icon

Skončili ste zákaz USA? Cestujte bez problémov!

luciak36
25. jún 2024

Dobrý deň.
Nemá niekto skúsenosť :
-10 ročny zakaz vstupu do USA /nelegálny pobyt/
-už vypršal dávnejšie
-chcem ísť len na dovolenku
-budu mi robiť na letisku problémy s kontrolou
-nemá niekto podobnú osobnú skúsenosť?

Strana
z2
haley7897
27. jún 2024

@fido69 presne tak, vždy musí byť nejaký základ. Musia vedieť zdokladovat prečo si myslia, ze sa tam človek snaží dostať nelegálne. Konverzácie v telefónoch, nedostatok financií, možnosti je veľa, ale nejaký základ tam byt musí. A tiež to nieje na jednej osobne, vždy to musí niekto odsúhlasiť, tj minimálne 2 osoby sa zhodnú, ze človek predstavuje nejaký risk. Môže byť dôvod niekedy vyfabrikovany? Osobne som presvedčená, ze áno a mam to vyskúšané aj povedané z prvej ruky, to ale isto nebude tento prípad keďže tam už raz ilegálne zostala.
Nemas však pravdu, ze pri opakovaných vstupoch nieje problém. Niesu zárukou ničoho. Ja som do US cestovala xy krát a tiež ma takto zastavili a lustrovali dôvody. Snažili sa raziť teóriu, ze sa tam chcem illegalne usadiť. Úplne ignorovali fakt, ze som mala na Slovensku nehnuteľnosť, prácu a dokonca malé dieťa ktoré v ten týždeň necestovalo so mnou. Bolo im jedno ze som x krát odtiaľ vycestovala naspäť domov. Boli veľmi zložitý a neprijmeni. Môj manžel, vtedy snúbenec bol z US a nič iné nechceli počuť. Úplne ignorovali aj konverzácie v mobile s ktorých jasne vyplývalo, ze sa plánujeme usadiť v UK. Proste kto chce dôvody nájde. O to ľahšie ak reálne sú...

fido69
27. jún 2024

@haley7897 Vidíš to. Ja som tam šiel kompletne s celou rodinou a žiadny problém nebol. Dokonca sme si príjemne pokecali, pretože si ma úradník poplietol s jedným filmovým režisérom. Všetko je to o ľuďoch.

Snúbenec z US je bežné riziko formálnej svadby. Konverzácie a internet znesú úplne všetko. Ja si tiež nemyslím, že ich imigračný problém je na letiskách, ale na hraniciach s Mexikom. Ale na otočiť niekoho na letisku je omnoho jednoduchšie a možno aj odstrašujúce.

haley7897
27. jún 2024

@fido69 ja som predtým cestovala tam a späť veľa krát, nikdy nebol problém. Toto sa stalo krátko po nástupe Trumpa na trón. Známa ktorá tam kedysi pracovala, sa ma snažila varovať, hovorila, ze mi neodporúča cestovať samej, vraj sa zmenili "pravidlá" a je veľká šanca ze môžem mať problém keď cestujem sama žena. +majú údajne nákazane otočiť možné maximum ľudí. Ja som len v duchu pretocila oči, ved som roky cestovala po svete sama, US tiež x krát, nevidela som dôvod prečo by zrazu malo byt niečo inak. To ze môj snúbenec bol US občan som nemala na čele ani v papieroch. Ale teda výstup bol, ze neskor nás stálo veľa papierovania a času aby som mohla cestovať UK - US bez problémov 😑
Najparadoxnejsie bolo, ze úradník ktorý robil problémy bol Poliak (ešte k tomu s riadnym prízvukom a teda pochybujem, ze sa tam sám narodil), len som naňho neveriacky pozerala 🫣😂

lianka123
27. jún 2024

@luciak36 inak by ma teda zaujimalo ako sa do tej zasnubenej zeme teda prepasovalo milion nelegalnych migrantov, ked takto kazdeho lustruju 😒

annm81
27. jún 2024

@lianka123
1. južná hranica
2. presne ako autorka - prišli legálne na obmedzenú dobu, ostali nelegálne

lianka123
27. jún 2024

@annm81 vsak to tam je samy imigrant a aj nechapem naco sa tam ludia trepu

fido69
27. jún 2024

@lianka123 Je to o kvalite života. v Amerike je život jednoduchší než u nich doma. Aj stredná trieda má svoj dom a svoje auto...

