Dovolenky vlakom
Dobrý deň ,chcem sa opýtať či ste niekto boli na dovolenke vlakom ... respektíve kde všade sa dá ísť vlakom na dovolenku...boli sme teraz v Turecku lietadlom ale povedala som ,že má do lietadla už nikto nedostane 🙂 ďakujem
V Europe mozes ist kamkolvek vlakom. Zo Slovenska je to obmedzene, lebo nie su priame vlaky. Ale mozes ist ci do Rakuska, Nemecka, Talianska, Spanielska, Portugalska a potom na sever.
Z Prahy mas priame spojenia do zapadnej Europy. Z Viedne (a aj z Budapesti) do zapadnej ale aj do juznej. Z Ostravy Polsko, pobaltske krajiny. Vsade chodia al nocne lozkove vlaky, takze cestujes pohodlne.
@nikola268 môzes cestovat aj autovlakom.Z Viedne aj do Chorvatska.Na Slovensku spoje v linku.
https://wgske.sk/autovlak/
@nikola268 veď si pozri stránky zssr: môžeš cestovať napríklad do splitu: https://www.zssk.sk/split/
Po Europe vsade. Kolegyna bola nedávno vo Švajčiarsku za rodinou vlakom. Ale vlakom na dlhsie trasy je to nadlho, lietadlo je lepšie. Inak my do Prahy a Brna chodime iba vlakom.
@mirokub "napríklad cestujete 8 hodín na prvú lokalitu, pochodíte mesto, noc pre spíte a ráno pokračujete na ďalšiu lokalitu"
Celkom nerozumiem prečo by mali cestovať cez deň. Logickejšie mi príde aby išli vlakom cez noc, si tých 8h v ňom pospali, pochodia mesto cez deň a cez noc môžu znovu cestovať a spať vo vlaku.
@mirokub "napríklad cestujete 8 hodín na prvú lokalitu, pochodíte mesto, noc pre spíte a ráno pokračujete na ďalšiu lokalitu"
Celkom nerozumiem prečo by mali cestovať cez deň. Logickejšie mi príde aby išli vlakom cez noc, si tých 8h v ňom pospali, pochodia mesto cez deň a cez noc môžu znovu cestovať a spať vo vlaku.
@hiro presne tak sa to robi, v noci sa spi vo vlaku, cez den sa trajda po lokalite. Viem, ze v Cesku bola cestovka, myslim, ze patrila zeleznciam, ktora organizovala poznavacky po Europe s tym, ze sa spalo vo vlaku. Mali svoj vagon, ktory sa pripajal k normalnym rychlikom, ktore chodili po trasach. Ci to aj dnes funguje netusim. (mne by sa taka dovca bohovsky pacila)
pokial chces cestovat vlakom do ciernej hory (Bar), chorvatsko, bulharsko dovolenkove spoje cez zssk, tak poviem ti, ze je to masaker.mozno uz konfort sa zmenil. da sa cestovat aj autovlakom s belehradu smer cierna hora, donedavna boli neklimatizovane vagony, ale boli aj klimatizovane ale nebol to autovlak. doporucujem informovat sa priamo na zeleznicnej stanice aby si potom celu dovolenku a rok este po nej nenadavala.
@mirokub Regiojet su najhorsie vlaky medzi Kosicami a Prahou. Asi si rovnako vlakovou dopravou nepobozkana ak panko z videa, pretoze aj na tej trase si vies vybrat lepsi vlak, sice aj za lepsiu cenu ale rozhodne lepsi. A za druhe, myslim si, ze cena RJ zodpoveda kvalite. Alebo naopak.
@mirokub jo a panko sa necitil bezpecne na Kosickej stanici. Na hlavaci v Prahe to je uplne ine kafe, to fakt. 🙄Staci vyjst pred stanicu. Alebo mat stastie, ze prave odchadza rychlik do Ostravy a vracaju sa nim fanuskovia Banika. To si mal pan vyskusat.
