Dovolenka s deťmi mimo sezóny: Skúsenosti a tipy
Dovolenka s deťmi mimo sezóny -ako to robíte?
Dlho rozmýšľam nad dovolenkou mimo sezóny, hlavne z finančného hľadiska a že nie sú tlačenice. Ale zároveň sa tomu bránim a mám obavy. Sme päť členna rodina, za dovolenku v hlavnej sezóny som zaplatila za posledné roky dosť.
.
Ja len tak počítam, že čo ušetrím cez rok na dovolenke s deťmi, sa minie v lete na letný tábor, lebo tá minutá dovolenka cez rok chýba v lete, či..?
@oblecenie99 tak niekto má babky, sestru, robí z domu, sám na seba...a nemusí platiť tábory.
Autorka tiež neviem čo očakávas tréningy, rozlúčka so školou x aktivít, ktoré nemôžete vymeskat tak ti zostávajú jedine prázdniny.Bud idem a deti niečo vymeskaju a ozeleju, alebo zaplatím viac cez prázdniny inú možnosť nemáš.Neviem či chodíte cez cestovku tak si skombinuj všetko sama letenky, zvlášť ubytovanie či apt v HR 5 členna rodina jednoducho zaplatí veľa.
moja kolegyna chodi mimo sezony, a v lete nema starost, lebo dieta je u babky
@canany ja nie som ani sama a teda na dovolenku sa setri dlhsie, lebo inak to nejde... tiez nezarabame zle a mame 2 deti...
za vynechanu pisomku nemyslim, ze moze byt 5...
Ale k teme: je to o tvojich prioritach, ako si to zariadite, co zistite, na co mate/nemate narok = resp. ci napr podla skolskeho poriadku gympla je vobec mozne za nieco co dieta nepise, dostat 5 (napriklad). A potom su pravidla skoly s vymeskavanim... a potom tvoje vycitky, ci nebodaj nevymeska niekto divadelny kruzok. Takze : ak rodina je radsej na kruzkoch a v skole ako na dovolenke = nie je o com. Ak je pre rodinu vacsia zabava ist na dovolenku = ide sa. Potom sa da dovolenkovat cez jesenne, zimne, jarne prazdniny.. fakt su dlhe niektore, k tomu ak treba a prida sa napr. stvrtok/piatok si napr. z tyzdna prazdnin urobite 11dni..
na strednej/gymply je to diskutabilne, proste ten cas malych deti, kedy vezmem kam chcem je uz fuc a dovolenka kde mame zistovat co preberali, dorabat ulohy atd = nic moc.
@canany tak ja napr.mesacne odkladam, plus si neuplatnujen nezdanitelnu cast mesacne, ake rocne, plus mam v praci 14.plat 🤷♀️
Chodíme bežne v júni a koncom septembra alebo začiatkom októbra. Aj koncom decembra a začiatkom januára predlžujem prázdniny, chodíme 20.12. vraciame sa okolo 10.1., je to pár dní a letenky v úplne iných sumách a menší chaos na letiskách.
Samozrejme učivo musia mať dobehnuté ako keby boli v škole, žiadna výnimka, že nemám úlohu, nie som pripravený, lebo som tu nebol.
@lonely66 tak to nie je o gymnáziu,keďže môj chodí na základnú a proste sa to nedá. Cez veľké povolenia,3dninriaditel,nad tri dni ani neviem kde. Ale proste to nejde a inak,aj počas choroby musia makať,jedine po potvrdení dr,že dieťa malo horúčky,nemusia KAZDY deň nahrávať na Cloud úlohu. Ale reálne prázdnin majú deti viac než dosť. Hold úplne reálne,ak nie sú peniaze,treba zvoliť iný druh dovolenky,na taký,na ktory rodina má. A naaajdu sa izby,stačí skôr zarezervovať.
