icon

Dovolenka s karavanom: Tipy a skúsenosti pre Taliansko a Španielsko

kavasmliekom
30. júl 2025

Ahojte, zvažujeme na ďalšie leto dovolenku s karavanom. Ceny prenájmu sme si už zisťovali, chcela by som skúsenosti, recenzie, či je to dobrý nápad, čo sa tankovania týka, diaľničných známok, státia. Či vystačí voda (toho sa najviac bojím, kde sa umyjeme 6 ľudí) , a výbava v karavane 😄 variť si budeme ale aj niečo kúpime.
Koľko vás vyšla taká dovolenka a či ste to neskôr neoľutovali.
Chceme ísť Taliansko, Španielsko tým smerom
2 dospelý, 2 pubertaci a 2 male deti.

subartic
30. júl 2025

@kavasmliekom absolvovala som traja dospelý a dve deti , ja som bola tehotná v štvrtom mesiaci . Zastávky sme si robili v kempoch a tam sme sa sprchovali , varila som aj sme sa stravovali po reštikách . Mali sme šťastie , že počasie bolo pod mrakom a v karavane sa dalo existovať, ale posledné dva dni bolo teplo a karavan bol jedna vyhňa . Doporučujem vám karavan s klímou , taký hľadajte.

kavasmliekom
autor
30. júl 2025
@subartic

@kavasmliekom absolvovala som traja dospelý a dve deti , ja som bola tehotná v štvrtom mesiaci . Zastávky sme si robili v kempoch a tam sme sa sprchovali , varila som aj sme sa stravovali po reštikách . Mali sme šťastie , že počasie bolo pod mrakom a v karavane sa dalo existovať, ale posledné dva dni bolo teplo a karavan bol jedna vyhňa . Doporučujem vám karavan s klímou , taký hľadajte.

@subartic určite bude klimatizovaný.

kavasmliekom
autor
30. júl 2025
@subartic

@subartic a kde ste boli a koľko ste minuli dokopy? Je to lacnejšie ako letecky a hotel? 😄

belllinka
30. júl 2025
@kavasmliekom

@subartic a kde ste boli a koľko ste minuli dokopy? Je to lacnejšie ako letecky a hotel? 😄

@kavasmliekom a kolko budete platit za prenájom? Ja som iba tak teraz mrkla na nejakej stránke a teda je to drahsie ako prenájom apartmánu. Ci máte nejakú super cenu?

btus
30. júl 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom nejde o to či lacnejšie, ale ide o zážitky.. Si pánom svojho času, nie si na nič viazaná

subartic
30. júl 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom je to už dávno čo sme boli asi 8 rokov dozadu , karavan sme nemali klimatizovaný , jeho prenájom nás stál na 10 dní 2150 eur, išlo o veľký dobre zariadený karavan . Cestovali sme Oravice a potom do CZ , dva kempy a to Pasohlávky a v Sedmihorkách. V Sedmihorkách sme sa zdržali najdlhšie a považujem to za najlepší kemp pre rodiny s deťmi . Koľko nás vyšiel benzín neviem ale strava tak normálne. Platili sme v kempoch ešte poplatky za stanie . Ale deti to považujú dodnes za jednu z najlepších dovoleniek.

belllinka
30. júl 2025
@btus

@kavasmliekom nejde o to či lacnejšie, ale ide o zážitky.. Si pánom svojho času, nie si na nič viazaná

@btus Viazaní asi budú, keďže aj v tých kempoch si treba rezervovať miesto

alenka58
30. júl 2025
@belllinka

@belllinka presne si to napísala aká neviazanosť keď musíš ísť len na miesta v kempoch, boli sme karavanom ale mne je lepšie autom a prespať, takto sme si objednali viacero ubytovaní vo viacero štátoch pre mňa to bolo lepšie, ale každý je na tom inak

kavasmliekom
autor
30. júl 2025
@belllinka

@kavasmliekom a kolko budete platit za prenájom? Ja som iba tak teraz mrkla na nejakej stránke a teda je to drahsie ako prenájom apartmánu. Ci máte nejakú super cenu?

@belllinka 170 za deň, len neviem koľko bude stáť tankovanie, diaľničné a státie. Ale aj tak myslím, že za 3000e 6ludi na dovolenku na 10 dní nepôjde.

belllinka
30. júl 2025

Bez šance. Ešte rátaj minimálne 70 eur za noc v kempe. Určite by bolo lacnejšie ísť do apartmánu.

martinmmartin
30. júl 2025
@belllinka

Bez šance. Ešte rátaj minimálne 70 eur za noc v kempe. Určite by bolo lacnejšie ísť do apartmánu.

