Drahé dovolenky v zahraničí sú len snobizmus
Neviem no... v poslednom čase mám pocit, že sa z cestovania do exotiky stal len ďalší spôsob, ako sa predvádzať. Každý rok vidím tie isté fotky — palmy, kokteily, ležadlá a podobne. Je to naozaj o zážitkoch alebo skôr o tom, kto má lepší feed na Instagrame?
Osobne si myslím, že oddýchnuť si dá aj u nás. Hory, príroda, pokoj — a hlavne bez stresu z letísk, presunov a vyhadzovania tisícok eur za niečo, čo trvá týždeň. Kedy sa dovolenka zmenila z "potrebujem vypnúť" na "potrebujem všetkým ukázať kde som"?
Jasné, každý nech si robí čo chce, ale niekedy mám pocit, že ľudia už necestujú pre seba. Skôr pre uznanie. Nemýlim sa? Alebo to len vidím moc kriticky? Povedzte svoj názor — úprimne, zaujíma ma to...
@svitlana17 prisla si sem len trollit, nahlasila som ta. Aj za tie vulgarizmy.
@svitlana17 este si ujasni ci si lepsia gazdina ako Slovenky alebo si chlap. U nas su len dve pohlavia
Ja Instagram nemám, ani nikoho nesledujem, kde chodí, je mi to jedno, ja tiež chodím na dovolenky a nie koli fotkám, či druhým ľuďom, ale preto, lebo chcem, ale vždy keď hľadám nejaké cestovateľské dokumenty na YouTube tak mi tam vybiehajú kadejaké amatérske videá a teda väčšina je úplná katastrofa. Chápem, že ľudia sa snažia zarobiť ako sa dá, ale chce to aj trochu sebakritiky. Viem si predstaviť, že neustále fotenie, či natáčanie môže dovolenku úplne pokaziť, osobne by som so žiadnym influencerom/YouTuber on nikde nešla.
@svitlana17 ty cely si jeden experiment, len nie som si ista ci prave socialny. A ozaj, ake malicke musis mat ty (a nemyslim tym zrovna ego) ked si musis prist robit dobre na mamickovske forum. To uz je riadne zufalstvo
@svitlana17 kazdy sa zabava tak ako mu jeho inteligencia dovoli...
Ja ti odpoviem za seba 5 dní v Ostrave a v okolí ma vyšlo rovnako ako 14 dni road trip na čiernu horu a nie nemala som plný kufor paštéta a konzerv... Takže iba toľko k tým cenám sk/ČR VS more palmy a pláž....
Osobne si nemyslím ze dovolenky v exotike musia stat toľko ako byt v BA. Chodíme s deťmi dosť často kade tade a nakoľko nikdy nepoužívam CK by si sa možno čudovala že ťa exotika dokáže byť často lacnejšia ako sk kde máš služby na úrovni nula akurat je to kopec za mňa vyhodený h peňazí keď si ich viem užiť lepšie niekde inde...
Takže nie nemyslím si ze zahraničné dovolenky si len pre boháčov a snobov, aj keď súhlasím že kopec ludi sa potrebuje akurát pochváliť a predviesť že ma na viac ako sused...
Toto vnimam uplne inak, hory su pekne , ale ked chcem ist na 2 tyzdne potapat aj s muzom, tak musim niekde do exotiky. Pokial teda nechcem obzerat stuky a kamene v 16 stupnovej vode. Dnes je ta exotika prave o dost dostupnejsia. Predtym to bolo zlozitejsie. Nepoznam nikoho, co by sa tymto vytahoval. Mozno aj preto, ze potapanie je drahy sport a toto sa velmi nediskutuje. Ja zas neviem co by som na horach, ako viem ist nejake trasy, ale nie som nejaky super turista.