Bola som v Slovinsku s vtedy 5 ročným synom vlakom. 🥰
@mirokub
https://www.cd.cz/nase-vlaky/nocni-vlaky-cd/ces...
a to su "len" Ceske drahy. V "systeme EuroNight" vlakov je vzdy dodrzany standard, samozrejme za inu cenu ako nizkonakladovy RegioJet
@mirokub
https://www.cd.cz/nase-vlaky/nocni-vlaky-cd/ces...
a to su "len" Ceske drahy. V "systeme EuroNight" vlakov je vzdy dodrzany standard, samozrejme za inu cenu ako nizkonakladovy RegioJet
@viestta no presne tieto kupé sme aj my mali, v Česku sa tie vagóny spájali do jedneho vlaku a vlak z Prahy a vlak z Budapešti takto pospájaný pokračoval do Varšavy.
@viestta no presne tieto kupé sme aj my mali, v Česku sa tie vagóny spájali do jedneho vlaku a vlak z Prahy a vlak z Budapešti takto pospájaný pokračoval do Varšavy.
@0silvia0 hore dole po Europe chodia taketo vlaky, pripajaju sa a odpajaju vagony. Slovakia do Ostravy taha vagony, ktore potom pripoja na rychlik z Budapesti do Warsavy. Na rakuskych, nemeckych a svajciarskych zelezniciach chodia taketo lozkove vagony hore dole. V celej Europe je trend cestovat nocnym rychlikom aj na velke vzdialenosti a uprednostnit vlak pred lietadlom alebo autom. Skoda, ze Slovensko sa same z tohto systemu vyradilo, pretoze nemame vysokorychlostne trate.
@mirokub Regiojet su najhorsie vlaky medzi Kosicami a Prahou. Asi si rovnako vlakovou dopravou nepobozkana ak panko z videa, pretoze aj na tej trase si vies vybrat lepsi vlak, sice aj za lepsiu cenu ale rozhodne lepsi. A za druhe, myslim si, ze cena RJ zodpoveda kvalite. Alebo naopak.
@viestta mam na teba otazku :
co je lepsie ako Regiojet kosice- praha a spat) ?
samozrejme ak to nie je tajomsto.
samozrejme myslim vlakove spojenie
dakujem za odpoved
rychlik Slovakia ak nocny, ak cez den tak Pendolino Kosican
nocny neviem posudit (nikdy som necestoval), ale teraz som isiel pendolinom kosican a nemozem s tebou suhlasit.
je sice pravda, ze original pendolino uz od minuleho roku na slovensko nechodi.
isiel som aj original pendolinom no kulturne cestovanie vyzera inak a cena nezodpoveda ani zdaleka kulturnemu cestovaniu. samozrejme od cias minulych je cestovanie vlakom posunom vpred.
dakujem za reakciu
@viestta mam na teba otazku :
co je lepsie ako Regiojet kosice- praha a spat) ?
samozrejme ak to nie je tajomsto.
samozrejme myslim vlakove spojenie
dakujem za odpoved
@frflos_nespokojny Minulý rok som išla po tejto trase Praha-Košice Regiojetom a bola som spokojná, taktiež častejšie Praha - Bratislava.
Ja nenávidím dlhé cesty v aute, a minulý rok mi napadlo, že by sme mohli ísť konečne prvý krát v živote do Chorvátska (asi sme jediní v tejto krajine, čo sme tam nikdy neboli, nás to tam ozaj nikdy neťahalo) a to vlakom. Ja vlaky môžem 😁 A teda keď som čítala recenzie (časté meškania, vypadavajuca klimatizácia, a spol. ) a hodila predbežnú cenu pre nás vtedy ešte troch, tak som to veľmi rýchlo zrušila. Proste tá cena mi pripadala extrémne vysoká.
@frflos_nespokojny Minulý rok som išla po tejto trase Praha-Košice Regiojetom a bola som spokojná, taktiež častejšie Praha - Bratislava.
@majka2959 ja som nepisal, ze regio je zly a cestoval som regiom, ale je tomu uz neaky ten rocik spat. 😉 teraz cestujem inou spolocnostou a vyhovuje nam cas odchodu a prichodu

po Europe vsade. Zo Slovenska sice s prestupmi, ale hoc aj Norsko, Grecko alebo Portugalsko