Kréta 2015
Ahojte cestovatelky 🙂
po intenzivnom dumani, preluskani snad vsetkych recenzii sveta som sa rozhodla (muzik to nechal vylucne na mne), ze v lete 2015 vyrazime na Kretu. Nikdy sme tu neboli. Boli sme na Rhodose v Lindos Princess kde bolo uzasne a bola to asi nasa naj dovolenka 🙂 mame tri deticky, cize cela dovca je orientovana najma na ne. Minuly rok to bolo Turecko, uzasne sluzby, hotel, plaz avsak ja chcem aj vidiet krajinu, precestovat autom zakutia 🙂 myslim, ze na Krete je vela toho co sa da vidiet.
prosim radte - my budeme byvat v hoteli Mikri Poli (bol niekto???? ), juhozapad. Co si nenechat ujst? Dobre som vybrala destinaciu?
Z toho co citam je jasne, ze pojdeme na vylet lodou na ostrov Chrissi a nenechame si ujst plaz Elafonisi 😵
@lavyrle - tak to ste si Mikri Poli velmi dobre vybrali, ubytovanie je fakt velkoryse, vy budete s malou zvlast v spalni a chalani vedla v obyvacke, urcite sa tlacit nebudete 🙂...animatori budu snad aj buduce leto skveli a potom ako skonci program, vsetci idu spat a v rezorte je hrobove ticho, doslova 🙂 ...je to babyfriendly rezort plny deti a vsetci to tam respektuju...auto si mozete pozicat v hoteli, je tam autopozicovna. V jedalni je pre deti vsetko k dispozicii, vysoke stlicky,, podbradniky, vhodne jedlo...ale nie zas az take ze Nutrilon, ako v Turecku. Moja mala ranajkovala kvalitny husty grecky biely jogurt s ovocim 🙂 Dobre ste spravili ze ste nezvolili sever Krety, tam su tie strediska hlucne.
Co sa tyka Limak Lara, boli sme aj my velmi spokojni, ja by som sa kludne vratila. 😵 ...my este nemame tento rok dovcu kupenu, ale do Vianoc to urcite poriesime...mame jedneho horuceho favorita, ale stale pozeram este aj ine ponuky
@lavyrle, @zuj - tak mi poradte, ked asi naozaj mame podobny vkus na dovolenky
nad tymto rozmyslame https://www.hydrotour.sk/katalog-leto-2015/ture...
co poviete? 😕
@lipicano tento sa ti nepaci? jedna kocka dala tu na MK na neho recenziu a mne sa celkom pozdava https://www.modrykonik.sk/group/2170/vcera-sme-...
Ten, ktory si si si vybrala, by pre nas osobne bola dost masovka, kamaratka bola v podobnom v Turecku, oni su dost narocni co sa dovoleniek tyka a povedala, ze nikdy viac, aj ked vsetko bolo na 1*, ale to mnozstvo ludi, deti vsade, obrovsky areal, boleli ich nohy kym prisli na plaz🙂 Tym ta samozrejme nechcem od neho odhovarat, trosku riziko je, ze je to novy hotel, takze sa nemozes riadit ani podla ziadnych recenzii...
@lipicano
@zuj ja uz Turecko ee......pre mna je to len lehnenie v rezorte. Sice luxusne, ale minuly rok to bolo len kvoli tomu, ze sme mali 9-mesacne dieta.
Ja som velmi zvazovala Sardiniu, Kalabriu, Siciliu 😕 aj severny Cyprus velmi chvalia 🙂 takze my najlbizsie roky urcite tieto destinacie. Na Rhodose Lindos Princess bola pecka.
A potom chalani vyrastu uplne, budeme za nich platit ako za dospelych tak finacne pride na rad zas aj Turecko alebo Bulharsko alebo uz len autom Chorvatsko alebo Taliansko 😅
takze odporucate mikri poli aj pre narocnejsich ludi na ubytko? ja ho zvazujem,ale mam fajnoveho chlapa,tak rpeto sa pytam,aby mi nevynadal,ze kde som ho to dotiahla. Lebo na Rhodose sme mali hotel,co teda mal byt 5 hviezda, na travel advisor bol ako 4 hviezda a realne to bolo nieco medzi tou 3 a 4 hviezdou. Ale napriek prvotnemu frflaniu to bola krasna dovolenka, len si stacilo prenajat auto. Dieta este nemame,ale tak chceme relax kdesi a mozno potom aj to babo zrazu bude na ceste 😀
Rhodos sme inak presli cely, byvali sme 8km od hl. mesta, inak sme presli vsetko az po Lindos a tu ich nadhernu akropolu. Niekto tu spominal zakusky, tak tie mali v tom hoteli na Rhodose super, tam boli tie ich typicke baklavy na vsetky sposoby,potom torty kremove, tie boli tak na urovni cukrarne kdesi na SK, potom veternicky a profiterolky,tie boli super a nieco zaliate zelatinou, to som neskusala, moc farebne na moj vkus.
