Juhoafrická republika
Ahojte, nie som si uplne istá či sem táto téma patrí. Je tu niekto kto bol/je v juhoafrickej republike- kapske mesto atd? Je pravda ze je tam tak vysoká kriminalita ako vsade uvádzajú? V kazdom pripade keby tam clovek chce ostat zit, je to dobré miesto na zivot? Prípadne ako je to s nájdením si práce, životom tam?
Predom dakujem 😊
Bola som tam pracovne pár dní tesne pred koronou. Mala som tam klienta, pre ktorého som hľadala viac ľudí (zamestnancov). Neláka ma vrátiť sa tam ani na pár dní, nieto tam ísť pracovať a žiť tam. Áno, kriminalita je tam taká vysoká ako sa všade píše. Mentalita ľudí úplne iná. Nemyslím tým "čiernych" ale aj mentalita domácich bielych extrémne a diametrálne odlišná (ak ťa láka táto krajina, tak zrejme ovládaš históriu krajiny a vieš, že táto história tam žije v ľuďoch ešte aj dnes a je ju tam v mnohom cítiť). Ako headhunter sa ťa opýtam, akú prácu tam chceš robiť resp čo vieš ponúknuť? Podľa toho sa dá povedať ako je to s nájdením práce. Ľudia z civilizovanej Európy tam chodia robiť zväčša seniorské odborné pozície (IT, stavebníctvo, marketing) alebo manažment. Prípadne ak si lekár či učiteľ niečoho zaujímavého (nie občianska náuka so slovenčinou). Pretože to sú pozície, vďaka ktorým tam vieš dôstojne žiť. Inak tam človek z civilizovanej krajiny nepôjde.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/jar-jiho...
JAR má nejvyšší kriminalitu na světě, Každých 25 minut je zde zavražděn člověk a denně je podáno 115 oznámení znásilnění.
Neviem, kolko % obyvatelov JAR je nakazenych AIDS, ale znasilnenie tam = vrazda.
Pozri si film ZULU s Orlandom Bloomom, pekny film.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/jihoafricka...
V Jihoafrické republice má pětina dospělých HIV, boj s virem komplikuje i pandemie
Na fb je stranka "view from my window", kde ludia pridavaju svoje vyhlady. Vzdy ked je tam fotka z juhoafrickej republiky, tak je krasne vidno, že záhrada krasna, ale musia mat 3-4 metrove ploty zakoncene ešte metrom ostnateho dratu, na oknách mreže atď.. to je asi celkovo ta najposlednejsia krajina ktorá ma láka, a uz vôbec nie pre zivot.. moj otec tam bol.. kriminalita je tam obrovska, este nejake centrum ok, ale okrajove stvrte alebo medzimestske cesty , tam uz ide realne o zivot, zvlášť pre belochov..
@nm218 zit by som tam fakt nechcela. Moje dcery maju live anglinu s ucitelkou, ktora zije v Johannesburgu a pocas 30 min pocujes minimalne 5-6 krat sireny (policia, hasici). Moj muz studoval na Univesity of Stellenbosch v Cape Town a ked sa niekde islo, tak len v skupine. Kamoskyna sestra zije v Cape town, trosku mimo nie v centre, a okolo domu maju velky mur. Momentalne sa neodporuca tam ist ani na dovolenku.
Jedna mamicka tu na MK je z JAR

Keď sa ti páči predstava, že ťa hocikedy môžu prepadnúť a všeličo iné, tak je to výborné miesto na život.
Prečo by si tam chcela žiť?