Ako potom s menšími školákmi riešite prázdniny? Ak by som si vzala v júni dovolenku kvôli moru, v júli by mi už nedali.. My sme vždy chodievali cez prázdniny aj kvôli tomu, že tým sa vyriešilo pár prázdninových dní.
Normalne chodte. Aj pocas choroby bude musiet dobiehat ucivo. My chodime roky mimo sezony. Uplne bez vycitiek😉 btw gymnazium sa dost precenuje, sikovny ziak nema problem ucivo dohnat (tiez mam gympel, aj deti studuju), vela deti z gymnazia cestuje mimo prazdnin - nic neobvykle. Obzvlast, ak uvazujete aj z financneho hladiska - skola je dolezita, ale spolocne zazitky s rodinou su najviac. Tvoje deti nebudu spominat na to, ze museli dobehnut ucivo po dovolenke, ale na tu dovolenku s vami cely zivot😉uzite si dovolenku☀️☀️☀️
@portret7 spoločné zážitky s rodinou....akože cez prázdniny nie sú,či sú iba na drahých dovolenkách,na ktoré rodina nemá cez sezónu,či ako? A od nás proste už na základnej necestuje nikto a z gymnázia sa neopovazi ani náhodou. Akože príde mi vtipné,to čo píšeš.
Dievčence pome hromadne všetci v septembri,júni a tak. V triede zostane potom kto? Ti debili,co sú poctivi,alebo su poctivi a majú peniaze? Lebo ty vole,inde ako na dofce,na ktorú inak nemáme ,deti nebudú mať na leto spomienky👍. A čo, srat na nejaké pravidlá a tak. Veď päť dní ospravedlním,prípadne dám ucke nejakú tú všimnú z tej dofcu a ide sa. Noooo,dobreee🤣😉. Predpokladám,že tiež nadávaš na vládu a všade inde je lepšie,však? Tak skús zahraničie,kde by si ani chlp nevytiahla mimo prázdnin ,tak veľa zdaru vo výchove a len tak ďalej ,idete deťom príkladom. V tom ako sa dodržiavajú pravidlá. Ale tak užívajte. No. Je to blbé,keď neviete zarobiť na dovolenku v sezóne. Asi by sa mali deti viac učiť,aby to dokázali pri vlastných deťoch.
Ano, student moze dostať 5 za neucast na pisomnej praci, ktora bola vopred ohlasena , je to v podstate akoby absencia, ak pisomnu pracu student napise v nahradnom termíne, 5 je automaticky vymazana a nahradena znamkou z pisomky, moje deti tiez chodili na bilingválne gymnázium a takto to tam fungovalo
@maciatkolulu skus skudnit hormon… my cestujeme celorocne a casto. U nas to nie je financna otazka. To,ze ty nemas odvahu, je tvoj problem. A ano, zila som aj v zahranici. A ano, ked cestujeme, tak stretavame aj zahranice deti, nie len slovenskych “ulievacov”. Je to iba o pristupe, nevidim dovod, pokial je sikovny student, aby si rodina nevybehla na dovolenku. Svoje politicke postoje som tu viackrat vyjadrila - kludne si dohladaj, ak mas nutkanie aj do takejto temy tahat politiku. A nevidim dovod, aby lipli moje deti na nezmyselnych pravidlach nasho predpotopneho skolstva. A nikdy som netvrdila, ze zazitky mozu byt iba na drahych dovolenkach, my konkretne sme velmi cestovatelska rodina a mam za to, ze cestovanie deti moze vzdy posunut pozitivnym smerom a obzvlast, ked sa cestuje spolocne ako rodina. Je jedno, ci okolo sveta alebo na Zemplinsku siravu. Ty kludne sedkaj doma a zazitkami vyraz iba v juli a v auguste. Kazda rodina funguje inak… nemusis pretlacat pohlad na svet iba svojou optikou.
