Dovolenka od 27.6.2014 v Chorvátsku
ahojte žienky.ktorá z vás ide na dovolenku v tomto termíne? my ideme do chorvátska autom na Bašku Vodu .bez stravy ,takže budem trošku variť.ideme na 12 dní.založila som túto diskusiu,aby sme si pokecali o tom čo zoberieme-lieky,veci,poprípade potraviny. kolko vreckového a tak.u mňa už pomaličky začína taká preddovolenková nervozita,síce ešte len taká malá ale už tu je.veď je to za 6 týždňov.to je tu raz -dva 🙂
@marse fuuuha, tak 400 eur je uz riadne vela. My bezne doma na stravu minieme max 160 euf za mesiac, tak som dufala, ze na 10 dni nam bude 100 eur stacit, ked ste vraveli, ze ceny su tam ako u nas.
Malej este zmrzky ani dzusy kupovat nebudeme, kedze je este mala. Nuz a my sa budeme musiet uskromnit.
@jankastubka my doma klasicky minieme tych 300 na jedlo mesacne..
ale my sme tam kupovali aj ryby a steaky, lebo sme si grilovali, plus sme boli trikrat v restike, inak by sme to mali za menej. A vieš ako deti ked su plazi, pri vode im vyhladne, a uz mas tam croisant, tam ovocie, tu hot dog, take lakocinky aby vydrzali kym prideme do chatky.. cize ak sa uskromnite neni poroblem 😉
ale my sme si to uz chceli uzit ked sme na to poctivo setrili 🙂
@midka no tak toho sa bojim. Ale vidis, bola uz v juli a aj tak mali studenu vodu. No som zvedava.
@jankastubka ano, ona robi v skole, tak nemohla skor, preto zrejme v juni treba ratat s tym, ze voda moze byt dost studena. My sme raz boli od 20 juna, do 2.7, a ti, co sme sa s nimi striedali, hovorili, ze sa v mori vobec nekupali, hotel mal nastastie kryty bazen, tak sa dalo vyblaznit aspon tam. Ale vsetko zavisi od toho, ako je teply a slnecny maj/zac. juna, ci je more aspon trosku vyhriate a od toho, aky ste odvazlivci 🙂, ale kvoli vzduchu a relaxu padne dovolenka super kedykolvek.
@midka a nakoniec ste sa vtedy v mori kupali? Ake bolo vtedy teple?
Teraz som pozerals, ze aktualne ma split 20 stupnov teplotu mora
my ideme už 6x vždy v ten istý termín.posledný deň v škole a vyrážame.zatial sa nestalo že by sme sa v mori nekúpali.
no my chodime vzdy bud posledny junovy alebo prvy julovy a stalo sa nam ze bolo aj velmi teple more aj studene v tom istom termine. vlani bolo studene, kupali sme sa viac v bazene, lebo tam sa skor voda vyhriala, vlani bola dlha zima v celej europe. uvidime tento rok, zatial ma tych 16 stupnov co som pozerala. my mame polpenziu, cez obed si ideme kupit do pekarne nieco fajne, nic im nechuti v tom teple a vecer to dozenu aj s polievockou🙂
tento rok ideme s babatkom tak snad vsetko zvladneme. trosku sa bojim cesty ale verim ze to bude ok. vlani bol maly Tomasko vlastne uz tiez s nami ale v maminom brusku🙂
@jankastubka
no pravda male dietatko este nema take naroky ako nase. kazdy den zmrzka, dzusik a vselico co vidia🙂
@jankako Ostrov RAB a mestecko LOPAR www.lopar.sk 🙂
@jankastubka to sme boli vo Vodiciach a prve dni sme sa len opalovali a pozorovali ludi ako pistia, ked idu do vody, bolo viacej tych, ktori sa prizerali, ako tych, ktori sa kupali 🙂. Boli sme hlavne v bazene a okolo 14.00 tak po kolena sme isli, maly nie. Potom sme si uz zvykali a ku koncu dovolenky sme sa uz kupali vsetci, vratane maleho, ale na zaciatku to bol sok vzdy 🙂. Ale uplne na juhu, moze byt teplejsie, my sme boli tak v strede.
