Dovolenka v Poľsku pri mori
Chcem všetky skúsenosti kto bol, nie toho kto počul že...
Lebo mňa všetci odrádzajú ze zimná voda ale známi co chodia tak vravia ze voda je normálne tepla.. Tak skúšam sa poradiť aj sem. Ďakujem
@lulupulu v Polsku som nebola, Ale v roku 2012 v Litve, bolo uplne super, tyzden letne pocasie: samozrejme Rano ,vecer chladnejsie. Kupala som sa stale. 5 rokov som zila v Holandsku, kazdy Rok som sa v lete kupala v severnom mori. Samozrejme v tychto geografickych polohach sa moze Stat, ze Bude tyzden chladno a prsat. V 2010 som Bola mesiac v Nemecku pri Baltiku, Dalo sa kupat Len Par dni z toho, mozno 3: aj ked vtedy som nebola Taka otuzila Ako teraz 😊 minuly tyzden som Bola v Holandsku pozriet starych kamosov a kupala som sa v Hagu, oficialne pisali, ze vzduch 22 stupnov, voda 15 stupnov, Nam to stacilo 😊. A neboli sme jedini vo vode. Kto je Ale zvyknuty na Egypt a Karibik spokojny nebude 😊 ja vsak potrebujem Adrenalin, studena voda nabudi riadne endorfiny. Buduci Rok zvazujeme tiez baltik.
@lulupulu bola som pred 4 rokmi, skutočne je tam chladnejšie, nie je to super teplé letovisko, voda je studená,vecer sme sedeli v mikinach.
Okrem toho cesty v Poľsku nie sú v najlepšom stave, ako tehotná by som sa tam neterigala, minimálne kvôli pohodliu (natriasanie v aute nie je príjemné nikomu)
A ako píše vyššie, to nie je "sem vedľa" Poľsko je obrovské, je to fakt kus cesty do Sczeczina.
Každá druhá mi vypisuje ze tehotenstvo nieje choroba a potom ďalšie zas ze ci mi nesibe, akože no neviem. Radšej pôjdem teraz ako budúci rok s 3 malými deťmi, ci ako???
@lulupulu boli sme pred 6 rokmi. Voda nie je ako v Grécku. V july mala 21 az 23 stupňov, podka toho na ktorom mieste. Takmer stále tam pofukuje. More nie je cistucke ako sme zvyknutí zo Stredozemného. Niekde v starších diskusiách dom aj fotky pridávala. Inak je to pekná a lacná dovolenka. Prešli sme vojenský poloostrov hel, radosť mal syn aj muž pri pre hadzkach po vojenských bunkroch. Plavby loďou, zábavné parky, potom akýsi vodný svet, kde robili show s tulenmi, bycikel sme si požičali za 5 eur na deň, cyklocesty boli vybudované. V reštauráciách sme jedli v podstate len ryby, za polovičné ceny ako u nás. Veľké množstvo majakov, ktoré sme navštívili. Národný park s mociarmi a "púšť". Potom mesto Gdansk odporúčam, je tam co pozrieť... Ak nie ste typy. Co sa radi vyvalia na pláž a nemusia mať more teplé ako čaj tak odporúčam
@lulupulu my sme boli pale.pozriet kamarátov tiež sme.s.kysuc...dakedy chodil z.bohumina.nnocny vlak...potom chvíľku aj od.nas ale Korona zrušila všetko...snáď znovu zavedú...takže je to veľmi pohodlné takto cestovať nočným vlakom plus teda počasie to je trochu problém leto je nevyspytateľné asi.ako.na.kysuciach ...skrátka chutia kosu alebo veterno a máš smolu my sme boli týždeň a nie všetky dni to bolo na more...keď bolo chladno ale boli sme aspoň na pláži s kamošmi a decká sa zahrali prešli sme sa.nam to nevadí aj sa nekupat...keď bolo teplo zase sa často stáva žeoni tam majú tie riasy keď sú premnožené či ako sa to volá tak je kúpanie zakázané aj keď je voda teplá .. to je trochu viac na figu ale zase oni majú pláže aspoň v oblasti gdaňsku a Gdynia kde sme boli my veľmi prispôsobené rodinám s deťmi...nikde som nevidela také parádne ihriská ako mali tam...tak je to na zváženie...ale moje decká sú ešte malé v skutočnosti ich to plavanie ešte úplne neberie a my zrovna moc horúco nemáme radi...takže aj to nám vyhovovalo..a samozrejme po finančnej stránke naozaj výborne to cenovo vychádza...
