icon

Príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa

jakub111
15. apr 2019

Hello, chcem sa informovať či niekto už absolvoval " Prispevok na rekreaciu" od zamestnavatela.
Priatelka ma na to nárok už teraz, len nežijeme oficialne v spoločnej domácnosti.

Zamestnávatel chce dopísať osoby pobytu na fakturu. Myslíte,že sa to dá nejak okafrať? Že napíšu napr. jej brata/oca do výpisu ?

Popripade sa bude dať plaťit 1 izba 1 pobyt pre 2 osoby na dve faktury,aby to jej uznali?

Ďakujem

Strana
z2
jakub111
autor
15. apr 2019

@vendulka80 tvoj osobný názor ma absolutne nezaujma,ked ma nepoznáš. Platím dane,pracujem,nic nedostavam zadarmo a ked uz niečo chcem využiť,tak to chcem využiť,čo na tom je? Keď ti nepadne všetko k nohám a máš prekážky v ceste,tak je človek rád aj za benefit... Čo si človek sám nezariadi,tak nedostane... Kto nevyuziva systém,toho systém zneuziva.

Ďakujem za super rady ,prajem pekný deň.

vendulka80
15. apr 2019

@jakub111 ide o to, ci chces využiť systém a svoju priateľku na preplatenie pobytu alebo si ten pobyt s nou užiť bez rozdielu, ci to bude preplatene alebo nie. A toto je mentalita tohoto národa. Ked ja neodrbem tak odrbu mna. Preto sme tam, kde sme.

fokuska
15. apr 2019

@jakub111 Ale to znelo tak, ze ty chces vyuzit nieco na co narok nemas (kedze chces okafrat hotel). Tak co sa stazujes, nikto ti neodopiera to, co ti patri.

Ak ale nesplnas podmienky, tak ti (alebo priatelke) prispevok nepatri.

Rozumies?

sisaka
15. apr 2019

Bože, to fakt v tomto štáte neexistuje jeden príspevok, ktory by sa ľudia nesnažili zneužiť?

A už tu mame aj nové motto!
Kedysi bolo - kto neokráda štát, okráda rodinu
A teraz, kto nevyužíva systém, toho systém zneužíva? To vážne?
Mne to skôr príde ako píše
@vendulka80 mentalita - neodrbem ja, tak potom určite odrbu mna, tak musím mat navrch a odrbavat, kde sa da
Tak hor sa do toho, treba hromadne odrbavat a vzájomne si poradiť, ako na to ....🙄

vendulka80
15. apr 2019

@fokuska
@sisaka presne tak a este znížiť sa k tomu, ze požičať občiansky od príbuzného a vymýšľať ako by sa to len dalo. Ved aj v ociach tej priateľky musi vyzerať ako ...Ak je teda normalna.

fokuska
15. apr 2019

@sisaka
@vendulka80
Cokolvek vymyslia, akukolvek davku, prispevok, tak vzdy sa najdu ludia, ktori nebudu splnat podmienky, ale napriek tomu budu mat pocit, ze im ten prispevok patri a budu sa citit ukrivdeni, ze preco ini ho maju a ja nie.

Tak ako zeny tvrdia ze su osamele matky aby mali dlhsiu matersku, ako chcu poberat davky zo zahranicia aj ked tam uz davno nepracuju a narok nemaju, alebo pracuje tam ex a podmienka je spolocna domacnost, co uz samozrejme nemaju, ale silou mocou to vyuzit chcu.

Mentalita nie je taka, ze staram sa o seba sam a ak mi vyjde narok na nieco naviac, tak super, potesim sa, ze je to bonus.
Ale praveze si vela ludi mysli, ze mali by mat narok a dostavat uplne vsetko a ked im to nevyjde, tak sa citia ukrivdeni.

Nehovorim, ze nas socialny system je najlepsi na svete, ale nie je ani uplne neferovy.

sisaka
15. apr 2019

@fokuska Úplný súhlas
Ja si myslím, že slovensky sociálny systém patrí medzi najlepšie... kto vie, či nejaký iný štát ma toľko roznych sociálnych dávok ...

simca06022011
15. apr 2019

Nerozumiem rozčarovanie nad týmto príspevkom, veď spĺňa podmienky každý kto pracuje vo firme kde je 50 a viac zamestnancov a iné firmy dobrovoľne. Aké zneužívanie? Však môzem ísť sama a dostanem príspevok keď ide so mnou rodina/spolubývajúci detto... Vždy v rovnakej sume... Nezáleží na tom či pôjde.jeden alebo štyri, suma je vždy rovnaká. Blbosť je len administratívna záťaž, lebo od hotelov/a i./sa doklad ktorý preukazuje kto bol ubytovaný požaduje. Niektoré do teraz vyhodili blok... Teraz musí byť počet osôb, rozpísané mena, noci...

