Míňanie na luxusné dovolenky
Čítam práve kategória ,,dovolenka ". Fakt je to neskutočné ako sa ľudia delia na vrstvy. Niekto napíše minul som 7 tisíc a k tomu ešte 2 tisíc vreckové. To vychádza 9 tisíc za desať dní ???? Vraj si treba poriadne oddýchnuť. Veď pre niekoho je 9 tisíc ročný príjem ?!!!A to maka od rána do večera. Je to strašné,kde sme dospeli a nie nebude to nešikovnosťou a lenivosťou jedinca.
Ale ste neprajne.Uz sa tu rieši, že ženy rodia ako jabloň, že stredoškoláci nemajú chodiť s rodičmi na dovolenku, ale brigádovať, že že...kde sa to v ľuďoch berie?Ži a nechaj žiť a neutoc, aby jedna žena druhej napísala, že rodí ako jabloň a koľko prispela na dovolenku??Vždy boli finančne rozdiely aj za socializmu aj možnosti ake mali ľudia a tak je to aj teraz.Ak by nerobila zle je, že nerobí, ak robí a má viac detí zase je zle, ak má kariéru a nechce deti zase je zle.Verim, že sa to ťažko číta tým, čo nemajú na dovolenku, ale trocha pokory a vďačnosti za iné veci by bolo fajn.Hanba ešte si uťahovať z toho, že niekoho dospelé deti chodia s rodičmi na dovolenku.Moje kamarátky už majú malé vnúčatá a idú celá rodina ešte a aj prababka a nikto sa nad tým nevzrušuje.Maju pekne vzťahy a žijú tak celý život ja im závidím, lebo moji rodičia majú psov a nemôžu chodiť s nami.Fakt divné niektoré názory
@luccija Ja tiež len čumím. Mne to príde ako strašná frustrácia z vlastného života. Inak to nemá vysvetlenie.
Autorka a štíhla si si všimnúť, že nežiješ v socializme? Asi si zaspala dobu. Sociálne rozdiely sú v každej krajine. Choď do Ameriky, uvidíš, koľko ľudí je bez domova a bez zdravotného poistenia. Tu sa máme ešte luxusne. Mám kamarátov manželský pár. Teraz si kúpili auto za 90 000. Na dovolenky chodia aj 4-5 x do roka. Majú dom s bazénom a krásne dve zdravé deti. Pochádzajú z úplne obyčajných rodín, rodičia robili vo fabrike, kamarátkina mama iba upratovačku. Títo mladí sa chopili šance a začali od nuly. Obaja majú svoje podnikanie, na ktorom tvrdo makali a makajú. Nič im nepadlo do lona len tak. Sú to roky vzdelávania a tvrdej práce od mladosti. Teraz po 40 si užívajú plody svojej práce. Ich vlastná rodina im závidí, vidí len to pozlátko, nie drinu, disciplínu. Najviac im závidia tí, ktorým sa nechcelo učiť a nemali nikdy žiadne ambície. Mám kamaráta, ktorý má iba učňovku, je murár. Je na roztrhanie. Zarába dobre, ale je to x odrobených hodín po robote chodí na fušky. Ďalší je stolár tiež s učňovkou. Tiež sa nezastaví celý rok. Ale teraz je na dovolenke so svojou 5 člennou rodinou pri mori na 2 týždne. Takých ako ty, môže rozdrapiť od jedu. Takí ako ty vidia len to, že niekam idú a koľko to stojí. Nie, čo je za tým. Niekto sa narodí do dobrej rodiny a nemusí pohnúť prstom. A čo teraz, vezmeme mu majetok, a dáme neprispôsobivým, aby neboli sociálne rozdiely? Niekto sa narodí chorý, postihnutý. Teraz zdravému zlomíme nohy, aby boli na rovnakej úrovni? Tvoje zmýšľanie je divné.
