icon

Osvienčim

neveriacitomas
2. máj 2025

Zdravím
Keďže som tu videl pár diskusii ohľadom výletu do osviencimu ale nikde nie to čo by som potreboval a nejak nič nenašiel na vlastnú päsť tak sa skúsim obrátiť sem.

Chcel by som našim spracovať výlet do Poľska nech si nájdu nejakú chvíľu pre seba a dlho o tom rozprávali.

Chcel by som im to spojiť na viac dní. S nejakým wellnessom a k tomu aj samotný výlet do Auswitzu pripadne do ich soľných baní. Ale bohužiaľ nerozumejú moc iným jazykom a výlety, ktoré nie sú sprostredkovane s dopravou zo Slovenska tak sprievodcovia nerozprávajú slovenský ani český.

Preto by som bol vďačný za nejaké informácie ohľadom nejakého príjemného hotela v Krakowe a hlave kde by som mohol nájsť nejaké lístky do Auswitzu spolu so sprievodcom v našom jazyku (mimo toho jednodňoveho výletu s dopravou zo Slovenska)

Ďakujem

martinmmartin
2. máj 2025

Muzeum Auschwitz/ Treblinka su zdarma a na vratnici nafasujes ceske podklady do ruky a ides podla cisel.
Wieliczka iba so sprievodcom po polsky ale ked uz budu par dni v PL tak sa rychlo "naladia" a bude to ok...

balerina2025
2. máj 2025

@neveriacitomas my sme vsetko obehali zo Zdiaru

janinah
2. máj 2025

Chcu ist do osvienčimu? Ja som 60+ o problematike mam načitaneho viac ako bežny clovek.ale nik by ma na tie miesta hrôzy nedostal.Keby si mohol ist s nimi prip.aj sami tak vysoko odporucam gdansk a okolie.uz lieta sa aj z BA.

balerina2025
2. máj 2025
@janinah

Chcu ist do osvienčimu? Ja som 60+ o problematike mam načitaneho viac ako bežny clovek.ale nik by ma na tie miesta hrôzy nedostal.Keby si mohol ist s nimi prip.aj sami tak vysoko odporucam gdansk a okolie.uz lieta sa aj z BA.

@janinah ver tomu ze vidiet na vlastne oci je nieco uplne ine.
ale ja som tam bola mladsia, a inac som veci psychicky znasala, teraz by ma tam po 15r nik nedostal.

janinah
2. máj 2025
@balerina2025

@janinah ver tomu ze vidiet na vlastne oci je nieco uplne ine.
ale ja som tam bola mladsia, a inac som veci psychicky znasala, teraz by ma tam po 15r nik nedostal.

@balerina2025 to viem.ale ozaj nepitrebujem vsetko vidiet na vlastne oči.uprwdnostnujem pozitivnu historiu.milujem katedraly.zamky a hrady napr.

balerina2025
2. máj 2025
@janinah

@balerina2025 to viem.ale ozaj nepitrebujem vsetko vidiet na vlastne oči.uprwdnostnujem pozitivnu historiu.milujem katedraly.zamky a hrady napr.

@janinah tiez by som sam teraz nesla, bola som tam ked som mala o 15r menej.
toto by som uz teraz nedala.

levantinka
2. máj 2025

Kazdy nech si robi co chce 👐 chodi kam chce, ale ja nikdy nepochopim co ludi laka na tom ist na take miesta s velmi zlou energiou. Vieme co sa stalo, vieme ze to bolo strasne ale ist to tam ,precitit, tu atmosferu? Naco? Potom polka ludi vypisuje ze ma depresie a vselijake stavy.

Radsej by som rodicom zariadila nejaky prijemny a pozitivny vylet po ktorom sa budu citit aj psychicky dobre. Ale hovorim kazdy nech si robi co chce.

ivana11155
2. máj 2025

@neveriacitomas ja mam iny nazor. Je to velmi velmi zaujimave, mna to bavilo viac ako Wieliczka. Listky sa daju kupit cez net - to mozes rodicom zabezpecit aj ty - na konkretnu hodinu a v slovencine. Hotel neviem, my sme to cele obehali, ked sme boli na dovolenke na Orave. To iste aj Wieliczka, listky kupis cez net na konkretnu hodinu, len tam nie je sprievodca v slovencine, cize pre rodicov asi polstina.

neveriacitomas
autor
2. máj 2025

Ďakujem pekne za komentáre a odporúčania.. keď som sem písal tak som nečakal, že bude toľko reakci 🙂

liaka
2. máj 2025
@levantinka

Kazdy nech si robi co chce 👐 chodi kam chce, ale ja nikdy nepochopim co ludi laka na tom ist na take miesta s velmi zlou energiou. Vieme co sa stalo, vieme ze to bolo strasne ale ist to tam ,precitit, tu atmosferu? Naco? Potom polka ludi vypisuje ze ma depresie a vselijake stavy.

