icon

Máme ísť na poslednú dovolenku?

1. máj 2022

Ahojte, chcem sa len spýtať na názor niekoho,kto má nepozná.
Aktuálne sa všetko zdražuje, a dosť. Ideme sa brať,chceli sme veľkú svadbu, nakoniec z toho bude len posedenie.
Chceli sme si kúpiť pozemok a postaviť dom, prípadne kúpiť už nejaký postavený, nakoniec budeme buď stavať u rodičov na záhrade,alebo si prerobíme poschodie. Nestačím sa čudovať, ako to za 5rokov tak neskutočne vystrelilo hore.
Nakoľko všade v správach dávajú, že ešte viac pôjde všetko hore, aspoň sme si poslednú dovolenku chceli pred tým zdražovanim dopriať,lebo sa obávam, že potom to už pôjde len z výplaty do výplaty. Je to podľa Vás dobrý nápad, alebo máme tie peniaze ušetriť na energie, stravu, prerábku a podobne?
S budúcim manželom máme aktuálne spolu príjem cca 2000€ (záleží aj sviatky, víkendy atď, ale skoro nikdy to nie je pod 2000€). Dovolenka by nám mala vyjsť okolo 1200€?? Zhruba,nejdeme cez cestovku, iba Grécko cez booking.
Čo vy na to? Ísť, či neísť?

thoughtfulweirdo
1. máj 2022

Na dovolenku by som išla, ale u rodičov by som nestavala v žiadnom prípade. Teraz to vyzerá, že ako super ušetríte, ale nie vždy to stojí za to. Financie nie sú to jediné, čo je pri bývaní podstatné. Bývať u rodičov aj o 10, 20 rokov s deťmi, to nie je to isté ako chvíľu bezdetní. A vždy to bude u rodičov, aj keď bude vlastný vchod, vlastné poschodie, aj keby na vás celú chalupu rovno prepísali, vždy budete u nich, nie vo vlastnom. Nebude to súkromie, hoci teraz sa ti zdá, že veď ani nebudete s nimi. Skús si pozrieť témy na MK, je ich tu hooooodne, ako si to mladí predstavovali na začiatku a ako to po rokoch vyzerá. Aby sa vám nestalo, že v snahe teraz ušetriť vrazíte všetky peniaze do cudzieho a o 20 rokov sa budete aj tak sťahovať do podnájmu, lebo bude manželstvo na krach a vy na psychiatriu 🤷🏻‍♀️ každopádne, to už som mimo témy, na dovolenku určite choďte! 😁

h2
1. máj 2022

Nestavajte u rodičov na záhrade. Keď sa ti to zdá, ako dobrý nápad, skúste si bývanie na tom samostatnom poschodí u nich, ale bez toho, aby ste tam čokoľvek investovali. Za pár mesiacov aj sama prídeš na to, že sa treba osamostatniť. Bývanie u nich môžete zároveň využiť na intenzívne šetrenie, aby ste mali čo najviac v hotovosti na kúpu vlastnej nehnuteľnosti.

lucinka1988
1. máj 2022

jednoznačne ísť a ak Vás trápi Vaša finančná situácia, porozmýšlať, ako zvýšiť príjmy a nie ako sa obmedziť a ušetriť

radacak
1. máj 2022

Aj my sme mali malú svadbu...v podstate len obrad a posedenie...a potom sme tiež boli na dovolenke 🥰🤗

autor
1. máj 2022

Baby prosím Vás 🙈 neriešte moje bývanie.
Ja chcem iba vedieť,či by ste šli na dovolenku za takýchto podmienok, alebo nie.
Vážim si,že chcete, aby som mala.v budúcnosti kľud, ale to si vyriešime už my 2

lucinka1988
1. máj 2022

a život si treba užívať, so všetkým, čo k nemu patrí, nikdy n to nezabúdaj!

mirro
1. máj 2022

Autorka baby ti tu dobre radia...

autor
1. máj 2022

@h2 popravde, aj rozmýšľame tak občas, že sa len vezmeme, ostane bývať i rodičov a budeme cestovať.
Nebudeme mať ani deti, a v podstate nás nebudú nejako extra trápiť financie 😅

mirro
1. máj 2022

A na dovolenku choďte.

autor
1. máj 2022

@lucinka1988 aktuálne pracujem denná, nočná, 1den voľna, lebo nemáme ľudí 🙈 a som z toho dosť fyzicky vyčerpaná,takže nad nejakou inou prácou popri tom aktuálne neuvažujem, možno keď sa nejako utrasie situácia v práci, tak potom by som dačo hľadala

autor
1. máj 2022

@mirro áno, viem. Len aktuálne sa skrz financie osamostatniť nevieme. O 5 rokov možno, ale to sa bojím,že to narastie tak, že môžem ísť do kelu akurát tak 😂😂

sasa1310
1. máj 2022

na dovolenku by som určite išla, keď chceš len teda odpovede iba na tú otázku.