Autorka a štíhla si si všimnúť, že nežiješ v socializme? Asi si zaspala dobu. Sociálne rozdiely sú v každej krajine. Choď do Ameriky, uvidíš, koľko ľudí je bez domova a bez zdravotného poistenia. Tu sa máme ešte luxusne. Mám kamarátov manželský pár. Teraz si kúpili auto za 90 000. Na dovolenky chodia aj 4-5 x do roka. Majú dom s bazénom a krásne dve zdravé deti. Pochádzajú z úplne obyčajných rodín, rodičia robili vo fabrike, kamarátkina mama iba upratovačku. Títo mladí sa chopili šance a začali od nuly. Obaja majú svoje podnikanie, na ktorom tvrdo makali a makajú. Nič im nepadlo do lona len tak. Sú to roky vzdelávania a tvrdej práce od mladosti. Teraz po 40 si užívajú plody svojej práce. Ich vlastná rodina im závidí, vidí len to pozlátko, nie drinu, disciplínu. Najviac im závidia tí, ktorým sa nechcelo učiť a nemali nikdy žiadne ambície. Mám kamaráta, ktorý má iba učňovku, je murár. Je na roztrhanie. Zarába dobre, ale je to x odrobených hodín po robote chodí na fušky. Ďalší je stolár tiež s učňovkou. Tiež sa nezastaví celý rok. Ale teraz je na dovolenke so svojou 5 člennou rodinou pri mori na 2 týždne. Takých ako ty, môže rozdrapiť od jedu. Takí ako ty vidia len to, že niekam idú a koľko to stojí. Nie, čo je za tým. Niekto sa narodí do dobrej rodiny a nemusí pohnúť prstom. A čo teraz, vezmeme mu majetok, a dáme neprispôsobivým, aby neboli sociálne rozdiely? Niekto sa narodí chorý, postihnutý. Teraz zdravému zlomíme nohy, aby boli na rovnakej úrovni? Tvoje zmýšľanie je divné.
@anonym_bb48df remeslo ma zlate dno. zachvilu ucnovkari budu lepsie zarabat nez Iteckari. lebo je ich menej a menej...kazdy chce byt ekonom a podnikatel.
Nu, vot kapitalizm nastupil.
🙂
Vôbec to nie je strašné, kde sme dospeli a ako sa ľudia delia na vrstvy.
Naopak, je to žiadúci jav - nech si ten, kto maká, je finančne gramotný a dokáže zohnať peniaze ide aj na päť dovoleniek do roka, kde si ich dokáže aj užiť!
Lebo tomu, ktorý len vykrikuje, že on nemá, ani si nezveľaďuje bývanie, neinvestuje do rodiny a narieka, aká je tu veľká nerovnomernosť sa toto nemôže nikdy podariť.
@guudy nie každý rodič si môže dovoliť all dovolenku letecky niekde na inom kontinente, ani z vrecka vysoliť tisícku na vodičák. Ako som už písala predtím v mojom okolí nikto nezarába tak dobre aby si také mohli dovoliť. U nás deti brigáduju, aj popri škole, a všetci sa snažia niečo ušporiť.( A keby uprostred leta odišla na dva týždne už sa nemusí vracať zoberú iného). Nedostanú ani byty ani iné majetky ako štart do života.
@anonym_b0e91c ved to je v poriadku, ja som ti len odpisala, ze napr moja by brigadovat ani nemala kedy a na divolenky s nami chodi dobrovolne a rada 🙂
Su rozne rodinne situacie. Rozne priority. Rozne financne zazemie. Rozne prilezitosti.
Lenze peniaze nie su vsetko. Niektore situacie v zivote ulahcuju…to ano. Ale takisto si vela veci za ne nekupis…
Inak z tych dovolenkarov ziju miliony ludi. Cestovny ruch je obziva pre obrovske mnozstvo ludi po celom svete. Nie len v ubytovacich sluzbach ae je na to napojene kvantum inych veci. Od stavebnictva polnohoslodarstva dodavatelstva prepravy..... keby sme neminali tie velke prachy kopec ludi by prislo o prijem.
@anonym_b0e91c ved to je v poriadku, ja som ti len odpisala, ze napr moja by brigadovat ani nemala kedy a na divolenky s nami chodi dobrovolne a rada 🙂
Su rozne rodinne situacie. Rozne priority. Rozne financne zazemie. Rozne prilezitosti.
