Potrebuje dieťa súhlas druhého rodiča, keď bude letieť do inej krajiny?
Ahojte,
chcem sa spýtať ci potrebujem písomný súhlas od biologického otca k letu do inej krajiny?
Ďakujem.
@bluka2 čo sa odohráva v hlave 10 ročného, keď jeho matku najprv zdrbe border control officer, že nemá potrebný súhlas a potom si ho zoberie na bok a zakáže mi odpovedať na otázky , presne neviem, ale deti majú úplne iné asociácie ako my dospelí, vidia uniformu a maju to spojené s políciou … myslim, že si myslel, že sa mužovi niečo stalo, lebo sa ho začala vypytovať, kde má otca, kde otec býva, prečo nebol s nami na dovolenke, potom či išiel na dovolenku dobrovoľne (to už nechápal vôbec preco sa ho to pýta) Skratka su ľudia, ktorí si potrebuju dokázať svoju dôležitosť, keby sa to pýtali pri odlete chápem, ale pri návrate domov 🤦♀️
Skratka trúba, ale mame na čo spomínať.
@bluka2 . Viem si predstaviť , že desaťročný kľudne mohol premýšľať nad tým, že rodičia spravili niečo zle, takže pôjdu do väzenia, on skončí načas v nejakom detskom domove. Mohol premýšľať nad tým, že ich nepustia do krajiny... stresová situácia, keď je dieťa oddelené od rodiča, samo proti nejakej prisnej autorite, nevie čo sa deje, ako má odpovedať správne...vôbec nepotrebuješ žiadne vyhrážky, len v podstate k situácii pochopiteľné otázky o tom, kto je, kde je otec, kam šli, čo tam robili, aký vzťah je medzi rodičmi, či mu niekto niekedy ublížil...
Človek v uniforme a s mocou, pokojne doženie k plaču aj dospeléno, nieto dieťa.
@annm81 A ked ti otec dietata ten suhlas neda, tak nebudes nikdy nikde s dietatom cestovat? Alebo budes pred kazdou cestou obhanat náhradny suhlas na sude. Vies, tam ta otocia, s tym sudy nic nemaju. Ako som uz povedala, suhlas musi dat druhy zakonny zastupca len v pripade, ze sa chces s dietatom dlhodobo prestahovat. Ked ti tento suhlas neda, v tomto pripade sa to da vymoct sudne popr. sud rozhodne a vydá sudny rozkaz. Koli dovolenke sa s tebou a tvojou ziadostou nik nebude zaoberat.
@yanni Som si takmer stopercentne istá, že nebudem mať nikdy problém získať súhlas manžela. Ak s tým niekto má problém, našiel si hlupeho otca dieťaťa a cestovaním bez súhlasu riskuje omnoho väčšie problémy, než riskujem ja. Ak je otec taký kretén, že odmieta súhlasiť aj s nevinnou dovolenkou, akú má žena istotu, že keď ju zastavia niekde na vonkajších hraniciach Schengenu, otec nevyužije príležitosť, aby matku dostal do riadnych problémov obvinením z únosu?
A mýliš sa v tom, že súhlas potrebuješ len pri vycestovaní - sú krajiny, kde ho môžu vyžadovať aj pri víkendovom pobyte.
@sisaka 😳 tak to bol fakt "profesionál".
Pýtam sa preto, že v Číne na mňa raz zavolali policajtov pred deťmi, keď som sa raz -vyslovene slušne v prietelskom tóne - "hádala" o pravidlách vstupu do jednej pamiatky. Vlastne mi tým chceli len dať najavo, že tu sa nediskutuje a vyhodili nás odtiaľ ako prasivych psov, lebo je to ich pravidlo, síce na papieri nieci iné, ale oni sú policajti, tak koniec diskusie 😀 deti si zo mňa robili srandu a tiež sa ich pýtali niečo po činsky, čo som ja nerozumela. To bolo tak na začiatku, kým som pochopila, ako treba fungovať v tom režime. Stal sa z toho running joke, že na mňa prídu policajti, ale prežili to celkom fajn - preto mi napadlo tá otázka
@yanni iba v niektorých prípadoch pri sťahovaní a aj v tom sú velmi laxni. Napríklad aj v tom akože precíznom Nemecku ako nevydata matka nie. Vydali aj nemecké pasy detom aj bez toho potvrdenia, čo majú na zozname "Negativ-Bescheinigung" pre slobodného rodiča, som ani nedolozila, že či budú na tom trvať a rovno mi aj tak prišli pasy poštou. To sú fakt očividne také pseudopodmienky
