Kréta 2015
Ahojte cestovatelky 🙂
po intenzivnom dumani, preluskani snad vsetkych recenzii sveta som sa rozhodla (muzik to nechal vylucne na mne), ze v lete 2015 vyrazime na Kretu. Nikdy sme tu neboli. Boli sme na Rhodose v Lindos Princess kde bolo uzasne a bola to asi nasa naj dovolenka 🙂 mame tri deticky, cize cela dovca je orientovana najma na ne. Minuly rok to bolo Turecko, uzasne sluzby, hotel, plaz avsak ja chcem aj vidiet krajinu, precestovat autom zakutia 🙂 myslim, ze na Krete je vela toho co sa da vidiet.
prosim radte - my budeme byvat v hoteli Mikri Poli (bol niekto???? ), juhozapad. Co si nenechat ujst? Dobre som vybrala destinaciu?
Z toho co citam je jasne, ze pojdeme na vylet lodou na ostrov Chrissi a nenechame si ujst plaz Elafonisi 😵
@tyli ahoj prepac sekla som sa to o hersonisose plati vela vela diskotek a chodi tam vela mladych anglanou co v noci su mic hlucny a cez den spia 😀 ake ta stalis je i kúsok ďalej takze veľký rozdiel to nieje. ale s tej strany to máte kusok do knosu a hlavného mesta akebo. agios nikolaos pekne stare male historické mesto. takze uz len co sa vám viac páči. ktory hotel je lepsi 😉 a skoda ze to nieje skaleta 😉
@tyli y sme sa dnes vrátili z Creta Maris v Hersonissos. Hotel bol 5-10 min. pešo od prístavu, taverien, obchodíkov. Chodili sme po večeroch "do mesta". Bolo tam rušno na uliciach, ale úplne v pohode. No je pravda, že na hotel sme sa vracali do 23:00, kedže máme tiež deti od 4 do 8 rokov. Hotel má vlastnú piesočnú pláž....
@ena70 citam, ze si bola v hoteli apollonia na krete, uz dva dni nic nerobim len porovnavam a vyhladavam 🙂 a uz mi z toho sibe 😀...tento hotel mi odporucali aj v cestovke a to co pises o hoteli mi uplne vyhovuje 🙂 cestujem so 6rocnym synom, tak sa snazim najst pre nas to najvhodnejsie. Chcem sa ta opytat, cez aku cestovku ste isli a kde ste boli ubytovani? Pozeram, ze je tam hlavna budova a bungalovy, no z hlavnej budovy sa mi to zda daleko k bazenom, ci nie? 🙂 A aky ste mali vyhlad, ubytko bolo ok? My sme boli pred dvoma rokmi na Rhodose v hoteli Luis Colossos a uz by som tam nesla, aj ked okolie hotela aj strava bolo super, no hotel nic moc. Ak by si mi poskytla este nejake infosky o tomto hoteli, budem ti vdacna 🙂
@katinka69 tak toto vyhladavanie a porovnavanie dobre poznam. Hotel bol super. My sme byvali v hlavnej budove, nebolo to vôbec daleko od bazenov a mora, presli sme len takym chodnickom, on bol krasne lemovany stromami, zahradou... inak je vyhoda byvat v hlavnej budove, lebo dole bola restauracia kde sme chodili na stravu. ale inak bungalovy su len kusok od hlavnej budovy. Isli sme cez Tiptravel. A o vyhlade som tiez hore uz pisala. My sme vyhlad na more nemali, ale na opacnu stranu, teda prijazdova cesta k hotelu a palmy tam boli tusim, ale mas vyhlad aj na nedaleke kominy elektrarne - ale toto prosim ta neries, ale tam vraj zvyknu davat slovakov, ale poviem Ti, kedyze sa budes pozerat na more?? Ked budes pri mori 🙂...na izbu dojdes len zalahnut a spat 🙂.. Inak budete furt na plazi, je krasna pieskova, pri plazi je super bar, da sa tam aj najest, vôbec nemusite chodit do hlavnej restiky. A este aj super vidis na detsky bazen s toboganmi a je tam velky bazen s morskou vodou. Pri tom plazovom bare sme hravali shuffle board...kopec srandy sme zazili, je tam aj minigolf a biliardove stoly, proste jasom bola spokojna. More ciste a aj plaz, vravim vyhlad s izby neriesim vôbec. Na izbe si minimum. Jedine ak dať poobedného šlofíka alebo večer spať. Ak máš nejaké otázky, kľudne opýtaj 🙂 A prečo bol Luis Collossos zly? napis aj ty mne...my sme tiež už pozerali dovolenky, ešte netušíme kde skončíme...ale ja som taký grékofyl a Krétu milujem. Už som bola 3x 🙂
