icon

Riešenie rozdielnych rozpočtov pri spoločnej dovolenke

18. nov 2025

Uz dlhsie sa zamyslam nad situaciou a ako ju vyriesit. Muzova sestra je rozvedena a ostala s dvomi detmi, nie su hladni, oblecenie im nechyba, aj na kruzky ma, v lete nejaky tabor … ona sa pocas roka nedostane (z casovych ani financnych dovodov) na ziadnu dovolenku, welness ani nic podobne. Jediny jej cas oddychu je letna dovolenka. Kedze byvame dost daleko od seba vidime sa naozaj len par krat do roka (my chodime za nou) cez prazdniny (jarne nam zial nevychadzaju rovnako) - velkonocne, letne, jesenne ak sa da a vianoce - samozrejme deti si berie aj jej ex takze ten cas je este aj o to obmedzenejsi. Este s manzalom zvykli chodit do chorvatska ale na dlhsie (minimalne 2 tyzdne) a tento standard sa snazi ponechat aj svojim detom. Posledne 4 roky sme isli spolu do chorvatska (vyhovovalo to aj nam z inych dovodov) ale uz minuly rok manzel namietal ze chce ist all inclusive a letecky. Tu je ale problem, ze svagrina na taku dovolneku proste nema. Cestovky vobec nerataju s dovolankami jednorodicov a jej jedno dieta rataju za plnu osobu. Pozerali sme aj first minute a o 1/4 drahsie ako ju stoji dovolenka na 14 dni v chorvastku co je pre nu naozaj vela (samozrejme cez cestovku sme pozerali cca 10 dni, na menej nechceme ist uz ani my, nie to este ona ked je to jej jediny oddych). Tak sme teda zase bookli chorvatsko. Vzdy berieme vacsi apartman nech sa pomestime vsetci a samozrejme cenovo sme nesli na polovicu. Pozerali sme zo zaujimavosti aj pocas sezony last minute a nic sme nenasli (to co by bolo ako tak v jej rozpocte tak zle recenzie). Teraz uz zacali ponuky na leto so zlavami, my by sme si aj nieco vybrali ale “problem” je zase svagrina …Ak pojdeme v lete na dovolneku bez nej, deti budu smutne ze sa neuvidia, dalsiu dovolenku pri mori s nou nebudeme moct absolvovat (cas + finacie). Manzelovi som aj navrhovala ze jej par 100€ prispejeme ale on nevidi dovod, ved nech ide tam kde na to ma, on sa nechce a nebude obmedozovat (zase dat chorvatsko koli nej) ked aj on si chce oddychnut a preco mame z naseho platit … naozaj neviem ako toto vyriesit, so svagrinou si rozumieme, aj manzel ju ma rad a nema problem s nou travit cas, deti sa na seba tesia a su radi ked su spolu, nam by tych par penazi na doplatok jej dovolenky nechybalo, aj ked principialne chapem aj manzela. Moje starsie dieta sa vyjadrilo ze radsej chorvastko autom s nimi ako all inclusive bez nich..

muchotrafka298
18. nov 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 aj pre muza je dovolenka so svagrinou ok, ja ani on neriesime ci s nou alebo bez, keby sme boli natom finacne rovnako tak uz mame vybratu destinaciu/hotel a nezakladam tu tuto diskusiu

@anonym_autor tvoj muz jej z nejakeho pre nas neznameho dovodu prispiet nechce. Ty mozno vies preco, my nie. Je to jeho pravo, rozhodovat o tom, na co idu peniaze, ktore su vase spolocne. A dovolenka jeho sestry s vami to nie je. Tak bud sa s tym zmieris, ze s jeho sestrou proste nepojdete alebo jej to zaplatis a tretia moznost je ist nutene do Chorvatska, lebo ona na ine nema. Poloz si otazku, ze ako by to vyzeralo, keby bola situacia opacna. Ze vy by ste boli ti, co nemate, ako by sa ona zachovala, resp. co by ste urobili ako rodina.

autor
18. nov 2025
@anonym_a6049d

@anonym_autor nikto nehovori, ze muz so svojou sestrou trpi. Ale proste teraz by rad zazil zas nieco ine. Ides si svoje ako verklik. Si mala rovno napisat do uvodneho prispevku, ze chces len argumenty ako ho presvedcit, ze musi chciet to co vy.