@zuj - ten odkaz co si sem dala mi nic nenasiel, skus znova...
- mne sa praveze tento rezort nezda ako obrovsky, zda sa mi to tu vsetko blizko - hotel-bazeny-plaz, velky asi bude, to je pravda, ale to je drviva vacsina tureckých hotelov...ze je novy ten hotel je urcite riziko, ale je to overena siet hotelov a podla mna na start-up sa budu velmi snazit, z toho budu prve recenzie a ked nebudu dobre, mozu to "zavriet"...ale oni urcite budu mat ciel ofukovat hosti v prvu sezonu, aby na dalsiu zvysili ceny 😉 ...ale moze to vypalit aj uplne inak, musíme s tym trosku "ratat" no
@lavyrle - toto je ale Izmir, to je europske Turecko, tu si planujeme pozicat auto a pochodit trosku sami, tu to nie je take nezvycajne ako na tur. riviere
- druhy favorit mame sev. Cyprus prave, ale mam z toho zmiesane pocity trocha ked citam recenzie 😒 ...ale more zase paraada
- v Lindos Princess bola tento rok moja mladsia dcera so starymi rodicmi, takze tam neplanujeme ist
- a myslis ze chalani budu chciet s vami stale chodit na dovolenky? lebo moja starsia dcera pojde s nami mozno este tak 2 x a potom uz urcite nebude chciet, skor nejaky tabor pri mori bude volit namiesto dovolenky s nami
@kiki68 - Mikri Poli by sa vam pacilo, obytko nie je taky turecky luxusny styl, ale moderny styl...take ze v tej obyvacke je taky výklenok kde je umyvadlo na dlhej krasnej hrubej drevenej doske,- teda kupelna, nie su tam dvere, odtial napravo mas moderne sklenene dveer do wc a napravo take iste dvere do sprchy, kde vojdes a uz priamo si v takej "miestnosti" co je vlastne obrovska sprcha...dufam ze chapes, neviem to lepsie vysvetlit. 😉 ...len tie deti ci vam nebudu vadit, hotel je plnyyyy detiii
@lipicano to rada pocujem,mama rada takz moderny styl a deti mi nevadia, ale asi zacnem davat bezplatne prednasky o detskej pokozke a jej vystavovaniu slenecnemu ziareniu...lebo keby vidis na Maldivach a Kapverdach tie spalene deti,ja to nechapem,bud su tie matky uplne mimo, tie deticky vecer vrieskali a boli to tie,co mali popaleniny, lebo predsalen skoro rovnikove pasmo, je tam ine to slniecko. Normalne skarede pluzgiere...pritom slovenske deti,co som stretla na Kapverdoch boli ok, ale tie nemecke mamicky boli riadne mimo...
Ahoj, ja som robila na kréte delegáta a môžem ti ju len vrelo odporučiť. Určite si prenajmite auto kúp mapu a môžte vyraziť. Pláž Elafonisi, s SUV sa dostanete aj na Balos, musíš vidieť mesto Chania a Rethymno na večer majú tie krásne mestské uličky čaro, vždy čerstvé ryby, západ slnka do mora budeš to milovať. Jeden deň by som si dala aj túru do Sanatória alebo vilet k jazeru Lake. Bude lepšie keď si to užijete sami po svojom, a všetky moje typy máš kúsok od tvojho miesta. Knosos je od teba dosť ďaleko a ten by som asi vynechala. Užite si to poriadne pa.