Tiez chceme ist cez tiptravel
@ena70 Tiez chceme ist cez tiptravel, do konca januara staci zaplatit zalohu len 200 eur a myslim, ze teraz je toho velmi vela na vyber, tak sa chcem cim skor rozhodnut emoticon...ako uplny top mi ponukli turecko hotel calimera serra a bola som rozhodnuta, ze ideme tam 🙂...ale ako citam skusenosti a este k tomu ten terorizmus, rozhodla som sa, ze nie, nechcem cely tyzden cakat ci dostaneme nejaku hnacku 😀 aj kde kolegyne chodia s detmi kazdy rok a nikdy im nic nebolo, no predsa...o tych elektrickych kominoch mi v cestovke hovorili, mna velmi laka ta zelen okolo a grecka strava je vynikajuca, len tie hotely 🙂 no greci hehe. Takze na 99% dame tu apolloniu, velmi si mi pomohla, dakujem 🙂 a co sa tyka colossoss, okolie pekne, strava super, aj plaz (aj ked lehatka boli za poplatok) no aj tak sme boli casto pri bazenoch, kusok odtial pesi asi 10-15 minut je vynikajuci aquapark, v okoli hotela nic take pre deti nie je, no tiz su tam animatori a program, ale iba po rusky a anglicky a ktovie akymi recami este, no slovensky nie ☹. Hotel je obrovsky, mali sme sice izbu na prvom poschodi rovno nad bazenmi a s vyhladom na more, co bolo super, no balkony su kamenne, takze ak si chces posediet na balkone pri vinku, musis vlastne stat 😀. A izby boli taky priemer, tvrda postel, pristelka vrzgala, kupelna priemer...no cistota. Mas pravdu, ze na hoteli je clovek minimalne, no ja mam rada ked mam aj peknu izbu 🙂. Vy sa aj tento rok chystate do grecka? Kam planujes?
@katinka69 mňa turecko moc nelaka, lebo je tam hrozne vlhky vzduch a horuco... malému sa tazko dychalo (alergik/astmatik), muz sa cely vysypal (ma sklon k akne) lebo nenormalne teplo a vysoka vlhkost, boli sme v kuse spoteni, a ked vecer zavesis uterak na balkon mokry, taky isty mokry ho rano najdes. V Apollonii sme v tom plazovom bare uz rano o 10.00 dostali sampus 🙂 stretla som tam nahodou znamu, tak nas volali na poharik, to som este nezazila nikdy predtým ze sampanske o 10.00 doobeda 🙂....naladu som mala od rana 🙂...ale vsetko s mierou... A v Turecku som zazila na vlastnej kozi hnacku a nielen ja. A voda teplá, pohariky vsade plávali, ale to si robia sami turisti, bohuzial. Co myslis grecke hotely? jaaaj tie potrubia? 🙂 a kose na wc? 🙂...ja som si zvykla...ked prídem na slovensko domov, vzdy na wc hladam kos kde hodím papier 🙂..ale ich strava je úžasná, more krásne, ja to tam proste milujem. A neni tam až také príšerné teplo ako na pevnine. Ja milujem ostrovy. Boli sme aj na Korfu - hotel Aquis Sandy Beach. tiež odporúčam. 🙂 Mne sa už rehocú, že môžem rovno robiť v cestovke. Minulý rok sme dali Spanielsko, ale tiež otras horúco. Toto na ostrove nemáš, tam sa dá žiť, a aj večer je tam príjemnejšie. Akurát si vezmite repelenty proti komárom a B-vitamín, lebo večer zvyknú poletovať. My keď sme večer von mastili minigolf tak nás trochu otravovali. A ja som zabudla užívať preventívne B-vitamín. Lebo to im smrdí 🙂 to neznášajú 🙂 Tento rok ešte neviem kam pôjdeme. Ja snívam o Cypre.... Ale muž vraj našiel dáky hotel zas na Kréte...no neviem. Už sme boli 3x...boli sme na východe, v strede, potom trošku ešte západnejšie, len na juhu nie. Ale mňa zas odrádza dlhý transfer. Mne sa nechce z letiska trepať niekam 2-3 hodiny. Ja tak max do 1 hodiny a už aj na hotel 🙂... Ty si kde všade bola a čo môžeš odporúčať?