Radsej by som rodicom zariadila nejaky prijemny a pozitivny vylet po ktorom sa budu citit aj psychicky dobre. Ale hovorim kazdy nech si robi co chce.

@levantinka ake depresie a psychicke problémy? V pondelok som odtial prisla a fungujem dalej. Aj som v noci spala. Zas nepreháňajte. Potom nechodte na miesta ani kde bola prva a druha svetova vojna ani do Ukrajiny viac nevkrocte.

liusa82
2. máj 2025

no v prvom rade by tam podla mňa nemali ísť moc citliví ludia.Od toho to záleží ako to budú potom niesť.Skôr takí, že dobre,pozrem si,vypočujem si,porozmýšlam nad tým a idem.Uvedomím si ale nerobím nejaké extra výlevy.Skôr teda odolnejší.Potom sa tomu dá predísť.A nie takí vyhúkaní čo už pri knihe upadali pomaličky do mdlôb .Každý si sám musí zvážiť aká je osobnosť a ako to plus mínus psychicky dá.Ja som tam tiež ešte nebola.Ale chystáme sa už dlhšiu dobu.Lenže ja tiež nie som nejak extra plačko pri tejto téme.Uvedomujem si čo sa tam stalo ale nemyslím si že by ma to nejako extra zobralo

alica110
2. máj 2025
@liusa82

no v prvom rade by tam podla mňa nemali ísť moc citliví ludia.Od toho to záleží ako to budú potom niesť.Skôr takí, že dobre,pozrem si,vypočujem si,porozmýšlam nad tým a idem.Uvedomím si ale nerobím nejaké extra výlevy.Skôr teda odolnejší.Potom sa tomu dá predísť.A nie takí vyhúkaní čo už pri knihe upadali pomaličky do mdlôb .Každý si sám musí zvážiť aká je osobnosť a ako to plus mínus psychicky dá.Ja som tam tiež ešte nebola.Ale chystáme sa už dlhšiu dobu.Lenže ja tiež nie som nejak extra plačko pri tejto téme.Uvedomujem si čo sa tam stalo ale nemyslím si že by ma to nejako extra zobralo

@liusa82 Súhlasím, ja som veľmi citlivá, až precitlivelá a týždeň som sa z toho dostávala psychicky.
Na druhej strane je dobré vidieť na vlastné oči, kam až siaha nenávisť.

tortelinka
2. máj 2025
@janinah

@janinah zaujal ma gdansk, už máme letenky na júl, čo odporucas? máme detí 13,10

janinah
2. máj 2025
@tortelinka

@janinah zaujal ma gdansk, už máme letenky na júl, čo odporucas? máme detí 13,10

@tortelinka uz mate ubytko? Urcite muzeum 2 sv vojny a to aj s deťmi,pár hodín cistej depky,neskutocne dobre spracovane muzeum...muzeum udalosti z obdobia Solidarity pri lodeniciach,,neviem presny nazov,ale toto bez deti a len v pripade,ak ste to obdobie zazili a nieco o tom viete..samotne centrum je krasne na prechadzky a posedenia cez den aj vecer...vyhliadkove koleso...katedrala P.Marie..vygooglis co vidiet vcentre napr.fontana,radnice,to aj uvidis stoja tam skupinky turistov, vola sa to,Dluga ulica myslim...odp.tam ist cim skor rano
Nestihli sme polostrov Hel
Gdyňa za mňa nic moc,ale mestecko Sopot je krasne,plaz a take malebne ulicky,aj zaplavete tam ma velmimdlhe molo a krivy dom.....
Urcite odp.hrad Marlbork,pogoogli o nom
Vsade do okolia sa pohodlne dostanete vlak9m,stanica je v centfe
A urcite si kup jantarovy sperk,oplati sa

janinah
2. máj 2025
@tortelinka

@tortelinka byvaju tam aj kdejake akcie,pozri vo vasom termine

tortelinka
2. máj 2025
@janinah

@tortelinka uz mate ubytko? Urcite muzeum 2 sv vojny a to aj s deťmi,pár hodín cistej depky,neskutocne dobre spracovane muzeum...muzeum udalosti z obdobia Solidarity pri lodeniciach,,neviem presny nazov,ale toto bez deti a len v pripade,ak ste to obdobie zazili a nieco o tom viete..samotne centrum je krasne na prechadzky a posedenia cez den aj vecer...vyhliadkove koleso...katedrala P.Marie..vygooglis co vidiet vcentre napr.fontana,radnice,to aj uvidis stoja tam skupinky turistov, vola sa to,Dluga ulica myslim...odp.tam ist cim skor rano
Nestihli sme polostrov Hel
Gdyňa za mňa nic moc,ale mestecko Sopot je krasne,plaz a take malebne ulicky,aj zaplavete tam ma velmimdlhe molo a krivy dom.....
Urcite odp.hrad Marlbork,pogoogli o nom
Vsade do okolia sa pohodlne dostanete vlak9m,stanica je v centfe
A urcite si kup jantarovy sperk,oplati sa

