Dovolenka s 8 mesačným dieťaťom
12. júl 2016
Ideme do Chorvatska s 8mesacnym dietatom. Zaujimalo by ma, co mu nabalit? Co sa tyka oblecenia, stravy,liekov atd. Zatial je plne kojeny. Ideme tam koncom augusta. Robili ste tam kasicky, alebo ste kupovali hotove??? Dakujem za rady... ;)
@hettinka dakujem za vycerpavajucu odpoved ;) velmi pomohla. Bude to nasa prva dovolenka pri mori s babatkom. Tak chcem byt pripravena. Ideme na Baska Vodu.

Závisí ak do HR idete, ak na pevninu k väčšiemu mestu, netreba brať nič špeciálne, lebo sú tam normálne obchody v každom meste aj na väčších dedinách - KONZUM je také ako naša Jednota, ale niekde je aj LIDL a krásne velké hypermarkety. Je to normálna civilizovaná krajina, kde všetko funguje podobne ako na Slovensku 🙂
Ak idete na ostrov, alebo do nejakej maličkej dediny, tak je to s obchodmi poslabšie, ale zasa vždy nejaké sú. Ceny sú také ako u nás, prípadne o niečo vyššie, tak o 20%. Drahšie je tam mäso. Ovocie a zeleninu kúpiš všade oveľa kvalitnejšie ako u nás od domácich pestovateľov. Chlieb majú skôr svetlý, ale v miestnych malých pekárňach je vždy výborný, aj rôzne druhy pečiva robia.
Ja som pre batoľa brala ovocné výživy, na ktoré bol zvyknuté, hotovú Sunarku kašu a umelé mieko. Voda v celom HR je pitná, takže som prevárala normálne tú z vodovodu. Prípadne kúpiš balenú vodu, ak sa bojíš.
Pokiaľ budete v apartmáne, vždy je možnosť uvariť, na hotel som si brala aspon rýchlovarnú kanvicu.
Lekárne sú všade, ja som brala len lieky na nejaký akútny stav - niečo od teploty, hnačky, krémik na odreninky, leukoplast, sprej Acutol, Kulíšek, nejaké pastilky na cmúľanie na hrdlo (bábätku asi nejaký sirup) + poriadne opalovacie mlieko. Už som tam aj navštívila lekáreň, nebol problém, ani s dohovrením, ak nešlo po Slovensky, skúsila som nemčinu, angličtinu a dohodli sme sa.
Čo sa týka oblečenia, bežné letné veci + kupovala som ešte celotelové plavky, aby som ho nemusela toľko natierať a niečo na hlavu (aj viac kusov, niečo sme vždy stratili 😎 ) Osvedčilo sa mi tiež mať so sebou niekoľko bavlnených bielych tričiek na pláž, ked som vyzliekla z plaviek, natiahla tričko. A ešte také to uterákové pončo s kapucňou.
Maličkým bábätkám často berú na pláž nejakú plážovú mušľu + malý nafukovací bazénik, kam prelejú trochu vodičky z mora a dieťatko sa môže hrať. Poťažne to kúpiš aj tam v stánku na pláži.