slabsie a niekedy na to prdkaju...ale spoliehat sa na to, no....ked chce niekto sa dotahovat s pohranicnymi kontrolami...🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@vevesh Včera som bola v Hodoníne a žiadna kontrola nikde nič, bežne chodievam aj medzi Skalicou a Sudoměřicami, kontrola tam bola naposledy cez covid
@vevesh Včera som bola v Hodoníne a žiadna kontrola nikde nič, bežne chodievam aj medzi Skalicou a Sudoměřicami, kontrola tam bola naposledy cez covid
@michala001 no vidis, a my sme mali kontrolu cez polske hranice, cez rakuske a raz pred dvoma rokmi nas zastavili aj madari🤷♀️to, ze je schengen neznamena, ze kontroly nie su vobec. Zvacsa su len namatkove a niekedy mozu nariadit aj trvale ako napriklad prechod do nemecka cez Salzburg ci Frankfurt an der Oder. To, ze teba ci inu zuzku z mk nezastavili, neznamena, ze namatkovo nezastavia mna a nebudu kontrolovat. 🙄🤐
@michala001 no vidis, a my sme mali kontrolu cez polske hranice, cez rakuske a raz pred dvoma rokmi nas zastavili aj madari🤷♀️to, ze je schengen neznamena, ze kontroly nie su vobec. Zvacsa su len namatkove a niekedy mozu nariadit aj trvale ako napriklad prechod do nemecka cez Salzburg ci Frankfurt an der Oder. To, ze teba ci inu zuzku z mk nezastavili, neznamena, ze namatkovo nezastavia mna a nebudu kontrolovat. 🙄🤐
@vevesh ja nemám slov....toto ma fascinuje a dokola a dokola,mne sa to nestalo,tak nevaaa. Dofrasa prekračujú sa hranice štátu. Môže sa čokoľvek štát. A teda naozaj hádať sa s rakúskym.polocajtom,akože dopriala by som takúto skúsenosť. Ale hneď by to boli fašisti a podobne. Podľa mňa je čistý hazard takto jazdiť. Moju vnučku neprevezwme cez hranice bez toho ,aby som nemala papier. A to vyzerá,že je čisto naša. Stačí ,že by kontrolovali doklady a bolo by. Má iné priezvisko. A teda rakúsky colník nikdy nespí. Teraz je kľud,ale dokedy. A ten schengen robil naozaj donedávna také zápchy na hraniciach,ešte aj kufre otvárali. Rakúšania.... Či mali/majú právo,neviem,ale kto normálny sa pustí do hádky s colníkom a policajtom.
@eternity24 ja sa práveže riadim faktami a nie domnienkami ako ty. Lebo ty nepoznáš nikoho, od koho by pýtali. Fakt je ten, že sa naozaj odporúča mať také potvrdenie so sebou.
@sasa1310 práveže sa neriadia faktami. Poznamenala si, že som nikdy nevytiahla paty z domu. Ja na tvoj komentar, že na budúce pri zostavovaní mojho cestopisu sa riad faktami a nie domienkami.
Takže nie, faktami sa neriadis, lebo ma nepoznáš, len si ma chcela svojim „pichľavým” komentárom zhodiť 😉 Teraz to neprekrúcaj. Ak máš iný názor, staci ho slušne vyjadrit.
A fakt je, že zo svojho okolia nepoznám nikoho, kto by si vybavoval nejaké potvrdenia pri cestovani. Tu už citam v komentároch, že ľudia ale takuto skúsenosť majú. Tak či tak, je to buzeracia zo strany úradov, aby si rodič ktorý ma dieta v starostlivosti musel vybavovať potvrdenia od strany, ktorá nejaví záujem, ako je to v prípade autorky. Akoby už nevkladala dosť energie do výchovy, ešte bude nahanat kvôli papieru nejakeho neandertálca, ktorý sa nezaujíma o vlastne deti. Dakujem pekne
@sasa1310 práveže sa neriadia faktami. Poznamenala si, že som nikdy nevytiahla paty z domu. Ja na tvoj komentar, že na budúce pri zostavovaní mojho cestopisu sa riad faktami a nie domienkami.
Takže nie, faktami sa neriadis, lebo ma nepoznáš, len si ma chcela svojim „pichľavým” komentárom zhodiť 😉 Teraz to neprekrúcaj. Ak máš iný názor, staci ho slušne vyjadrit.