@belllinka Potvrdzujem ...aktualne v Hr - 3 noci iba stan bez auta bez elektriny 210eur dokopy za 2os

subartic
30. júl 2025
@kavasmliekom

@belllinka 170 za deň, len neviem koľko bude stáť tankovanie, diaľničné a státie. Ale aj tak myslím, že za 3000e 6ludi na dovolenku na 10 dní nepôjde.

@kavasmliekom ak chceš ísť karavanom, to je o zážitkoch , nie o pohodlí alebo cenách . Na to treba povahu a aj zniesť určité nepohodlie . V kempoch platíš poplatky za stánie, kde je odber elektriky , prenájmom pozemku , niekde platíš za sprchu , alebo pračku ak si chceš oprať veci . Na toto sú stvorení napríklad Češi, to je národ karavanistov a kempárov .

btus
30. júl 2025
@belllinka

@belllinka ak nájdeš menšie kempy, tak si veľmi ani nemusíš. My sme boli teraz v Rakúsku a kemp bol obsadený na 50%. Bleiburg. Ale v Imste boli kempy vybookovane už v maji. Takže, treba hľadať, ale v najhoršom vieš prespať aj na parkovisku.

madeincssr
30. júl 2025

@kavasmliekom urcite to nie je o lacnejsej dovolenke, ale je to iny zazitok ako hotel/apartman. Pre 6 ludi treba velky obytniak - asi rodinnu "alkovnu" (dvojlozko nad kabinou auta). A zohratu (tolerantnu) posadku.
Treba pocitat so spotrebou cca 12l/100km nafty a ak budete mimo kempov, WC kazetu naplnite za 2-3 dni, podobne odpadnu nadrz a vyprazdnite nadrz na cistu vodu (cca 80 - 100 litrov).
Pozor na prekrocenie celkovej vahy 3500kg. Pri velkej alkovni a 6 osobach je to vysoko pravdepodobne. Cize nebrat tazke zbytocnosti, plnu nadrz vody a pod.
Klima v obytnej casti funguje az po pripojeni sa na 230V v kempe. "Autova" klima zas funguje len pri nastartovanom motore (tak ako v osobnom aute).

btus
30. júl 2025
@martinmmartin

@belllinka Potvrdzujem ...aktualne v Hr - 3 noci iba stan bez auta bez elektriny 210eur dokopy za 2os

@martinmmartin my Bleiburg 3 osoby, 2 noci, auto ( spali sme v aute VW Transit T6) 120 E. Bez elektriny.

belllinka
30. júl 2025
@btus

@martinmmartin my Bleiburg 3 osoby, 2 noci, auto ( spali sme v aute VW Transit T6) 120 E. Bez elektriny.

@btus tak snáď nejdeš porovnávať väčšie osobné auto, 2 osoby a kemp vo vnútrozemí s veľkým karavanom pre 6 osôb a kemp pri mori. Či?

btus
30. júl 2025
@belllinka

@btus tak snáď nejdeš porovnávať väčšie osobné auto, 2 osoby a kemp vo vnútrozemí s veľkým karavanom pre 6 osôb a kemp pri mori. Či?

@belllinka vravím, že možností je viac. Áno, pre 6 osob je to viac, a ja som sa pomýlila, my sme boli 3 - 1 pubertiak a 2 rodičia. 🙂

madeincssr
30. júl 2025
@madeincssr

@kavasmliekom urcite to nie je o lacnejsej dovolenke, ale je to iny zazitok ako hotel/apartman. Pre 6 ludi treba velky obytniak - asi rodinnu "alkovnu" (dvojlozko nad kabinou auta). A zohratu (tolerantnu) posadku.
Treba pocitat so spotrebou cca 12l/100km nafty a ak budete mimo kempov, WC kazetu naplnite za 2-3 dni, podobne odpadnu nadrz a vyprazdnite nadrz na cistu vodu (cca 80 - 100 litrov).
Pozor na prekrocenie celkovej vahy 3500kg. Pri velkej alkovni a 6 osobach je to vysoko pravdepodobne. Cize nebrat tazke zbytocnosti, plnu nadrz vody a pod.
Klima v obytnej casti funguje az po pripojeni sa na 230V v kempe. "Autova" klima zas funguje len pri nastartovanom motore (tak ako v osobnom aute).