Lenze peniaze nie su vsetko. Niektore situacie v zivote ulahcuju…to ano. Ale takisto si vela veci za ne nekupis…
@guudy je možné že keby som mala na takú dovolenku a zaplatim jej tak by šla. Ale nemám, moje deti nikdy nikde neboli letecky. Aj keď mali možnosť z triedy íst cez Erasmus do zahraničia, na vzdialenejšie destinácie vybrali vždy niekoho iného aj keď angličtinarka vždy chválila dcéru. Jej zostala iba jeden a pol dňová cesta autobusom do Rumunska druhému do Chorvátska ani len more nevideli. Nechcem sa dať ľutovať, na okolí každý zarába rovnako, práca sa zháňa ťažko, a moje deti o tom vedia. Za peniaze sa síce nedá kúpiť všetko ale veľmi veľa áno, niekedy ľudia ani netušia ako veľa.
@anonym_autor asi sú v príjmoch rozdiely; pretože však príspevkom na MK veľmi neverím, známych sa buď na príjmy nepytam alebo sa v životnom štandarde pohybujeme na podobnej urovni, netusim aké sú tie rozdiely veľké
Záleží aj na ostatných bežných výdavkoch počas roka, ochoty minut istu sumu peňazí na dovolenku, nejakom štandarde, ktorý človek vyzaduje.
Mne staci aj skromnejšia dovolenka, i keď by sme si to mohli dovolit, asi si na tom toľko nepotrpim. A pri dnešných cenach je možné minút veľmi vela peňazí, ak človek chce. Je to každého vec.
Viete čo je smiešne? Ze sa dovolenku, na ktorej je viacej ludi, trvá viac dni, tu pistite, že dat 9k je veľa. Ale za jeden deň svadby, kde sa najete rezna so zemiakmi a zabavíte sa cca 10 hodín, je úplne v pohode dat 10k 😆 nad tým sa nikto nepozastavuje, nikto to nerieši... Aj keď asi som dala niekomu dobrý tip na ďalšiu temu 🤭
@anonym_bb48df remeslo ma zlate dno. zachvilu ucnovkari budu lepsie zarabat nez Iteckari. lebo je ich menej a menej...kazdy chce byt ekonom a podnikatel.
@anonym_b0e91c ale veď to je v poriadku nie ste teraz menej hodnotná rodina.Nie v každom kraji sa dobre žije, nie každý podnika, každý má iný vstup do manželstva, života...a z okolia vidím, že deti, mladí ľudia, ktorí vyrastali skromnejšie si viac zážitky, veci vážia.
@anonym_ad4abf ale tak to aj je ja mám suseda stolára, ďalší tesár u nás sa volakedy remeslo bralo nechce sa ti učiť ideš za maliara, obkladsca, murara, kaderníčku, krajčírku dnes to je fajn zamestnanie krásna práca kde idis začiatok a ty niečo vytvoria a vidíš finálny výsledok.Taky človek nevyhori na rozdiel od ľudi co robia do nemoty to isté tabuľky, plany atď je to dôležité vidieť výsledný produkt svojej práce a mať dobrý pocit.
Ešte som nepočula, že by ten čo robí fyzicky vyhorel.
No nič ďalšie pobúrenie príde na Vianoce, keď sa bude pisat koľko dali ľudia za darčeky a lyžovačky😉možno aj skôr koľko dali ženy za výbavu deti do školy a škôlky.
A teraz, ked pre niekoho je 9000 ročný príjem, nic v zlom ale je to menej ako minimalka, tak iní si nemôžu užívať? Včera som podpísala zmluvu na dovolenku na 2 týždne a aj s vreckový to vyjde na 5000, pre dvoch. Teraz co? Mam sa cítiť zle, len preto, že zarábam a neminam na hluposti ale idem na dovcu?
@anonym_autor s prehlbovanim uplne suhlasim, a bude este horsie. posledne mam pocit ze tu sa strasne pretacaju fakty, zeny strasne utocia, a nepochopia pointu. co sa deje? nerozumiem. aspon je vidno ako velmi sa polarizuje spolocnost, aky sme hrozny narod. hrozny.
@anonym_ad4abf Tu vidiet úroveň väčšiny (aj pri voľbách), nerozumejú písanému textu, vyberú z neho to nepodstatné. Pointa je mimo ich chápania.
@anonym_b0e91c ale veď to je v poriadku nie ste teraz menej hodnotná rodina.Nie v každom kraji sa dobre žije, nie každý podnika, každý má iný vstup do manželstva, života...a z okolia vidím, že deti, mladí ľudia, ktorí vyrastali skromnejšie si viac zážitky, veci vážia.