Mám za sebou 2x Rhodos, 1x Kréta, Cyprus,Turecko, Chorvátsko aj Taliansko, najkrajší bol Cyprus, Rhodos super, ale Kréta veternooooo, pár dní sa nedalo vôbec vstúpiť do mora, bola červená vlajka, takže ani odvážlivci nešli. A pozor, to že fúka, neznamená, že sa nemôžete spáliť. Na pocit je chladno (najmä večer, nosili sme bundy a dlhé rukávy) a to sme boli na prelome júla a augusta. Takže Krétu dávam z uvedených destinácii na tretie miesto.
Toto napisala pani z CK 😨
Kréta je veľká, každá pláž je iná, nedá sa to zovšeobecniť. Na severe máte väčšiu „šancu“ mať veterno/ veľké vlny, že sa možno 1-3dni neokúpete počas pobytu... veľmi záleží od obdobia, miesta, ako je pobrežie natočené k otvorenému moru. Nakoľko Kréta má otvorené more, nie je krytá pevninou/iným ostrovom, stačí, že niekde v okolí na mori je búrka a na pobreží ostrova sa to odrazí v podobe vetra, vĺn a pod.
Južná Kréta má práveže pohodlnejšie kúpanie v porovnaní so severnou, jednak teplota vody je tam vždy vyššia , je to lýbijské more a to je teplejšie ako je zo severu krétske more.
Na juhu Kréty mávajú obdobia vetrov – ale len v období keď je obdobie dažďov od jesene – v mimosezóne od oktobra, lebo na juhu majú miesto dažďa vietor.
Áno skôr býva veterno na severe, na juhu sa mi to nikdy nestalo, a nebodaj keby bolo škaredo,treba to brať ako príležitosť si niečo pozrieť a nie byť len na hoteli.
@lavyrle
ja som ti len napísala vlastnú skúsenosť, to, čo sme mali my 😉
a to ... more bolo studené, pršalo nám počas pobytu 2x a vietor som myslím nepostrehla /ale to si fakt nepamätám/, boli sme tam v septembri
boli sme 3x na severe ubytovaní, z toho 2x sme boli na výlete na juhu na Matale a 1x na juhu aj ubytovaní
takže som to more porovnať vedela
ja by som už na juh ale nešla, odrádza ma tá cesta, proste po 2 hodinách na letisku, 2 hodinovom lete, ďalšom čase na odbavovaní sa mi už nechce v tom neskutočnom teple cestovať autobusom po strašných, serpentínových cestách
ale ako som čítala, už to máte zaplatené, tak teraz už nie je čo vymýšľať 😉
peknú dovolenku
🙂 🙂 🙂
@lavyrle Ahoj, s niektorými súhlasím musíte byť vybavený aj trošku trpezlivosťou lebo ste ďaleko od letiska a k hotelu to bude cca trvať 2,5h juch je viac pokojný a od vás je to najbližšie na pláž Bai tam sa točila reklama na baonty tyčinky alebo mesto agios nikolaus, balos pláž s ružovým pieskom 4h a elafonisy tiež ružový piesok do 5h podľa po to aký ste šofér ako ako som si všimla máte len ročne dieťa tak to by som asi radšej išla na bai
Ahojte, a nebola ste niektorá v Grécku v oblasti Marathon Bay, konkrétne hotel Golden Coast? Uvažujeme o ňom, ale ešte nie som celkom rozhodnutá... 🙂
My sme boli minuly rok na Krete v hoteli Kakkos bay.Plaz bola nadherna.Hotel prijemny,skor pokojny.Jedine co nam prekazalo bol neskutocne silny vetrisko.Fukalo nam cely pobyt.Jedno stasie ze plaz bola v zalive a tak sa dalo kupat.ale v inej oblasti nam ludia hovorili,ze sa nemohli kupat pre vysoke vlny.Boli sme tam v polovici jula.