A fakt je, že zo svojho okolia nepoznám nikoho, kto by si vybavoval nejaké potvrdenia pri cestovani. Tu už citam v komentároch, že ľudia ale takuto skúsenosť majú. Tak či tak, je to buzeracia zo strany úradov, aby si rodič ktorý ma dieta v starostlivosti musel vybavovať potvrdenia od strany, ktorá nejaví záujem, ako je to v prípade autorky. Akoby už nevkladala dosť energie do výchovy, ešte bude nahanat kvôli papieru nejakeho neandertálca, ktorý sa nezaujíma o vlastne deti. Dakujem pekne
@eternity24 inak by si písala, kebyže ti otec zoberie deti. Lebo aj on si tým pádom môže odísť kam chce. Buzerácia to nie je. Je to predchádzanie problemov. Úplne v pohode si môže zobrať deti rodič nerozvedeny,ale nezijuci v spoločnej domácnosti a fijuuu. Napríklad. Predsa jeden papier nerobí problém. A keď druhá strana robí problém,tak žiaľ súd a riešiť. Ale aspoň sa to vyriesi. Inak tu sú matky ktoré sú hysterické ,keď cez víkend netušia,čo ich deti s otcom. Čo by robili kebyže si otec zoberie deti do Egypta? Má právo.
@eternity24 inak by si písala, kebyže ti otec zoberie deti. Lebo aj on si tým pádom môže odísť kam chce. Buzerácia to nie je. Je to predchádzanie problemov. Úplne v pohode si môže zobrať deti rodič nerozvedeny,ale nezijuci v spoločnej domácnosti a fijuuu. Napríklad. Predsa jeden papier nerobí problém. A keď druhá strana robí problém,tak žiaľ súd a riešiť. Ale aspoň sa to vyriesi. Inak tu sú matky ktoré sú hysterické ,keď cez víkend netušia,čo ich deti s otcom. Čo by robili kebyže si otec zoberie deti do Egypta? Má právo.
@maciatkolulu otec/rodic, ktorý o deti nemá záujem, ich určite nezoberie do Egypta. Lebo ich nezoberie ani k sebe na víkend. Lebo sa im ani neozve a neodvezie ich ani do školy. Píšem o prípade keď sa jeden z rodičov nestará/nezaujima a ten, na ktorého pleciach je cela starostlivosť sa mu musí ešte doprosovať resp. vláčiť po sudoch aby dostal papier. A keby bolo toto opatrenie také perfektne, ako horlivo ho obhajuješ, nemali by sme prípady únosov deti za hranice.
@maciatkolulu otec/rodic, ktorý o deti nemá záujem, ich určite nezoberie do Egypta. Lebo ich nezoberie ani k sebe na víkend. Lebo sa im ani neozve a neodvezie ich ani do školy. Píšem o prípade keď sa jeden z rodičov nestará/nezaujima a ten, na ktorého pleciach je cela starostlivosť sa mu musí ešte doprosovať resp. vláčiť po sudoch aby dostal papier. A keby bolo toto opatrenie také perfektne, ako horlivo ho obhajuješ, nemali by sme prípady únosov deti za hranice.
@eternity24 ja nič neobhajujem ,ja píšem,že to nestojí za prípadné problémy. A že nie je pravda,že nekontrolujú,netreba o Tom zbytočne reči dokola. Veď v pohode,kto chce,nech skúša,kto chce,nech kecá ako nikde nič a kto chce,nech si vybaví papier. Ale tvrdiť,že to nie je potrebné je absolútne mimo. Rozumieme si?
Mozno sa myslim,ale pokial mate rovnake priezvisko,preco by mali pytat? Vedv dokladoch nemas uvedene ,ze si rozvedena
@petulda333 ale ked s dietatom cestuje len jedenz rodicov lietadlom, mal by mat k dispozicii suhlas druheho rodica s vycestovanim (aj ked spoli ziju).
Tam je otazka skor ta, ako je to formulovane v rozhodnuti - ziada od teba sud, aby si si davala schvalovat cesty do zahranicia alebo aby si ich svojmu ex oznamovala? skusila by som ist tou cestou, ze predsa sud to od teba nechce a dovidenia. Ale over si to na ministerstve alebo u nejakeho naozaj dobreho rodinneho pravnika.

@yvanielka treba si rozklikat jednotlive staty😉co stat, to ine podmienky.
@yvanielka úprimne,vôbec by som nič nehľadala,ale jednoducho si vytlačila lajster,vyplnila a fertig.
@vevesh ti napísala,kde to nájdeš.