Netradičná dovolenka - Albánsko, Bosna, Čierna hora
Pekný deň všetkým, zase raz idem pre radu v nádeji, že ma-ako vždy-zachránite 🙂 chcela by som sa spýtať, či a aké máte skúsenosti s dovolenkou napr.v Albánsku. Fotky vyzerajú krásne, ceny priaznivo, ale všetko má samozrejme aj odvrátenú stranu. Tiež je to ukrutne ďaleko (autom) ale vzhľadom na aktuálnu situáciu s covidom a štrajkujúcimi prepravcami mi to pripadá ako pomerne schodná cesta. Som momentálne v rozpoložení, kedy by som sa rada vyhla davom dovolenkárov, a komerčným destináciám všeobecne-nič proti nim, ale naliehavo potrebujem reset, ideálne bez českých dovolenkárov handrkujúcich sa, kde je lacnejšie pivo, a koľko paštét ešte zostalo,a podobne 😀
Vopred ďakujem za každú informáciu, skúsenosť či postreh
Jedna známa je momentálne v Albánsku, jazdí cez celú krajinu a pobrežie a teda je to úplná nádhera podľa fotiek
Ja som bola v Čiernej hore niekoľko rokov dozadu, ale spojili sme to s Chorvátskom, cca 3 týždne a boli sme tak 1-3 noci na jednom mieste. Na hraniciach s Albánskom sme to však otočili, hoci pôvodne sme tam mali namierené, ale asi to bola na nás už priveľká divočina :D
Čierna Hora bola ale krásna, boli sme v Budve, Svetom Štefanovi, Ulcinj a Sutomore.
ja som bola v Čiernej Hore (Sutomore) a odtiaľ sme išli kuknúť do Albánska.. za mňa všetko super, len more trochu chladnejšie, lebo to bola veterná oblasť.. ale neviem ti povedať, či je to destinácia českých turistov alebo nie 🙂))
Albánsko bola so synom naša prvá dovolenka pri mori, ale letecky. Za mňa sto bodov, aj výlety. Sme stredne nároční...
Bola som v Bosne v Neume, ale nepacilo sa mi.Albansko je obkubene a byva plne, ale ta dialka by ma odradila
Zalezi co hladas. Za mna je Albansko krajina, kde skor vznikol turizmus, az potom riesili infrastrukturu. To sa tyka pobrezia, kde su uz ludia turizmom skazeni. Dost spiny a neporiadku vsade. Bacha na cesty, na mape vyzera kratka vzdialenost, ale motas sa klukatymi cestami malou rychlostou. Bosna je nadherna, ale skor na turistiku, ak by som si mala vybrat more, tak Cierna hora.
Albánsko aj Čierna hora sme mali obe super dovolenky .
@janinque oooo, velmi ma to laka 🥰 len musim muza presvedcit, ze nas tam neunesu, a nepredaju na organy 😀😀😀😀
@keduska super, dakujem za tip. my nie sme velmi narocni, ale uznavam, ze mame iny meter na chorvatsku spinu a napriklad sicilsku, kde jej teda bolo dost, ale tak nejak dotvarala atmosferu, a prekazala nam menej nez kdekolvek inde
Albansko je chudoba,ale kde su hotely tam je iny svet a aspoň čo sme boli my snažia .Nepačilo sa mi len žobranie žien s deťmi večer na promenade.
Z tychto poznam iba Ciernu Horu, ale je tam krasne, to urcite odporucam. Pobrezie je kratke, ale roznorode, a vnutrozemie (NP Durmitor) tiez zaujmave.
Ideme tretíkrát do Albánska, plus aj Čierna Hora. Za mňa super, pláže v Albánsku v porovnaní s Chorvátskom topka, aj plážové bary s ohnikom a tulivaky nájdeš 🙂 Infraštruktúra novovybudovaná, mame sa co učiť. Určite odporúčam. Jedlo v reštauráciách výborne. Čierna Hora prvýkrát, ale je tam nádherne, tak sa tešíme.