@anonym_ad4abf ale tak to aj je ja mám suseda stolára, ďalší tesár u nás sa volakedy remeslo bralo nechce sa ti učiť ideš za maliara, obkladsca, murara, kaderníčku, krajčírku dnes to je fajn zamestnanie krásna práca kde idis začiatok a ty niečo vytvoria a vidíš finálny výsledok.Taky človek nevyhori na rozdiel od ľudi co robia do nemoty to isté tabuľky, plany atď je to dôležité vidieť výsledný produkt svojej práce a mať dobrý pocit.
Ešte som nepočula, že by ten čo robí fyzicky vyhorel.
No nič ďalšie pobúrenie príde na Vianoce, keď sa bude pisat koľko dali ľudia za darčeky a lyžovačky😉možno aj skôr koľko dali ženy za výbavu deti do školy a škôlky.
@luccija muza mam od remesla, tak viem o com pisem, a kebyze ide robit na fusky do rakuska ci ciech, by sme sa mali este lepsie. ale mame male deti.tak robi na slovensku, takze aj ty sama vies o com to je.
Viete čo je smiešne? Ze sa dovolenku, na ktorej je viacej ludi, trvá viac dni, tu pistite, že dat 9k je veľa. Ale za jeden deň svadby, kde sa najete rezna so zemiakmi a zabavíte sa cca 10 hodín, je úplne v pohode dat 10k 😆 nad tým sa nikto nepozastavuje, nikto to nerieši... Aj keď asi som dala niekomu dobrý tip na ďalšiu temu 🤭
@lucia13022023 neblbni, niekto sa toho fakt chyti😂
@guudy je možné že keby som mala na takú dovolenku a zaplatim jej tak by šla. Ale nemám, moje deti nikdy nikde neboli letecky. Aj keď mali možnosť z triedy íst cez Erasmus do zahraničia, na vzdialenejšie destinácie vybrali vždy niekoho iného aj keď angličtinarka vždy chválila dcéru. Jej zostala iba jeden a pol dňová cesta autobusom do Rumunska druhému do Chorvátska ani len more nevideli. Nechcem sa dať ľutovať, na okolí každý zarába rovnako, práca sa zháňa ťažko, a moje deti o tom vedia. Za peniaze sa síce nedá kúpiť všetko ale veľmi veľa áno, niekedy ľudia ani netušia ako veľa.
@anonym_b0e91c no a? Letecky k moru je nejake nutne pravidlo? Kopec ludi nema rado dovolenky pri mori, idu radsej do hor. A ak to nevychadza financne na pobyt, tak jednodnove vylety roznym smerom. Hocikde na Slovensku byvate, tak sa da do nejakych kopcov vybehnut.
Pozri, moje deti nie su standardne, porovnavat nema zmysel.
Ak chces, napis mi sukromne, poviem ti, co si za peniaze nekupis.
@anonym_b0e91c no a? Letecky k moru je nejake nutne pravidlo? Kopec ludi nema rado dovolenky pri mori, idu radsej do hor. A ak to nevychadza financne na pobyt, tak jednodnove vylety roznym smerom. Hocikde na Slovensku byvate, tak sa da do nejakych kopcov vybehnut.
Pozri, moje deti nie su standardne, porovnavat nema zmysel.
Ak chces, napis mi sukromne, poviem ti, co si za peniaze nekupis.
@guudy tu sa nejedná o kopec ľudí čo nemá rád more ale ten kopec, ktorý more nepozná a aspoň raz v živote by chcel letieť a okúpať sa v mori . Môj svokor ani neverí že voda v mori je tak slaná že sa nedá piť
Ja a moja sestra sme na tom finančne dosť rozdielne.My máme na jednu dvolenku,oni chodia ročne aj na 5.Aj exotika.Ale jedno máme spoločné- robí nám radosť,keď sa nám ju podarí zohnať za dobrý peniaz. Zažili sme teraz krásnu dovču cez cestovku-3 dosp.osoby.all,incl.za 3400 aj s poistenìm.Bol to 11 dňový zájazd,ktorý nám zamenili za 15 dňový.Úplne krajší pocit som z toho mala,ako vlani,keď sme takto výhodne nezohnali. 😁 Ale je mi fuk,ako cestujú ostatnì.