simca06022011
15. apr 2019

@alenah31 myslieť si nemusíš, ja to viem. Doklad zo zlavomatu nespĺňa podmienky. Ja si nevymýšľam, skolila so sa už dvakrát v tomto. Musí byť presne jasne dané kto s kedy a koľko tam bol, čo je v cene atď. Kopirujem:

. ...Zamestnávateľ v nadväznosti na požiadavky § 152a Zákonníka práce pri účtovaní oprávnených nákladov príspevku na rekreáciu zamestnanca má vyžadovať, aby zamestnanec predložil taký doklad, ktorým preukáže splnenie požadovaných podmienok. Základnými informáciami sú identifikácia poskytovateľa rekreačného pobytu na jednej strane a na druhej identifikačné údaje zamestnanca, pre ktorého je doklad vystavený. Súčasťou dokladu je aj uvedenie osôb, ktoré spolu so zamestnancom sa zúčastnili rekreačného pobytu, aby zamestnávateľ mohol posúdiť, či je nárok na preplatenie v súlade so Zákonníkom práce. Rovnako dôležité je, aby doklad obsahoval popis poskytnutých služieb, časové vymedzenie poskytnutého rekreačného pobytu, a tiež informácie o cene, o dátume úhrady za pobyt a samotné číslo dokladu jeho vystavovateľa.

Zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o výmene a doplnení zákona SNR č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov v § 8 ustanovuje povinné údaje, ktoré musia byť na pokladničnom doklade uvedené. Jedným z takýchto údajov je aj písm. o) cit. ustanovenia, podľa ktorého pokladničný doklad musí obsahovať ďalšie údaje, ktorých uvedenie vyplýva z osobitného predpisu. Uvedené ustanovenie je možné využiť aj z pohľadu a potreby iných právnych predpisov (napr. aj v prípade potreby preukázania nároku na príspevok na rekreáciu podľa § 152a Zákonníka práce).

Pokiaľ súčasťou dokladu z elektronickej registračnej pokladnice nie je označenie zamestnanca, tento doklad slúži ako doklad o úhrade, ku ktorému zamestnanec priloží ďalší doklad s označením zamestnanca preukazujúci oprávnené výdavky, napr. hotelový účet, faktúru a pod. Za účtovný doklad nemožno považovať voucher vyhotovený portálom sprostredkujúcim ubytovanie, ktorý je v tomto prípade považovaný za objednávku, ktorou sa objednáva ubytovanie, napriek skutočnosti, že za služby uvedené na vochery zaplatí. Účtovným dokladom, na účely aplikácie § 152a Zákonníka práce by mal byť „vyúčtovací“ doklad vystavený priamo ubytovacím zariadením, čo zároveň potvrdzuje zamestnávateľovi, že rekreácia bola uskutočnená. Ustanovenie § 5 ods. 7 písm. b) ZDP nemožno aplikovať na príspevok na rekreáciu, ak zamestnávateľ poskytne zamestnancovi príspevok na základe predloženého účtovného dokladu bez označenia zamestnanca....

alenah31
15. apr 2019

@simca06022011 školenie mam za sebou aj ja. Opakujem nič nie je v rozpore so zákonom, viem čo musí obsahovať faktúra. Voucher zo slavomatu ma nezaujíma, len píšem, že ak zajednavam cez portál pobyt nepýta to viac ako počet osôb. Priamo pri nástupe na pobyt resp. pri odchode potom vystavia faktúru s označením zamestnanca - to povinné je, na ktorého je doklad vystavený a kde je v texte uvedený počet osôb, počet nocí, poskytnuté služby, daň z ubytovania - následne žiadosťou uvádzam mená, potvrdzujem vzťahy a prehlasujem spoločnú domácnosť. Mame cez 600 zamestnancov v troch pobočkách cca 50 už predplatených pobytov, vsetko v súlade so zákonom vypracovala právnická firma nie my. Predpokladám, že vedenie vie čo robí rovnako ako spoločnosť, ktorá smernicu vypracovala.

kikusa8
17. júl 2019

Ahojte, chcem sa opýtať či môže byť problém, že bol pobyt uhradeny z manzelovho uctu?Inak mam vsetko v poriadku, len účtovníka tvrdí, že musí byť uhradeny z účtu zamestnanca...je to skutočne tak? Ďakujem za odpoveď

fokuska
18. júl 2019

@kikusa8 Pokial viem, tak musi sediet meno na fakture a meno na doklade o zaplateni. Tvoj doklad o zaplateni je potvrdenie z IB akebo vypis z uctu alebo take nieco a meno teda nesedi.

