Najlepšie miesta a tipy na dovolenku v Španielsku
Chystáme sa v lete na dovolenku do Španielska, skúsila som v cestovateľskej skupine, dostala som až jednu odpoveď, tak skúšam ešte raz. Predstavu nejakú mám, tipov kde ísť a čo vidieť je plný internet, ale vždy sa rada nechám inšpirovať osobnými skúsenosťami. Prilietame do Barcelony, požičiavame auto a máme cca 12 dní na poznávanie krajiny - mestá, pláže, turistika…
Poprosím o tipy - čo určite vidieť, čo sa neoplatí …
@tilly. Ďakujem za tipy. Som v procese plánovania a vytvárania programu… vyzerá, že juh úplne vypustíme, skúsime sa možno vrátiť už len s mužom mimo sezóny niekedy v budúcnosti … zaujali ma tipy od
@lucik194 a
@prasiatko30 takže dáme sever Španielska - Asturias, Cantabria, Baskitsko, Rioja, Catalonia (spomínaná Girona a Figueres) nejaké hory, po ceste na zapadne pobrežie ak by vydalo Zaragoza a na záver sa hodime niekde na pláž na Costa Brava… uvidím, čo sa mi podarí poskladať 😅 Už sa nenormálne teším spoznávať novú krajinu.
Trochu vidím problém, že múzea, prehliadky a pod. sú len v španielčine, čo je škoda, zväčša nebol problém v rámci Európy s angličtinou, zdá sa, že prvá krajina, kde bude, tak ale prispôsobíme sa, čo nám už ostáva 😅.
@tenerifka zatiaľ čo ma zaujalo, že by sa oplatilo vidieť tak mi v knihe vždy píše guided tours a aj s upozornením - len v španielčine. Také väčšie dufam nebude problém, ale chceli sme napríklad pozrieť tie prehistorické maľby v jaskyniach a zatiaľ čo som našla každá jaskyňa je len guided a len v španielčine. Počúvať niekoho výklad 45 minút a nerozumieť z toho nič je o ničom, zvlášť náš teenager by asi neskakal od radosti, tak musím brať ohľad, že berieme s nami hundroša 😅
@sisaka hladaj app z muzei - napr neocueva de altamira ma app s vykladom po salach v esp-aj-fj - stiahnes app a ides s vykladom v appke
https://www.centrotitobustillo.com/es/aplicacio... Tato jaskyna tiez dava moznost stiahnut audioguia v aj. Myslim si, ze vo vacsine muzei a atrakcii najdes nieco podobne
@prasiatko30 do originalnej altamiry sa nedostanu, len tak mimochodom ..... teda pokial si neurobili rezervaciu pred x rokmi 😅
jej super tie audioguias, tie pred 1,5 rokom neboli.....
do jaskyn odporucam ak im bude fungovat rezervacny systém tak par tyzdnov dopredu urobit rezervaciu. my jed sme boli, tak nefungoval, takze pekne po staru, telefonicke objednavky.
a vsade boli v tom case denne len tri skupiny, nie styri ako bolo na nete napisane . ......
@lucik194 to viem ale naco chodit do origos ked tam sa tym, ze chodili ludia nicili tie malby - nie som odbornik(archeolog/historik) a mne sa teda pacila aj neocueva - je to vynikajuco urobene, ako keby si bola priamo v origos, bola som tam pred nejakymi 18 rokmi kratko po tom ako ju otvorili a mne sa ten napad velmi pozdaval, zachranit original pred znicenim a zaroven umoznit laikom vidiet ako to tam vypada
@lucik194 dostávame sa nazad k prvotnému problému - na každú atrakciu bookovať rezervácie týždne vopred. Pre mňa je už extrém, že mám letenky kúpené na júl, netuším, ktorý deň kde budem, ktoré mesto/miesto nás zaujme, kde ostanem dlhšie/kratšie a predstava, že si budem kupovať lístok v máji na júl, na deň x a hodinu y a budem sa tam hnať, aby som tam bola načas je mi úplne proti srsti. Keby sú to len múzea, tak to beriem, ale to je úplne všetko od hiking trails až po kyvadlovú dopravu 😅 Já ti nevím Karle, začínam sa obávať tých davov ľudí a stresu dostať sa niekde a niečo z krajiny vidieť.
