Kam sa vybrať, keď netúžim len ležať na pláži?
Dovolenka
Ahojte,
nikdy sme pri mori neboli-zacnem asi týmto.😊
Tento rok,sme sa rozhodli už niekam ísť,niekam letecky-nikdy sme neleteli😊
Našou prioritou bola rodina-dom atd.
Všetko je ako ma byt a nastal čas,niekam ísť,oddýchnuť si,spoznať nieco-zazit niečo.
Poradíte kde to naozaj stojí za to?Netúžim len ležať na piesočnatej plazí...chcem tiež niečo spoznavat-zazit kultúru danej krajiny,vidieť okolie atď.Cenovo-aby to nestalo majland🤣🙈
Ďakujem za rady-typy ...🙏
V Europe kdekoľvek na začiatok. Nikde ste neboli, nemáš s čím porovnávať a všade je čo objavovať. Doporučila by som ti pozerať, aby hotel nebol nikde na samote a kde aj bez auta sa nebudete večer nudiť. V opačnom prípade to auto mať požičané väčšinu času . Chcete ísť sami, či cez cestovku? Čo rozpočet?, Často ľudia, ktorí necestujú majú predstavu o cenách , ktoré boli aktuálne tak pred 10-15 rokmi.
@anonym_fe4e4f ale si pri mori, nie pri more. plus oni to používajú ako príslovku smeru - teda namiesto idem k moru povedia idem pri more - to ani predložka nie je správne, ani pád ...
@anonym_autor
Pre mna definitivne Sicilia Trapani kuchyna je super uz taky mix arabskej a talianskej, tlanovkou hore na Erice take stare rimske mestecko ktore Normani neviem preco ale neznicili., kusok dalej Segesta Grecke chramy Sicilia dlho bola cast Grecka takze je vela Greckych pamiatok.no jasne pozriet sarmantny bordel Palerno, aj filmove meno dedina Corleone atd.atd.
@aalt no ale rozpráva sa tam najspisovnejšie 😉 možno nie úplne, ale určite jeden z najspisovnejších regiónov. Je logické, že je tam pár špecifík (pri more, šialka) ale to je nič oproti przneniu slovenčiny záhoráčtinou či východniarčinou (bavíme sa o ľuďoch, ktorí rozprávajú špecificky tým dialektom, nie všeobecne o ľuďoch, ktorí tam žijú)
@petracandle sorry, ale maju rovnaky dialekt ako vsade na Slovensku. Alebo rozpravas spisovnou slovencinou, alebo pouzivas miestny dialekt. Oboje sa neda. A presne o tom pisem. Oni trpia utkvelou predstavou, ze u nich sa rozprava spisovne, ze ten ich dialekt je spisovna slovencina. No nie je. Este viem ze zamienaju m/n uz neviem z hlavy v ktorych slovach a ako a urcite by ma napadlo kopec inych veci - uplne ako kazdy dialekt. Stretol som slovakov v Chorvatsku na plazi, stacilo par viet a vedel som, ze su od Nitry - tolko k ich spisovnej slovencine.
@anonym_autor veď nemusíš ležať na pláži, možeš si napríklad aj zaplávať v mori. Ak chceš poznávať, tak si kúp nejakú poznávačku aj so sprievodcom a môžeš sa každý deň trmácať busom v horúčavách na nové miesto.
My sme tak boli na Kanárskych ostrovoch . Najprv na Gran Canarii, Tenerife, teraz v januári sme boli na Lanzarote.
A minulý rok v septembri na Mallorce, tam sa mi veľmi páčilo. 🙂
@anonym_autor ja musím dať určite tip na cestovnu agenturu Holidayo! boli sme toto leto prvykrat cez nich na cypruse.. pocas dovolenky nam chodili stale notifikacie na mobile, ze co v okoli mozeme vidiet, uplne skvele miesta nam to odporucilo a este aj podla pocasia, ze ma byt extremne teplo a ze mame ist tam do takeho detskeho velkeho sveta klimatizovaneho..dokonca tie tipy co nam posielala aplikacia boli lepsie miesta ako nam delegat na mieste daval. No my sme boli nadseni, hlavne ked mame dve male deti chceli sme take co zvladnu aj oni a presne take nam aj ponukali. V aplikaci sme mali vsetko este sme si vedeli aj zakliknut ze co nas zaujima a na zaklade toho nam davalo tipy. Este aj ako sa tam dostat atd..proste vsetko..len krasne spomienky mam z toho! Tento rok planujeme znova...a este musim podotknut aj rychle vyhladavanie, na ich webe maju takeho zlateho tucniaka tam iba napisete kolko vas ide kedy chcete ist vas rozpocet a ja som tam napisala proste vsetky moje poziadavky a hned som mala asi 15 roznych ponuk ..
@anonym_autor Slovinsko. Má more, má hory, jaskyne, hrady... Proste všetka na malom území. Ale ja Sicília, Santorini, Sardínia, Chorvátsko, ale dobre vybrať oblasť. A ešte: to more tam musí byť? Ak nie, tak Litva, Lotyšsko, Estónsko.
