Dovolenka s deťmi mimo sezóny: Skúsenosti a tipy
Dovolenka s deťmi mimo sezóny -ako to robíte?
Dlho rozmýšľam nad dovolenkou mimo sezóny, hlavne z finančného hľadiska a že nie sú tlačenice. Ale zároveň sa tomu bránim a mám obavy. Sme päť členna rodina, za dovolenku v hlavnej sezóny som zaplatila za posledné roky dosť.
.
@maciatkolulu mne je skôr smiešne, že si sa rozhorcovala, že ti syna nepustili na pár dní zo školy, keď si potrebovala čo ťa vôbec napadlo?Veď u vás sa maká a buduje kapitalizmus.Vo štvrtom ročníku sa už úplne maka a čo by sa tam malo robiť?Je mi ľúto, že u vás sa ide podľa rozvrhu už druhý deň.U nás je prvý týždeň rozbeh max 4 hodiny, výlety, športový deň a ďalší týždeň je ešte do 12-13.Stredna škola gymnázium a základná.
Vidíš u nás sa tým detom dopraje nech sa aklimatizuju všetci vedia, že po 2 m oddychu potrebujú kľudný štart.Nie, tých 1000 eur je iba bonus plus nie 40 st plus na dovolenke nemyslíš, že, ak by s tým mal riaditeľ, či triedny učiteľ problém, tak by ich nepustil?Nám neurčuje zákon a štat kedy môžeme kosiť, grilovať, a ostatné nezmysl ako u vás v tom Rakúsku.
@eliska13 pozri,myslím,že pár ľudí tu pochopilo,čo a ako,to,že ty nie,s tým vážne nič neurobim. Zákony a iné sú na na dodržiavanie a nie na to ako odrbat. Ťažko vysvetliť ,chápem .. ja keď idem v ba 50tkou,tak sodoma gomora,ale tí istí,čo v ba sa rútia 80, prejdením hraníc sú bezmotorové vozidla,plížiace sa 30tkou,lebo ani nevedia preložiť,čo je pod tabuľou s názvom obce napísané.
A áno,maka sa na to,aby si dieťa zvyklo na to,že sú pravidlá,je režim a na to,aby niečo v živote dosiahlo. Napríklad to,že nebude potrebovať skucat kolko stat vysoli za decko a vymýšľať mozne-nemozne ,aby mal dávku do xy rokov veku dieťaťa. A v neposlednom rade,na to,aby aj mal na tie dovolenky 🤷
A k tomu rozbehu nemám slov. 🤣
@lonely66 ja poznám veľmi,ale veľmi málo prípadov rodín,kde by sa išlo oficiálne...úplne vážne + to čo sa tu píše. Ale veď ono je to vlastne fuk,ale vážne sa dá dovolenkovať aj v pokoji,cena bude samozrejme v sezóne vždy vyššia. O Tom niet pochýb.ale tak....
@lonely66 píšeš jeden deň,to je snáď každému jasné,že to nie je problém. ale je teda rozdiel si naplánovať hlavnú dovolenku na 10+ dní počas školského roka. Myslím,že o tomto sa tu píše a nie o jednom dni....
@lonely66 ale prosím ťa😉 ... Určuje a dosť. Áno,aj kedy kosiť. Ale hold na sk by to pomohlo,nebolo by toľko konfliktov,viď MK. Jazyk ovládas asi super,dohladaj si. 😉. Syn vynechal presne dva dni za školský rok. Vážne. A nikam nás to neťahalo. Ani písať xy byrokratických žiadosti. Lebo áno,dá sa to,ale je to výnimočné a musí byť dôvod. Máme na to prázdniny a syn to vie. Vie to manžel,vieme to všetci. Máme zážitky cez prázdniny a žiadnu ujmu. Dievčatá ako dospelé ženy sú tiež v poriadku,takže ti môžem napisať,že sa nemusíš báť,keď pôjdeš na dovolenku cez prazdniny,nenechá to na deťoch žiadnu negatívnu stopu,jedine teda tá peňaženka. A spomienky máme tiež fajn. Nuž a učiteľky v Rakúsku pracujú od prvého dňa po posledný. Keď náhodou nejaký problém,rieši dopredu l,ale dovolenky ani o hodinu skôr. Tak hold systém je na dodržiavanie. Ale to pochopí len pár jedincov. Zato skrecanie,čo všetko je zle,to ide väčšine. A na jednotku. A pritom pre zmenu robia čo? Keď Mara,tak aj Hana,keď môže Hana,môžem aj ja😉🤣👍
@maciatkolulu ano viem, kedy maju deti prazdniny a ked neviem, tak googlim. Ja aj pracovne cestujem po celom svete, tzn aj ine kontinenty. A predstav si, more davame zasadne pred sezonou zo zdravotnych dovodov, to ale clovek ako ty nemoze pochopit, ze silny psoriatik potrebuje na slnko co najskor…btw nelyzujeme iba v AT alebo IT, lyzujeme aj v inych statoch…takze, ano, mam prehlad a dovolim si tvrdit, ze dobry. Este nejaky “argument” z tvojej strany?😁