@prasiatko30 jaska ale do mnohych jaskyn sa tam da ist, do tych originalnych.... tak naco ist do umelo vytvorenej .....
preto aj tie obmedzene pocty na 4-5 ludi, 20 minut, ale vsak kazdy ako chce.....v tej oblasti je co vidiet..... hlavne nech si to autorka uzije
@sisaka hej je mi jasne kam tym mieris.
my sme v tej oblati stravili tyzden, vyslovene sme isli po " turisticky znamych oblastiach" a miestach ....
tiez sme mali zoznam , co chceme vidiet a napr na lanovku sme listky vyslovene cakali do posledneho vecera, ked sme vedeli ze bude pekne.
tiez sme mali v plane ze lagos de covadonga otocime doobeda..... este ked sa tam da ist autom..... a hohoho... nic z toho, kedze tri tyzdne predtym tam bola velka nehoda vyletnehi autobusu a uplne zakazali vstup osobnym autam. a to nam len domaca, u ktorej sme byvali povedala......
takze ano, viem si predstavit, aky je to pre Vas problem nieco rezervovat, lebo vôbec ani nevies kde budes....
@sisaka listky nemusis kupovat presne na cas pre lagos de covadonga. ( teda nemusela si ked sme boli my). tie autobusy nechodia podla harmonogramu, aspon nie v najvacsej sezone ( nechodili), tocili hore dole, cas orientacny.
hej preto je tam kyvadlovka, lebo ako som pisala, padol tam kvoli inemu autu autobus, nastastie to bolo v oblasti, kde su luky, ziadna strmina. autobus s detmi.....
zakazali osobnu dopravu, len taxiky s povolenim a busy
ale aj tak vstup autom tam bol predtym mozny len do 8:00, neskor Ta nepustili.
smer dole sme sa len postavili do rady a isli dva busy naraz, len ludi pustali do autobusov, vsetci museli sediet, nikto nesmel stat. cakali sme na bus asi 30 minut
este mi napadlo, od toho parkoviska ides k jazeram tak 25/30 minut..... zabudni na nejaku sialenu rychlost. vacsina cesty nie je prisposobena na dve auta (aj ked je opravena a nova), vyhybas sa len na urcitych usekoch, signal mnohokrat nebol, soferi mali vysielacky a tak sa dorozumievali, kto ide, kto stoji.
Ak si nepotrpíte na ALL INCLUSIVE a ste mladá, ktorá má rada aj nejaký ten nočný život tak odporúčam Alicante poprípade Benidorm. Krásne mestá, síce neviem ako to tam vyzerá v lete, ale žije to aj vo februári bolo príjemných 17 stupňov a dalo sa pre otužilejších okúpať v mori. Odporúčam apartmán v centre. Ak chcete ALL INCLUSIVE tak určite odporúčam Mallorcu.
@kikuska63 do benidormu v juli/auguste ani zadarmo, ani keby mi zaplatili aby som tam isla😅😅😅
@prasiatko30 ani ja😂😂😂, teda ja ani mimo sezony, to je uplne za trest
@prasiatko30 každý máme iné preferencie a niekomu sa to môže páčiť, samozrejme to nie je najvhodnejšie pre rodiny s deťmi
@kikuska63 lebo je 1000 miest co stoja za to ist pozriet skor ako benidorm - benidorm je „despropósito urbanistico por excelencia“ z malej malebnej rybarskej dedinky urobili new york - nemaju ani tolko plaze aby sa tam naštopali vsetci co su ubytovani v lete. Jedini ktorym sa tam paci su anglani co sa pridu ochlastat za maly penez - do nedavna. Benidorm fakt ma maloco spolocne so spanielskom
@prasiatko30 suhlasim.pozrela som fotky a recenzie a obišli sme ho oblukom
@kikuska63 ďakujem za tip, ale za mladú sa už považovať asi nemôžem 😅, ide s nami 17 ročný syn a ideme cestovať a spoznávať Španielsko, názov témy bol zmenený. Benidorm je viac menej britské panelakové mesto, tam ani zadarmo, to mesto má takú “povesť”, že som o ňom počula skôr, ako sme vôbec zvažovali Španielsko. Ale určite sa niektorým vekovým kategóriám môže pozdávať…

Z barcelony by som išla pozrieť gironu a do andory sa schladiť.
Tringelty zaokrúhľujeme, ako na Slovensku. Predvčerom som nechala cca 5 eur pri 40 eurovom účte a kočka sa tvárila, že tak veľa ešte nedostala 🤷♀️. Oni asi nie sú zvyknutí...