icon

Najlepšie miesta a tipy na dovolenku v Španielsku

sisaka
5. apr 2025

Chystáme sa v lete na dovolenku do Španielska, skúsila som v cestovateľskej skupine, dostala som až jednu odpoveď, tak skúšam ešte raz. Predstavu nejakú mám, tipov kde ísť a čo vidieť je plný internet, ale vždy sa rada nechám inšpirovať osobnými skúsenosťami. Prilietame do Barcelony, požičiavame auto a máme cca 12 dní na poznávanie krajiny - mestá, pláže, turistika…
Poprosím o tipy - čo určite vidieť, čo sa neoplatí …

Strana
z3
janinah
Autor odpoveď zmazal
janinah
5. apr 2025

Skus aj hľadať ci sa nieco v niektorych mestach nedeje vo vasom termine.my sme nahodou došli na omšu s procesiou a festival spevackych laickych skupin na namesti v Cadize,nadherny zazitok.Neviem ktorym smerom sa vyberiete.ale cesta zo sevilly do rhondy je sama zakruta a stupanie a klesanie.mne z toho bolo v buse ozaj zle.Pozri plazove mestečko Torremolinos.pri Malage.inak mestečko gayov.vsade uvidiš duhove vlajky.pekne mestečko aj plaže.ale more studene.Cordobu nevynechať.My sme chodili busmi.nijakt problem.Stretnes urcite aj Slovakov a budete si navzajom radiť.A teraz som kukla.ze prilet do barce.uz to tu necham.
Samotna barca je krasna.v lete milion ludi.pozor na zlodejov.super zazitok futbalovy zapas a to mam 60 a neviem co je ofsajd.ale ta atmosfera...
Valencia staci 1 den rovnako Alucante.Plaz mestecko Villajoyosa tam kludne par dni.je medzi val a ali.
Je toho ozaj vela.my sme to nerobili na jeden zaťah.

sisaka
autor
5. apr 2025

@janinah super, ďakujem. Presne takéto tipy ma zaujímajú 😍 Navštívili ste nejaké pekné pláže, ktoré stáli za to?

tenerifka
5. apr 2025

@sisaka v Bcn velky pozor na zlodejov Rumunov, su uplne vsade a ani si nevsimnes, ze v nobl restike ti spina vedla teba lezie do kabelky (bratova cerstva skusenost)

ivka225
5. apr 2025

dostanete sa aj na sever? ak áno, mám nejake tipy

sisaka
autor
5. apr 2025

@tenerifka no pekne! Dobre vedieť 😬

sisaka
autor
5. apr 2025

@ivka225 jasné, ak je dôvod, tak pôjdeme! 😀

diewcatqoo
5. apr 2025

@tenerifka ano, presne. Ja osobne som v Barcelone zatial nebola, ale vsetkych mojich znamych, ktori tam boli, okradli 🙂

tenerifka
5. apr 2025

@diewcatqoo vsetko je luza z vychodneho bloku-Rumunsko, Bulharsko a ine.... A este cu.. vy....aj tak to vsetko vstupilo de EU len preto, aby si USA mohli v tychto krajinach rozmiestnit protiraketove stity, inak by este stale pasli kravy. Keby to pri prvom trestnom cine mohli vs3tko vyhostit, hned by bolo cisto.....

ivka225
5. apr 2025

@sisaka Asturias je nevýslovne krásna oblasť. Oceán je tam síce (až na pár dní keď vrcholí leto) dosť chladný, ale príroda je tam nádherná. Ako pláže, tak hory, zvlášť Picos de Europa. Pozrite si na YouTube dokumenty s názvom La mirada del viento, každý trvá asi 40 minút, je ich tam yuším sedem.

prasiatko30
5. apr 2025

Stanov si kde az chces zajst a kolko chces stravit na dialnici a kolko pozeranim miest a okolia. Dalsiu vec co by si mala mat na pamati je pocasie - kedy budete v esp - jul/august? Tak by mozno bolo lepsie ist smerom na sever - ja by som cordobu/cadiz/sevilla v augustovych horucavach neodporucala - 40stupnov a prechadzat sa po pamiatkach je uplny skvost. Tiez si potom musi uvedomi, ze cas plynie „inaksie“ cize siesta time v jul/august je proste nevyhnutny. Ak chces ist napr do andaluzie by ti bolo vyhodnejsie pozriet zeleznice - ave za nejakych 5 hodin si v sevilla, za 1,50h v Zaragoza a za dve a nieco v madride. Z madridu uz mozte potom tiahnut na sever - Asturias, galicia, Cantabria, castilla y leon - tam je potom trosku znesitelnejsie pocasie.

lucik194
5. apr 2025

za mňa kedze letite do Barcelony, by som sa urcite netrepala do Andaluzie, to je strasna blbost, lebo precestujete 1000km tam a detto naspat.

idete v lete? treba si urcit ci chcete vidiet. kupanie a nekupanie pomer kolko dni. chcete ist do vnutrozemia? hory ci mesta ... iny program s detmi iny bez nich.....