lily14
1. máj 2022

Ísť žijete len raz a nikto nevie čo bude zajtra... ži tu a teraz

adriannasvk
1. máj 2022

Podla tohto co pises vy vlastne nemate € usetrene na nic. Vy sa len spoliehate,ze vam niekto nejak pomoze. Ale o 5 rokov ten dom nepostavite,lebo nebudete mat tak isto za co. Uroky pojdu hore,na taketo minima ako su teraz sa tak skoro nevratia. O 5 rokov budes potrebovat hypo tak 300 tis a viac....je pre mna ale zahadou,ze ked mate prijem minimalne 2 tis a ste bez deti,ze mate nasetrene menej ako 30 tis.... byt vami beriem hypo kym je cas,k tomu spotrebak,poriesim si byt a mam vyriesene byvanie a ziadny stres najblizsich 10 rokov co s byvanim. O rok mozte hypo refinancovat,je mozne,ze sa podari hypo a spotrebak spojit a uroky znizit. V cudzom dome by som neprerabala nic,takych diskusii tu je pomaly kazdy den niekolko ake su problemy s prepisom,dedenim a podobne....to,ze to funguje u kamosky,nemusi aj u teba. A vytiahnut mury na dome je pomaly ta najlacnejsia polozka, stavebny material teraz tak porastie,ze uz nenahovoris nikoho na dobre slovo nech ti to urobi. Vela stavebneho materialu je nedostupneho,dlhe cakacie doby,ceny neskutocne rastu....ja nepoznam nikoho,kto staval a zmestil sa do rozpoctu pretoze sa vzdy najde nieco...aj moj muz si myslel,ze to dame,vsak on to naratal a potom nas uz len pot oblieval,takze to co si napocitate,k tomu prihod este tak 30%....ja to vidim naozaj na byt,bude vas a ak sa casom stabilizujete aj s detmi tak potom mozte riesit dom,budete si rucit bytom,pripadne navysite hypo,vzdy sa nieco da...ale pocuvni baby co ti radia vyssie....zle rozmyslas....a k dovolenke....na tu by som v pohode sla, 1000€za tie dom nepostavis to si ani nevsimnes,ze ti chyba😅

lilinka88
1. máj 2022

Nie je to nejaká suma, ktorá by vám aktuálne ku tej stavbe nejak extra pomohla alebo vám chýbala. A ako píšeš, pracuješ dosť, takže určite by som na takúto klasickú dovolenku šla.

griska11
1. máj 2022

Osobne si myslím že v tejto dobe myslieť čo bude za 5 rokov je nemysliteľné, riešte teraz, užívajte teraz, nevravím že si netreba naplánovať ale za 5 rokov pri súčasnej situácii tak to by som si nedovolila tipnúť akú hodnotu bude mať 1€.... V úvodzovkách padne jedna bomba a bude vymaľované.... Nie som pesimista som realista. A situácie riešim keď nastanú... Ale to som ja... Sami viete čo a ako... Takže neviem či vôbec ma zmysel ti niečo radiť.

autor
1. máj 2022

@adriannasvk no nemáme,lebo dosť peňazí išlo do mojej liečby, ale to nebudem rozoberať 😅
Príjem 2000€ máme ešte len tento rok po zvyšovaní mzdy,alebo respektivne,našla som si lepšie platenú prácu, nemali sme stále takýto príjem. Zo svojho viem mesačne ušetriť zhruba 300€.
Neviem fakt, niekedy keď sa nad tým zamýšľam, aj rozmýšľam, ako som už písala,že sa len vezmeme, budeme bývať u rodičov bez prerabania, cestovať, a nemať ani deti, aby som sa nemusela báť skrz financie 😂

autor
1. máj 2022

@griska11 áno, aj ja občas nad takýmito vecami rozmýšľam 😅😅a prídem si ale ako pesimista
Ešte sme aj premýšľali nad tým,že by sme šli pracovať do zahraničia, a tam našetriť niečo

adriannasvk
1. máj 2022

A teraz byvate tiez u rodicov? Tak samozrejme je ine ked su necakane nutne vydavky. Pokial ide o deti....to ti je tak, ja som cely zivot tvrdila,ze ja deti nechcem, mam dve 🤣zivot to proste inak zariadil, moj nazor sa zmenil...ale tiez som chcela len zarabat a cestovat....obcas mi je smutno za taky zivotom aj ked svoje deti lubim,niekedy by som bola rada hlucha 🤣 o otazke deti sa ale musis porozpravat s partnerom,neviem ako si predstavuje on buducnost....pokial ide o deti,je to nakladna zalezitost o tom potom ale pokial zena nie je narocna da sa takmer vsetko pozhanat za par€.... dolezita je otazka ci ano,ci nie a ci sa viete uskromnit a zmenit svoj zivot od zakladov. 😅