@bluka2 Vies co, v DE je to aj na uradnikoch. Zalezi na akeho natrafis. A este, ak ma rodic alleiniges Sorgerecht, tak uz vyhral. Nepotrebuje nikde a nikdy nic od druhého rodica. A je jedno, ci je v RL a ci nie. Horsie je to uz u tych, jedno ci rozvedeni alebo slobodni rodičia, ked maju gemeinsames Sorgerecht a Aufenthaltsbestimmungsrecht, tak na kazdu chobotinu (skoly, lekari, sport, vybavenie dokladov) potrebuju podpis toho druheho. Dokonca aj ked su zosobaseni. My sme toto s muzom riesili tak, ze sme si navzajom dali plnu moc na riesenie podobnych pripadov. Mna islo tottiz rozhodit, ked sme chceli dat dietatu zuby versiegeln a jeden este mliecak opravit pod narkozou (lebo ani za toho pana, nechcelo otvorit hubičku) a muz niekde v prdeli v arabskej pusti a Zahnarzthelferin sa chcela robit dolezitou, ze preco tam nie je muzov podpis. Tak na mna vyskocila, ze az. Ze da sa to aj faxom. No urcite. Termin sme dostali zo dna na den (niekto zrusil, tak na strcili skor) a kde ja budem teraz muza po nociach zhanat. No a Zahnärztin len kyvla rukou. Teraz zase banka. No nejaly bordel tam maju. Mame pre deti Juniorkonta. To co sa tu v DE vlani menilo, mali sme potvrdit správnost udajov alebo nahlasit zmeny. Stale odomna chcu podpis druheho rodica a ten druhy rodič som akoze ja. No len tam maju v systeme nejaky bordel, maju moje krstne meno zle napisane a nevedia ho asi zaradit/pochopit, ze uz som im to 2x postou aj s RL a kopiou pasu aj 2x online posielała. A len pre najmladsie dieta. Ostatne je vsetko ok. Rozvedena kamoska napr. koli tomuto poziadala o alleiniges Sorgerecht. Ex sice platil, kontakt s dietatom velmi sporadicky, kedže zil nejakych 1000 km od nej, ale na vsetko potrebovala jeho podpis. Ci uz skola, Sportverein, lekari atd. Najskor sa nafukoval, ale sudom to dotiahla do konca. Potom zila az do dospelosti syna pokojnejsie. Chlapec ma uz vyse 20 rokov, konci studium prava a sama povedala, keby nebola taka sprosta, dala by ziadost ovela skor. Takto 10 rokov stale bojovala a behala za nejakymi podpismi.
@bluka2 jipp. Hlavne ten "Perfektny" manzel je na nezaplatenie😂. Moj sice nie je perfektny🙈, ale aspon nepinda a mam vo vestkom volnu ruku.
Inak s tymi pasmi mas pravdu. Na SK mozes pas detom bavit bez druhého rodina, prides s dietatom, odfotia, vyplnis ziadost, zaplatis, hotovo. V DE chce podpis druhého rodica. No tedy je moc muž doma, ked toto potrebujeme haha. My to riesime tak, ze bud pripravime formular dopredu doma (u nas sa sice podpisuje uz priamo na urade, ale ked sa neda, tak staci aj papierovy formular) alebo podpisem aj za neho🙈😂 Teraz uz mame splnomocnenie, tak to len prefotim a dolozim. Ale najdu sa vselijaki uradnici. Keden kyvne rokou, druhy robi caviky.
@yanni slovenský pasový systém je taký trochu gól do vlastnej bránky. Dieťa môže dostať 2 pasy, akože pre každého rodiča. Lenže keď si jeden rodič nechá vydať 2 pasy, druhý má smolu... Každý systém má nejakú slabú stránku, ale táto je extra 😂
V Nemecku s úradníkmi som mala šťastie. Aj sme doniesli fotky z Bratislavy, ktoré mali byť akože biometrické, ale bohužiaľ neboli. Tak to tam upravili, aby sme 2 krát nemuseli chodiť 👍🏽
@annm81 v DE napr.nemozes mat dva pasy len tak, nebo chces. Musis mat na to důvod. Ako napr. my. Zili sme v Saudi a Israel bol pre nas "hrozba". Cize ziadost s odovodnenim a vydali nam druhy pas. Żeby sme mali v pase peciatku Izraela, uz by nas spät do Saudi nepustili. takže tym druhym pasom sme to obisli. Muzovi vybavila z podobného důvodu druhy pas zase firma.
@annm81 na sk nemusis. Ale je to zaujimave. Na Sk sa kazda co len malicka hlupost musi "presetrit" ale dva pasy moře mat kazdy len tak, leno chce, a gol je fakt to, ze na vystavenie pasu maloletemu dietatu, ked maju obaja rodicia (aj rozvedeni) rovnake prava, staci ziadost podpisana len jednym a ten druhy o tom vobec nemusi vediet.
