icon

Prvý let

20. júl 2023

Čauko, čítala som tu diskusiu o paničkou strachu z letu. Nikdy som neletela ale o týždeň budem prvý krát. Zatiaľ sa teším a ešte som nepomyslela na to ze sa budem báť. Môže sa stať že to naraz na mňa príde v lietadle keď už budem sedieť? Lebo nerada by som to zažila. Len sa teším a nejak neriešim let :D

nataly420
20. júl 2023

Môže ak budeme mať turbulencie. Lietam po celom svete dlhy lety ale niekedy sa aj ja začnem báť 🤣

maca1984
20. júl 2023

Ja mám už čo to nalietané (ako pasažier) , ale keď vletíme do búrky,alebo teda vidím blesky- to by sa mi krvi nedorezal, taká som vypanikárená. Búrok sa bojím ako čert kríža všeobecne.
A tiež pri turbulenciách mi nie je všetko jedno.
Vtedy si opakujem " Maca kľud, aká je pravdepodobnosť že padne zrovna toto lietadlo ? "...

elenajezova
20. júl 2023

Ale no tak... Myslím si, že zrovna toto nechcela čítať. Ja som letela zatiaľ šesť krát a doteraz je to pre mňa úžasný zážitok. Netreba sa báť.!!!Skôr si to vychutnať. Ak drobné turbulencie boli, aj blesky v diaľke...ale všetko ok.😀

zuzanka.zuzu
20. júl 2023

ja som už v lietadlách zažila všetko ale nič nič nič sa nevyrovnalo bolesti uší keď muselo lietadlo prudko pod mraky 😨 (doteraz nechápem, nie je búrka bezpečnejšia nad mrakmi? či už sme nemali benzín a musel ísť dole?) nejaké turbulencie sú len tvoja psychika, to nič. ale keď fyzicky začnú bolieť uši a vedľa seba vidíš 120kg holohlavého muža s obrovskými bicepsmi ako plače od bolesti, fúha, vtedy mi lepilo... my sme išli zhora dole asi do 10 minút (čo bežne nalietavajú aj 30 minút). letušky všetko ani nespratali, len vozíky zaistili a išli si sadnúť. strašná bolesť to bola. turbulencií sa vôbec nebojím.

maca1984
20. júl 2023

@zuzanka.zuzu no vieš čo, min.rok sme aj my klesali pred búrkou.A prudko.

slovakboy
20. júl 2023

Teš sa budeš mať pekný zážitok. Nevyľakaj sa keď to niekedy lietadlom trošku trhne alebo zakýve. Hlavne pri pristávaní môže niekedy lietadlo vykopnúť dohora alebo sa prepadne a nadvihne ti žalúdok mierne. Nie je to nič hrozné len keď to človek nezažil tak je to pre neho nové. Je to tým že pilot hľadá najlepší zostup a vzduch je pri tej rýchlosti tvrdý ako keby si šla autobusom po hrboľatej ceste. Ale 95% letu je to kľud a lietadlo len mierne hučí a chveje sa asi ako keď ide motor v aute. Také tie turbulencie a tieto veci môžu byt ale to je tiež len ako drgajúca cesta nič viac. Zažil som aj prepad o 50m a všetko nepripútaného vzlietlo do vzduchu, ale to sa nám potom pilot ospravedlňoval, že letel ponad búrku a boli tam 100km/h klesajúce prúdy. To sa stáva veľmi zriedkavo. Že búrku je zakázané lietať a ponad sa môže keď je lietadlo vysoko.

zuzanka.zuzu
20. júl 2023

@maca1984 rovno na pristátie? ja som myslela, že mi explodujú uši aj oči 😨

maca1984
20. júl 2023

@zuzanka.zuzu rovno na pristátie nie ( boli sme nad Maďarskom niekde-ale nie už ďaleko od Ba) a chytila nás búrka.
A veĺmi prudko klesol, som myslela že "umrem"..
Zo strachu a kvôli tomu tlaku v ušiach.

isafjordur
20. júl 2023

Ja lietam často, letela som asi 200 krát, ale okrem zopár turbulencií som nezažila v lietadle nič zaujímavé. Väčšinou nuda a málo miesta.

ninusa221
20. júl 2023

Asi je najlepšie keď zažiješ 1 let ten najhorší ako ja 😂😂😂same turbulencie voľný pád a tak a čo sme stretli mamininu kamosku v lietadle tak vraví že ona už lieta 15 rokov ale že nikdy nemali tak hrozný let asi tak🤣 ja sa skôr bojím tých vybavovaciek na letisku. Inak aj my letíme o týždeň kam idete?

juzanka151
20. júl 2023

V pohode treba mysliet na nieco pekne alebo zamestnaj hlavu proste niecim len nie to ze ides hore , a nieco zuj lebo pri pristavaní to schytali aj moje usi a bola to neskutocna bolest pre mna

vlucifuk
20. júl 2023

Ľudia, prosím, a čo na to, aby tie uši pri štarte alebo pristávaní neboleli, nezaľahlo v nich a tak? Ja som letela uz veľakrát a v pohode, nikdy som s týmto problém nemala, ale o tri týždne letím prvý raz so synmi a tí teda netušia, čo ich čaká. Som v strese, lebo neviem, ako to zvládnu.

juzanka151
21. júl 2023

@vlucifuk žuvačka zvykne pomôct

majka99999
21. júl 2023

Ja mam najviac obavy pri vzlietani, tiez sme si uzili, ked prisla burka (co na Pohode sfuklo to podium/stan a ludia tam umreli), my sme leteli do Stockholmu, 2 hodiny lietadlo stalo na letisku a potom pocas vzlietania nas statocne triaslo, ludia normalne zatlieskali, ked sme boli uz hore, to sa mi stalo len raz.
A ano, bolest usi v lietadle je podobna bolesti zubov, treba byt zdravy, lebo ja som mala nadchu a mala som este den zalahnute v tych usiach, normalne som pocula akoby odo mna dotycny bol par metrov v tuneli.
Inac niekomu moze pomoct zuvacka, mne osobne nepomaha, mne si musia usi zvyknut na iny tlak.

oliverceky
21. júl 2023

@vlucifuk želé cukríky žuť

janne318
7. jan 2024

@zuzanka.zuzu
@slovakboy spôsob, akým sa vyhnúť búrke, predurčuje typ samotnej búrky. Pri vzostupom prúdení je lepšie byť pod ňou. Pri zostupnom naopak nad ňou. V oblasti nízkeho tlaku vzduchu búrka kumuluje vzduch smerom k stredu, ten stúpa a teda vytvára stúpavý prúd. V oblastiach vysokého tlaku vzduchu zase naopak smerom od stredu klesá.
@slovakboy nie.., vzduch nie je "tvrdý". Vzduch je pri tých rýchlostiach len stlačiteľný.

autor
7. jan 2024

@zuzanka.zuzu a vieš čo? Aj my sme mali dosť dobré turbulencie vtedy keď sme šli. A čo píšeš ze ten chlap plakal. Tak vlastne teraz si uvedomujem ze všetci chlapi sú padavky, takže keď plače chlap nieje to nikdy také zlé. Lebo keby mal rodiť tak zomrie 😂😂😂

slovakboy
7. jan 2024

@janne318 ty si plilotka? Alebo meteorologička?

janne318
7. jan 2024

@slovakboy pilotka.

slovakboy
7. jan 2024