@ena70 super, vdaka za vycerpavajuce info, inac sranda, ze presne nad tym hotelom na korfu som tiez uvazovala 🙂, citam aj recenzie, ale keby sa clovek mal tym riadit, tak sa asi zblazni. A kde sa Ti pacilo viac ten hotel aquis alebo apollonia? A sampus od rana, to je parada, ja mam rada sampus 😀. My sme zatial grecko velmi nepochodili, maly ma teraz 6, prvykrat sme boli pred dvoma rokmi na tom Rhodose a predtym ked bol malicky chorvatsku. Mam uz dvoch dospelych synov, ked oni boli mali, boli sme viackrat v taliansku, bibione a lignano...tam bolo super, taliansko ma tiez laka, no asi kalabria alebo sardinia, ale tam som nenasla hotel s aspon jednou smyklavkou 🙂. CHorvatsko tiez super, najviac sa mi pacilo dole, okolie Makarskej, ale autom sa mi veru trepat niekam nechce :D. A este sa mi pacil Zakynthos, tam som bolaasi pred 10 rokmi, ubytko sice jednoduche ale bolo tam nadherne, bez deti by som sa tam urcite vratila. Takze tento rok urcite ta kreta, tiez ma odradza dlhy transfer. A aky hotel nasiel tvoj muz? Daj tip 🙂
@katinka69 nasiel nejaky hotel v oblasti Iera Petra, to je juh, ale tam je dlhsi transfer, takze netusim ci tam pôjdeme. Ja som to este nestudovala, nejak sa mi nechce 😀 😀 .... Ja keby sa mam riadit recenziami, tak tiez nikam nejdeme. Lebo niektore pripomienky su fakt od veci. Ja si to precitam a sama si zhodnotim ci je ta prkotina podstatna alebo nie. Ked mam porovnat Apoloniu a Aquis, obidva su dobre. V Aquise to sampanske nebolo 🙂 🙂..ale zas tam bola Game Room - pre decka velka herna - biliardove stoly, automaty,fukaci hokej, basketbalovy kos - maly tam hadzal odusu...vtedy mal tusim 8 rokov ked sme tam boli. Teraz uz je vacsi 🙂... A krasne plaze su na oboch hoteloch. Aquis je taky rozlahlejsi, akoby dedinka...ale isla by som kludne znovu. aj do Apolonie 🙂... V Apolonii davali zas napoje furt do sklenych poharov, aj vecer, v Aquise mali plastove - takze drinky boli mensie 🙂 🙂... neboj budes spokojna 🙂... My sme boli predminuly rok v hotel Lyttos Beach na Krete, tiez supeeer hotel, ale drahy jak slak. No ostrovy v porovnani s pevninou maju miernejsie podnebie. Na pevnine je vecer hroozne horuco. V Spanielsku bolo super, ale nenormalne horuco. Aj vecer. Taliansko ma napodiv az tak nelaka, lebo vela hotelov ma light all inclusive a to je uz rozdiel. tiez vsade pozeram aby bol transfer kratky, hotel na plazi, tobogany - no tazko mi vyhoviet ked som taka narocna. Ale to kvôli dietatu. keby idem sama bez dietata tak mi to je fuk. Chorvatsko ma nelaka vôbec, hlavne kvôli dlhej ceste autom, raz sme tam boli, a celou cestou nam prsalo, dosli sme tam, zima, voda studena brr... uz nechcem. Rada by som ten Cyprus... ale kreta je uzasna... my sme boli na vychodnej casti - Vai beach, to je palmova plaz. Nadhera! Treba vidiet.