@madeincssr ...este doplnam: treba si davat velky pozor na rozmery auta (dlzka aj vyska; nejazdit kolme odbocky tesne popri budove/obrubniku..., pozor na balkony/rimsy/riny a konare/kriky zboku) a najma pozor na nizke podjazdy (napr. podjazdy popod zeleznicu v obciach/mestach). Je dobre si vylepit na "tachometer" udaj o celkovej vyske auta).

mistymay33
30. júl 2025

@kavasmliekom my sme boli karavanom po Taliansku, a stalo nas to celkom dost penazi. Kempy, jedlo, tankovanie, mýto. My sme boli pocas sezóny a to neodporucam. Kempy plne, parkovanie s karavanom ked chces pozriet nejake mesto je horor. Skoro vsade je zakaz parkovania na parkoviskách, problem s podjazdami, s malymi uličkami, nikte sme sa nezmestili. Ale zážitky uzasne, po vsetkych negatívach, spomíname iba na to dobre. Odporucam vopred zistit kempy kde budete robis “karavan servis” , zistit vopred miesto kde budete parkovat a prespavat, lebo v sezóne je to fakt problem. Ak si Myslis ze karavanova dovolenka ta vyjde lacnejsie ako apartman, tak to urcite nie.

bibasc
31. júl 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom ak vas bude 6 tak to budete potrevovat dost velky karavan.. my sme boli 2x s mensimi detmi, mali sme aj alkovnu aj polointegral, obe boli super. Jeden rok sme spravili trasu Matterhorn vo Svajci a potom sme sli na francuzsku rivieru- Nice, Monaco atd. Dalsi rok sme dali Spanielsko+ Taliansko sever,oba razy nas to vyslo vyse 4000€ 🫣 ale za tie zazitky to stalo, sla by som hned kebyze mame vlastny karavan a vela dovolenky 😀

lucik194
2. aug 2025

6ks ludi potrebujete velky karavan. vacsina je pre max 5ks.

to nie je o tom vsak mam dve male deti tak sa pomestime. no nepomestite, lebo nebudete mat miesto.

prvá vec - zere to ako prasa, vysoka spotreba, na ES zabudnite, max Taliansko.

druha vec, aj po dialnici pojdes max 95, proste cez 100 to nepojde.

v mnohych mestach len tak nezaparkujes.

vyjde Vas to viac ako byvanie v apartmane. zazitky uzasne ale napr. v IT kempy v lete byvaju komplet plne, to nie je chorvatsko, kde aj vo full sezone vzdy najdes na blind volne miesta, tam je to horšie.

pre 6 ks karavan musis cistit a vypustat a napustat castejsie vodu / odpad. takze urcite kazdy 3 den musíte niekde v kempe prespat kvoli "hygiene auta".

za mna zazitky paradne, ale urcite drahsie ako apartmany.

a este jedna vec mnohe kempy nechcu 1dnove prespanie.

my sme "stan rodina", nie karavan, ale chodime s kamosmi s karavanom .....

lucik194
2. aug 2025

len tak na prenocovanie je dobre mat aj appku park4night

madeincssr
2. aug 2025
@lucik194

6ks ludi potrebujete velky karavan. vacsina je pre max 5ks.

to nie je o tom vsak mam dve male deti tak sa pomestime. no nepomestite, lebo nebudete mat miesto.

prvá vec - zere to ako prasa, vysoka spotreba, na ES zabudnite, max Taliansko.

druha vec, aj po dialnici pojdes max 95, proste cez 100 to nepojde.

v mnohych mestach len tak nezaparkujes.

vyjde Vas to viac ako byvanie v apartmane. zazitky uzasne ale napr. v IT kempy v lete byvaju komplet plne, to nie je chorvatsko, kde aj vo full sezone vzdy najdes na blind volne miesta, tam je to horšie.

pre 6 ks karavan musis cistit a vypustat a napustat castejsie vodu / odpad. takze urcite kazdy 3 den musíte niekde v kempe prespat kvoli "hygiene auta".

za mna zazitky paradne, ale urcite drahsie ako apartmany.

a este jedna vec mnohe kempy nechcu 1dnove prespanie.

my sme "stan rodina", nie karavan, ale chodime s kamosmi s karavanom .....