@anonym_a6049d a nepride ti sebecke ze iba muz chce a mame sa prisposobit? Doteraz sa ani nam nedalo inak, deti si to tak neuziju a prveupovediac mne je jedno kde budeme, hlavne nech je tam more… mne to za tie peniaze stoji, manzela v tomto nechapem lebo nemat deti tak dovolenky travime uplne inak ale teraz na ich nazor neda

majka35
18. nov 2025
@anonym_90dd00

@matkahelka to ste úžasný rodičia, decko drbnú na celý deň animátorom a vy sa idete ožrat z toho lacného pančovaneho alkoholu. Otras 🤮

@anonym_90dd00 tebe čo je? si vezmi niečo na upokojenie

autor
18. nov 2025
@muchotrafka298

@anonym_autor tvoj muz jej z nejakeho pre nas neznameho dovodu prispiet nechce. Ty mozno vies preco, my nie. Je to jeho pravo, rozhodovat o tom, na co idu peniaze, ktore su vase spolocne. A dovolenka jeho sestry s vami to nie je. Tak bud sa s tym zmieris, ze s jeho sestrou proste nepojdete alebo jej to zaplatis a tretia moznost je ist nutene do Chorvatska, lebo ona na ine nema. Poloz si otazku, ze ako by to vyzeralo, keby bola situacia opacna. Ze vy by ste boli ti, co nemate, ako by sa ona zachovala, resp. co by ste urobili ako rodina.

@muchotrafka298 podla toho ako sa vie ona rozdat pre druhych tak som si viac nez ista ze by nam doplatila, manzel je tiez dobrak ale toto je uz asi pre neho moc, u mna este v limite dobrosrdecnosti a rozdavania …

arieska
18. nov 2025

aké staré sú deti? Musí to byť all inclusive? Asi ani to Chorvátsko nemáte all in
My teda v zásade nechodíme do hotelov a ani all inclusive, chceme mať kľud. Takže vždy si riešime individuálne letenky aj ubytko aj program. Napríklad pre porovnanie kolega bol vlani v Turecku all inclusive v júni za 5000 eur/4 osoby a nás stálo Grécko (ostrovy) v top sezóne 3500/4 osoby. Oni zavretí v rezorte, o tri dni ich žrali mrle že nuda a my sme prešli dva ostrovy.

muchotrafka298
18. nov 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 podla toho ako sa vie ona rozdat pre druhych tak som si viac nez ista ze by nam doplatila, manzel je tiez dobrak ale toto je uz asi pre neho moc, u mna este v limite dobrosrdecnosti a rozdavania …

@anonym_autor tak toto si uz musite doma vykomunikovat. A nie, nemyslim, ze tvoj manzel je sebecky, lebo chce ist na all inclusive dovolenku a neberie ohlad na to, co chcu deti alebo co chces ty. On ma inu predstavu o traveni dovolenky a do Chorvatska do apartmanu ist nechce.
Este mas jednu moznost ,ak mas dost casu, tak nie je neskoro na to hladat letenky a hotely na buduce leto. Pojdes po vlastnej osi, najdes letenky, ubytovanie, vybavis tranfery. Nie je to nic zlozite, len to zabera co, ktory nie kazdy ma alebo je ochotny ho venovat hladaniu dovolenky. Lebo to su hodiny hladania,porovnavania, kombinovania. Ale to by mohol byt kompromis, lebo sa daju najst aj penziony, apartmany v Grecku, Taliansku, Spanielsku. AJ all inclusive hotely, tie ale lacne nie su.

