icon

Dovolenka s polročným dieťaťom lietadlom

lululu108
7. okt 2025

Ahojte,
chcela by som sa spytat na skusenosti s dovolenkou s polrocnym dietatkom? Boli ste niekto aj dalej, nad 5h? Vela ludi hovori, ze to bolo lepsie kym dieta nechodilo. To vacsinou vravia ti, co boli. A ti co neboli zas vravia, ze by urcite nesli :D

Dakujem vopred za vsetky reakcie 🙂

Strana
z2
petamich
8. okt 2025
@jaja20

@petamich Ale ty miešaš hrušky s jablkami. Autorka sa nepýta na low costové lety do nejakej metropoly na futbalový zápas alebo bežnej destinácie, ale na viac ako 5 hodinové lety na dovolenku. Preto ma zaujímalo, na ktorom takomto lete sa ti to stalo.

@jaja20 prosim ta mas nejaky dovod na to, aby si na mna takto reagovala - ja som v svojom prvom komentari napisala, ze viac ako deti mi pri letoch vadia podgurazeni slovaci, vyjadrila som svoj nazor co vadi mne, nijako som to nedavala do kontextu s autorkou a povodnym komentarom (kde sa mimochodom pyta na skusenosti s letmi s detmi a zaroven dlhymi letmi), ty si rozvijala diskusiu so mnou a pytala sa, kde som to zazila, odpovedala som som nasledne len na tvoje otazky, ...nechapem tvojim komentarom a uz nebudem viac reagovat, absolutne nekonstruktivna diskusia medzi nami dvomi, ktorej nerozumiem, nerozumiem totiz o co ti ide, ja som len vyjadrila nazor, co vadi mne a placuce deti to nie su.

zltamyska
8. okt 2025

@lululu108 s našou 1,5 ročnou sme od jej 10m absolvovali už 10 letov a neplakala ani raz. Kým som kojila, tak vzlet a pristávanie som kojila. Môžeš si to naplánovať tak, aby pri vzlete a pristávaní bábo pilo mliečko nech sa mu vyrovnajú tlaky. Úplne súhlasím, že čím staršie je to dieťa, tým je to náročnejšie, našťastie v našom prípade nie pre spolupasažierov ale pre nás, že musíme viac vymýšľať zábavky. A tiež som zažila skôr staršie deti, ktoré vymýšľali či pišťali. Nakoniec tí, ktorí píšu, že zažívajú skôr deti, ktoré plačú tak, podľa mňa, je to často preto, že tie neplačúce si ani nevšimnú

oblecenie99
8. okt 2025

Nemyslim si, že to úplne závisí od toho, ako poznáš svoje dieťa a aké to dieťa je. Deti, najmä bábätká sa menia a často, a cesta závisí aj od konkrétneho rozpoloženia toho dietata: niekedy stačí len jemne posunúť denný režim a už je problém. Niekedy ti nezaspi, lebo bude už unavené, či prestimulovane...
Je to vždy také hop alebo trop... Môžeš mať najstabilnejšie, najkludnejsie dieťa, to ti nezaručí stopercentne predvídateľné reakcie.
My sme boli prvýkrát s našim vtedy čerstvo osem mesačným na prvej spoločnej dovolenke, na hodinu a pol cesty autom od nas. Bola to asi jedna z tých najlepších dovoleniek. Ale mne to bohate takto stačilo. Priznám sa, ja som skôr strachopud, a aj dosť pohodlná... Mňa vyčerpá už len to, že sa máme s deťmi, najmä s polrocnou premiestňovať k našim na pár dní. Hlava mi ide vybuchnúť, aby som na nič nezabudla, a teda nejdeme ani ďaleko, ani do rezortu. 9x z desiatich ciest spí, ale 1x bude revať ako tur. 9 z desiatich ciest nebude zvracať, ten jedenkrát nám ale vymaluje komplet kabínu auta.. ťažko odhadnúť.
Pozorovala som minulý rok na dovolenke v hoteli rodiny s maličkými deťmi a bábätkami, a úprimne si neviem samu seba predstaviť, byť zatvorená v hotelovej izbe s bábätkom, riešiť, kde ho položím, kam zoberiem, jeden rodič hádže do seba jedlo a pritom drindá v kočíku plačúce 5 mesačne, druhý naháňa či prehovára dvojročné... Pre mňa to nie je dovolenka, ale premiestnenie domáceho chaosu na iné miesto do provizórnych podmienok. Načo?
Predĺžený víkend neďaleko od nás, v horách kvôli vzduchu, v priestrannom čistom apartmáne, aby sme všetci trošku zmenili prostredie za mňa môže byť. Letieť, či ísť do hotela, rezortu tiež fajn, ale nie s tak malým, nič neutecie, za mňa to počká.
Ale ako píšem, som pohodlná. Zrejme extrémne pohodlná. A preto ma to ani neťahá.
Iní to majú ináč, aj to je fajn. Hlavne, aby ste si oddýchli a dieťa to zvládlo 😉

jaja20
9. okt 2025
@petamich

@jaja20 prosim ta mas nejaky dovod na to, aby si na mna takto reagovala - ja som v svojom prvom komentari napisala, ze viac ako deti mi pri letoch vadia podgurazeni slovaci, vyjadrila som svoj nazor co vadi mne, nijako som to nedavala do kontextu s autorkou a povodnym komentarom (kde sa mimochodom pyta na skusenosti s letmi s detmi a zaroven dlhymi letmi), ty si rozvijala diskusiu so mnou a pytala sa, kde som to zazila, odpovedala som som nasledne len na tvoje otazky, ...nechapem tvojim komentarom a uz nebudem viac reagovat, absolutne nekonstruktivna diskusia medzi nami dvomi, ktorej nerozumiem, nerozumiem totiz o co ti ide, ja som len vyjadrila nazor, co vadi mne a placuce deti to nie su.