Nehadz vsetkych do jedneho vreca. Ja cestujem pre seba,svoj pocit,milujem more,teplo,slnko a nic nerobenie na plazi. Fotky si nevystavujem nikde iba v rodinnom albume. Ale ani,su ludia,ktori sa potrebuju pochvalit,potrebuju obdiv a mat isty standard. Ale je to kazdeho vec ako sa prezentuje.
tak u mna dovolenka v horach, velmi dovolenka nie je…oblubujem radsej lezanie na lehatku na plazi, vtedy si oddychnem..A ubytko+letenky na Cyprus na 11dni, nas vyslo o styri stovky menej, ako co sme boli na vikend v tatrach..za restiky sme dali vela, ale komu sa chce na dovolenke varit, tak usetri aj na tom…dnes mas tolko moznosti na lacnu dovolenku, ze az..V zahranici to vyjde menej ako tu ..ale asi si si potrebovala len rypnut, vsak 😂
@enya00 presne tak, dovolenka v zahraničí vyjde lacnejšie ako na SK
@isis234 presne tak, pamatam si ako som bola vyhorena z prace, dlhodobe zastupovanie kolegyne, sikana, konecne som mala mat po roku volno a bum v juli hlasili 14-16 stupnov a dazd, rozplakala som sa, muz ma zobral do cestovky a poslal ma k moru, na SR dovolenku som v tom termine zrusila, pri mori som sa cela resetla
@zobaka veľmi dobre , cestovka ťa zachránila🍀
Co je za tym neriesim...
My ideme tam, kde nam sa paci...
Hory nenávidím, chodíme oddychovať len do exotiky. Nikoho na FB ani IG ani inde nesledujem. Je mi jedno, čo kto kde vešia.
za mňa, sa ten turizmus už úplne utrhol z reťaze. Preplnené centrá miest, plné hory aj prímorské letoviská.
A hlavne mladí, ktorí by sa mali starať viac o životné prostredie, tak nelietať toľko lietadlami len pre fotky na instáč, ktoré aj tak v skutočnosti koho zaujímajú? Je to len namotávka ako všetko na sieťach, sme z toho úplne zblbnutí.
Dovolenka v tatrach na tyzden by ma stala tolko kolko aj pri mori niekde. Ideme k vode deti si to uziju viac.
Dovolenka na Sk ma stoji tolko isto ako dovolenka pri mori, ubytovanie a jedlo, atrakcie pre deti. Ale v zahranici je ina kvalita sluzieb. Mne sa okrem Chorvatska a Slovenska nestalo, ze by som mala v restike pocit, ze niekoho obťažujem.
Toto vnimam uplne inak, hory su pekne , ale ked chcem ist na 2 tyzdne potapat aj s muzom, tak musim niekde do exotiky. Pokial teda nechcem obzerat stuky a kamene v 16 stupnovej vode. Dnes je ta exotika prave o dost dostupnejsia. Predtym to bolo zlozitejsie. Nepoznam nikoho, co by sa tymto vytahoval. Mozno aj preto, ze potapanie je drahy sport a toto sa velmi nediskutuje. Ja zas neviem co by som na horach, ako viem ist nejake trasy, ale nie som nejaky super turista.
@kiki68 ,
teší ma, že som sa na týchto stránkach stretol s niekým, kto sa chodí potápať.
Ak nie som príliš indiskrétny, kde ste boli naposledy?
Ja som si teraz v marci na Zanzibare (presnejšie trip na ostrov Pemba) splnil celoživotný sen: pohral som sa s kŕdľom divokých delfínov na otvorenom oceáne.
A áno, mám to natočené na kamere, len som zatiaľ necítil potrebu to vešať na sociálne siete.
...a ku autorkinmu zadaniu témy: naozaj to nie je tak ako píšeš.
Obehal som množstvo krajín na všetkých kontinentoch (okrem Antarktídy), ale chodím tam za zážitkami, ktoré nezažijem nikde inde.
Tu mi napadá jeden vtip, ktorý je dokonalou parafrázou na otázku v zadaní témy. Nejedná sa síce o dovolenky v exotike, ale pointa je totožná:
Moric Rosenthal rozmýšľa nad životom a hovorí: "Rebeka, žena moja, viem, že nie sme až takí bohatí, ale ja by som veľmi chcel ochutnať ozajstný šolet. Bohatší susedia veľmi to jedlo vychvaľujú a ja som to ešte nikdy nemal."