anonym_5cf7f9
18. nov 2025
@muchotrafka298

@anonym_5cf7f9 nebola to moja neter, bola to neter mojho ex. Neboli sme manzelia, takze moja rodina to nebola. Nikdy som od nich ziadnu pomoc nepotrebovala, ja som im na oplatku pomahala kde sa dalo. Ale nechcela som mat zodpovednost za cudzie dieta na vlastnej dovolenke, na ktoru som cely rok poctivo setrila a chcela som si uplne sebecky oddychnut. Je na tom snad nieco zle? Lebo podla mna nie je. Lebo som velmi dobre vedela, ze ja by som sedela pri malom dietati a moj ex by si chodil plavat, na vylety, do baru, lebo to bol taky clovek, co hladel iba na seba.

@muchotrafka298 ty nevieš čítať ?? Písala som, že je ok, že nechceš tráviť dovolenku s jeho neterou, ale ty sa vyjadruješ o autorke, že sa má starať o " cudzie deti " Je to rodina a nie cudzie deti sú to bratranci a sesternice, hovorí ti to niečo ? Poukazujem na to ako sa vyjadruješ a nie o staranie sa o deti. Vieš čo je to rodina, vyjadruješ sa tu ako najväčší sebec, nečudujem sa, že priateľ je už ex.

autor
18. nov 2025
@arieska

aké staré sú deti? Musí to byť all inclusive? Asi ani to Chorvátsko nemáte all in
My teda v zásade nechodíme do hotelov a ani all inclusive, chceme mať kľud. Takže vždy si riešime individuálne letenky aj ubytko aj program. Napríklad pre porovnanie kolega bol vlani v Turecku all inclusive v júni za 5000 eur/4 osoby a nás stálo Grécko (ostrovy) v top sezóne 3500/4 osoby. Oni zavretí v rezorte, o tri dni ich žrali mrle že nuda a my sme prešli dva ostrovy.

@arieska nie, chorvatsko vlastna strava + restika, len niekde v grecku si neviem predstavit nakupit komplet veci na varenie (od korenin az po napr maso) alebo sa prestravovat v iba restikach, preto na letecku dovolenku by som najradsej isla uz so zabezpecenou stravou. Skusim este pozriet plnu penziu, nie AI

petulda333
18. nov 2025
@anonym_5cf7f9

@petulda333 opakuješ sa ako papagáj dookola to isté.

@anonym_5cf7f9 ???ja??? V com

konikkon
18. nov 2025
@anonym_autor

@konikkon
@titla a moj nazor je kde? A nazor a spokojnost nasich deti? To ze to je “len” svagrina a nie moja sestra tak to nedava manzelovi plne pravo o tom rozhodovat. Peniaze su nase, dovolenka tiez nasa a mali by sme byt spokojni vsetci alebo aspon vacsina… principialne manzela chapem, moralne/emocialne nie a neviem sa sama rozhodnut cim sa riadit + deti v tom maju jasno

@anonym_autor Ak svagrinine deti zvládli s exom AI dovolenku bez tvojich detí, zvládnu takú dovolenku tvoje deti tiez bez svagrininych deti. Normálne s rodičmi. To vy (ty) ste si ich takto naučili.. 4 roky ste boli v HR spoločne, nič sa nestane ak to bude tento rok inak. Inak pri tebe sa asi tvoj muž nikdy nedočká AI dovolenky, kým švagriná na to ndbude mať alebo jej to nezaplatite. Mňa by na jeho mieste asi šlahlo.

arieska
18. nov 2025
@anonym_autor

@arieska nie, chorvatsko vlastna strava + restika, len niekde v grecku si neviem predstavit nakupit komplet veci na varenie (od korenin az po napr maso) alebo sa prestravovat v iba restikach, preto na letecku dovolenku by som najradsej isla uz so zabezpecenou stravou. Skusim este pozriet plnu penziu, nie AI