sever je nadherny, ale za mna ste mali letiet skor bilbao, santander a presne to dat smer pobrezie, parádne divoke pieskove plaze, história, nadherna priroda kopce 2500 picis de europa a pocasie do 30 st

lucik194
5. apr 2025
lucik194
5. apr 2025

rozpis aspon co chcete vidiet, lepsie sa potom radi. inak take 3 dni by som nechala na barcelonu. my sme tam boli a my sme problém klop klop klop s "lúzou" nemali.

ked pojdete z Barcy zastavte sa klastor montserrat

sara005
6. apr 2025

My sme jedno leto ponali Barcelonu ako letnu dovolenku, su tam super mestske plaze, ale teda my sme vtedy zaroven chceli vidiet poriadne mesto a nepresuvat sa. Boli sme tam na necele dva tyzdne, nikto nas neokradol. Z Barcelony urcite vylet na Montserrat.

prasiatko30
6. apr 2025

Z barcelony autom by som mozno isla pozriet - Tarragona a ak si chcete pozriet este viac vnutrozemie tak Teruel - v okoli Teruel su malebne mestecka - velmi znamy Albarracin, na pobrezi mate aj Peñiscola - tiez malebne mestecko - sidlo de Papa Luna. Na druhu stranu od barcelony mate Girona a Figueras - ak sa zaujimate o umenie mozte navstivit muzeum Daliho. Ja by som mozno est isla do Zaragoza, ale ako som pisala radsej vlakom ste tam do 2h, autpm je to prinajlepsom o hodinu hodinu a pol viac

sisaka
autor
6. apr 2025

@ivka225 tie dokumenty sú žiaľ v španielčine, ale pozrela som si nejaké iné z tej Asturias a to je krása 😍 Ďalujem za tip 👍

ivka225
6. apr 2025

@sisaka Navyše, v Asturias všetko funguje ako má, nestretneš sa tam s negatívami juhu. Dalo by sa povedať, že je to taká Škandinávia Španielska.

sisaka
autor
6. apr 2025

@prasiatko30 ďakujem za tipy. my nemáme problém presedieť v aute veľa km, cesta je cieľ, keď nás po ceste niečo zaujme, tak stojíme, keď sa nám niečo nepáči, čo sme mali na pláne ideme ďalej, alebo strávime viac času, keď je treba. Tu v Severnej Amerike nejakých 1000 km je nič, takže to nevidím problém, my sme v lete behali aj po Arizone, takže teplo znášame tiež v pohode, ten vlak by síce ušetril čas, ale je to pre nás nepraktické…
Budem musieť do detailov naplánovať čo je must see a čo ak zvýši čas. Keďže Španielsko je pre nás dosť vzdialené šanca, že ešte raz navštívime je minimálna, tak to bude len také povrchné prebehnutie, preto zbieram tipy, aby sme si niečo zaujímavé nenechali ujsť. Iné je, keď človek býva v Európe, potom môže hocikedy počas roka odbehnúť nejakou nizkonakladovkou a pozrieť si časť Španielska, ktorá ho zaujima a nemusí toľko prejazdiť…

sisaka
autor
6. apr 2025

@lucik194 od nás sa lieta len do Barcelony a to len v lete a tiež syn ešte chodi do školy, tak sme moc na vyber nemali. Syn má 17, takže našťastie už nemusíme zakomponovávať nejaké detské aktivity, povodne sme chceli ostať pár dní pri mori, len tak pobudnúť na pláži a relaxovať, ale väčšina pláži vyzerá s tými panelákmi za chrbtom horšie ako talianske Bibione, takže to by sme museli natrafiť na niečo pekné, nejaké malé mestečko, s malými plážami a včera som pozerala teplotu vody, no pekne studená, takže možno nebudeme strácať čas vylihovaním na pláži a len sa niekde zastavíme schladiť, na nejaké celodenné kúpanie to nevidím. Fakt som netušila, že je v Španielsku taká studená voda, brrr.
Ako som už písala vyššie, chceme toho čo najviac zo Španielska vidieť, určite aj mestá, aj príroda. Skôr mame radi menšie autentické mestá ako nejaké turistické obludy typu Benidorm, Barcelonu chceme určite vidieť, keď sme tam, ale vidím to na jeden deň, pozerala som nejaké vstupné, všetko sa odporúča dopredu booknuť a je to na časenky, to mám až husiu kožu z toho, neznášam keď niekde musím byť v určitý čas, či mi to vyhovuje alebo nie, takže vyzerá to tak, že všetko budeme obdivovať akurát tak zvonku…
Sme zvyknutí veľa na dovolenkách pochodiť, my s mužom milujeme hory, vždy keď niekde ideme zakomponujeme aj turistiku, syn až taký nadšený nebýva, tak z nejakými túrami to určite nebudeme preháňať. Z toho, čo som si zatiaľ pozrela sa mi najviac pozdáva ten sever Španielska, ale nemôžme si nechať ujsť niečo tak unikátne ako Moorish architektúru, takže na juh budeme musieť zísť, aj napriek vzdialenosti a počasiu…

sisaka
autor
6. apr 2025

Ešte mám veľmi dôležitú otázku ako je to s tringeltmi v Španielsku. Je to v cene ako napriklad v Taliansku, zaokrúhľuje sa ako na Slovensku, alebo sa pripočítavajú nejaké percentá?