kikusa8
18. júl 2019

@fokuska toto som nasla:
Príklad č. 12 - Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a úhrada rekreácie
Ak rekreácia bola uhradená z účtu manžela (manželky) zamestnanca, ktorý má dispozičné právo k účtu, považuje sa takáto úhrada za hodnoverný účtovný doklad u zamestnávateľa ?
Odpoveď
Prioritne úhrada oprávnených výdavkov na rekreáciu má byť zaplatená z účtu zamestnanca. Jediný prípad, kedy možno akceptovať úhradu z iného účtu je v prípade manželov, ktorí majú bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Spôsob preukazovania tejto skutočnosti si určuje zamestnávateľ
dalo by sa z toho usúdiť že zaplatenie z účtu manžela je OK?
Ďakujem za odpoveď

ibrunova
Autor odpoveď zmazal
alenah31
18. júl 2019

@fokuska preplácame desiatky rekreačných príspevkov - v prípade manželov - ak mi donesie zamestnanec faktúru, ktorá bola uhradená cez IB nie z jeho, ale manželkinho účtu rekreačný príspevok je riadne vyplatený. Množstvo manželských párov má len jeden účet, niekedy ten druhý dokonca nemá ani dispozičné práva k tomu účtu, ale mzda mu tam ide čiže preukázateľne mal príjem, z ktorého sa hradil pobyt.

kikusa8
18. júl 2019

@alenah31 máš prosím ťa niečo čo by som mohla dat nasej mzdarke...kde v zákone je napísané o tých účtoch?

fokuska
18. júl 2019

@kikusa8
@alenah31
Aha jasne, BSM... tak to by malo byt ok.

ivana11155
18. júl 2019

@jakub111 Podla mna personalistka, ked by mala kontrolu alebo audit bude mat problem, ked by to preplatila aj za teba ako priatela. Personalne musi respektovat zakonnik prace. A ide o firemne naklady navyse t.z. preco by si mal zamestnavatel takto vytvarat vyssi naklad? Realna situalcia u nas vo firme: postarsi zamestnanec predlozit fakturu aj s vlastnymi detmi a vnucatami a personalna potrebuje dolozit papier, ze ziju v spolocnej domacnosti. Ak papier nepredlozi (co je velka pravdepodobnost) ma narok uplatnit si len na manzelku.

alenah31
18. júl 2019

@kikusa8 zákon hovorí, že rekreačný príspevok je vyplatený ak faktúra spĺňa hlavné podmienky (vystavená na meno žiaateľa, pobyt min. 2 noci .....atď) a je uhradený žiadateľom - obyčajne v hotovosti na mieste, ale môže byť aj z účtu. Ak mu je mzda zasielaná na Váš účet - čo vie personálne porovnať (kam posielajú mzdu a výpis, z akého bol pobyt uhradený) považuje sa to za zaplatené žiadateľom (pokiaľ ide o účet manžel/manželky). My sme to museli konzultovať z daňovým úradom, lebo mne nosili aj také výpisy, že mzda mu ide na účet družky - síce je to tiež preukázateľne uhradené z jeho zdrojov, ale to vraj nie. To si môžeme upraviť interne smernicou a potom to hradí zamestnávateľ bez nejakých výhod - čiže benefit.

kikusa8
18. júl 2019

@alenah31 ale mne nejde mzda na ucet manzela z ktorého bol pobyt uhradený... To je len jeho ucet...

leeenka26
20. júl 2019

Prosím vás poradí mi niekto? Ideme na dovolenku a ideme že ja, manžel, deti a moji rodičia plus brat. Môže si to manžel na všetkých týchto vymenovaných uplatniť? A musí byť faktura vystavena na jeho meno? Ak by bolo na moje, som na RD, to sa asi nedá uplatniť unho v praci však?

alenah31
21. júl 2019

@leeenka26 faktúra musí byť na jeho meno, môžu byť na faktúre všetci len pokiaľ máte spoločnú domácnosť.... teda ak žijete pod jednou strechou, v žiadosti k tomu manžel podpisuje čestné prihlásenie.

lubkavargova1
21. júl 2019

tiez by ma zaujimlo ako je to ze "zcasti" spolocna domacnost. Sice podla poslednych prispevkov a minuleho si kazdy hradi svoju polku. To potom nie je spolocna domacnost. Uprimne? Lutujem tvoju priatelku.

Strana
z2