@anonym_autor nie je to žiadny problém. ak ideš do ubytka kde už pred tebou niekto bol, väčšinou koreniny, soľ, nechávajú. Alebo to kúpiť...to sú už len drobné. treba možno len vyskúšať. Na začiatku sa to môže zdať ako strašidlo. Rovnko ako keď ženy povedia že nebudú na dovolenke variť.
ja tiež nie som milovník varenia a na dovolenke už vôbec nie, ale raz ideme do reštiky, potom si urobíme nejaké cestoviny, často aj na dva dni...Ja by som si s All odniesla 5 kíl nadváhy a to tiež nechcem 😂

muchotrafka298
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor do Chorvatska ste si nosili vlastnu stravu zo Slovenska? Grecka bez stravy by som sa osobne nebala, lebo na vacsine miest je lacno, prestravujes sa aj v restikach alebo ked si budes varit, veci v obchodoch su lacnejsie niektore ako u nas. Neplati to na vsetky oblasti, ale da sa najst.

anonym_caa192
18. nov 2025

Ak vam staci polpenzia, tak skus pozriet BlueSun alebo Aminess hotely v Chorv. Teraz maju Black Friday akciu. To by mozno aj svagrina dala cenovo.

autor
18. nov 2025
@konikkon

@anonym_autor Ak svagrinine deti zvládli s exom AI dovolenku bez tvojich detí, zvládnu takú dovolenku tvoje deti tiez bez svagrininych deti. Normálne s rodičmi. To vy (ty) ste si ich takto naučili.. 4 roky ste boli v HR spoločne, nič sa nestane ak to bude tento rok inak. Inak pri tebe sa asi tvoj muž nikdy nedočká AI dovolenky, kým švagriná na to ndbude mať alebo jej to nezaplatite. Mňa by na jeho mieste asi šlahlo.

@konikkon to nie su len 4 roky dovoleniek v chorvatsku, pred tym sme tiez travili spolu dovolenky, aj v madarsku, aj na sr … takze nase deti su odmala zvyknute travit spolu v lete a aj inokedy cas. To ze ich otec berie tiez na dovolenky je asi normalne, kedze su rozvedeni, nebude predsa s nimi sediet doma len preto ze pojdu aj s mamou…
A na AI dovolenky sme chodili aj dva krat rocne ako bezdetny, potom s prvym dietatom tiez (sestra este deti nemala) resp male a k moru este nechodili. S mladsim dietatom sme letecky ist zo zdravotnych dovodov nemohli - to tu opakujem uz x ty krat, ale Niektore to stale nechapu a obvinuju mna za vyber dovolnky v chorvatsku. Ked sme mali materske tak bolo viac casu sa stretavat, teraz uz skolopovinne deti to je ine a takto sme si zvykli + do toho jej rozvod este obmezdil spolocny cas.

petulda333
18. nov 2025

Este ti poradim fb stranku Via adria ,ponukaju rozne dovolenky,bud domceky,hotel...bez stravy,polpenzia aj all in....akurat,ze doprava vlastna alebo vedia zabezpecit bus,ale cenovo super...

autor
18. nov 2025
@anonym_caa192

Ak vam staci polpenzia, tak skus pozriet BlueSun alebo Aminess hotely v Chorv. Teraz maju Black Friday akciu. To by mozno aj svagrina dala cenovo.

@anonym_caa192 chorvatsko nepozeram, manzel by rad lietadlom a bez starosti isiel. Svagrina na chorvatsko ma, riesime inu destinaciu a letecky

autor
18. nov 2025
@muchotrafka298

@anonym_autor do Chorvatska ste si nosili vlastnu stravu zo Slovenska? Grecka bez stravy by som sa osobne nebala, lebo na vacsine miest je lacno, prestravujes sa aj v restikach alebo ked si budes varit, veci v obchodoch su lacnejsie niektore ako u nas. Neplati to na vsetky oblasti, ale da sa najst.