@guudy tu sa nejedná o kopec ľudí čo nemá rád more ale ten kopec, ktorý more nepozná a aspoň raz v živote by chcel letieť a okúpať sa v mori . Môj svokor ani neverí že voda v mori je tak slaná že sa nedá piť
@anonym_b0e91c tvoje deti maju cely zivot pred sebou..ak budu chciet, raz pojdu…
@lucia13022023 snáď môžem sa zamyslieť nad nepomerom na SK...inak zatiaľ nikto nekomentoval to,že fakt ekonomické rozdiely medzi jednotlivými vrstvami sú neskutočné. Asi niekde je chyba. To bolo hlavnou podstatou prispevku. Nie čo má potom,že nie sú to moje peniaze.
@anonym_autor nepomer na SK?
Nie náhodou nepomer na celom svete?
No a? keď NATO majú nech idú.
Nech si aj päť krát ročne doprajú dovolenku za 10000€.
Choď ti robiť ich prácu keď chceš zarábať toľko čo ony,a potom si môžeš užívať tak ony.
Teraz možEs len tíško závidieť a šúchať nohami.
Ľudia sú už také svine že budú závidieť aj pekné počasie na pohrebe.
@anonym_df871b no vidis,out a aj napriek tomu sa najdu ludia ako tu p.autorka.Udivuje ju cena,ale neprecita si,ze 2 izby.Cize 1izba 3000eur cez ck,sami na vlastnu pest nie sme tak zdatni ako tu mnohe cestovatelky.
@vladuska20 vy stále argumentujete dvomi izbami. My napríklad nechodíme do rezortov, neznášam miesta kde sú milióny ľudí takže chodíme bez CK. Vždy si prenajmeme dom s 3 izbami, 2 kúpeľňami a bazénom v kľudnej časti, požičiame si auto a precestujeme pol krajiny, ochutnáme miestne špeciality a sme na tretinovej cene.
@spenat9 no vsak prave, ak ti staci pol kilometra od mora izba 20m2 pre styroch bez nicoho na tyzden za 1700 tak samozrejme Ta to nevyjde tolko. Nasa rodina ma ale iny zivotny standard
@lianka123 co to s tym ma? :D Ja som ti len napisala, ze jesolo nie je iba pre bohatych lebo su tam fakt rozne typy ubytovania.. ale je zlate, ze si mi hned napisala o vasom vyssom standarde 😅 my tiez polazde byvame v hoteli priamo pri mori s vlastnym servisom a rozhodne to nie je z tych lacnejsich moznosti ale vidim ake ubytka sa v celej oblasti nachadzaju tak nebudem tvrdit ze je to len pre bohatych ked to tak nie je
@anonym_autor nepomer na SK?
Nie náhodou nepomer na celom svete?
No a? keď NATO majú nech idú.
Nech si aj päť krát ročne doprajú dovolenku za 10000€.
Choď ti robiť ich prácu keď chceš zarábať toľko čo ony,a potom si môžeš užívať tak ony.
Teraz možEs len tíško závidieť a šúchať nohami.
Ľudia sú už také svine že budú závidieť aj pekné počasie na pohrebe.
@anonym_e81cf9 jeejha.... očividne všetci žijete na SK v blahobyte... V iných príspevkoch len nedávate aký je život na SK. Ako tu vláda kradne vaše peniaze. No po týchto príspevkoch som si istá,že nekradne len vláda.Kľudne sa pretekajte kto dá viac za dovolenku,no potom je fakt na zvážení to vyplakavanie zvyšovania daní. Očividne je z čoho tie dane zvyšovať😉..to len konštatujem - nezávidím
@anonym_b0e91c tvoje deti maju cely zivot pred sebou..ak budu chciet, raz pojdu…
@guudy ňuz to je možné, sesternicu brala dcéra do Benátok na 60te narodeniny tento rok v marci. Vzhľadom na jej zdravotný stav asi prvá posledná spoločna dovolenka
@anonym_e81cf9 jeejha.... očividne všetci žijete na SK v blahobyte... V iných príspevkoch len nedávate aký je život na SK. Ako tu vláda kradne vaše peniaze. No po týchto príspevkoch som si istá,že nekradne len vláda.Kľudne sa pretekajte kto dá viac za dovolenku,no potom je fakt na zvážení to vyplakavanie zvyšovania daní. Očividne je z čoho tie dane zvyšovať😉..to len konštatujem - nezávidím
@anonym_autor takže všetci čo majú na drahe dovolenky kradnú?🤪aj tak sa to dá pochopiť a ospravedlniť si svoju lenivosť a zavist.Dnes môže mať človek aj 3 zamestnania, pracovať z domu, ísť o týždeň pracovať do zahraničia každý má svoju voľbu ako prežije život.Uz ťa nikto neposadi na stoličku a tu budeš do dôchodku ako voľakedy.