@ena70 pozeram ten hotel lyttos beach, tak to je pecka, je sice drahsi ale nie ovela, ponuka ho len satur..u mna je problem, ze ked idem len so synom, musim platit ako za dve dospele osoby, nedaju mi zlavu na dieta ☹. A ten lyttos je tiez blizko letiska? Ako je na tom u teva v porovnani s apollonia 🙂
@katinka69 Ano, je blizko letiska tiez, leti sa do heraklionu. je to opacny smer ako apolonia. tym smerom je ten kraj taky kvazi chudobnejsi, akoze v okoli nie je vela obchodov na vecerne nakupy, ak treba cosi, vsetko kupis na hoteli. my sme si urobili vylet raz do heraklionu, tam sme pokupili par veci, ale nam zvacsa so synom staci pobyt na hoteli. jemu sa nechce po výletoch. tobogany su tam pecka, programy boli tiez super oproti apolonii, tam to bolo zvacsa pre rusov (kvôli nim je aj ten sampus tam hahahaha), ale nejde o programy. ako lyttos beach bol asi najsuper. tiez mas blizko plaz, restika na plazi, aj super bar, kde sa da pekne aj posediet na gaucoch akoby v obyvacke a mas vyhlad aj na more s jednej strany, aj na bazeny z druhej. robia tam aj doobeda palacinky a pizzu, aj poobede. ze ked sme dosli neskor z vyletu a nestihali obed, sli sme tam, dali pizzu a vybavene 🙂.. strava ozaj neskutocnaaa... ale aj v apolonii bola dobra... vecere su tematicke...v apolonii sme mali aj sushi 🙂.. plaze su pieskove aj tam, aj tam. v lyttose na plazi boli ale miesta kde vo vode boli take kameniste miesta, nie drobne kamene, ale akoby take platne. ale to len kde-tu. pofukoval vetrik, boli vlny, a to bolo nieco pre malého.lebo on nema rad kludnu vodu..to je nuda 🙂... inak co sa tyka obchodikov, aj od apolonie musim ist busom par zastávok, na hoteli bol obchodik, tam som si aj plavky kupila a fakt ze peknee... ale pred hotelom je cesticka, stoji tam bus a par zastávok a si v meste. tusim ammoudara. lyttos beach je v oblasti hersonissos. transfery su kratke, maximalne do hodinky.to je pohoda 🙂.. mne sa oba hotely pacili 🙂
@katinka69 este jedna taka vec, ak nepojdes tohto roku na korfu, chod nabuduci, lebo hlavne mesto korfu - Korfu Town je uplne spica co sa tyka nákupov. maly si tam nakupil pekne tricka s humornými textami, ja obrus, siltovky, boli sme pozriet pevnost, cele mestecko je krasne malebne, lebo Korfu je mensie ako Kreta. Zasa na Krete je viac miest na vylety ale mesto Heraklion ma az tak neuchvatilo ako Korfu. Tam sme tolko suvenirov nenakupili. Ale to vôbec nevadi. Dovolenka bola dobra aj tam, aj tam. Hodnotim celok 🙂. ja byt sama, vezmem auto a prerajzujem celu kretu a korfu. ked budes chciet ist na babsku jazdu, hlasim sa kludne ako vodic 🙂 🙂. nemam problem 🙂
@katinka69 😀 😀 a nepisala som ti to aj ja? ze sa mi muz smeje ze ja uz aj v cestovke robit mozem?? no bavilo by ma to...ale prac.doba od rana do vecera, to zas nemusim 🙂 🙂.. ano aj my sme sli so saturom... napisala som ti aj plusy aj minusy aj apolonie aj lytosu, ziadne skreslene infosky. ako fakt oba hotely fajn, v apolonii bola pieskova plaz vsade, ale lytos je luxusnejsi myslim. ak nevadi ze nemas v okoli same obchody a hyrenie. ale myslim ze malému je to fuk. strava je tam ozaj uzas, nemusis sa bat ak neni dobry stravnik, ze si nic nenajde. a ta zahrada...no parada. my sme dali lehatko vzdy v zahrade, blizko plaze, makucky anglicky travnik mnam, a potom len urobili par krokov a boli v mori. na plazi su aj kabinky na prezlecie, blizko wc, hned aj restika a nad nou ten super bar s gaucami 🙂. akurát internet je tam straaasne pomaly, vopred upozornujem. lebo wifi pretazena. ale ides oddychovat a nie surfovat po nete 🙂... no dieta treba dat ocinkovi na krk nech sa chvilu postara aj on 🙂 🙂... ci pana, ja mat nejaku kamosku takto na dovolenku, tak pochodime kretu krizom krazom. poviem tak, mat "zbytocne peniaze" kupim tam maly domcek a pol roka prezijem na krete. milujem ju!!! 🙂.. a ty mas ktory hotel daky overeny?? co by si ty poradila hm?
