icon

Drahé dovolenky v zahraničí sú len snobizmus

7. máj 2025

Neviem no... v poslednom čase mám pocit, že sa z cestovania do exotiky stal len ďalší spôsob, ako sa predvádzať. Každý rok vidím tie isté fotky — palmy, kokteily, ležadlá a podobne. Je to naozaj o zážitkoch alebo skôr o tom, kto má lepší feed na Instagrame?

Osobne si myslím, že oddýchnuť si dá aj u nás. Hory, príroda, pokoj — a hlavne bez stresu z letísk, presunov a vyhadzovania tisícok eur za niečo, čo trvá týždeň. Kedy sa dovolenka zmenila z "potrebujem vypnúť" na "potrebujem všetkým ukázať kde som"?

Jasné, každý nech si robí čo chce, ale niekedy mám pocit, že ľudia už necestujú pre seba. Skôr pre uznanie. Nemýlim sa? Alebo to len vidím moc kriticky? Povedzte svoj názor — úprimne, zaujíma ma to...

kengurica
7. máj 2025

Don't feed the troll, but.....
Pred 3 mesiacmi sme boli ďaaaaaleko, leteli sme 11 hodín. Nikde som nepostla jedinú fotku.
Ale odmietam byť niekým, kto nevystrčí nohy z dediny len preto, že podľa teba je to správne.
Jednoducho sme si povedali, že chceme chodiť v zime do tepla. A išli sme. A neľutujem ani jedno euro minuté na cestovanie. Bez informovania na IG, FB... Hovorí z teba iba závisť a ....

mandzula
7. máj 2025

Naco hory, priroda? Staci zahradka a krumple, nie?

lienka.7
7. máj 2025

@autorka juj, to tu ani len nepis, lebo ta tu hneď zhejtuju, ze im zavidis 🙈😁

lindous
7. máj 2025
@lienka.7

@autorka juj, to tu ani len nepis, lebo ta tu hneď zhejtuju, ze im zavidis 🙈😁

@lienka.7 a aký iny dôvod môže mať človek na to, aby riešil prečo niekto ide na dovolenku a kam ide na dovolenku ako to, že ho to vo vnútri štve? 😅

jesenzima
7. máj 2025

Ja mám tiež už niekedy pocit, že ľudia robia veľa veci len pre fotku na sociálnu sieť ... Ale je mi to vlastne jedno. Možno to tak je, možno nie ... Ja sa starám o seba, viem ísť na dovolenku k moru aj do stanu na hory a nemám potrebu to zdieľať a cudzími ľuďmi 🤷 a pokiaľ sa ťa to, autorka l,nejako nedotýka, kašli na to. Je to každého vec.

jesenzima
7. máj 2025
@jankalukasova

Inak autor/ka... Je také trošku ako sa povie "robiť z núdze cnosť"... Na exotiku nemám, tak bude vykrikovať ako mi stačia naše úžasné nádherné hory a ako nemusím mať stres z letísk a presunov.

@jankalukasova ale zas až takto to byť nemusí. Ja mám aj na exotiku, ale neláka ma a naozaj mi stačia naše krásne hory 😉

prunee
7. máj 2025

Ak niekto nema instagram ani fb a chodi na exoticke dovolenky, to je snobizmus, ci nie?
Chvalabohu kazdy preferuje nieco ine, ma ine potreby a tym padom sa nemusime mackat vsetci len na jednom "idealnom" mieste.
Mas to nezmyselne zaskatulkovane...

romino
7. máj 2025
@jesenzima

Ja mám tiež už niekedy pocit, že ľudia robia veľa veci len pre fotku na sociálnu sieť ... Ale je mi to vlastne jedno. Možno to tak je, možno nie ... Ja sa starám o seba, viem ísť na dovolenku k moru aj do stanu na hory a nemám potrebu to zdieľať a cudzími ľuďmi 🤷 a pokiaľ sa ťa to, autorka l,nejako nedotýka, kašli na to. Je to každého vec.