@lulupulu https://www.modrykonik.sk/forum/dovolenka-v-zahranici/co-hovorite-na-sopoty-v-polsku/ sem som písala a poslala fotky... Mala som vtedy nick Lucka1987. Tak skus pozrieť. Chcela si síce cerstve info, no spred 6tich rokov sa toho snáď vela nezmenilo.. Keďže píšeš, že si zo severu sk, a kúpte sa v potoku (my tiež tak). Tak teploty budú pre vás v pohode.. V lete tam kľudne býva nad 30 stupňov vzduch, najmä posledné roky co sledujem, keďže sa otepluje všeobecne všade
@lulupulu Chodievame do Poľska k moru pravidelne do oblasti Vislanského zálivu (Krynica Morska, Piaski), úplne aktuálne neviem, ako je to tam s pohraničníkmi, lokalita, kam chodievame je 2 km od hraníc s Ruskom. V letných mesiacoch júl-august je voda teplá, pláže sú pieskové, ale more pomerne mútne a plytké, na stavanie hradov z piesku ideálne. Po búrke plné rias a dreva zo severu. Na pláži sa dá po búrke zbierať jantár. Pomerne často fučí, v lepších hoteloch dostanete ohrádky do piesku a ležadlá. "Naša" lokalita je úplne bez atrakcií a nezvykne tam byť veľa ľudí, v lete je ale celý sever medzi Poliakmi mimoriadne obľúbený a v rušnejších lokalitách je hlava na hlave. Výborný je koniec júna alebo začiatok septembra, zažili sme ale v septembri aj kúpanie v neopréne, lebo more bolo už studené. Teraz bude už dosť ťažké niečo pekné zarezervovať, rezervácie dobrých hotelov a penziónov sa zvyknú robiť v marci. Poľské pobrežie je ale pomerne drahé, v podstate sa vyrovná Chorvátsku, naozaj je to medzi Poliakmi "must be". Trochu by som korigovala Tvoju predstavu o ceste, zo Slovenska je to cca 10-11 hodín bez prestávky (šoférujem ja, aj manžel): po Czenstochovu nie je dialnica a ide sa lokálnymi cestami, až potom je diaľnica do Gdanska, ktorá je ale platená. My sme vždy zvykli niekde na pol ceste prespať a niečo si ešte pozrieť, krásne sú Mazurské jazerá. Na turistiku sú úžasné mestá na pobreží a blízko pobrežia ako Gdansk, Malbork, Fromborg. S malými deťmi by som ale túto destináciu veľmi zvážila.
@lulupulu ja som bola tehotná pri mori závisí koľko máš ďalších deti ja som mala vtedy len jedného keď som čakala tretie už som si netrufala naháňať dve deti v cudzej krajine 😂 ale podľa mňa v pohode ak si v druhom trimestri a cítiš sa dobe...s tým ročným dieťaťom podľa mňa aj to v pohode ale niektoré moc radi jedia piesok a to je na porážku 😂😂😂. Ak si od hraníc z bohumina stále chodí vlak ale chodí cez deň...ale zase kratšie mu to trvá...ak si kúpiš lístok na poľskej dediny za hranicou k m oru kam chceš ísť máš to o veľa lacnejšie a za hranice si v bohumine kúpiš lístok na obyčajný regionálny vlak a odvezies sa tam skorej ....kľudne mi napis Ip ak by ťa to zaujalo...my neradi šoférujem a chodíme radi vlakom viac máme pochodeň Taliansko ale tá Gdynia bola na cestovanie oveľa jednoduchšia...a ešte aj lacnejšia...