@lucik194 spotreba dnesnych obytnych aut do 3,5t je pri rozumnej jazde (do cca 100 - 105 km/h GPS) do 12l/100km. Oni zvladnu aj viac (kludne 120 km/h skutocnych, t.j. na tacho takmer 130), ale tam uz spotreba stupne aj na 14 a viac.
Obytne auta pre 6 osob su aj do 3,5t (velke alkovne resp. integraly - dvojpostel nad kabinou, celkom vzadu 2-postele (priecne, pozdlzne, kralovska, resp. poschodova) a stolovanie sa rozklada na dalsie 2-lozko). Su aj ine podorysy pre 6 osob, staci pogooglit resp. ist popozerat na Caravaning Brno (kazdorocne zaciatkom novembra).
Problem velkych rodinnych aut je celkova hmotnost - zvacsa sa dovolenkovo nalozene so 6 osobami nevojdu do 3500kg a napr. v Rakusku obcas na dialniciach (najma v sezone) vazia.

tundra
2. aug 2025
@madeincssr

@lucik194 spotreba dnesnych obytnych aut do 3,5t je pri rozumnej jazde (do cca 100 - 105 km/h GPS) do 12l/100km. Oni zvladnu aj viac (kludne 120 km/h skutocnych, t.j. na tacho takmer 130), ale tam uz spotreba stupne aj na 14 a viac.
Obytne auta pre 6 osob su aj do 3,5t (velke alkovne resp. integraly - dvojpostel nad kabinou, celkom vzadu 2-postele (priecne, pozdlzne, kralovska, resp. poschodova) a stolovanie sa rozklada na dalsie 2-lozko). Su aj ine podorysy pre 6 osob, staci pogooglit resp. ist popozerat na Caravaning Brno (kazdorocne zaciatkom novembra).
Problem velkych rodinnych aut je celkova hmotnost - zvacsa sa dovolenkovo nalozene so 6 osobami nevojdu do 3500kg a napr. v Rakusku obcas na dialniciach (najma v sezone) vazia.

@madeincssr cez sezonu vazia pravidelne.Takmer vzdy ked cestujem,tak su kontroly na dialnici.
Nosnost u novych karavanov je o nicom.
300-500kg,dakujem neprosim.Je velmi malo modelov s uzit.hmotnostou 800-1000kg.
Pozeram, uz daky cas po karavane a najst nieco,
co by sa mi pacilo nie je jednoduche,hlavne teda ta nosnost.

lucik194
2. aug 2025
@madeincssr

u nas toto riesili kamosi a proste viem, ze cez 100 km to zacalo zrat ako blaznive. ta 95 rychlost bola optimalna, len sa nikam nedostaneš.

ako som napisala, mam to len z druhej ruky, kamosi karavan, my stan.....

bibasc
3. aug 2025
@lucik194

u nas toto riesili kamosi a proste viem, ze cez 100 km to zacalo zrat ako blaznive. ta 95 rychlost bola optimalna, len sa nikam nedostaneš.

ako som napisala, mam to len z druhej ruky, kamosi karavan, my stan.....

@lucik194 my sme sa karavanom takto dostali takmer k Barcelone 🤗 ak majú dosť dovolenky tak kľudne aj ďalej, ale teda na peniaze pozerať nemôžu 🙈

lucik194
3. aug 2025
@bibasc

@lucik194 my sme sa karavanom takto dostali takmer k Barcelone 🤗 ak majú dosť dovolenky tak kľudne aj ďalej, ale teda na peniaze pozerať nemôžu 🙈

jaska, len ES fakt potrebujes karavanom 3 tyzdne a nepozerat na peniaze..... ako píšeš @bibasc

no my tento rok Toskánsko (bez karavanu)a to mas 1000 km
a aj bez karavanu to mas nekonecnu cestu.....

no autorka, nech dobre vyberiete, vyskusaj popozerat priamo fb skupiny karavanistov urcite najdes inspiraciu, ale lacnu dovolenku necakaj

anonym_60ab7f
3. aug 2025

@kavasmliekom My sme boli v Španielsku celý január. Používali sme park4night. SP je velmi dobre vybavené pre karavaning. Aj v zapadakove maju statie zdarma kde si môžeš vypustiť auto a doplniť vodu, zdarma. Za celý mesiac sme neboli v kempe. Chceli sme ísť pri mori, ale všetko plné. Tak sme cez deň strávili pri mori a na večer sa presunuli. Plno karavanov na cestách v januári. V Taliansku sa tiež môže mimo kempu okrem národných parkov. Tam ale nie je toľko miest kde môžeš spraviť servis zdarma. Pre mna SP krajina pre karavan. Francúzsko a Chorvatsko presný opak. Samé zákazy.