Tak mnohi to isto tak ponimaju. Roky bolo Chorvatsko super, ale so zvysovanim ziv. urovne uz zrazu nic moc, daco pre plebs 🙂 Prave v tom chorvatsku sa mi stalo, v hoteli, taki trocha namysleni Slovaci, dochodcovska dvojica, namachlena panicka ... po zoznameni chlap uz hned v cca v 3. vete (neprehanam) ... hned uz musel oznamit : boli sme uz 6x v Thajsku.... :D
@jesenzima to je pravda, o tom by mohli napr. chatari na vysokohorskych chatach rozpravat. Ze uz chodi masa ludi, ocividne nie outdoorovo naladenych, vystrojenych .. a hned selficka . Ludia ktori ocakavaju v tych chatach uz neviem ake sluzby, napoje, jedla .. vidia obrovsku zmenu za len par malo poslednych rokov

maranco
7. máj 2025

Prídeš do Tatranskej Lomnice, zaparkuješ auto za 15€ na deň a vyvezieš sa lanovkou na Lomnický štít do výšky 2600 metrov za 85€. Pobyt na Lomnickom štíte je 50 minút.

Na porovnanie v Španielsku, ideš do národného parku, zaparkuješ pri lanovke bezplatne, vyvezieš sa lanovkou na Teide do väčšej výšky 3500 metrov za 42€, môžeš hore pobudnúť 60 minút. Keď si vyberieš a zješ svoje jedlo nikto ťa nebude vyháňať.
Môžeš kúpiť lístok len hore za 23.50€ a dole zísť pešo niektorým z chodníkov.

Alebo zastavíš sa pozrieť sysle na Muráni, za parkovanie zaplatíš 7.50€ ak platíš kartou. V hotovosti bez bločku 7€.

ktobytobolpovedal
7. máj 2025

To ako vazne toto? 🤣🫣

diewcatqoo
7. máj 2025

Ja ti nevim Karle. Ale v zahranici si dovolenku uzijem ovela viac a za menej penazi - slovenske sluzby funguju v style za co najviac penazi co najmenej muziky. A tie odute ksichty v sluzbach, tak to sa radsej ani nebudem vyjadrovat.
To hovorim ale ako clovek, ktory minimalne jednu dovolenku rocne travi na Slovensku, kedze zijem v zahranici a na Slovensku mam rodicov, takze tu chodievame za nimi a spojime to aj s inymi atrakciami.

tiezjedna
7. máj 2025

tak hlavne, že tým IG žiješ, keď to máš tak dobre zmapované😉

lianka123
7. máj 2025

hmmm, ja som majster v cestovani, a aj palmy a Dubaj je tam, aj ine skandinavske krajiny na lyzovani, krmenie sobov, jazda na sankach v -16, dedo mraz, lyzujem non stop, ale chodim aj na Slovensko- strbske pleaso a donovaly su nas druhy domov. a nie nepostujem, i ked byvam v 180m2 apartmanoch s celym sluzobnictvom. a ako si spomenula, je to o zazitkoch, nie o fotkach

sense
7. máj 2025

Tak niekto ide kvôli oddychu, niekto kvôli foto na insta...
Ale teraz sme sa vrátili z "10dnovej dovolenky" na Slovensku. A bývali sme pár dní v penzióne a pár dní B&B a týchto 10 dní nás vyšlo toľko čo síce len 7 dní ale na Elbe v 4* hotely s bazénom. Nevraviac keď chce človek niečo navštíviť ,tak ceny za vstupné ešte ako tak ale parkovné ani nie 2hod 10e. Horšie ako v Ženeve na letisku.

tiezjedna
7. máj 2025
@lianka123

hmmm, ja som majster v cestovani, a aj palmy a Dubaj je tam, aj ine skandinavske krajiny na lyzovani, krmenie sobov, jazda na sankach v -16, dedo mraz, lyzujem non stop, ale chodim aj na Slovensko- strbske pleaso a donovaly su nas druhy domov. a nie nepostujem, i ked byvam v 180m2 apartmanoch s celym sluzobnictvom. a ako si spomenula, je to o zazitkoch, nie o fotkach

@lianka123 Dubaj nie je žiadna exotika...