@portret7 tak si žila v zahraničí,tak potom asi vieš,že to,či môžeš,alebo nemôžeš vybrať deti zo školy nie je o odvahe. Lebo to slovenské "odvaha" = odrbavanie. Prázdniny slúžia na oddych pre deti a je ich viac než dosť. Školský rok na vzdelavanie. . Úplne jednoduché. A to,že ste postretavali decka zo zahraničia počas vašich výletov mimo prázdnin🤣🤣🤣🤣,si sa zamyslela nad tým,že tie deti mali s najväčšou pravdepodobnosťou prázdniny,keďže v zahraničí mávajú voľno inak,😉. Aj my to radi využívame. Napr. V máji,napríklad jesenné prázdniny atď....ale tak nevadí. Každý si vie vysvetliť po svojom dodržiavanie nejakých základných pravidiel,ale vážne sa mi páči to slovenské - odvaha,alebo ked Mara,tak aj ja,alebo keď môžu politici,môžem aj ja. A nie,ver mi,nie je to ani o výsledkoch v škole a ani dochádzka. Iste,dá sa to,ale je to proste proces a slúži naozaj na nevyhnutne prípady. A je to práve preto taký proces,aby to nejakí rodičia nepochopili rovnako ako napríklad ty.
@maciatkolulu viem, kedy maju deti v zahranici prazdniny, vsevedka😁deti pytame vzdy oficialnou cestou a vzdy nam bolo vyhovene, i detom zo sirsej rodiny, ktore ziju v zahranici. Takze ziadne odrbavanie sa nekona. Ani na jednej skole sme problem nemali.
@portret7 fakt vieš ako majú prázdniny decká z celej Európy 👍👍👍👍prípadne iných kontinentov,ta obdivujem,lebo niekedy(dosť často)v rámci jedného štátu majú rozdielne voľno,plus absolútne rozdielne voľné dni,čo dáva škola. Nuž,hold,šikovná si🙃 a naozaj nevidím dôvod vyberať deti mimo prázdnin,teda okrem finančného. 🤷 Tie prázdniny si užijú s rodičmi a blízkymi predsa rovnako v "oficiálnom čase voľna",či je v tom niečo chrumkavejsie? Ísť mimo? Jaaaaj,prazdnejsie pláže,kopce a tak,no dobre...ono vždy sa dá nájsť voľno tak,že Rakúsko nemá voľno a na sk je,prípadne Nemecko a tak. Len teda treba chcieť. Takže jediná výhoda sú financie. Čo už.
@lonely66 ja som absolútne pokojná. Môžem ťa uistiť. Rovnako ,ako ťa môžem uistiť,že rodičia na Slovensku s radosťou využívajú 5 dni k ospravedlneniu dieťaťa zo zdravotných dôvodov a s úplnou spokojnosťou sú na dovolenkach. 😉 A stále nerozumiem, prečo nevyužívajú na to určené prázdniny. Naozaj. Veď plný koník toho,ako zúfalé ženy nevedia čo s deťmi cez toľko voľná,pýtali by príspevky od štátu,lebo však do zberného škôlky dať dieťa nemôžu,lebo by utrpelo traumu,tak teda OCR z dovodu zatvorenej škôlky a tak. Hmmmm,predsa netreba míňať dovolenky cez školský rok,ale nechať na prázdniny,či? Jaaaj,pardon všetci majú homeoffice ,alebo ja neviem🙃.
@lonely66 súhlasím. U nás to funguje tak, že už jeden deň keď viem dopredu, že vynechá, musím informovať triedneho a ideálne dať žiadosť. Keď ideme niekam na dva tri dni, aj tak dávam žiadosť, ku ktorej sa vyjadrí triedny a riaditeľ ju schváli presne s dodatkom, že žiak si učivo dobehne, vlastne už v tej žiadosti sa k tomu zaväzujem. A párkrát sa nám už stalo, že hneď druhý deň po návrate písali písomku alebo ho učiteľ vyvolal. Bez výhovoriek, musí byť pripravený, ako keby v škole sedel. Nikoho to nezaujíma, že on bol na dovolenke alebo niekde inde.
