Dovolenka v Slovinsku so 4,5-ročným dieťaťom
S muzom nie sme moc plazove typy, preto rozmyslame nad dovolenkou v Slovinsku v septembri. Len sa trochu obavam ci aj nas synator bude zdielat nase nadsenie z prirody. Rozmyslame nad okolim Bled, Triglav, chceli by sme si doniest aj bicykle. Viete mi dat nejake konkretne typy co sa pacilo vasim detom pripadne ak sa vam nejaka ina lokalita pacila viac. Dakujem
lepsie by Ti bolo nebyt anonym a pohladat na MK debaty o Slovinsku, byva ich tu dost.
ja som minimálne tento rok na 3-4x odpovedala.
Triglav? co s nim? so 4,5 rocnym akuratne sa vyvezte na Parkovisko (triglavska cesta) a chodte sa pozriet do "kotla", hodinu - dve hore a detto dole. tam s dietatom nenarobite nic. proste slapes do kopca popri potoku, riadne ladovom. Tam sa vie zabavit.
V NP je x lepsich ciest pre take dieťa. Pisala som tu o tom vela razy. Aj tipy som davala, preto, prihlas sa a popozeraj.
Okolo Bledu na biku, nie je uplne 100% super, lebo minimalne 1-1,5km po tej juznej strane ides po hlavnej ceste (alebo chodniku kde chodi milion ludi). Auta jazdia pomaly, ale neviem aky zdatny je 4,5 rocny.
So 4,5 rocnym prejdite vsetky dostupne vodopady a kanony, on nebude somrat, ze je to velmi do kopca a vy aj nieco uvidite......
Pozrite aj jaskyne, v septembri ešte budú otvorené. Odporúčam Postojnu jamu, kde sa časť cesty veziete vláčikom. So synom som tento rok bola v Križnej jame, to je tiež zaujímavá jaskyňa, len váš drobec ešte na ňu možno bude primalý. Nie sú tam klasické betónové cesty, je to taká prírodná jaskyňa, kde pri vchode vyfasujete gumáky a svetielko a idete so sprievodcom. Na konci prehliadky sa 10 minút plavíte v gumovom člne. My sme boli ten malý okruh, na ostatné je totiž potrebná rezervácia (mesiace až roky vopred - v závislosti od trasy) a deti (tuším) až od 15 rokov. Alebo zájdite do vojenského múzea v Pivke. Tam si chalani každého veku prídu na svoje. Pokojne pozrite Slap Savicu (vodopád) alebo Vintgar, to bude asi pre malého turistu zaujímavejšie ako Triglav. A okrem Bledu môžete obísť aj jazero Bohinj. Keď som tam bola kedysi pred rokmi, zdalo sa mi menej turisticky vyťažené a tiež krásne (a je odtiaľ "na skok" k vodopádu Savica).
Urcite je pekny aj hrad v Bled a Ljublana, v Bled bolo pekne ihrisko, tiez v Ljubljana maju krasne ihriska a parky. Hore je hrad. Jaskyna Postojna je krasna, tiey mozete k moru - Piran, Portoroz, alebo do IT do Trieste prejst.

My sme sice neboli s detmi, ale neviem si predstavit, ktore dieta by nebavil vylet na lodkach (tych rucne pohananych) na ostrov v strede jazera Bled 🙂 okolo jazera urcite super na bikoch, je to rovina a pekne vyhlady. Ak zvlada jaskyne (neviem asi je este maly, ale ved vy viete) tak odporucam Postojna kde vas dnu odvezie vlacik. A Vintgar ak nema problem trochu aj prejst, to by mohlo zaujat, my sme stretali aj rodinky s detmi najroznejsieho veku.