@anonym_autor ja musím dať určite tip na cestovnu agenturu Holidayo! boli sme toto leto prvykrat cez nich na cypruse.. pocas dovolenky nam chodili stale notifikacie na mobile, ze co v okoli mozeme vidiet, uplne skvele miesta nam to odporucilo a este aj podla pocasia, ze ma byt extremne teplo a ze mame ist tam do takeho detskeho velkeho sveta klimatizovaneho..dokonca tie tipy co nam posielala aplikacia boli lepsie miesta ako nam delegat na mieste daval. No my sme boli nadseni, hlavne ked mame dve male deti chceli sme take co zvladnu aj oni a presne take nam aj ponukali. V aplikaci sme mali vsetko este sme si vedeli aj zakliknut ze co nas zaujima a na zaklade toho nam davalo tipy. Este aj ako sa tam dostat atd..proste vsetko..len krasne spomienky mam z toho! Tento rok planujeme znova...a este musim podotknut aj rychle vyhladavanie, na ich webe maju takeho zlateho tucniaka tam iba napisete kolko vas ide kedy chcete ist vas rozpocet a ja som tam napisala proste vsetky moje poziadavky a hned som mala asi 15 roznych ponuk ..
@sissagu Na Cypre , nie na Cypruse. 😉
@petracandle sorry, ale maju rovnaky dialekt ako vsade na Slovensku. Alebo rozpravas spisovnou slovencinou, alebo pouzivas miestny dialekt. Oboje sa neda. A presne o tom pisem. Oni trpia utkvelou predstavou, ze u nich sa rozprava spisovne, ze ten ich dialekt je spisovna slovencina. No nie je. Este viem ze zamienaju m/n uz neviem z hlavy v ktorych slovach a ako a urcite by ma napadlo kopec inych veci - uplne ako kazdy dialekt. Stretol som slovakov v Chorvatsku na plazi, stacilo par viet a vedel som, ze su od Nitry - tolko k ich spisovnej slovencine.
@aalt snáď nejdeš porovnávať dialekt Nitry a Záhoria 🤣 kým pri prvom vieš určiť pôvod len podľa niektorých MÁLO slov či slovných spojení, tak u ľudí, ktorí rozprávajú po záhorácky je to akoby ÚPLNE INÝ jazyk
@sissagu môžem sa opýtať koľko vás to vyšlo?
@anonym_autor svet je velky za mna nalepsie aj s 2 detmi ceny zahrnaju vsetky poplatky od ubytka, letenky, poistky, strava vonku, vylety, presuny po krajine, vrackove vsetko ale chodime pi vlastnej osi ziadne ck cena spolu nie na hlavu
Cierna hora road trip 3 tyz madarsko, srbsko, cierna hora cca 1500eur
Maroko 2 tyz cca 1500eur
Egypt 16 dni cca 1200eur
Planujeme road trip po indonezii v lete 30 dni rozpocet mam cca 3500eur
Staci si vybrat svet je velky viem si predstavit aj tripy ako madagaskar, kena, sri lanka, vietnam, cambodia, tibet za rovnaky rozpocetvako indonezia
Pripadne juzna amerika cestovanie napriec krajinou ked nie si viazana na treminy ck je super totalna sloboda ked sa ti niekde paci ostanes dlhsie ked nie presuvas sa dalej...
@anonym_autor tiez odporucam taliansko, spanielsko, vyslo mas cca 2000eur na mesiac
@aalt snáď nejdeš porovnávať dialekt Nitry a Záhoria 🤣 kým pri prvom vieš určiť pôvod len podľa niektorých MÁLO slov či slovných spojení, tak u ľudí, ktorí rozprávajú po záhorácky je to akoby ÚPLNE INÝ jazyk
@petracandle tu ide o to, ze zahoraci ani vychodnare ani nikto netrpi utkvelou predstavou, ze hovori spisovnou slovencinou. Iba dolna Nitra. A pritom to je za mna uplne rovnaky regionalny dialekt so svojimi slovami (sialka), divnym sklonovanim (pri mna) a vyslovnostou (manka) a tak dalej. A naozaj som takych ludi stretol (a bolo ich dost), co o tom boli na zivot a na smrt presvedceni a vidim, ze ich je dost aj tu na fore. Nikde inde som sa s tym nestretol. Za mna sa najspisovnejsie rozpravalo v okoli Banskej Bystricem aj ked kazdy bystrican povie ze je z Banskej Bystrici aj tak. Este aj Turiec aj z ich makcenim (Marťin) je podla mna blizsie spisovnej slovencine ako Nitra.
Zil som na vychode aj v strede aj na zapade Slovenska. Hovorim "slusne" spisovnou slovencinou a aj viem na zaklade par znakov priradit slovaka regionu. A dolnu Nitru dam fakt rychlo.
autorka - ty si mala takýto nadpis?? nebolo to len že dovolenka??