A tiež mame v triede deti štýl, nechcelo sa mu ráno vstať, tak zostal doma. V čom je to iné od dieťaťa, ktoré išlo na výlet niekam?
My sme chodievali napr. často lyžovať predposledný decembrový týždeň a druhý januárový, keď boli deti tesne pred alebo po prázdninách, išli tak na 70%, za to lyžovačka 100 krát lepšia a bezpečnejšia, prázdne svahy a samozrejme lepšie ceny. Alebo cez letné prázdniny nikdy nechodíme k moru, už ťažšie znášam vysoké teploty a masovky. Keď je 35+, je mi lepšie v kancelárii s klímou. V júni a októbri je pri mori super a dajú sa robiť aj výlety po okolí bez toho aby sa človek uvaril. Plus občas sami podarí kúpiť lacnejšie letenky za oceán a to si neviem predstaviť napr vegas a okolité národné parky pozerať cez leto v 45+ stupňoch. Alebo taký NY v lete, brr.
@maciatkolulu napíš na ministerstvo školstva, že riaditelia podporujú odrbavanie🤪Typicky slovenské, keď ty v Rakúsku nemôžeš syna vybrať na deň, dva, tak čo si to dovoľujú na tom Slovensku chodiť k moru.Byvas tam, tak sa nestaraj ako to je tu.Chodime vždy v septembri a netajím sa tým, že ušetrím 1000 eur a deti sa ešte ani neučia.Prvy týždeň majú 2 dni výlet do ČR a tretí deň splav.Dslsi týždeň branne cvicenie
@eliska13 sklamem ťa,dievčatá chodili na sk do školy. A nie,nevyužívali sme školský rok na dovolenky. Inak to je super,že na sk je to teraz také voľné. Hold my makáme od druhého dňa. Máme rozvrh,ulohy a proste sa ide. A aj na konci roka. V štvrtok ročníku sa už úplne maka. Tak ja neviem,načo sa to dievčence sťažujete,na školský systém? Preťažovanie deti,ale noooo. Veď to zvládate s dovolenkami,voľnom ako sa vám zachce ,tak to nebude také zle.
A inak ten tvoj prejav a spôsob hovoria samé za seba. Ale tak,ja chápem,že ľudia sme rôzni. Je fajn,že ušetríte,trochu blbé,že nemáte na prazdniny,ale tak...inak sa úprimne smejem,odôvodnenie na neprítomnosť dieťaťa na vyucovani -usetrenych 1000eur👍👍👍,ty,asi nepracujem ako učiteľka,čo? 🤣
Hned na zaciatku napisem, ze dcera chodila na bilingval, ale v zasade je uplne jedno, na aku skolu by nastupovala, prvy tyzden by som ju odtial rozhodne nebrala, pretoze prave ten prvy tyzden povazujem za dolezity z hladiska zaciatku budovania vztahov plus sa tam riesi x organizacnych veci. A po dalsie, ja osobne nepodporujem ukazovanie dietatu, ze system sa da obabravat, ked si clovek zmysli. Potom su nasi mladi rozcarovani, ked niekde zacnu seriozne pracovat a zrazu nemozu vypadnut, ked si "zamanu". A potom tu mame temy o rozmaznanej dnesnej generacii, ktoru sme ma to naucili prave my.

Dievcata ja nechapem, kde na to beriete peniaze? Zarabam slusne, som sama na dve deti, ale dat za tyzden dovolenky viac ako tisic eur je pre mna nemyslitelne. To len taky moj vylev.
Inak autorka tiez uvazujem takymto smerom, ze mimo sezony aj menej ludi, neznesiem vela ludi, aj menej penazi, ale zase deti vymeskaju v skole, kruzky zaplatene atd.