@janinah vďaka, uvidíme čo stihneme, chceme sa aj kúpať

janinah
3. máj 2025
@tortelinka

@janinah vďaka, uvidíme čo stihneme, chceme sa aj kúpať

@tortelinka v sopot krasna širika plaž.ale more studene a špinave s riasami...ale to sme boli len jeden den v auguste..akoze na letnu dov.kvoli moru by som tam nešla

tunnelka
3. máj 2025

Ja som tam bola pred rokmi, ešte na strednej škole, asi v 17 rokoch, bol to výlet zo školy a dosť nás to zasiahlo všetkých, ale nie v zmysle, že by sme z toho mali depresie, ale veľmi sme sa zamysleli nad tým co sa tam dialo, lebo iné bolo sa o tom učiť na dejepise a iné zažiť to naživo, precítiť tu atmosféru miesta.
Dnes po rokoch sa tam chystám znovu a som názoru, že Osvienčim by mal navštíviť kazdy

levantinka
3. máj 2025
@liaka

@levantinka ake depresie a psychicke problémy? V pondelok som odtial prisla a fungujem dalej. Aj som v noci spala. Zas nepreháňajte. Potom nechodte na miesta ani kde bola prva a druha svetova vojna ani do Ukrajiny viac nevkrocte.

@liaka najprv citam s porozumenim a potom komentujem. Neznamena samozrejme a ocividne ze to plati pre vsetkych 🤦🏼‍♀️

frflos_nespokojny
4. máj 2025

osviencim vstupne zdarma je tusim po 13:00 hod inak sa plati. pri prehliadke je mozne objednat sprievodcu v slovenskom, alebo ceskom jazyku. nepamatam uz presne. solna bana Wieliczka je lepsie kupit online listky a vyhnut sa dlhym radom na mieste.

ô

ivulik105
29. júl 2025
@ivana11155

@neveriacitomas ja mam iny nazor. Je to velmi velmi zaujimave, mna to bavilo viac ako Wieliczka. Listky sa daju kupit cez net - to mozes rodicom zabezpecit aj ty - na konkretnu hodinu a v slovencine. Hotel neviem, my sme to cele obehali, ked sme boli na dovolenke na Orave. To iste aj Wieliczka, listky kupis cez net na konkretnu hodinu, len tam nie je sprievodca v slovencine, cize pre rodicov asi polstina.

@ivana11155 prosim ta ako ste boli v osviencime so sprievodcom ci bez? Slovensky a cesky jazyk byva len jul august no bud maju chybu systemu alebo su listky beznadejne vypredane lebo mi to ukazuje max 1 volnu osobu. Isli by sme aj bez keby ze ina moznost nie je ale to sa moze a po 17tej cez leto a pride mi to malo casu na oba tabory ked aa clovek motka sam.

ivana11155
30. júl 2025
@ivulik105

@ivana11155 prosim ta ako ste boli v osviencime so sprievodcom ci bez? Slovensky a cesky jazyk byva len jul august no bud maju chybu systemu alebo su listky beznadejne vypredane lebo mi to ukazuje max 1 volnu osobu. Isli by sme aj bez keby ze ina moznost nie je ale to sa moze a po 17tej cez leto a pride mi to malo casu na oba tabory ked aa clovek motka sam.

@ivulik105 ahoj, slovensky sprievodca, bola to Polka hovoriaca slovensky a velmi velmi putavo rozpravala, mala okolo problematiky vela nastudovaneho. Ziadna studentka, co len odrapka nauceny text. Listky nie su beznadejne vypredane, musis stale striehnut viackrat za den, oni ich akoby pustaju do predaja postupne. To len tak vyzera, ze sa neda kupit. Tiez sme si to mysleli ale nakoniec sme kupili hadam dva dni predtym ako sme chceli ist pre 4osoby. "Ked sa motka sam" - nic z toho nemas, lebo nic nevies - moj osobny nazor. Oplati sa sprievodca

ivulik105
30. júl 2025
@ivana11155

@ivulik105 ahoj, slovensky sprievodca, bola to Polka hovoriaca slovensky a velmi velmi putavo rozpravala, mala okolo problematiky vela nastudovaneho. Ziadna studentka, co len odrapka nauceny text. Listky nie su beznadejne vypredane, musis stale striehnut viackrat za den, oni ich akoby pustaju do predaja postupne. To len tak vyzera, ze sa neda kupit. Tiez sme si to mysleli ale nakoniec sme kupili hadam dva dni predtym ako sme chceli ist pre 4osoby. "Ked sa motka sam" - nic z toho nemas, lebo nic nevies - moj osobny nazor. Oplati sa sprievodca

@ivana11155 vdaka to som netusila ze to tak postupne pustaju do predaja 😃