sense
7. máj 2025

Inak minule na mňa vyskočil taký článok o insta vs realita ako ľudia kvôli obrázkom z insta cestujú cez pol zemegule a následne sú sklamaní realitou lebo nie vždy sa zhoduje s tým čo je ukázané na insta

mandzula
7. máj 2025
@sense

Inak minule na mňa vyskočil taký článok o insta vs realita ako ľudia kvôli obrázkom z insta cestujú cez pol zemegule a následne sú sklamaní realitou lebo nie vždy sa zhoduje s tým čo je ukázané na insta

@sense to sa da prirovnat k rande podla insta fotky - moze byt veru rozpacite.😁

heleninamama
7. máj 2025

Čiastočne súhlasím. Podľa mňa sa dnes cestovanie veľmi preceňuje. Ja oveľa radšej investujem peniaze do hmotných vecí ako do ciest. Priznám sa, že cestujeme len kvôli deťom, aby videli svet a hlavne, aby nebolí v škole za outsiderov. Keby bolo na mne, sedím doma. Čím som staršia, tým som doma spokojnejšia. Bývanie mám zariadené podľa mojich predstáv, mám doma všetko, čo chcem a potrebujem a hlavne, cítim sa tam fajn. Najradšej spím vo svojej posteli. Po Slovensku na dovolenky nechodím vôbec, pretože neznášam hory a prírodu vôbec nemusím. Nešportujem a nenávidím zimu, takže lyžovaniu a podobným aktivitám sa vyhýbam. Občas ideme do aquaparku a na výlet do iného mesta - primárne kvôli nákupom. Rovnako chodíme aj do okolitých štátov - pozrieť pamiatky a na nákupy. More absolvujem z povinnosti vždy na začiatku prázdnin, požiadavky sú okrem mora aj bazény a all inclusive. Nie je to žiadny oddych, skôr pracovná cesta s deťmi. V auguste chodíme zas na poznávačky - veľkomestá, múzea, galérii a nákupné centrá. Chvalabohu, vďaka školám deti nemôžu mať voľno hocikedy, takže rok mám potom zasa pokoj.

sss777
7. máj 2025

My lietame hlavne po Európe, lebo deti sú malé, tak ich nechcem trápiť dlhými letmi, ale teším sa na to, keď poletíme aj ďalej. Veď čo je viac ako zážitky?
Na Instagram nič nedávam, lebo sa mi nechce a chránime naše súkromie. Ale rada si pozriem fotky iných, hneď som tam ako keby na chvíľu s nimi

petulda333
7. máj 2025

2r dozadu sme boli v Demanovej. 4dni pre styroch 800€ 🫣 ani u nas to lacne nie je a mna hory nelakaju

jamimo
7. máj 2025

@autorka Cestujeme po svete viac ako 25 rokov, nikdy, nikde som nedávala žiadne fotky, ani muž neposiela cez whats up a pod. Cestujeme kvôli sebe a svojej radosti, poznávaniu, jazyku...
Po Slovensku vždy minimálne, posledných 15 rokov vôbec. Neporovanateľná kvalita služieb a ponuky.

kiwi3
7. máj 2025

na jednej strane je podla mna cestovanie super, ale na druhej, ano, ja som presvedcena, ze slovaci maju nejaky komplex menejcennosti, kvoli ktoremu potrebuju ukazovat, ze na nieco maju, ci je to drahe auto alebo dovolenka, cokolvek (a pritom casto ziju na dlh). vzdy si to uvedomim prave vtedy, ked z tych ciest prichadzam. v ziadnej mhd nie je viac znackovych kabeliek ako v bratislave...
minule som citala aj clanok o tom, ako ked slovak zarobi, tak si kupi drahe auto. narozdiel od takeho rakusana, ktory tie peniaze dalej investuje a kludne pritom chodi v starych keckach.

jankalukasova
7. máj 2025
@jesenzima

@jankalukasova ale zas až takto to byť nemusí. Ja mám aj na exotiku, ale neláka ma a naozaj mi stačia naše krásne hory 😉

@jesenzima veď to je v poriadku. Nech sa páči. Ak Ti vyhovujú, tak je to super. Ale predpokladám, že preto nehejtuješ exotiku 🤷

jovka
7. máj 2025

no pre mna je to relax a sposob ako uzivat zivot , rdsej pojdem na 3 tyzdne do exotiky ako na tyzden ci dva na hory a miniem skoro rovnake peniaze . a co si kto o tom mysli mi je u prdele , je to moj zivot .