A teraz, ked pre niekoho je 9000 ročný príjem, nic v zlom ale je to menej ako minimalka, tak iní si nemôžu užívať? Včera som podpísala zmluvu na dovolenku na 2 týždne a aj s vreckový to vyjde na 5000, pre dvoch. Teraz co? Mam sa cítiť zle, len preto, že zarábam a neminam na hluposti ale idem na dovcu?
@anonym_a5c239 len pre tvoje info na to aby som mala v čistom 9000 na dovolenku, nie hrubý príjem! Za predpokladu že nemám žiadne iné výdavky na stavbu či na bývanie(čo je asi memozné) nestačí ani 12x zarobiť stovku nad minimálnou mzdou
@anonym_autor takto rozprávajú naši dedinský alkoholici.
Z roboty do krčmy a zahladzat na tých čo okolo prejdú na drahom aute,ohovárať takých ktorý chodia na dovolenky a podobne.
Ale neuvedomujú si že keby neprechcali tak aj ony by mali.
Takže niekde zrejme robíš chybu aj ty!
Poznám ženy ktoré týždeň pred výplatou idú do Laugaricia kúpia za posledné peniaze handry a potom sa po dedine nosia akoze ony sú ,,niekto" lebo majú stále nové handry-pritom si tým len zvyšujú sebavedomie, že ony majú stále niečo nové ale za akú cenu?
Ale poznám aj ľudí,ktorý ako sa hovorí nezbierajú veci ale zážitky.
Na sviatky a Vianoce si nekupujú voloviny,žijú ,,minimalisticky" a radšej si doprajú 4x za rok dovolenku.
@anonym_autor takto rozprávajú naši dedinský alkoholici.
Z roboty do krčmy a zahladzat na tých čo okolo prejdú na drahom aute,ohovárať takých ktorý chodia na dovolenky a podobne.
Ale neuvedomujú si že keby neprechcali tak aj ony by mali.
Takže niekde zrejme robíš chybu aj ty!
Poznám ženy ktoré týždeň pred výplatou idú do Laugaricia kúpia za posledné peniaze handry a potom sa po dedine nosia akoze ony sú ,,niekto" lebo majú stále nové handry-pritom si tým len zvyšujú sebavedomie, že ony majú stále niečo nové ale za akú cenu?
Ale poznám aj ľudí,ktorý ako sa hovorí nezbierajú veci ale zážitky.
Na sviatky a Vianoce si nekupujú voloviny,žijú ,,minimalisticky" a radšej si doprajú 4x za rok dovolenku.
@anonym_e81cf9 ej to by som sa pozrela ako ide niekto z minimálky 4x ročne na dovolenku s rodinou

Ale ste neprajne.Uz sa tu rieši, že ženy rodia ako jabloň, že stredoškoláci nemajú chodiť s rodičmi na dovolenku, ale brigádovať, že že...kde sa to v ľuďoch berie?Ži a nechaj žiť a neutoc, aby jedna žena druhej napísala, že rodí ako jabloň a koľko prispela na dovolenku??Vždy boli finančne rozdiely aj za socializmu aj možnosti ake mali ľudia a tak je to aj teraz.Ak by nerobila zle je, že nerobí, ak robí a má viac detí zase je zle, ak má kariéru a nechce deti zase je zle.Verim, že sa to ťažko číta tým, čo nemajú na dovolenku, ale trocha pokory a vďačnosti za iné veci by bolo fajn.Hanba ešte si uťahovať z toho, že niekoho dospelé deti chodia s rodičmi na dovolenku.Moje kamarátky už majú malé vnúčatá a idú celá rodina ešte a aj prababka a nikto sa nad tým nevzrušuje.Maju pekne vzťahy a žijú tak celý život ja im závidím, lebo moji rodičia majú psov a nemôžu chodiť s nami.Fakt divné niektoré názory