@bluka2, ono nemecky systém je tiez velmi veselý. Naše deti majú každé dva pasy. Rakuske po otcovi a nemecké po mne. Rakúšanom stačí, že tam príde dieta s fotkou (škriatkov pas som ani nepodpisovala), Nemcom boli deti ukradnuté, chceli len súhlas otca deti, lebo sme nemali nemecky sobášny list. Tak som tam za uši odvliekla chlapa (nadával ako pohan) a chceli po ňom potvrdenie o súhlasnom vyhlásení o priezvisku, ktoré v At neexistuje, takže sme museli splasit notára, ktorý by potvrdil neplatný úradný formulár 🤣 a nakoniec nám (stále ten istý tajtrlik!!!!) povedal, ze stačilo rukou písané cestne prehlásenie. Možno dodnes chudák netuší, ako veľmi na vlásku visel jeho zivot 🤣🤣🤣 V každom prípade deckam o rok vyprší platnosť nemeckých pasov a mňa zalieva hroza, co za koninu si zase na konzulate vymyslia....
@vroni konzuláty su všeobecne komplikovanejšie ako priamo v krajine. Aj samotné Rakúsko to tak má. Na veľvyslanectve chcú súhlas druhého rodiča (aspoň to majú na stránke - či sa dá bez toho som vlastne neskúšala), na magistráte vo Viedni stačí zaškrtnúť, že máš alleinige Obsorge. Aspoň tak to bolo pred 5timi rokmi a verím, že aj nadalej.
@yanni jaj, to som ani nevedela, že je nejaký nemecký pas s platnosťou na 1r. My sme mali tie na 5 rokov, aj deti. Tak potom nepoznám dobre systém, nám to vybavovali v práci, jedine ten termín na odtlačky prstov a dodanie fotiek som si musela vybaviť a samozrejme dodať tie podklady.
@vroni daj detom urobit nove pasy uz normalne, EU biometricke. Die Kinderreisepässe su od 2021 platne len rok. To neviem kto toto za kravinu vymyslel. Inak teraz (neviem ako cez konsulat) ale priamo na urade v DE musis dovliect dieta aj muza. Dieta si akoze chce obzriet a muz musi podpisat ziadost priamo na terminaly. Mne muz nikdy nie je doma. Cize taham tam dieta a formular papierovy vytlacim uz doma a muz to podpise. A s nikým nediskutujem. Najlepsie bolo cez koronu. POtrebovala som tam potvrdenie o pobyte. Normalne to fungovalo, ze prides, vytlacia a odides. otazka 2 minut. Zenska ma aj s malym dietatom poslala prec, ze potrebujem termin, ze teraz len s terminom. Ze koli nakaże a aby sa ludia tam nestretavali. Totalne nelogicke, vravim, ved ona je tam sama a ja som sama. Ziadny iny clovek, nech mi to vytlačí a bude. No myslis co urobila. poslala ma prec. Ze Ked sa mi sem nechce prist este raz,. ze si to mam vyziadat online. No na to by som bez nej neprisla. Ale online to poslu postou a trva to minimalne 1-1,5 tyzdna. Takto to bolo na pockanie. POdobne s Kinderreisepasmi. Na pockanie. Teraz vsade termin. No a termin dostaneś o tyzden. Grrrr Moje deti tiez maju dva pasy. Německy a slovensky.
@bluka2 v DE mas Kinderreisepass. Je nebiometricky a bet odtlackov. Povodne platil 6 rokov a moznostou predlzit o delších 6 rokov, ale platny len do 12tich narozenin dietata. Od 2021 platit Kinderreisepässe uz len jeden rok a nedaju sa predlzit. No neviem, kto da vystavit takto pass. Ano, je lacnejsi ale aby som na urad chodila koli pasu każdy rok. NO nie, dakujem. Normalne dospelacke biometricke mozes dat vystavit aj dietatu akurat, ze nie je platny 10 rokov ako pre dospelych ale len 6 rokov a neda sa predlzit.
@vroni ja mam pre baby tiez este tie dlhe. Mladsej este plati, vydany zaciatkom januara 2019, hned po porode som isla na urad🙈, starsej teraz zaciatkom leta konci ten dlhy a uz jej dam urobit normalny. Mne ten kratky fakt nepomoze. Pojdem raz do Saudi a uz sa odtial nedostane. pas musi byt platny este 6 mesiacov po prichode. Akoze potom naco su taketo rocne pasy? To je pre mna prakticky len jednorazovka.
Este v 2018 som s 3-rocnou dcerkou cestovala zo Slovenska do US, kde zije jej otec. Mame ine priezvisko, tak som to nastastie nepodcenila. Vo Viedni si pytali rodny list potvrdzujuci moj vztah k dietatu a tiez chceli vidiet pisomny suhlas druheho rodica. Suhlas nebol notarsky overeny co ale teda problem nebol. Kazdopadne suhlasim s vyjadrenim ostatnych, ze je lepsie mat to vsetko na papieri.

@sisaka To by ma celkom zaujimalo, co sa mohli 10 rocneho take pytat, ze ho to skoro rozplace...