zuz0110
7. máj 2025

Treba menej casu travit na instagrame a hned sa ti bude lahsie zit. A teda za nasu rodinu, ked zratam, kolko minieme na kvalitne ubytka a naftu/myto po ITA, tak by sme kludne mohli ist aj do luxusnej exotiky. Ale kedze sa nam nechce taku dlhu cestu lietadlom absolvovat a mame zaroven radi tu volnost, ktoru nam dava auto, cestujeme po EU. Hlavne teda po Taliansku, zboznujem to, ze kam vojdeme, tam sa dobre najeme. To teda na Slovensku neplati ani nahodou. A btw, nikde fotky nepostujem. Cestujeme kvoli nam, zazitkom, nasim fotkam a videam, ktore si pravidelne prezerame. Kazdy ma inu predstavu o pohode na dovolenke a je super, ze zijeme v dobe, kedy si mozes vybrat kam pojdes a co tam budes robit.

sulavikova
7. máj 2025

Nepochopím závistlivca, ktorý kydá na druhých, kde boli ale sleduje ich IG, či priamo cez okno🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Spamätajte sa, chcete ísť na hory- choďte. Ja chodím tam, kam chcem, a nie preto aby ma Mariša videla. Chodím tam iba kvôli seba a výlučne za svoje.

mikadooo
7. máj 2025

No... Tak ja napríklad na dovolenkách nejak nefotím 😄. Ono vždy sú lepšie fotky na internete, ako ja spravím s mobilom. A teda 5-10 s deťmi si spravím, ale tie necápem zas nikde, to je súkromná oblasť. A sama seba že by som fotila, na to nie som povaha. Kolegyňa teraz bola kdesi a fotila každé jedlo, terasu zo 10 fotiek, atď atp... Na druhej strane, mohla nám všetko poukazovať 😁. A bolo to pekné malé mestečko kdesi v it, už som zabudla názov. Takže nesúdim, každý nech si fotí ako potrebuje a cápe to kam potrebuje 🤷.

enya00
7. máj 2025

tak u mna dovolenka v horach, velmi dovolenka nie je…oblubujem radsej lezanie na lehatku na plazi, vtedy si oddychnem..A ubytko+letenky na Cyprus na 11dni, nas vyslo o styri stovky menej, ako co sme boli na vikend v tatrach..za restiky sme dali vela, ale komu sa chce na dovolenke varit, tak usetri aj na tom…dnes mas tolko moznosti na lacnu dovolenku, ze az..V zahranici to vyjde menej ako tu ..ale asi si si potrebovala len rypnut, vsak 😂

zobaka
7. máj 2025

hory su fajn, ale more je more, potrebujem ho, tam som stastna a nemusi to byt luxus, hory mi more nenahradili nikdy

zobaka
7. máj 2025
@isis234

Mno, odkedy som bola pri mori, dovolenka pre mňa relax, pohodlie, teplúčko, výborná strava LEN more, ktoré lieči. Rada sa zahrabem i do piesku.
Dovolenka na SK, v Čechách. I v lete si treba zobrať sebou teplejšie oblečenie. Počasie sa tu rýchlo mení a ochladí.
K moru: len letné veci. Tam, keď ráno operie, na obed je to suché.
Pri mori: v noci búrka, ďalší deň ráno o 10 hod. sme boli na pláži. Kúpali, slnili.
Na SK ked naprší, nie je možno ísť k vode.
Strava: Výborná, zdravá. I ovocie- v marketoch sa to nedá porovnať, pretože je dovezené nezrelé, bez vône a vitamínov.
Nebanujem ani cent, čo som dala za dovolenku.
Nie je to len o tom, kto aké dá foto na svoju nástenku- ako píšeš. Možno je to len lákadlo,,, ľudia, je tam výborne, cestujte...
Kto nezažije, nepochopí.

@isis234 presne tak, pamatam si ako som bola vyhorena z prace, dlhodobe zastupovanie kolegyne, sikana, konecne som mala mat po roku volno a bum v juli hlasili 14-16 stupnov a dazd, rozplakala som sa, muz ma zobral do cestovky a poslal ma k moru, na SR dovolenku som v tom termine zrusila, pri mori som sa cela resetla