icon

Oplatí sa ísť na dovolenku so štvorročným a 9 mesačným dieťaťom?

lenkakravcova
5. jún 2021

Ahojte,
Chcem sa opýtať tých, ktoré majú skúsenosti s cestovaním s malými deťmi:
Oplatilo sa vám ísť s nimi na dovolenku do zahraničia? Alebo je lepšie ísť na nejakú chatu? Obávam sa toho, ako by sme s nimi vôbec cestovali, či to nie je viac stresujuce než oddych?
Aké máte skúsenosti a čomu by ste sa pri ďalšej takejto dovolenke s deťmi oblúkom vyhli? 🙂

Strana
z2
alzbetka71
5. jún 2021

Ak ty rada cestuješ tak preco nie. Deti vydržia cestu dobre a samozrejme ty vieš ake máš deti. My sme chodili s ročnými deťmi dokonca autobusom do grécka a zvládli to. Možno budeš mať ten istý kolobeh čo doma, ale zmenis vzduch a prostredie

guiseppinka
5. jún 2021

Prave sme sa vratili zo 400km trasy. Polrocny spal v aute 20 min... Po 2 hodinach sme robili u svagriny prestavku asi hodinovu. cas co nespal sa hral a mrncal asi dokoly 5 min... Pre neho to bola prva takato dlha cesta kvoli korone, starsie uz mali nabehane v jeho veku riadne km... V lete by sme chceli ist na dovcu a to mame deti 6, skoro 4 a polrocneho... S najstarsou sme boli v hr ked mala rok, s mladsou prvykrat tiez ked mala necely rok sme boli na vikend v ita a hned na to o 2 tyzdne v hr. Ale baby mi zaspia a vedia potiahnut aj 2 hodky... S malymi detmi by som volila dostupnost autom, stale v pripade potreby sa vies rychlo dopravit domov - ci uz zdravotne problemy alebo teraz nejake opatrenia... A btw nerataj so zimou, ze sa niekam dostanes... Podla mna v septembri, najneskor v oktobri bude trista vlna a obmedzia hranice...

yanni
5. jún 2021

Ty poznas seba a svoje deti najlepsie. Ty musis v provom rade vediet, ci to zvlandes TY. My cestujeme prakticky od narodenia a ziadny problem: Dokonca väcsinou a niekolko krat do roka (ano aj letecky) sama s dvomi detmi (teraz takmer 6 rokov a takmer 2,5 roka). MOmentalne samozrejme menej, lebo korona ale inak som nikdy ani nepremyslala o tom, ze necestovat. Ja sa chystam v lete na Maltu. Je to takmer za rokom, poznam to tam (uz aj s detmi), nepotrebujem mat straj o stravu, vodu atd a Malta je uz otvorena, takze aj teraz pocas korony ziadny problem.

domiklik
5. jún 2021

@lenkakravcova ak ti môžem odporučiť destináciu s deťmi tak korfu... Oficiálne cesta lietadlom 1 hod 20,realne necelá hodina 🙂 brutálne dobrá klíma, krásne zelený ostrov, ja som cestovala s problémami s dutinami, na ostrove som nemala žiaden problém... Na západnom pobreží dlhé pieskové plaze s pozvoľným vstupom do mora a jemným pieskom, pre deti ako stvorene... Ale v pohode je aj Turecko, tie hotely a komfort sú niekde úplne inde, s nami vždy cestovalo kopec deti do 1 roka, nevedeli ešte chodiť... Akurát nevýhoda je 3 hodinový let a dlhé presuny autobusom z letiska do hotela... Samozrejme v nočných hodinách, pokiaľ pôjdeš slovenskou cestovkou 🙂 egypt to už je divočina s tak malým dieťaťom, ale keď už tak s poriadnou cestovkou a poistenim

avanka
6. jún 2021

My sme zajednavali dovolenku v Bulharsku,keď mal malý mesiac..šli sme,keď mali 3 roky a 8 mesiacov..za nás jedna z naj dovoleniek,ale my sme mali( máme) úžasné deti...malinký snáď ani nevedel plakať..celkovo s našimi deťmi aj na kraj sveta🙂

bosorka2302
6. jún 2021

Ja som bola s rok a pol maly na Cypruse. Klima miernejsia ako v Egypte a znesitelna. Ale v case pandemie neviem ci sa cestuje na severnu cast cypru

lenkakravcova
autor
6. jún 2021

@domiklik
@bosorka2302

Korfu znie tiež celkom dobre. Len popravde , ja by som teda chcela okrem nejakej tej pláže vidieť ja mesto, pamiatky a chcela by som si ísť pozrieť mešity v okolí (architektúru aj celkovo ako majú riešené fungovanie) a obchody s oblečením. Manžel by chcel oddychovať - takže voda, kľud pri ubytovaní. A ešte by to malo byť ja "baby friendly" 😂 viem, veľa kriterii.. Práve preto keby som mala niekam letecky cestovať tak aby to pre mňa malo aj v tomto význam. 🙂
Ten Egypt škrtam zo zoznamu. Čo píšete , ja tu aj inde čo som čítala , tak je to s malými deťmi komplikovaná cesta a je tam teplejšie než by som si priala.
Ostáva mi medzi vybranými Turecko a Cyprus.
Na ten som úplne zabudla že existuje. 😂 Ten vyzerá byť celkom zaujímavý. 🙂

