Dovolenka v Slovinsku
Mame v plane ist cez prázdniny do Slovinska....Bled a jaskyňa Postojska. Chceli by sme este na pár dní skočiť k moru, takže nieco blízko. Kam by sa nám oplatilo ist? Najbližšie podľa mapy je IT, len neviem či sa aj to more tam oplatí. Ďakujem
Alebo opačná strana Umag a okolie, ale ja nie som extra fanúšik HR, ale Krk je moja srdcovka
ak myslis Terst, tak tam su kamene, velke, vstup po rebriku, ziadny piesok, mozno lepsie ist do HR
@liz_lemon Terst som pozerala, ten na kúpanie asi veľmi nebude. Co som pozerala na nete, tak tam sú veľké parkoviska a kadejaký ľudia. Zdalo sa mi to skôr, len ako prestupná zastávka.
Portoroz je super priamo v slovinsku 🙂
Koper alebo Muggia, Terst ako medzizastavka, dokazes tak za 3 hodky prebehnut popri kanali k Scala dei Giganti a na hrad a zas okolo rimskeho divadla dolu k moru
Presne takto sme boli, Bled, okolie, jaskyne (skocjanske jame aj postojna), Vintgar to urcite chodte to je super a vedie odtial rovno cesta k jazeru, super zazitok. No a kupat sme sa isli potom na par dni smer Pula (nie priamo), nebolo to velmi daleko a mna prekvapilo ze ani take preplenene to nebolo, ale teda kamienkova plaz.
Presne takto sme boli, Bled, okolie, jaskyne (skocjanske jame aj postojna), Vintgar to urcite chodte to je super a vedie odtial rovno cesta k jazeru, super zazitok. No a kupat sme sa isli potom na par dni smer Pula (nie priamo), nebolo to velmi daleko a mna prekvapilo ze ani take preplenene to nebolo, ale teda kamienkova plaz.
@modrahruska ďakujem. Vychádza mi z toho teda Istria. Ak sa môžem opýtať, boli ste kempovat alebo ste boli v apartmánoch? Ja budem este nejaké apartmany hľadať v rozumnej dostupnosti.
Od Vintegaru je to na peši k Bledu?
@anda123 Ak pôjdete smerom na mesto Nová Gorica, tam je hranica s Talianskom musíte ísť na Miren. Pozri si to na mape. Od tial cca 10 minút k talianskemu moru, Sisitiana neviem ako sa to presne píše. Je tam super. 🥰
@anda123 Neďaleko je aj krásny hrad myslím ze Miramare. Už si to presne nepamätám, je to dávno co som tam bola. Ale oplatí sa , zo Slovinska to nie je ďaleko
. Zo slovinskeho mora sa oplatí vidieť mestečko Piran a Izola.
@modrahruska ďakujem. Vychádza mi z toho teda Istria. Ak sa môžem opýtať, boli ste kempovat alebo ste boli v apartmánoch? Ja budem este nejaké apartmany hľadať v rozumnej dostupnosti.
@anda123 ja len, že na Bled ti nestačí jeden deň ak chceš vidieť všetko 🙂
Od jazera k vstupu do Vintgar je to cca 5 km peši. Najjednoduchšie máš ísť na P+R parkovisko, tam si kúpiť vstup do parku a ísť tým ich shuttle busom
@anda123 na FB je skupina dovolenka v Chorvátsku, kde ponúkajú ubytovanie Slováci, ale aj priamo chorvati, ak by si nič nenašla
Mne sa veľmi páčila Izola, boli sme síce len na predĺžený víkend, ale výborná poloha a fajn ceny. Odtiaľ viete zbehnúť na otočku aj do IT, aj do HR.
Inak do jaskyne odporúčam kúpiť si lístky online, kupovali sme až na mieste a najbližší voľný vstup bol až o 2 hodiny.