@lavyrle My sme boli na Kréte už 3x a vždy maximálna spokojnosť. Prvýkrát sme boli Platanias - hotel Louis Creta Princess, všetko bolo super, akurát pláž kamienková, druhýkrát sme boli Ammourdara - hotel Appolonia, a tento rok sme boli Hersonissos - hotel Lyttos Beach, Celkovo každý ostrov je veterný, ale malý má rád vlny, keď nie sú vlny, tak sa nudí. Tento rok boli parádne, tak sme sa do nich hádzali a more bolo pekné čisté a teplé. Všetky 3 razy sme boli na severe Kréty, lebo ja neznášam dlhé transfery z letiska na hotel. To kým sa všetci vytrepú z autobusov, tak to trvá....a cesty na Kréte sú kľukaté, ale Kréta je nádherná, hornatá sú tam kaňony, úzke cestičky, treba si prenajať len malé auto, žiadne obrie autá,lebo občas sa budete v uličkách doslova "lízať"...ale v tom je to čaro...Ja by som Krétu za žiadne Turecko nevymenila. My sme prvýkrát bývali na severozápade kréty, tak sme urobili západný okruh, zhora z Platanias sme šli na západ - najbližšie veľké mesto je Kostelli a na tom cípe západnom je pláž Falasarna...je to taká pokojnejšia pláž, krásne čisté more, kľud, neni taká prepchatá ako Elafonisi - tam je hlava na hlave, všetci ju v turistických sprievodcoch spomínajú, ale ja som si tam pripadala ako na kúpalisku, proste hlava na hlave. Tu na Falasarne sme sa rozložili s deckami, super prístup do vody, pripadali sme si tam ako v modrej lagúne 🙂...Elafonisi je typická ružovým pieskom, je ho tam trochu, ale je to taký komerčný ťah. Potom sme šli ešte na pláž Matala, tá je na juhu ostrova, asi tak v strede. Je to vraj hipisácka pláž 🙂...ale tiež kľud, pokoj, plytké more, akurát tá cesta tam to bol fasa adrenalín, išli sme hore do kopcov, potom prudko dole k pláži, ale nám to bolo fuk 😀 ...popri cestičkách predávajú domáci olivový olej - kúpte si, bud v obchode alebo takto ale odporúčam kyslosť 0,2. čím nižšia, tým lepšie. obchodníci ponúkajú akýkoľvek, ale my kupujeme buď 0,2 alebo 0,3. My sme pobehali západ, juh, a tento rok sme sa vybrali na pláž Vai, ale to sme bývali v oblasti Hersonissos - blízko Heraklionu a cesta na Vai trvala 3 hodiny! Tak si treba uvážiť, či deti vydržia také dlhé cesty. my plánujeme počas jednej dovolenky vždy len jednu dlhú cestu, malému sa nechce v kuse v aute sedieť 🙂...kebyže sme bez dieťaťa,tak preleziem každý kút 🙂... Proste keď sme sa vybrali na nejakú pláž, furt sme to robili ako celodenný výlet. Ale aj manžel kričí, že Elafonisi nie je taká pekná ako Vai alebo Matala. Vai je jediná palmová pláž a je ozaj kráááááásna....
@lavyrle akurát som mrkla na mapu kde to idete...je to blizko znamej oblasti Iera Petra....ale viac na vychod...takze vy ste hrooozne daleko od zapadu a plaze Elafonisi alebo Falasarna, dokonca aj Matala je pre vas daleko vzhladom na to ze mas malu dcerku. Odporucam ist len do Sitie hore a potom na vychod na plaz VAI...tam je tolko palm pokope...parada....lebo cesta na Elafonisi by bola veeeelmi dlha a unavna pre vas...fakt....to ak by ste si dali o rok repete Kréta, tak vyberte hotel skôr na západnej časti - severozápad a potom si urobiť taký okruh. My sme tak robili s drobcom tiež.
kočky,boli ste niektorá na Kréte v oblasti Amoudara,aj tam je tak veterno?

@lavyrle nam sa tiez velmi pacilo, my nemame radi take preplnene hotely-masovky, ale my sme boli az v septembri, co bolo ok, ale v juli tam musi byt strasne vela ludi a deti. Co sa plaze tyka plati 100 ludi 100chuti, nam sa naopak tato plaz pacila velmi, nevadili nam ani drobne kamienky, pre nase baby to bolo take ozivenie lebo cisty piesok je podla nich nuda🙂 Vidim, ze sa tu riesil aj vietor, my sme napr. na Kose, Rhodose, Korfu nemali nejako extra veterno, ale stretli sme jednu rodinku, ktora bola turnus pred nami v tom istom hoteli na Kose a vraveli, ze im nenormalne fucalo a pokazilo im to celu dovolenku, pre nas to bola zasa jedna z top dovoleniek🙂 Takze pocasie a plaz je vec dost individualna, my zase nemame radi preplnene tuctove plaze plne slnecnikov, jemny vetrik nam tiez nevadi, neradi sa prazime pri 40st.C:-)