@muchotrafka298 nieco sme vzdy brali, taky zaklad ale zase nie zaidne zavaraniny, konzervy. Tam sme nakupili bezne v potravinach, pekaren, trh + restiky

autor
18. nov 2025
@petulda333

Este ti poradim fb stranku Via adria ,ponukaju rozne dovolenky,bud domceky,hotel...bez stravy,polpenzia aj all in....akurat,ze doprava vlastna alebo vedia zabezpecit bus,ale cenovo super...

@petulda333 to je ale len chorvatsko ano? Tam si vieme apartman zohnat aj samy bez cestovky a aj stravu zabezpecit

muchotrafka298
18. nov 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 nieco sme vzdy brali, taky zaklad ale zase nie zaidne zavaraniny, konzervy. Tam sme nakupili bezne v potravinach, pekaren, trh + restiky

@anonym_autor a mozte ist lietadlom? lebo si pisala ze kvoli dietatu ze ste mohli len autom ist. Z BA mas dost moznosti na leto alebo potom podla toho, ze odkial ste, ci je Ti blizsie do Polska, Madarska. Lebo to ubytovanie vies mat variabilne, ked si krajinu vyberies.A aj Chorvatsko by si vedela potazmo riesit letecky, chodi sa Split, Zadar, Dubrovnik.

petulda333
18. nov 2025
@anonym_autor

@petulda333 to je ale len chorvatsko ano? Tam si vieme apartman zohnat aj samy bez cestovky a aj stravu zabezpecit

@anonym_autor nie,aj taliansko a ine

autor
18. nov 2025
@muchotrafka298

@anonym_autor a mozte ist lietadlom? lebo si pisala ze kvoli dietatu ze ste mohli len autom ist. Z BA mas dost moznosti na leto alebo potom podla toho, ze odkial ste, ci je Ti blizsie do Polska, Madarska. Lebo to ubytovanie vies mat variabilne, ked si krajinu vyberies.A aj Chorvatsko by si vedela potazmo riesit letecky, chodi sa Split, Zadar, Dubrovnik.

@muchotrafka298 ano uz mozeme letiet, preto som zacala pozerat zajazdy cez cestovky. Skusim este manzelovi navrhnut pozriet samostatne letenky + ubytko + stravu v hotely (polpenzia/ranajky) + restiky a mozno by to vyslo aj svagrinej

petulda333
18. nov 2025

A nemoze svagrinej prispiet ex? Teda detom na dovolenku...a poradit sa v cestovke,mozno vedia poskytnut za lepsiu cenu,ak nejdu dvaja dospeli...

sissy27
18. nov 2025

@anonym_autor vies co, tak sprav kompromis - muz chce all inclusive dovolenku, ty HR so svagrinou a detmi. Tak chodte do HR a nech to mas muz all incl - len si pobali svoje veci, ty vyberies miesto a apartman, nakupis potraviny aj vsetko ostatne, pobalis, nanosis do auta, muzovi len povies, kedy sa ma dostavit na parkovisko. Ty odsoferujes, na ubytku vsetko vybalis, pripravis, muzovi das nejaky pekny naramok, karticku na plazovu osusku, spytas sa kam chce lehatko. Cely den sa budes starat aby mal stale co jest a pit, mozes ho aj otravovat na plazi ci nechce masaz, zapliest copiky alebo nakreslit tetovanie :D kazdy alebo kazdy druhy den budes prezliekat postele a menit uteraky, a na konci pobytu zas vsetko pobalis, nalozis do auta, a odsoferujes domov. A vlk syty aj ovca cela.

muchotrafka298
18. nov 2025
@petulda333

A nemoze svagrinej prispiet ex? Teda detom na dovolenku...a poradit sa v cestovke,mozno vedia poskytnut za lepsiu cenu,ak nejdu dvaja dospeli...