janinah
6. apr 2025

Toto maš za chrbtom na plaži vo Vilajoyosa.o ktorej som pisala.nie je to len vsade o panelakoch.Ale ak nemienite vidieť Alhambru v granade so vstupenkami dopredu na isty termin a rovnako sagradu familiu zvnutra tak pridete o veľa.

sisaka
autor
6. apr 2025

@janinah presne to je ten problém s tými vstupenkami… presne tieto 2 miesta by som chcela vidieť aj z vnútra

lucik194
6. apr 2025

no tak ked chcete ist na juh, nechodte urcite auto. barcelona /Sevilla alebo Barcelona / malaga sa lieta stale. .... lenze v lete sa v andaluzii uvarite......

sagrada je na vstupenky a v lete odporucam kupovat par tyzdnov dopredu, detto alhambra.

lenze priroda v andaluzii v lete je peklo, tam fakt nepochodite nic.....
vsetko su to vyprahliny, bez vody, 40 st.

v andaluzii najoblubenejsi turisticky chodnik "caminito del rey" je tiez na vstupenky na den.
realne ber to tak, ES je brutalne plna destinacia, oni by inak nemohli ani fungovat, len sa snazia tie miliony turistov nejako korigovat, prave tymi presnymi vstupmi.....

lucik194
6. apr 2025

este rada:
1) ak chcete Pyreneje tak chodte Národny park Ordesa a Monte Perdido (nadherny kanon)

2) ak chcete Picos de Europa (co mate teda od Barcelony uz dost daleko tak Lagos de Covadonga, ruta de cares, naranjo de bulnes / picu urriellu, fuente dé (vyvezie te sa hore lanovkou a da sa tam nadherna tura urobit).
odtial to mate par desiatok km k moru na severe k Biskajskemu zalivu, a tam su nadherne plaze (llanes, torimbia, ballota.... desiatky plazi), bufones de pria neuvidite v lete (tie len budete pocut).....
jaskyne (s kresbami) pokial nemate aspon jedneho spanielsky hovoriaceho, ani nechdte, prehliadky boli vo vsetkych jaskyniach len po spanielsky (anglicky ani jedna), El buxu, de ardines, el pindal Tito Bustillo......
do ALtamiry sa nedostanete.

ale aj tak z Barcelony do Pisos de Europa to mate 800km. co je daleko
Ale do Ordesa a monte Perdido je to len 300km, takze ked chcete nejaky vysoke hory tak chodte tam a potom sa vratte do Barcelony a chodte do Andaluzie letecky.

sisaka
autor
11. apr 2025

@prasiatko30
@tenerifka žienky ešte jedna otázka, keďže nik neodpovedal a vy tam žijete…. Ako je to s tringeltmi? Americké guides mi nedali jednoznačnú odpoveď - píšu zaokrúhliť sumu a hneď nato, ak spokojný tak 5-10%. Tak ako to je? Nerada by som sa strapňovať nejakými 1-2 € ak je zvyk dávať 10% a na druhú stranu nechcem nechať 10% a niekto sa bude vytešovať na akú ťapu narazil 😅

tenerifka
12. apr 2025

@sisaka ja mam restiku, ale na Kanarskych, a je to uplne iny svet. Nam Nemci a Anglicania nechavaju cca 7-8%, niekedy viac. Francuzi malo alebo nic, Spanieli tiez malo, ale nechaju vzdy. Do Bcn nechodim, len do Madridu, a ludia, co tam ziju, mi vysvetlili, ze tam je tringelt minimalny, za 100 eurovy ucet je vraj 3-4 eura strop,vraj aj 2 eura je ok. Cudzinci urcite nechavaju viac, lebo nevedia.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
sisaka
autor
12. apr 2025

@tenerifka
@prasiatko30 Diky žienky, dobre vedieť. Takže keď sa platí kartou, tak je to ako na Slovensku, že tam nie je možnosť zvolit si tringelt a pridať sumu alebo zvoliť percentá… U nás je to katastrofa, tringelty sa pridávajú na mašinách, keď platíš - kedysi sa dávalo 5%, prešlo sa na 10%, čo bolo ešte fajn, teraz už mnohé reštaurácie ani nemajú voľbu 10%, len keď si dáš voľbu - iné…začína sa na 15% a to je taký, že bola som spokojná, ale nie výnimočne 😬
Vďaka za vysvetlenie, budeme mať cash, tak budeme oceňovať s ním 👍

Strana
z3