@midka my sa chystame do oblasti medzi split a trogir. No nie je to uplny juh, teraz je tam teplota 20 stupnov, tak som zvedava. Kedze bohvie kedy budeme mat dalsiu dovolenku, velmi dufam, ze bude dobre. A aj pre malu aby sa mohla kupat.
@bejbulik33 ahojte, na Hvar chodime aj my uz 9 rokov, a mali by sme ist aj tento rok, tiez vzdy na to iste miesto, pochodime viacero miest v ramci vyletov na Htvare a vzdy sa tam tesime, hlavne nase teraz uz tinedzerske deturence, je to proste oaza pokoja, pohody a prijemnych ludi.... a aj ked sme toho pochodili viac...Hvar je pre nas napohodovejsie miesto na relax 🙂 🙂 kto skusil - da mi za pravdu 😉 , krasne leto vsetkym prajem, kdekolvek budete dovolenkovat, dolezite je s kym ste 🙂 , uzivajme si teda bliziacu sa letnu atmosferu a hlavne bez urazov.... Bea
vau, my 28.06.-30.08.
už len 22 dní 🙂 tralala
@audiova ahoj super diskusia už tyžden hladam niečo podobne na mk tak som sa potešila ked som ju našla.My ideme až koncom augusta ale už sa neviem dočkať a chcem si tiež pomali robiť zoznam čo kupit aj na stravu a lieky .
no už len 15 dní 🙂 .v sobotu vyglancujem auto , lebo na budúci týždeň cez víkend asi spravím to pečené mäsko do fliaš a musím navštíviť lekáreň .zatial mám napísané: ibuprofen,smekta,nejaký dezinfnčný prostriedok ajatin alebo také niečo,teplomer,očné kvapky,fenistil gel,vodeodolné náplaste,kvapky do nosa,sprej do hrdla.
@audiova aj ja už chcem odratuvať 😉 no musim čakať cele leto ako robiš to pečene masko už som to dakde videla na nete maš overeny recept ?
@mirulka147 ja robím podla tohoto receptu.je to super na chleba.keby sa mi to chcelo robiť aj cez rok mm do roboty,ale nechce sa mi 🙂
Suroviny:
5 kg bravčové mäso
12 dkg soli
3 dkg rasce
10 dkg cesnaku
1/2 l vody
Postup:
Na zaváranie používam bravčové pliecko. Dôležité je mäso nepresoliť. Ja dávam na kilo mäsa 2-3 deka soli. Mäso pokrájam na väčšie kúsky, tie dám do hlbokého plechu, nasolím, posypem rascou, podlejem vodou a pridám očistené strúčiky cesnaku. Mäso dám do rúry na 180 stupňov piecť asi dve hodiny.Upečeným mäsom naplním umyté zavarovacie poháre asi 3 cm pod okraj.
(Mäso v pohároch poriadne natlačím, aby sa ho tam viac zmestilo)
Poháre zalejem vypečenou šťavou tesne pod okraj. poukladám ich na hlboký plech s vodou. Vložím do rúry sterilizovať.Sterilizujem pri 150 stupňoch dve hodiny. Potom plech vyberiem, poháre obrátim hore dnom a nechám vychladnúť. Poháre treba uchovávať v chlade
potom zvyknem spraviť mäso na šťave,len bez zahusťovania a tiež dám do fliaš a vysterilizujem,ale toto robím len preto,že keď tam prídeme tak to len zohrejem,zahustím a spravím ryžu a máme na 2 dni .
@audiova dakujem určite vyskušam a čo berieš na cestu do auta deťom a mužovy ?
@mirulka147 ja zvyknem obložené rožky.naši keď idú tak zvykne mama vypražiť aj rezne,ale ja to nerobím.ideme večer o ôsmej,takže to bude v pohode.už sú veľký.kúpim ešte nejaké kroasanty a upečiem koláč.

koli tomu aj mna odradza v juni chorvatsko, lebo sa bojim ze bude chladne more... snad koncom jula to uz bude dobre...ale pocasie je vec ktoru neovplyvnime v juni ani v auguste..