Tak bud Portoroz alebo Trieste. Za mna Trieste ma pekne plaze
@anda123 byvali sme na super mieste blizko Vintgaru, v apartmane, odtial sme pesi isli do rokliny, prijemna prechadzka cez lesik do cca hodinky, Presli sme roklinou a kedze to nie je okruh, cize nas to vyhodilo na inej strane a odtial sa da krasne prejst do Bledu, najorv ides hore cez les a potom dole kopcom po asfaltke az k jazeru, nenarocna tura s peknymi vyhladmi. Tam sme si pochodili a vecer vlakom naspat, stanica bola asi 200m od apartmanu. Ak chces pohladam nazov, Postojna je asi 1-1,5 h odtial, tam sme si zase bookli ubytko a pozreli jaskynu aj hrad Predjama, da sa kupit kombi listok na obe atrakcie, chodi medzi nimi shuttle bus cca 25 minut cesta, obe stoja za to, urcite nevynechajte 😉 No a ak budes pokracovat na Istriu, bolo by priam hriechom obist skocjanske jame, co je monumentalna jaskyna ukryvajuca kanon, fakt som nic take nikdy nevidela, bolo to ohromujuce,
Keď budete pri Blede, odvezte sa aj k Bohinjskému jazeru. Tiež je to tam veľmi pekné. Na vašom mieste by som si spravila aj výlet na Slap Savica, keď už by ste boli v Bohinj (zámerne nepíšem túru, lebo idete po vybetónovanom chodníčku a schodíkoch), a teda aj ten Vintgar, čo je tiež skôr prechádzka ako túra. Moja teta to prešla pred 15 rokmi v sandáloch na opätku, bola za takmer takú exotku ako tá dáma v Tatrách, ale rozhodne toľko neriskovala, keďže to tam je fakt skôr také "prechádzkoidné". Ale teda počítaj s tým, že na týchto trasách sa platí "vstupné" za každú osobu (Slap Savica cez prázdniny - 4€ dospelý, dieťa polovica). Na Vintgar (celá trasa) platí každý dospelý 15€, dieťa 3-15 rokov 5€, deti pod 3 roky 3€. Menší okruh možno bude o pár drobných lacnejší... Čo sa týka kúpania, kedysi sa ľudia kúpali priamo v Blede, ale chce to otužilcov. 😉 Inak v Slovinsku sú len plážičky (najmä kameň a betón), takže pozri Izolu, Koper, Piranj či Portorož. Ale počítaj s tým, že cesta po diaľnici potrvá cca 2 hodiny (v jednom smere).
@anda123 ja len, že na Bled ti nestačí jeden deň ak chceš vidieť všetko 🙂
Od jazera k vstupu do Vintgar je to cca 5 km peši. Najjednoduchšie máš ísť na P+R parkovisko, tam si kúpiť vstup do parku a ísť tým ich shuttle busom
@ivanaks
@julish
@modrahruska
@kavenkaa
@janai1 ďakujem vám všetkým. Mne to teda skôr teraz vychádza už len ako výlet na Slovinsku. Dali ste mi perfektne typy kam inam ešte ísť. Ale teraz mi z toho vyvstáva ďalšia otázka. Je vôbec dobré toto absolvovať v lete alebo radšej cez jesenné/veľkonočné prázdniny? Myslím kvôli počasiu.
Veď koper, izola, piran, strunjan, portoroz máš v Slovinsku pri mori.
@anda123 Neďaleko je aj krásny hrad myslím ze Miramare. Už si to presne nepamätám, je to dávno co som tam bola. Ale oplatí sa , zo Slovinska to nie je ďaleko
. Zo slovinskeho mora sa oplatí vidieť mestečko Piran a Izola.
@janka_mamka Miramare aj Duino
@tilly súhlasím, ale kde sa oplatí ísť, že je tam pláž, more a mesto ktoré sa oplatí? Chceme ísť dokopy na max. 6 dní.
@anda123 koper mas normalne primorske mestecko, aj izolu, tie mas najblizsie, ideal naplanovat si tam cestu uz od jaskyne. Z toho, co chces stihnut za max. 6 dni, tak na more ti ostanu max. 3. A to mas odpoved aj na otazku, kedy ist, ak sa chcete kupat, teraz.
