Dovolenka 2014 v Albánsku
Ahojte, chystate sa niekto toto leto do Albanska?
Ale mate uz niekto skusenosti s dovolenkou v Albansku.

@hviezda21 mam pas, tam stale chodime na pas, neviem, ci mozes ist na obciansky....kedze nie su v EU ani v Schengene
aj my nosime vzdy pasy aj kvoli detom ale stacil by aj obciansky: https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info...
@trisssha v cestovke pov.že pás alebo op. Prevajuca sama bola na op minulý rok v albánsku. V popise k pokynom v albánsku majú pás alebo op, presne ako odkaz na MZV. U nas majú všetci pásy len ja nie resp. Len pás s menom za slobodna čo je prakticky neplatný doklad. Dnes mám poslednú šancu na vydanie nového. Neviem ešte ako sa uistiť že stačí op? Pisem do cestovky nech mi to dajú písomne....
@hviezda21 My sme boli minulý rok, mala som iba OP a žiadny problém. Neviem do ktorej oblasti ideš, ale ak je to oblasť Durresu, tak tu nie je problém vybrať peniaze v bankomatoch a menia aj v hoteloch - normálnym kurzom. A páčila sa mi aj ich serióznosť pri nákupe v obchodíkoch - prepočítajú € aktuálnym kurzom a ešte Ti to aj ukážu na kalkulačke 🙂 . Treba si túto krajinu "vychutnať" pokým ešte domáci nie sú celkom "skazení" turizmom.
@ivetz dakujem pekne. Hnusaci z cestovky neodpisuju ale podarilo sa mi zhaltovat pol letiska-sef policajtov/colnikov pov.ze treba-ja panika a uz som letela na pasove a potom este jeden telef.ze na chatre netreba ze je dohoda s prepavnou spolocnostou ze staci aj OP.tak som sa pekne zobliekla a liham s detmi ;) a vdaka za vsetky info lebo ideme do neznama.Uz mame doma desiatky desiatok platim stovkami vsade poslednedni😀 o 48h boording snad
Boarding....hned sa mi to nezdalo ked som to napisala len uz som klikla pridaj 🙂
@hviezda21 Buď v kľude. OP Ti bude určite stačiť. Teš sa na spoznávanie neznámeho, ale nemaj veľké očakávania. Albánci sú milí, srdeční, ale turizmus sa učia robiť za pochodu. Sú nedochvíľni, žijú si svoj "no stress" 🙂 život. Je to krajina s veľkým potenciálom - majú more, hory, zásoby pitnej vody, nerastné bohatstvo... Oplatí sa vidieť. My si plánujeme dovolenku ešte niekedy zopakovať. Ak budeš mať príležitosť a chuť, využi možnosť fakultatívneho výletu, napr. do Tirany alebo Kruje. Predsa len, od dobrého sprievodcu sa dozvieš informácie, ktoré by si sa inak možno nedozvedela (napr. Globtour mal minulý rok veľmi dobrú sprievodkyňu). Prajem šťastnú cestu! Tam i naspäť domov 🙂 . No a samozrejme krásny pobyt!
@hettinka, @ivetz. Dievčence vdaka.pás nemám. Bola to posledná izba tak sa bojím orientacie na tú cestu. Ale prežili sme slnečné pobrežie pod oknami do 2.00 hudba tak snáď cesta bude "lepšia". Možno sa zlutuju a bude iná izba. Každopádne to budeme riešiť s delegatkou ak to bude neznesiteľné a potom s cestovku kt.nás nato neupozornila čo si myslím že mala. Okrem čistoty a bezpečnosti pohybu v hoteli a pláži nemáme iné očakávania. Keďže je to LM ideme do istého riziká ale inak sa nedalo v našej situácii. A s malymi detmi asi nebudem nikdy kupovať dovcu polroka vopred.
ahojte, zajtra letime do dures , hotel dolce vita ... aj sa bojim, aj sa tesim... chcem vediet, da sa tam nieco kupit ? je tam aj nejaky bazar? ( oblecenie, kabelky, plavky? )
@renka40 sú tu len poulicni predavači. Predávajú aj nejaké fake veci ' kabelky a okuliare. A aj také bežné veci ako nafukovacie veci a uteraky. Okrem toho markety s potravinami. Ale na veľké nákupy to nie je ... v Durres je aj trh a obchodné centrá tak možno tam sa da kupovat niečo. Ale ja som tam nebola.
@renka40 v Durres je zopar obchodnych centier a takisto obrovske centrum na ceste do Tirany.... a v samotnom Durres su takisto obchody, aj ked ja na dovolenkach velmi nenakupujem, teda aspon nie oblecenie ci obuv......
@renka40 Na Dračskej riviére, kde je aj "váš" hotel nájdeš aj minibutiky - sú tam plavky, kabelky, veci na pláž, suveníry... Trhovisko je v Durrese v blízkosti autobusovej stanice a sú tam aj obchodíky s oblečením a obuvou, zvyčajne plné fejkov. My sme si síce nič (okrem zopár suvenírov) nekúpili, ale niektorí z nášho zájazdu nakupovali a ceny si celkom pochvaľovali. Do centra Durresu sa dostanete taxíkom alebo miestnym busom (za smiešnu sumu a je to zážitok). Mestečko je celkom pekné, sú tu vykopávky amfiteátra, pekná pobrežná promenáda, pri pravoslávnom kostole je taká vysoká budova - na 15. poschodí (vyvezie vás výťah priamo z ulice) je panoramatická klimatizovaná reštaurácia, kde sa dá príjemne posedieť, občerstviť za pár € a popozerať mestečko z vtáčej perspektívy.
@hettinka
@obsadenemeno
@ivetz
@blcha dakujem vam dievcata... nechcem robit nejake nakupy, ale neviem ci mam bezat kupit tu nejake plazove slapky, plavky mi tiez dosluzili a kabelku mam taku zosuchanu za 3 roky, ze by som chcela novu... a tu svoju by som tam hned zahodila...
Babule a nebali ste sa vycestovat do Albanska? Mne pride tato krajina taka nebezpecna? Co sa tam da vidiet take pekne? Alebo je to cisto dovolenka len v rezorte?
@zuzizu2 nebezpecne tam bolo v 1997/98, v case obcianskej vojny....mne ked drahy rozprava, tak mi veru nie je do smiechu.....
Albansko uz davno nie je nebezpecne, je ako ktorakolvek ina europska krajina, co sa bezpecnosti tyka. Ja som tam bola prvykrat v 2007 a boli sme aj v mestach aj v zapadnutych dedinkach v horach a vobec sme nemali pocit, ze sa treba niecoho obavat. Prave naopak, ludia su tam velmi vludni a radi pomozu.
@obsadenemeno ved preto som sa spytala lebo som nevedela ako to tam teraz je. Planujeme ze mozno nabuduci rok by sme tam vybehli pozriet lebo ako krajina ma to tam velmi laka. Tak ti dakujem ze si mi napisala, aspon viem ze sa nemusim nicoho bat 😉
@zuzizu2 je tam veľa vecí na pozeranie a na výlety skús viac pogooglit minulý rok sme boli celodenný výlet pri ohniskom jazere potom sú krásne výlety na južnejšie plaze kde je fakt pekne ak pôjdeme niekedy ešte do Albánska tak určite dolu do Ksamilu aj keď budúci rok dávam pauzu od Albánska tento rok ma troška sklamalo a nebezpečné to tam naozaj nieje
@zuzizu2 maminy sa stale boja.... 😵 😕 😅

@obsadenemeno ahoj prosim ta mas pas alebo idete na obcianske?