@petulda333 urcite nedaju v CK zlavu, kolegyna to riesi kazdy rok uz cca 10 rokov. Chodi s dietatom sama a plati za neho plnu sumu ako za dospelu osobu. Pochodila uz asi vsetky CK.

petulda333
18. nov 2025
@muchotrafka298

@petulda333 urcite nedaju v CK zlavu, kolegyna to riesi kazdy rok uz cca 10 rokov. Chodi s dietatom sama a plati za neho plnu sumu ako za dospelu osobu. Pochodila uz asi vsetky CK.

@muchotrafka298 vaZne? Tak to je velka skoda a nevyhoda pre takych rodicov

muchotrafka298
18. nov 2025
@petulda333

@muchotrafka298 vaZne? Tak to je velka skoda a nevyhoda pre takych rodicov

@petulda333 bohuzial je to tak. Zlava vacsinou na dieta plati iba pri obsadeni izby 2 dospelymi. Niekde je uz dieta od 12 rokov automaticky brane ako dospely.

anonym_a6049d
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_a6049d a nepride ti sebecke ze iba muz chce a mame sa prisposobit? Doteraz sa ani nam nedalo inak, deti si to tak neuziju a prveupovediac mne je jedno kde budeme, hlavne nech je tam more… mne to za tie peniaze stoji, manzela v tomto nechapem lebo nemat deti tak dovolenky travime uplne inak ale teraz na ich nazor neda

@anonym_autor nie, nepríde mi sebecké, že chce ísť raz za 4 roky na inú dovolenku. Ja som s mužom celé roky chodila po Slovensku a užívala som si to. A prišlo minulé leto a som povedala, že stop. Ja chcem ísť po tých rokoch ležať k moru, len sa vypekať ako slaninka na ohni a neriešiť ničovaté nič, len sa 3x denne obliecť a ísť sa najesť. A bolo mi šuma fuk čo chce on a deti, išlo sa po mojom (lebo doteraz som na všetkých brala ohľad, netrpela som, to nie, ale nebolo to presne to, čo som od dovolenky očakávala). Vďakabohu že nebol zadubený a všetci sme si takú dovolenku užili. Na budúci rok ideme zas po starom hory, lesy, hrady...

autor
18. nov 2025
@petulda333

@petulda333 😂 ten ma problem platit vyzivne, strojcek na zuby a ine mimoriadne vydaje (nie zeby na to nemal, on si dopraje)

autor
18. nov 2025
@anonym_a6049d

@anonym_autor nie, nepríde mi sebecké, že chce ísť raz za 4 roky na inú dovolenku. Ja som s mužom celé roky chodila po Slovensku a užívala som si to. A prišlo minulé leto a som povedala, že stop. Ja chcem ísť po tých rokoch ležať k moru, len sa vypekať ako slaninka na ohni a neriešiť ničovaté nič, len sa 3x denne obliecť a ísť sa najesť. A bolo mi šuma fuk čo chce on a deti, išlo sa po mojom (lebo doteraz som na všetkých brala ohľad, netrpela som, to nie, ale nebolo to presne to, čo som od dovolenky očakávala). Vďakabohu že nebol zadubený a všetci sme si takú dovolenku užili. Na budúci rok ideme zas po starom hory, lesy, hrady...

@anonym_a6049d 3 roky sme inam koli dietu nemohli, to nebolo koli mne alebo svagrinej, takze nie ze 4 roky sa prisposoboval …

A este doplnim ze on si to na tom lehatku v chorvatsku tiez uzival a aj bol rad ze deti sa prehraju medzi sebou a my sme si vecer posedeli pri vine a zahrali karty

maris5
18. nov 2025

@anonym_autor aky ma svagrina rozpocet? My sme takto boli s mojim bratom uz 3 roky po sebe. Ceny isli medzitym hore... On ma rozpocet na 3 ludi taky, ako ja na 4.🤷‍♀️ Tak som hladala co by nam vyhovovalo, co do ceny, hodnotenia hotela plus 2 pristelky - co neponuka kazdy hotel. Zoznam som im poslala a vybrali si.
Pozerali ste aj Egypt a Turecko?