@strongi chodievate autom ci letecky?
pred tyždňom sme sa vrátili z Čiernej Hory, cesta tam 16 hodin, išli sme do mesta Ulcinj - má 13km dlhú piesočnatú pláž ale počítaj že aj 30 tis. turistov 😅 ďalšia zastavka bola Sveti Štefan a tam to bola bomba.. kľud, priezračná voda, menej ludí, fakt odporúčam
@erosmal vyzerá to veru náádherne 🥰
ešte jeden tip 🙂 ja som všetko hladala cez google maps. tam sú aj fotky jak z katalógu, ale ľudia tam dajú aj realitu a nemáš potom prehnane romantické predstavy, a potom tam prídeš a bum dačo uplne iné.. keď si vyhladáš pláže a poprezeráš fotky a videa budeš vidieť aké to naozaj je..
ďakujem všetkým,zdá sa, že motyka vystrelila, a takto o 2 týždne už budeme na roadtripe väčšou aj menšou divočinou 😍 teším sa ako malá 🙈
Super výber mi sme bolo karavanom pred troma rokmi prešli sme čelí Balkán bolo zo úžasne
Ak by si potrebovala niake rady určite sa ozvi
A hlavne dávaj pozor ak pôjdete do Srbska nespať na žiadnej benzinke ani parkovisku pri diaľnici je to veľmi nebezpečne (vlastná skúsenosť)
Muz bol v Albansku na vylete s kamaratmi na jar a odvtedy vravi, ze o rok dovolenkujeme tam .. velmi sa mu pacilo 🙂
@liviaantolova26 ďakujem pekne, taká ponuka sa neodmieta. experimentovanie s prespávaním asi nehrozia, môj milý totiž pociťuje nejaký druh evolučného záväzku udržať nás v bezpečí a nažive čo možno najdlhšie, takže bude vnášat racio do všetkých mojich skvelých spontánnych nápadov 😀 jediné, z čoho mám obavy je, že sme rozmaznaní európskym mainstreamovým cestovaním, kde sú mobilné služby dostupné neobmedzene, za tarify ako doma. To v týchto končinách myslím neplatí, ale stiahneme offline mapy, zvyšok poriešime na wifi, a malo by to byť v poriadku..
V albansku si kúpte ich SIM kartu s dátami je to omnoho lacnejšie ako naše dáta
v Čiernej Hore jednorazova sim karta (telekom) 15 dňová za 10 eur a 500GB, je možnosť aj 30 dňová za 15eur. takže možnosti sú ešte lepšie ako doma 🙂
@erosmal ďakujeeem, už som to našprtala,a ak budú hviezdy naklonené, budúci víkend vyrážame ❤😍
držím palce aby ste išli! užijte si to je tam fakt krásne 🙂 len ešte jedno odporúčanie 😀 pripravte sa na kolóny, ráno sa každý presúva na pláž, okolo obeda sa každy presúva na obed/z obeda, večer sa každý presúva z pláže/do centra.. čiže je dobré si vyhliadnuť nejaké ubytko čo má všetko relatívne blízko 😀 a pripravte si nervy 😅 lebo na cestách platí pravidlo kto skôr vletí do križovatky/kruháča ten má prednosť 😂
@erosmal och, pripravená som na kadečo, len dúfam, že sa autu nič nestane, nikto ho neoškrie, ani nenabúra. Sicíliu sme zvládli bez ujmy, a tam tí šoféri tiež majú vlastný svet a pravidlá, tak dúfam, že aj toto nejako prežijeme.😊
ja som mala tiež tieto obavy hneď po tom, ako som zistila, ako to na balkánskych cestách funguje 😂 a to máme nové auto, takže ten strach bol obrovský 😅 a ešte keď sa pozrieš na parkovisku prisahám že 98% áut má nejaku preliačinu 😀 ale okrem toho, že sme prišli zaprášení jak čerti :D sa autu nestalo nič 🙂

aj mna tato otazka velmi zaujima, lebo poskulujem davnejsie hlavne po tom Albansku. Najviac ma znepokojuje, co by bolo, keby sa vyskytol nejaky zdravotny problem. No a samozrejme, dlha cesta tam.