My ideme do Malie hotel Carolina Mare.bol tam niekto?su v okoli nejake obchody alebo je treba ist priamo do Malie?
@katinka69 to ma tešííí 😀 .... ja by som tiež cestovala kedykoľvek 🙂..keď sa budeš nudiť, len povedz a ideme 🙂... čo sa tyka terminu, radšej by som ti odporučila až v júli. cyprus, turecko, tunis alebo Egypt, tam je už voda teplá, v grécku to len začína. my zvykneme chodievať najskôr 9-10.7. zas nechcem trčať celý júl a august v robote a byť už po dovolenke :(.. to by ma asi šlahlo 😀
@tanapeta ano? koľko trval transfer? lebo ja tak max do hodiny mám rada... a na kréte sú dosť kľukaté cesty nakoľko je hornatá.... mám ju zbehnutú...dole sme boli na pláži Matala 🙂 to tá hipisácka 🙂... inak sme boli aj na Elafonisi, kde je ružový piesok...ale to tam bolo hlava na hlave...to nič pre mňa 🙂
@ena70 my sme pristáli v Heraklione takže trval 1,5 hodiny. Ale lieta sa aj do Sitie a to je bližšie. Išli sme s 3 deťmi a úplne v pohode. Ierapetra je presne oproti ostrovu Chrissi. Maličké mestečko. My sme mali hotel rovno pri pláži. Hotel Petra Mare. Mali sme zrekonštrukovanú izbu, ktorá bola priamo nad plážou. Hotel bol super
@tanapeta petra mare som kedysi pozerala. ale bola tam dobrá pláž? dosť veľká? čo aktivity? biliard, minigolf a také... ja už mám 13r syna, takže on už neni na miniklub a podobné veci... mám rada ked sa dá aj v blízkosti pomotať po obchodíkoch...ked je dáka promenáda a tak... lebo hore na severe to bolo rôzne...tak jasné šli sme busom 2-3 zastávky, dalo sa. ale napr. na rhodose sme sa motali jedna radosť...tak po večeroch. mňa moc tie všetky programy nebavia a ani minidisco,to je pre malé deti, a ten môj puberťák to nemusí 🙂
ena70 vo vsetkych svojich prispevkoch uplne vystihla kazdy detail 🙂
@ena70 my sme boli s 13 ročným synom. Animátori sa veru postarali. Biliard bol v hoteli, aj mini golf, aj takýto väčší chlapci hrali vodné pólo s animátormi. Šípky hrali aj vodné športy (tie boli platené), aj volejbal s animátormi. Pláž bola v pohode, večne prázdna. Poväčšinou to všetko bolo pri bazénoch.
Ierapetra má plno obchodíkov, aj korzo popri mori. Je to síce malé mestečko, ale dá sa popozerať. Bolo v ňom plno turistov, kaviarničky, reštaurácie, suveníry ale aj normálne obchody.
My sme išli na výlet na ostrov Chrissi, ktorý sme si zakúpili v meste. Osoba 10 eur, čo bolo úplne super.
@ena70 Sli sme cez Aeolus. Cestovka v pohode. Co sa tyka juhu Krety tak boli sme tam na prelome juna a jula a mali sme studene more. Nie su tam take vlny ako na severe ale zato je tam viac veterno. Plaze su viac kamienkove. Boli sme blizko Iarapetry v malej dedinke kt. nazov si teraz nespominam. Iarapetru sme si pozreli. Verejna plaz sa mi velmi nepacila kedze je blizko mesta a promenady co zas asi inym az tak nevadi 😀 Pochodili sme plaze od Iarapetry snerom na vychod. Vatsina ma par metrov od brehu velke kusy kamenov. Okrem tej plaze kde sme mali my hotel. Obcas sme tam boli sami. 🙂 Hotel Petra Mare v Iarapetre si ostatni dovolenkujuci velmi pochvalovali. Transfer z Heraklionu ani neviem ako zbehol. Pozicali sme si auto a chodili sme sa kupat aj na sever. Co sa tyka vyletov na juhu tak odporucam vylet lodou na piesocny ostrov Chrisy. Urcite nie cez cestovku ale priamo v Iarapetre sa daju kupit listky na lod.

@tyli tak urcite nie hersionisos radsej stela je male ale blízko rethymna a to je krasne mesto hlavne na večer