@belllinka ved pisem,ze to bolo v tom roku,kedy boli aj tam horucavy,co nie je zvykom a tak skoro mozno ani nebudu take rekordy. Tam je more vzdy chladne,ale v tom roku padol rekord,mozno som sa sekla o jeden,dva stupne. Chodime do Talianska a tam je more teple. Neviem kolko ma stupnov,ale ked pride teply prud,tak je ako cajik. Co sa ti v baltskom mori nestane,tam len studene prudy prudia
@lulupulu
ak môžem porovaňať tu spomínajú Krynicu Morsku, boli sme, ale napokon sa nám viac páči západná časť- Pobierowo a okolie, krajšie pláže
@lulupulu tak z Trstenej mas k moru 500 km mozno len vzdusnou ciarou. Len do Poznane mas 557 km a 6 hod cesty, odtial k moru je najblizsie Kosalin 242 km za 4 hod. Do Gdanska mas 696 km za 7,5 hod. Takze 500 km nemas k moru. Asi to nemas ani nastudovane, kde ist. Neviem, kade ste doteraz cestovali, ale europske cesty su brutalne pretazene. Pred velkomestami su aj dialnice upchate. Pre dospelych je to ostara, stat v teple v kolone, nie to pre deti. S malymi detmi je idealne letecky. Nie je vsetkym dnom koniec, deti podrastu, aj vyrastu, este sa nacestujes. Na tvojom mieste by som to zvazila a nie som jedina 😏
@lulupulu Vlastné skúsenosti: chodievame do Poľska k moru dlhodobo, môj muž miluje poľské pobrežie. Ani raz sme nedocestovali časovo podľa navigácie: dlhý úsek cesty zo Slovenska je štvorprúdová cesta s obmedzením na 70 km/hod. obvykle úplne plná. Skúšali sme pracovné dni, skúšali sme víkendy, furt plná... V lete sa presúva k moru celé Poľsko, čiže diaľnica do Gdanska plná, množstvo karavanov, člnov a prívesov. Každú chvíľu sa niečo opravuje alebo prestavuje, t. j. zdržania a zápchy. Dvakrát sme zažili totálne upchatie ciest dovolenkármi už priamo na pobreží, stáli sme pred poslednými 40 km do cieľa cca 3 hodiny. Vidieť a zažiť Baltik je úžasná skúsenosť, ale trávenie času pri mori nie je ako na juhu, t. j. kúpeš sa len trochu, môžeš sa prechádzať, hrať sa v piesku, s ohrádkou proti vetru sa dá opaľovať, ak máš vybavenie, dá sa s deťmi hrať bedminton, rôzne loptové hry, ráno môžeš pozorovať rybárov. Všetci (aj Poliaci) to ale kombinujú s výletmi do historických miest, na hrady, do národných parkov, a tak. V zálivoch je veľmi populárne jachtenie a výlety ľoďami. Ak sa zo severu ochladí a prší, musíš ísť na výlet niekde do vnútrozemia. Vždy chodievame na dva týždne a vždy sme mali premenlivé počasie, krásne, ako-tak, vyslovene škaredo. Treba sa pripraviť. Ak sa cítiš dobre, tehotenstvo je ok, ja som bola takto v Poľsku pri mori v 1. trimestri a bez problémov som si to užila. Ale podľa profilu máš naozaj malé deti, zvážila by som to s ohľadom na ne, naozaj.
@borabalazova áno ved práve kvôli deťom sa pýtam ze ako to je, ja prežijem už všeličo ale oni sú ešte malé decká. Akože keby sme šli v noci tak by to pravdepodobne prespali lebo spia večer od pol 9 do rána do 8 vkuse. Stále vkuse rozmýšľam až ma hlava boli, ci radšej tento rok len niekde zostať sem na Slovensku alebo neísť na žiadnu dovolenku alebo ísť až budúci rok s 3 malými deťmi, co tiež nieje vôbec žiadna sláva. Vkuse premýšľam a hodnotím co by bolo lepšie. No každopádne aj tak nechceme ísť sami ale zároveň nemáme nikoho takého s kým by sme šli. Takže úplne som mimo z tohto už.
Do polska k.moru by som teraz nesla... Ak chces ist, chod na juh. Aspon budes mat nieco z mora. Ale ceny su sialene... Mam znamych poliakov od gliwic a oni k moru nesli menej ako 12 hodin... A nadavali, ze tie cesty su desne...
@guiseppinka nechcem ísť na juh len preto ze to je ešte ďalej ako Poľsko 🤔
@lulupulu na juh mas dialnice, su postavene. Jedine obmedzenie na dialnici by bolo, ak by bola bura... Pozri potom slovinsko. Dala som oravsku polhoru (ako najsevernejsi bod slovenska) a koper. Ten je pre deti super. Nasi znami tam boli uz viackrat s deckami. Od zilimy mas dialnicu az do koperu. Google pise 848 km a teda okolo 8,5 hodiny cisteho casu...
a Balaton ste nepozerali? taký kompromis medzi severom a juhom
Ak viete poľsky, tak super, ale Poliaci na severe na rozdiel od Malopoľska, ktoré s nami susedí, slovenčine vôbec nerozumejú. Jasné, že si človek nakúpi, objedná v reštaurácii a tak, ale keď sme potrebovali niečo vybaviť, tak sme hovorili anglicky.

My ideme posledný augustový týždeň... s detmi 5 a 2 roky,ale teda ideme tam s tým, že nie kúpanie, ale pozrieť okolie ,výlety . Ideme tam s Poliakmi ( sesternica ma manžela Poliaka a jeho rodicia idú tiež) tak všetko vybavili ..aj ubytko aj výlety naplánovali, aby nám to ukázali. Ale teda vopred povedali aby sme nepočítali s kúpaním, že je to studené. Predtým týždeň ideme do Turecka takže o more nám nejde . Potom môžem dať info ako bolo :D sama som zvedavá