Príručný kufor do lietadla

kristy2727
23. nov 2021

Ahojte ako je to s príručných kufrom do lietadla ? Klasicky vyberám veci z neho pri kontrole ako z príručnej batožiny ( cestovka, ruksak ) alebo ako to funguje.

janai1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
syslik81
23. nov 2021

alektronikuy balim na vrch kufra a kufor otvorim -pre istotu .. predtym sa elektronika davala von teraz napoisledy uz nemusela ... tekute veci do sacka z letiska a vybrat von ..

tenerifka
23. nov 2021

@kristy2727 ano, samozrejme, kufor ide na palubu, preto musi byt obsah riadne skontrolovany. Tekutiny max. 10 x 100ml-vytiahnut, notebook alebo tablet zvlast na tu plastovu tacku, mobil netreba.

kristy2727
autor
23. nov 2021

@tenerifka ďakujem 😊

kristy2727
autor
23. nov 2021

@syslik81 ďakujem

annm81
23. nov 2021

@kristy2727 Kontrola prebieha podľa vybavenia letiska. Tam kde prešli na ct technológiu sa už nemusí vyberať snáď nič, pokiaľ si ťa nevyberú na náhodnú kontrolu. Inak sa bežne vyberá elektronika a tekutiny. Tieto veci je dobré mať zabalené na vrchu v jednej taške, aby si sa nemusela prehrabávať celým kufrom. Tekutiny len v malých nádobách do 100 ml. Výnimku má voda a strava pre dieťa (Fľaša s vodou, ovocné výživy, kapsičky) môžu byť aj vo väčších baleniach, ale je nutné ich tiež vybrať. Ak nesieš akýkoľvek syr, tiež ho maj niekde navrchu po ruke, môžu ho chcieť skontrolovať. Ja tiež zvyknem vyberať lieky, nech ich prípadne rovno skontrolujú na výbušniny a nemusia ma vyzývať vybrať ich z kufra. Niekde tiež majú problém s batériami (napr. náhradná baterka do foťáku) zvlášť ak nemá prekryté kontakty. Toto zhruba platí v rámci eu, ale môže sa to letisko od letiska líšiť. Pred kontrolou zvyknú byť umiestnené plagáty s informáciami. Mimo eu sú zasa iné predpisy, v severnej Amerike je napríklad štandard vyložiť na tácňu aj topánky (v eu to robím automaticky v prípade že mám opätky alebo vyššiu podrážku a kovové časti na nich.

tenerifka
24. nov 2021

@annm81 zaujalo ma, co pises o ct technologii, ja lietam velmi casto, ale standardne musi ist z kufra von, co som napisala vyssie, takze pri tej ct netreba? A ktore letiska to maju, vies?

hrabovo
24. nov 2021

@tenerifka my sme sa pýtali na mallorce, keď sme odlietali, či treba vybrať, povedali nie a keď sme prešli cez kontrolu, dali nás na bok jak zločincov, brali nám stery z rúk, priateľovi dokonca z opaska 🤷‍♀️🤦‍♀️, nakoniec ani bú ani mé, Odvtedy berieme priority, hádžem do veľkej podpalubnej batožiny a mame svätý pokoj

mimca77
24. nov 2021

@tenerifka napriklad v Kodani ked som ja bola naposledy (tesne pred covidom), tak ked som odlietala uz nebolo treba vyberat.

srferreira
24. nov 2021

Ak letis z BA uz sa nemusi nic vyberat. Konkretne na tomto letisku viem, ze nemusis.
@kristy2727

annm81
24. nov 2021

@tenerifka V USA Atlanta, Boston, New York. V Európe som sa s tým určite stretla v Mníchove a tuším Amsterdam to chce zaviesť v najbližšej dobe. Tých letísk bude určite viac najmä v USA a všeobecne sa očakáva, že na CT technológiu budú do niekoľkých rokov prechádzať všetky veľké letiská.

annm81
24. nov 2021

@hrabovo To si zas netreba brať osobne. Jednak robia náhodné kontroly, jednak mohli v batožine vidieť niečo podozrivejšie. Mňa takto kontrolujú prakticky vždy a za tie roky sa to nazbieralo na obrovské množstvo kontrol. Teraz ma vlastne často kontrolujú už z dvoch dôvodov. 1. dieťa, teda jedlo ktoré mu nesiem a 2. nadpriemerne veľa elektroniky.

hrabovo
24. nov 2021

@annm81 tiež chodíme často, ale toto sa stalo len raz, lebo sme sa spýtali, povedali netreba a nakoniec bolo zle, že sme to nevybrali. No bolo to nepríjemné

annm81
24. nov 2021

@hrabovo Chápem, mne je neprijemné to ošahávanie od cudzích ľudí. Ale zas to neber tak, že sa na vás ktokoľvek pozeral ako na zločincov. Zamestnanci kontroly to robia úplne rutinne a ostatní ľudia si vás asi vôbec nevšimli, keďže polovica je ich tam v úplnom strese, čo majú vlastne robiť a druhá polovica sa snaží čo najrýchlejšie byť ma druhej strane a premýšľa tak maximálne o tom, či si zabalili zubnú kefku.

hrabovo
24. nov 2021

@annm81 tu si väčšinou zabudnem a vždy kúpim na mieste činu 😂

tenerifka
24. nov 2021

@hrabovo ja sa snazim zbalit do prirucneho kufrika do 10kg, nechce sa mi cakat na kufor. Mam uz taku vycvicenu rutinu, ze nikdyneberiem zbytocnosti a v pohode sa zbalim za par minut

tenerifka
24. nov 2021

@annm81 tak super, budem sledovat, ci sa prida aj Spain, naposledy som letela business a prechadzala cez fast track (v Madride), a tiez tam bolo treba vsetko vytiahnut, tak ak to zavedu, bolo by to super a ovela rychlejsie