sisa_s
1. máj 2022

A za co budete cestovat? Ked nemate nasetrene 🙄

nenne9
1. máj 2022

Ísť

griska11
1. máj 2022

Na zahraničie už včera bolo neskoro 😉 ale držím palce ak ste jazykovo zdatny tak hor sa do toho

autor
1. máj 2022

@adriannasvk my sa uskromniť vieme. V podstate šetríme stále, nevyhadzujeme peniaze zbytočne skoro na nič. Výlety máme len také,kde skoro nič okrem nafty nemusíme platiť 😅 preto dosť uvažujeme o dovolenke.
No fakt mám pocit,že vlastné bývanie máme v nedohľadne,tak asi predsa len tá dovolenka bude vhodné riešenie.
Aj keď si čítam tieto komentáre. Áno,bývame stále u rodičov,nemám problém sa s tým priznať, a nemyslím si ani,že je to dôvod na to, aby som sa hanbila. Mesačne mi určili sumu, ktorou prispievať na energie + platím internet a pevnú linku, potraviny, drogériu atď.
Veľa mojich rovesníkov stále žije u rodičov, lebo nemajú financie. Kamarátky, čo som spomínala mali proste len možnosť stavať u rodičov, ale tiež povedali,že na vlastné by nemali.
U nás na dedine veľa ľudí začalo nadstavovať poschodia pre deti, alebo ich deti začali stavať v záhradách, proste skrz to, aby ušetrili. Vôbec sa tomu nečudujem.
Ale hej, určite nie je nad to, bývať niekde ďalej od akejkoľvek rodiny. Ak je samozrejme táto možnosť.
A čo sa deti týka, ja som nikdy moc deti popravde nechcela,ale bohvie, čo život prinesie 😅

lusyc
Autor odpoveď zmazal
autor
1. máj 2022

@sisa_s 😐 1200€ no nech rátam nejaké iné výdavky ešte okolo toho 1500€.
Keby na dovolenku nemám, tak to neriešim 😅
To mám našetrené, aj ďaleko viac.
Ja som sa hlavne pýtala, že či tie peniaze minút na dovolenku,alebo odkladať ďalej na bývanie 🤷

lusyc
1. máj 2022

Nestavajte u rodičov, ani neprerabajte poschodie, ani s vlastnym vchodom.
Svadba nemusí byť veľká.
Na dovolenku chodte, potom sa už nedostanete.
Ja som len šetrila a šetrila na bývanie, na dovolenke sme boli raz pred 8 rokmi a už ani nepôjdeme.

lejusinka
1. máj 2022

Nenechajte sa vystrasit tym zdrazovanim 🤦🏻‍♀️ Uz tolko krat sa zdrazovalo a nemali sme mat na chleba…

f333
1. máj 2022

Pani autorka, niektorii ti pisu,ze zivio si treba uzivat..
To o ano,ale len v medziach,ake su finacne moznosti. A tie mete velke....... nemate ziadnu rezervu usetrnu pre mimoriadne situacie....... ci ano? Tak ju zhodnotne .pri inflacii ake je a bude, je to nevyhnutna vec... zalezi tiez,aku karieru a finacne moznosti stym spojene mozes oclavat v dohladnej dobe a aj v tej vzsialenejsej.. Akoklvek,teraz na vyssi zivo.styl nemas podmienky finnacne... Takze nie, na govjom mieste by soim nesla na dovlelnku, pokil nema vyriesen zakladne potrby rodiny,ktoru uz tvorite smanzelom....
Nechces riesit vyvanie v tejto debate.ale len tu dovolenku.ale to su spojene nadoby vo vasom pripade...
Mozem ta ubezpecit,ze je vela pravnych aj ludkych problemov spojenych s formou,akou chcte naplnit vasu potrebu byvania... ale je to na vas... tu nietore pisstelky sprvne ta varovali.ja ta voarujem pre dtykym rozhodnutim tiez.obe formy su velke riziko....
Takze v situacii,v akej ste, treba volit obozretne minanie finacii....na zivotny styl,aky by si chela/aj dovlenkami/ ,ich nemate.... cize odlozila by som tie financie a ulozila ich do produktov na zhodnotenie ..... a o dovblenke uvazovala ,ked budete viac v azurite....

buberova
1. máj 2022

Tiež by som odkladala každé euro len aby som dosiahla svoje bývanie... A keď rodičia chcú pomôcť, nech vám ručia svojím domom aj vašou novou nehnuteľnosťou a 20% je vybavených a máte svoje...

A k téme... Áno išla by som na dovolenku za približne polovicu nášho mesačného príjmu 🙂

adriannasvk
1. máj 2022

No tato doba vobec nepraje mladym,je uplne normalne,ze este nezijete sami,uvidite,pokial teraz takto fungujete a nemate problem tak pockajte,uvidite