@petamich Ja zas nechápem, prečo reaguješ takto podráždene, keď som ti len slušne napísala, že tvoj komentár o opitých ľuďoch v lietadle a len na krátkych letoch je úplne mimo témy. Autorka sa predsa pýtala na niečo úplne iné.
Neviem, koľko letov nad 5 hodín si vlastne zažila, ja som písala vlastné osobné skúsenosti.
🤟

anonym_681dcf
9. okt 2025

Každé dieťa je iné, naozaj. Sleduj aké je tvoje, či je živé, či sa musí stále hýbať, neobsedí alebo je to skôr také bábo čo len leží a kuká. Ako zvláda dlhé cesty autom? Ja som mala ambicie ako budem cestovať s dietaťom, predsa som sama cestovala dosť predtým no a teda nie, zatial necestujeme lebo by to bolo utrpenie pre každého, mám velmi živé dieťa čo by mi nezvládlo za žiadnu cenu v lietadle sedieť na tak úzkom mieste a na first class nemáme.
Vôbec nerieš či to iné zvládli zle alebo dobre, veď ty nemáš to isté dieťa doma, tvoje bude úplne inak reagovať.

sono2
9. okt 2025

Strašne záleží od dieťaťa. So staršou bolo Turecko v 18 mesiacoch kalvária. S 3 mesačnou mladšou chorvátsko super. Ale tak spätne nešla by som skôr ako s 2,5 ročnou. Pol ročne už tak nespia ani nechodia ani nesedia ani jedlo riadne. Ak ide o dovolenku tak nie

sono2
9. okt 2025
@anonym_681dcf

Každé dieťa je iné, naozaj. Sleduj aké je tvoje, či je živé, či sa musí stále hýbať, neobsedí alebo je to skôr také bábo čo len leží a kuká. Ako zvláda dlhé cesty autom? Ja som mala ambicie ako budem cestovať s dietaťom, predsa som sama cestovala dosť predtým no a teda nie, zatial necestujeme lebo by to bolo utrpenie pre každého, mám velmi živé dieťa čo by mi nezvládlo za žiadnu cenu v lietadle sedieť na tak úzkom mieste a na first class nemáme.
Vôbec nerieš či to iné zvládli zle alebo dobre, veď ty nemáš to isté dieťa doma, tvoje bude úplne inak reagovať.

@anonym_681dcf pol ročné ešte nesedi ani nič

anonym_681dcf
9. okt 2025
@sono2

@anonym_681dcf pol ročné ešte nesedi ani nič

@sono2 moje v pol roku lozilo

petamich
9. okt 2025
@jaja20

@petamich Ja zas nechápem, prečo reaguješ takto podráždene, keď som ti len slušne napísala, že tvoj komentár o opitých ľuďoch v lietadle a len na krátkych letoch je úplne mimo témy. Autorka sa predsa pýtala na niečo úplne iné.
Neviem, koľko letov nad 5 hodín si vlastne zažila, ja som písala vlastné osobné skúsenosti.
🤟

@jaja20 ❤️❤️

sono2
9. okt 2025
@anonym_681dcf

@sono2 moje v pol roku lozilo

@anonym_681dcf veď áno, lebo píšeš, či posedi, som len reagovala, že aspoň moje pol ročne sa samo určite nezabavi. Aj moja. Ja som musela mať úplne na všetkých šufloch Zámky. Hrozne
Do roka najhorší vek. Moje deti boli v kuse na mne.
Aj do dvoch

bielasovicka
9. okt 2025

Ja osobne by som určite nešla s pol ročným na dovolenku. To dieťa z toho nemá nič, a vlastne ani ja by som nemala. neverím ze rodičia nevydržia bez jednej dovolenky.

anonym_681dcf
9. okt 2025
@sono2

@anonym_681dcf veď áno, lebo píšeš, či posedi, som len reagovala, že aspoň moje pol ročne sa samo určite nezabavi. Aj moja. Ja som musela mať úplne na všetkých šufloch Zámky. Hrozne
Do roka najhorší vek. Moje deti boli v kuse na mne.
Aj do dvoch

@sono2 máme polročné dieťatko v rodine a vývinovo je mierne pozadu. A je to úplne kľudné dieťa ktoré kde dáš, tam je spokojné, vôbec sa nejak nevrtí, nechce objavovať. S takým by som sa ozaj cestovať nebála, aj s ním cestujú kade-tade s bez problémov.
Ale suhlasim, do roka to bola u nás tiež hrôza pol roka-rok, samo sa nezabaví ale už chce objavovať všetko možné. To by som radšej s dvojmesačným niekde letela ako s našim polročným.

Strana
z2