"Dobre, tak ja Ti ho zajtra pripravím."
Na druhý deň sa Rebeka pustí do varenia a po chvíli príde za Moricom.
"Ty, počúvaj, ale veď my nemáme doma nijaké dobré hovädzie mäso."
" Nuž tak daj doň párky."
Rebeka odíde, ale po chvíli sa zase vráti: " Ani husacej masti nieto v domácnosti."
"Tak tam daj loj."
" A nemáme ani žiadnych strukovín."
"Zavar tam krúpy."
"A ani všetky potrebné bylinky a korenie nemám."
"To nevadí, tak tam nasekaj trávu so žihľavou."
Potom Rebeka dovarí, prinesie hrniec na stôl a sadnú si k obedu. Moric ochutná obed a po chvíli so znechuteným výrazom odloží lyžicu.
"Ja neviem, čo tí bohatí Židia na tom šolete vidia..."
Popravde, mne osobne je jedno, kto kde trávi dovolenku. Občas nám stačia aj Bojnicke kupele, bazeny, masáže, teplé zábaly na chrbatik a večer prechádzka v okolí. Mám kamošku, ktorá chodí vždy k moru, lebo ak sa jej niekto zo známych spýta, tak chce byť za tú, čo povie, bola som pri mori na 2 týždne.
@kiki68 ,
Ja som si teraz v marci na Zanzibare (presnejšie trip na ostrov Pemba) splnil celoživotný sen: pohral som sa s kŕdľom divokých delfínov na otvorenom oceáne.
A áno, mám to natočené na kamere, len som zatiaľ necítil potrebu to vešať na sociálne siete.
@orisker Wauuu, tomu sa hovorí zazitok 👍.
Popravde, mne osobne je jedno, kto kde trávi dovolenku. Občas nám stačia aj Bojnicke kupele, bazeny, masáže, teplé zábaly na chrbatik a večer prechádzka v okolí. Mám kamošku, ktorá chodí vždy k moru, lebo ak sa jej niekto zo známych spýta, tak chce byť za tú, čo povie, bola som pri mori na 2 týždne.
@margotka17 a preco si myslis , ze ona tam chodi preto aby , povedala , ze bola pri mori? a nie preto , ze ma rada more, slnko a plaz?
@kiki68 ,
@orisker Maldivy, teraz mame dalsie dieta na ceste c mam nutenu pauzu. Potom si dam nejake ponory aspon tu niekde v Taliansku pobliz a mozno potom zase exotika. Moj muz sa venuje fotografii pod vodou, cize led nieco sharujeme, tak vacsina ludi na to caka s tym, ze jeeeej. Ano, lebo to vyzera pekne ako v akvarku rybicky. Ale vacsina ludi nepotapa, aby sa predvadzala kde boli, skor idu na tieto lokality, lebo ked to nespravis teraz, tak sa moze situacia zmenit. Pamatam ako som potapala divesite White knight, taky tunel, ako taka alej plna koralov pri Sharm El Sheikh. O dva roky neskor do toho narazil tanker, ten dilino bol vraj ozraty. Skoda neskutocna, trva roky, nez sa to obnovi. Vraj teraz je to po rokoch lepsie a zacina sa tam zase potapat. Podobne Window na Gozo, to bola nadhera, tiez asi dva roky ako som tam bola to spadlo do mora a bolo. Znicilo to aj tu cast pod vodou. Cize ked niekde idem, je to tu a teraz. Ked su na to prachy, tak nebudem cakat, neu sa zase nieco moze stat. Mne je uprimne jedno, co si myslia susedia.

Ja co poznám pre mňa skutočne bohatých ľudí tak áno cestujú na Kostariku Filipíny Panamu atď, ale v skrytosti, neukazujú sa, fotky na siete nedávajú...takže možno v niečom máš pravdu..väčšinu co sa ukazujú sú novodobí otroci, úvery, hypotéky a denne 10 hodín mimo domu a potom si zaslúžia 5 dní pod palmou( trosku je to asi prehnane, no nič v zlom nechcem nikoho uraziť, ale aj taki su)