@bosorka2302 Keď sa ťa môžem opýtať na tom Cypre vám dávali aj bravčové na jedenie? Lebo je to predsa len tak rôznoroda krajina.

bosorka2302
6. jún 2021

@lenkakravcova no na Cypre si moc pamiatok neuzijes, vacsinou rezort a siroko daleko nic..Teda ta turecka cast Cypru. Turecko chcem navstivit aj ja ale teraz je tam premnozena pandemia, neriskovala by som to s mojim 3r. Tieto staty maju nemocnice sice pekne, ale nedostatok liekov, nikdy nezabudnem na pripad jedneh o 6 r dievcatka co sa cele vyhadzalo v Egypte a v nemocnici im umieralo, nemali lieky. Nastastie to zachranil vladny special a prevoz na slovensko. S malymi detmi by som volila Europu urcite. Grecke ostrovy su krasne napriklad tam sme tiez boli.

bosorka2302
6. jún 2021

@lenkakravcova Bravcove na cypre nebolo . Cyprus je rozdeleny na 2 casti turecku a grecku. A my sme boli na Severnom Cypre v tureckej casti. cize len jahnacina, hydina a hovadzie. MY sme zvyknuti dost sme pobehali arabske staty. Bravcove nenajdes ani v Turecku

bosorka2302
6. jún 2021

Este k tej mesite, do mesity Ta nepustia dnu, mozes si pozriet len z vonku. Jedna mesita je v Kahire specialne urobena pre turistov, tam mozes aj dnu ale bezne nemoslim do mesity nemoze vstupit. A zas necakaj ze sa v arabskych krajinach budu k tebe spravat ako k rovnocennej, tam vacsinou sa bavia len s muzmi. Pokial nie si na trhu a nechcu ti nieco predat 🙂

hettinka
6. jún 2021

@lenkakravcova v Turecku sa uvažuje o tom, že budú Corona-free zóny a hotely, kam ľudí dovezú a von ich nepustia, proste “zlata klietka”. Severný Cyprus je tiež taký, že rezort a okolo nič.
Ak chceš pamiatky, tak spomínané Grécko, Taliansko, Španielsko je ideálne.

lenkakravcova
autor
6. jún 2021

@bosorka2302 Som netušila, že niekde do mešity nepustaju. Väčšinou sú otváracie hodiny na modlitby a pre verejnost. Kamarátka nemoslimka bola takto v kadejakých, len sa trebalo slušné obliecť.
Okrem toho ja som muslimka, takže by som tam šla aj tak v čase modlitieb. 🙂
Ďakujem ti za informácie k tej strave. Popozerať aj to ešte. 🙂
@hettinka No som zvedavá ako to celé v tej dôvod situácii ešte dopadne. Očkovaní už sme raz, ešte na druhú dávku musíme ísť.

evelin2daniels
6. jún 2021

@lenkakravcova my sme boli s malým keď mal 9 mesiacov na Krete a bola to super dovolenka. Na letisku som ho mala v nosiči, v lietadle spinkal na mne. Cestovali sme v noci a to bolo super. Kojila som, takže aj o jedlo bolo postarané 😅 V tom teple aj dobre spal, takže sme si aj oddýchli. A pritom bol doma celkom náročné dieťa. Ale my sme tú dovolenku napríklad objednávali keď mal ešte len štyri mesiace, tiež sme nevedeli aký bude 9 mesačný 😁 Budúci rok by som chcela ísť tiež, to bude mať takmer 4 roky a jeho sestra okolo 9 mesiacov, presne ako u vás 😅

hettinka
6. jún 2021

@lenkakravcova vies, ja by som v tejto situácii a ešte k tomu s malými deťmi nešpekulovala s takými destináciami a šla niekam v rámci EU, nejaký slušný 4* hotelík rodinný, menší. Deti podrastú, covid skončí, ešte bude príležitosti dosť aj na Turecko a spol.

domiklik
6. jún 2021

@lenkakravcova a Maroko si nepozerala? Oproti Egyptu je to o dosť vyšší hygienicky štandard... Ja som bola v roku 2016 v iberostar Saidia cez kartago a malo to úroveň, síce veľa Slovákov a Čechov ale na druhej strane veľa animácií pre deti, krásna upravená záhrada a narozdiel od Egypta domáci nie sú naučeni na bakšiš pri každom podaní uteraku a celkovo baby friendly... Cesta trvala cca tak dlho ako do Egypta, ale na druhej strane letisko tam funguje len v lete počas sezóny, takže oveľa menej ludi a menší chaos ako v Egypte v takej Hurghade

lenkakravcova
autor
6. jún 2021

@domiklik Nie, Maroko som nepozerala. Ale môžem tiež popozerať.

Ešte mi napadlo - odporúčate radšej hotely alebo radšej penzióny, prip nejaké samostatne chatky?

Strana
z2