Takto, jeden deň Bohinj, Slap Savica, prípadne Vintgar a Bled (je tam aj hrad, interiéry nič extra zaujímavé, ale dá sa). Ďalší deň choďte Postojnu jamu (jaskyňa, kde sa časť cesty ide podzemným vláčikom) a môžete pridať aj hrad kúsok odtiaľ. Jeden deň Ľubľana a jeden deň kúpanie v mori: napr. Izola - mala mestská plážička, Koper - viacero mestských pláží, pozor niektoré majú vstup po rebríkoch (podobne Portorož). Dva dni si ja osobne vyhradzujem na cestu do a zo Slovinska (chodíme za sestrou do dedinky pri Izole a od nás mi to nikdy netrvá menej ako 12 hodín, aj keď podľa Google maps by som to mala zvládnuť aj za 8 hodín. Ale teda kolóny (alebo aspoň hustá premávka) pri Viedni, pri Grazi, pred Šentiljom atď., navyše som jediný šofér v rodine, tak si občas potrebujem poskákať po odpočívadle a rozhýbať sa 😉). Ale k Bledu je to cca o tie 2 hodiny menej, ako máme my. A my chodíme iba v lete (kvôli synovi) a možnosti okúpať sa, zájsť si na pečené prasiatko vo východnom Slovinsku (názov dediny neviem, hoci tam ideme každoročne, ale naviguje sestra). Dá sa ísť pozrieť aj vojenské múzeum v Pivke (pre chalanov super). Za slobodna som chodila aj na jeseň. Vtedy je okolo Bledu krásne - všelijako sfarbené stromy a v Ľubľane sa dá prežiť aj v daždi. Nelyžujeme, takže zima v Slovinsku nás neláka...
@tilly súhlasím, ale kde sa oplatí ísť, že je tam pláž, more a mesto ktoré sa oplatí? Chceme ísť dokopy na max. 6 dní.
@anda123 všetko sa oplatí. Je to asi 45km pobrežia, takže je úplne jedno, kde zakotvis, môžeš vidieť všetko. Moja naj je izola. Najkrajší je piran, v koperi je prístav a medzi koperom a izolou je cyklocesta po pobreží a tam sa dá kupat prakticky kdekoľvek.
@janka_mamka Miramare aj Duino
@senta_sofia No presne toto som myslela. Ďakujem 😇
@anda123 všetko sa oplatí. Je to asi 45km pobrežia, takže je úplne jedno, kde zakotvis, môžeš vidieť všetko. Moja naj je izola. Najkrajší je piran, v koperi je prístav a medzi koperom a izolou je cyklocesta po pobreží a tam sa dá kupat prakticky kdekoľvek.
@tilly Súhlasím. Veď Slovinské plaze sú tiež pekne. Aj moja naj je Izola a Piran.
Takto, jeden deň Bohinj, Slap Savica, prípadne Vintgar a Bled (je tam aj hrad, interiéry nič extra zaujímavé, ale dá sa). Ďalší deň choďte Postojnu jamu (jaskyňa, kde sa časť cesty ide podzemným vláčikom) a môžete pridať aj hrad kúsok odtiaľ. Jeden deň Ľubľana a jeden deň kúpanie v mori: napr. Izola - mala mestská plážička, Koper - viacero mestských pláží, pozor niektoré majú vstup po rebríkoch (podobne Portorož). Dva dni si ja osobne vyhradzujem na cestu do a zo Slovinska (chodíme za sestrou do dedinky pri Izole a od nás mi to nikdy netrvá menej ako 12 hodín, aj keď podľa Google maps by som to mala zvládnuť aj za 8 hodín. Ale teda kolóny (alebo aspoň hustá premávka) pri Viedni, pri Grazi, pred Šentiljom atď., navyše som jediný šofér v rodine, tak si občas potrebujem poskákať po odpočívadle a rozhýbať sa 😉). Ale k Bledu je to cca o tie 2 hodiny menej, ako máme my. A my chodíme iba v lete (kvôli synovi) a možnosti okúpať sa, zájsť si na pečené prasiatko vo východnom Slovinsku (názov dediny neviem, hoci tam ideme každoročne, ale naviguje sestra). Dá sa ísť pozrieť aj vojenské múzeum v Pivke (pre chalanov super). Za slobodna som chodila aj na jeseň. Vtedy je okolo Bledu krásne - všelijako sfarbené stromy a v Ľubľane sa dá prežiť aj v daždi. Nelyžujeme, takže zima v Slovinsku nás neláka...
@ivanaks ahoj vieš mi dať info ohľadom tiesňavy Vingart? Nejaký link, kde zaparkovať a podobne. Vraj sa treba obj. na čas. Vďaka
@ivanaks ahoj vieš mi dať info ohľadom tiesňavy Vingart? Nejaký link, kde zaparkovať a podobne. Vraj sa treba obj. na čas. Vďaka
@tetapetra tu je vsetko https://www.vintgar.si/en/
A tu listky
https://tickets.vintgar.si/

ak myslis Terst, tak tam su kamene, velke, vstup po rebriku, ziadny piesok, mozno lepsie ist do HR