@maciatkolulu si strašne zatrpknuta...ty si myslis ze slovensko je plne odrbavačov a ako my vyuzivame tych 5 dni.... na kazdu jednu dovolenku mimo prazdnin som deti oficiálne vypytala. Pretoze da sa to , tak preco nie? A to ze ten kto nema na dovolenku v sezone nech neide...kto si ty co o tom rozhoduje? Preco by nesli jed mozu mat to iste mimo sezony o 2tis e lacnejsie? Si strašne povrchna...lebo ak ty nemozes, nech neide nikto. Zi a nechaj zit
@katkaseiner toto je výstižná veta na @maciatkolulu keď ona nemôže, tak nikto. Trefne👍
Mne to absolutne nevychadza ist jul-august na dovolenku koli xy zlozitym vecia, co tu nebudem rozpisovat. Teraz pred letom sme boli 2x. Tusim koniec maja, trieda isla do skoly v prirode, chalani z triedy sa nejako zhodli, ze do skoly v prirode nejdu a tak sme isli na dovolenku. Lebo pocas skoly v prirode, co je 1 tyzden sa absolutne neuci. Potom po uzavreti znamok pred koncom juna, na vysvedcenie uz bol syn v skole. Ine terminy k moru nevychadzaju, ak chce clovek usetrit na dovolenke. Da sa ist pocas zimnych a jarnych prazdnin na exoticku dovolenku, no vyjde to este 2x drahsie ako jul-august. Ak mate deti 1-4 rocnik, podla mna sa da v septembri v pohode. Ucivo nie je zlozite, dieta to dobehne a ani sa nemusi na dovolenke ucit. Potrebujete povolenie od riaditela skoly ak idete mimo SR. Ak ste v SR len u rodiny na horach a podobne, tak ja to davam zo zdravotnych dovodov. Na september je este tolko vela zajazdov, ze si viete najst aj dobru cenu a aj vhodny termin, aby to sedelo. Na dusicky sa da lacno cestovat do Egypta, 3-4 dni sa vynecha skola, ale tiez to nevyjde super lacno. Letna dovolenka moze byt lacna aj pri mori, ale vsade ludia, vela hluku, neznesitelne horucavy v niektorych destinaciach, vela x sa cestuje dlhsie ako je plan. Vynimku maju deti na homeschooling a v sukromnych skolach, ktore mozu v podstate cestovat kedy chcu.
Ak nepotrebujete chodit k moru na dovolenku, tak sa vam oplati kupit chata v nejake peknej prirodnej lokalite. Ak chatu uz nebudete potrebovat, tak ju predate. Su lokality na Slovensku, kde nie su az take strasne drahe dane, nizsie ceny hnutelnosti a teda aj nizsie poistenie. Do zahrady si viete dat bazen, zasadit nejake maliny a cernice - najjednoduchsie ovocie na pestovanie. Zasadite cukety - najjednoduchsia zelenina, nejake samorastuce byliny.
Neviem co to mate za skoly, u nas sa 3..den po prazdninach ide podla rozvrhu. Riaditelka vacsinou uvolnenie kvoli vyletu a nepreplnenej plazi nepodpise. Ak by chodili takto vsetci z triedy, tak by to bol doslova holubnik. A akoby sa vam pacilo, keby ze anglictinar ci matikar sli na lyzovacku vtedy, ked je menej ludi? Deti su skolopovinne. V nemecku su pred prazdninami na letisku policajti a kontroluju, ci skolopov.dieta smelo opustit skolu.
@sbear 🤣🤣🤣🤣no a hrdinky sa hufne hrnú do zahraničia,by teda cumeli. Že ono to vlastne nie je také zle na Slovensku,tíško odrbavat môže každý,alebo teda aj hlasno vlastne,nuž a v zahraničí to veru tak ľahko nejde. A do prdele,nie preto sa majú vlastné tie štáty lepsie? Trochu sebareflexie by nezaškodilo. Žiaľ,ako pozerám na sk,tak veľkej väčšine. A nie skrecanie a nadávanie a fnukanie.
@maciatkolulu Slovensko je pre bezny zivot idealne. Ked to porovnam s UK, Rakuskom, Nemeckom a Francuzkom, castou USA. A to len z hladiska beznej rodiny. Samozrejme Slovaci pozeraju hlavne na peniaze. Ak zabudnete na peniaze a porovnate si ine veci, tak sme na tom naozaj dobre. Urcite by bolo najlepsie zit na Kostarike, ale to sa clovek musi dobre narodit.
@maciatkolulu jedina vec, ktora mi fakt vadi na Slovensku je fajcenie. Vraj uz fajci kazdy 4ty obcan SR. Co je vo velkych mestach uz dost citit. Slovensko patri vo fajceni medzi popredne miesta na svete. Ale neviem podla coho to ratali. Turecko, Bulharsko, Slovensko - prefajcene krajiny proste.
@sbear zaujímavé,ja to fajčenie skôr vnímam v at,na kúpaliskách ti funianrovno do ksichtu matere s malými deťmi a top tejto sezóny boli fajciace tehotné ženy s malými deťmi. Takže toto vnímam v at oveľa viac.
@maciatkolulu tak dalsia vec, preco je Slovensko lepsie.

@mandzula 👍