haley7897
27. jún 2024

@lianka123 nechápeš, lebo na Slovensku je životná úroveň stále veľmi slušná. Sú krajiny kde ak sa nepokusis odísť, nemáš žiadnu budúcnosť pre seba alebo deti. Vojny, chudoba neskutočných rozmerov, pre nich sú krajiny ako US, UK, fra Nemecko a pod šancou na relatívne normálny život aj za cenu byt tam ilegálne a riskovať ze jednak budú v tejto pozícii zneužity (na rôznych úrovniach) alebo vrátení späť.
Súhlasím s tým, ze mi uniká prečo sa tam niekto z relatívne dobrých pomerov EU vyberie na dovolenku a zostane ilegálne. Dá sa to aj inak. Zbytočná komplikácia.

annm81
27. jún 2024

@lianka123 V US môžeš mať veľmi dobrú životnú úroveň. Sú profesie, ktoré nikde inde na svete nemajú také podmienky a tak širokú ponuku ako US. Keď ťa nebavia preplnené európske mestá, v US môžeš žiť na vidieku uprostred divočiny, akú nikde v Európe nenájdeš. US má univerzity, akým sa nik na svete nevyrovná. Žiť pri oceáne (žiadne európske preľudnené pláže) je nádhera... Dôvody môžu mať ľudia rôzne. Ja som sa síce rozhodla pre západnú Európu, ale len kvôli deťom. Ale máme EU, keby som mala na výber SVK vs US - kvalitou života je na tom US omnoho lepšie.

tetapetra
27. jún 2024

@luciak36 kamoskina mama robila rošambo v prahe na ambasade. Mala problém sa dostať a pred 7 rokmi sa predsa len dostala 🤷🏻‍♀️

haley7897
27. jún 2024

@annm81 pre mňa je US work/life balance absolútne neznesiteľný. V tomto sme všeobecne v Európe na tom oveľa lepšie. Práva zamestnancov prakticky neexistujuce, zdravotníctvo no comment... Nikdy som si nevedela predstaviť žiť tam natrvalo.

annm81
27. jún 2024

@haley7897 Všeobecne áno. Sú ale profesie, kde môžeš mať podmienky porovnateľné s Európou - od zdravotného poistenie až po dovolenku. Pokiaľ ide o zdravotníctvo - áno ak nemáš poistenie, je to blbé. Znova ale platí, že lepšie zarábajúce profesie majú od zamestnávateľa príspevok na poistenie a to potom je kvalita z úplne inej dimenzie ako na Slovensku. Mňa trebárs hrôza obchádza, keď som náhodou na Slovensku a dieťa začne mať nejaký zdravotný problém.

haley7897
27. jún 2024

@annm81 jj mat dobru prácu /zamestnávateľa masívne ovplyvní život v US. Ale stále ten work /life balance zostáva výrazne horší ako v Európe. Ale to je asi o preferencii. Ja sa čoraz viac snažím mat maximum casu volne ruky a vo vlastnej réžii a možnosť tráviť čas s deťmi. Pokiaľ pozícia nieje home office alebo hybrid ani nezvazujem. A zdravotníctvo. Priznám sa, ze na slovensku som nebola zo 7? rokov a UK bude niekde medzi SVK a US. Dostupné aj zadarmo, ale ak chcem top a hneď starostlivosť, private je definitívne schodnejsia cesta. 😑

annm81
27. jún 2024

@haley7897 Tak napr. zdravotníctvo je v UK tak zlé oproti kontinentálnej Európe, že pre mňa to bol hlavný dôvod, prečo UK dlhodobo a najmä s deťmi nie. Myslím, že v mnohých ohľadoch je horšie ako to sllovenské. Ja som si vyskúšala život vo viacerých krajinách a všade bolo niečo fajn a niečo nie. V US ani nemusíme hovoriť o nejakom zákonníku práce, tam ľudia dobrovoľne pracujú do zodratia, majú to v náture. Na druhú stranu majú niektoré veci také, aké nikde inde nenájdeš. Je to jednoducho iné.

namornicka
27. jún 2024

@annm81 prečo kvôli deťom US nie? Už s väčšími, v pubertálnom veku, by si išla?

annm81
28. jún 2024

@namornicka My sme sa pri rozhodovaní riadili aj osobnými dôvodmi vo vzťahu k deťom, ale to je subjektívne. Mám pocit, že v Európe môžu byť deti deťmi oveľa viac ako v US - viac voľného času, menej nalinkovaný priebeh každého dňa, viac samostatnosti, menej dozoru od rodičov aj učiteľov. Už len také základné veci, ako že malý školák môže ísť sám do školy, nik sa pri tom nebude diviť a riešiť, či dieťa nezanedbávame, že medzi domom a školou máme bezpečný chodník.

Strana
z2