@biba_18 bože môj ženy,ja už neviem ako presne som mala napísaný názov temy-asi preklep v pismenkach,netuším.Nevsimla som si to,po napisani témy som išla mimo mobilu.Teraz pozerám,nadpis zmenený.Ok.No toľko riešiť nejaký preklep je zbytočné.
Ja som tuto temu-diskusiu nevytvorila na opravu chýb.Potrebujem recenzie-odporucania na dobrú dovolenku.To je všetko.Prosim vás všetkých,prestante za každú cenu poukazovať na chyby a pod.Zjavne nastal preklep,to je úplne jedno...
Budme ľudskí a nehľadajme v každej diskusii len "problemy".
Ak mi poradíte s dovolenkou,budem vďačná.
Ak mi budete opravovať chyby-opravujte prosím doma deťom.
Ďakujem.
@anonym_autor my ale neriešime tvoj preklep - žiaden si nemala - ale to ako nemožne ho opravil niekto kto to opravoval… vôbec nešlo o teba
Co je pojem "nie majland". Pre kazdeho je to ina suma. Mate deti? Male, vacsie? Napr. Zanzibar je teraz za facku, mozes na vylety na safari, kludne aj po ostrove, je to bezpecne, potapat sa a pod. Ci v lete? Europa? Amerika?
@anonym_autor prve co ma napadlo Tenerife. Mas tam krasne miesta aj na turistiku, spoznávanie ostrova. Toskánsko alebo Dolomity, tiez krasa. Ak chce velke mesta, tak Barcelona, Miláno, Rím, Atény.
A do akej sumy,lebo mozes dat za takuto dovolenku 3000 aj 6000eur
Co je pojem "nie majland". Pre kazdeho je to ina suma. Mate deti? Male, vacsie? Napr. Zanzibar je teraz za facku, mozes na vylety na safari, kludne aj po ostrove, je to bezpecne, potapat sa a pod. Ci v lete? Europa? Amerika?
@anonym_89941a tak Zanzibar asi za facku nebude.
@anonym_89941a tak Zanzibar asi za facku nebude.
@anonym_9e97a9 tak, kazdy ma facku inu, teraz je cca 900 eur, to ni je vela, all inc., ostatne naviac je tam tiez za babku
Takto, ked ste nikde neboli este, ani lietadlom nikdy, chces ist na vlastnu past? Trufas si?
@anonym_autor napis aku mas predstavu o cene ale hlavne ake mas skills sama si napr.pozicat auto,zorganizovat si itinerar,ako si na tom s jazykom...
Takto, ked ste nikde neboli este, ani lietadlom nikdy, chces ist na vlastnu past? Trufas si?
@anonym_7c5d44 ja by som si veru netrufla ak clovek neni zcestovany a neovlada excelentne aspon rec,k tomu deti tak najlepsie ist cez cestovkou.Aj ked si clovek riadne priplati,ale oplati sa pre nas,co sa moc bookingu a inym veciam nerozumieme.
@anonym_7c5d44 ja by som si veru netrufla ak clovek neni zcestovany a neovlada excelentne aspon rec,k tomu deti tak najlepsie ist cez cestovkou.Aj ked si clovek riadne priplati,ale oplati sa pre nas,co sa moc bookingu a inym veciam nerozumieme.
@anonym_24024a ja detto 🤷♀️
A este autorka dodam k tomu, ze chces aj niekam chodit. Neviem ci chcete ist jul/august, ale treba potom brat do uvahy aj teploty vo vybranej destinacii. Lebo my sme mali v Turecku posledne leto 47 stupnov na slnku. Cize ehm, nie nikto by ma na ziadne pamiatky nedostal 😂
To len tak na okraj, ked budes vyberat destinaciu.
U vas by som mozno zvazovala Grecko 😊
@anonym_7c5d44 Ale prosim ta, nestras ju. Predpokladam, ze vlakom niekedy isla a kupit si letenku a odletiet je asi obdobne narocne. Taktiez hotel v zahranici bookujes rovnako ako chatu na Slovensku. V com konkretne vidis problem?
@anonym_7c5d44 Ale prosim ta, nestras ju. Predpokladam, ze vlakom niekedy isla a kupit si letenku a odletiet je asi obdobne narocne. Taktiez hotel v zahranici bookujes rovnako ako chatu na Slovensku. V com konkretne vidis problem?
@anonym_ec00ac ja ju stresujem? Ja sa jej pytam, ci si trufa. Ak ovlada jazyk, ok…
Ale nemyslim si, ze vlak a lietadlo (alebo vlakova stanica a letisko) su jedno a to iste…
Ale tiez nikde nevidim, kde by som ju stresovala 🤔

@biba_18 tiez ti kole oci to "pri more" ? 🙂 🙂
@zic a ako je to ok? Ja pouzivam tiez "som pri mori".