Skúsenosti s vodou a stravou na dovolenke v Grécku, Tunisku, Turecku
Nesmejte sa 😁 ale aké máte prosím vás skúsenosti s vodou a ovocím/zelenina v destináciách ako Grécko, Tunisko a Turecko. Chápem, že vodu piť len balenú, ale čo s ovocím a zeleninou v hoteli. Riešim to hlavne kvôli deťom. Lebo jedna vec je dávať pozor na vodu a stravu, ale čo ak si lognu vodu pri umývaní zubov alebo v bazéne. Aké máte skúsenosti?
@peterpav Ty porovnávaš tri úplne rozdielne destinácie... Grécko (kde som strávila 5 mesiacov a niekoľko dovoleniek) - tu by som sa neobávala v podstate ničoho, okrem vody z kohútika aj to len na priame pitie a priameho slnka. Turecko (bola 7 x) - tu okrem vyššie spomenutého treba dbať na zvýšenú hygienu, nepiť vodu z kohútika, umývať zuby len balenou vodou. Minimálne dva týždne pred pobytom začať brať probiotiká, aj počas pobytu. Zbytočne sa neprejedať, vyhýbať a priamemu slnku, inak môžeš jesť čokoľvek... Samozrejme treba vybrať minimálne 5 * hotel. Tunisko (bola som 1x a nikdy viac) - tu treba dodržať všetko spomenuté vyššie, vybrať špičkový hotel s minimálne 4,9 (booking nad 9) hodnotením a snáď to bude ok, tu by som okrem pribiotík, ktoré treba nasadiť nejedla nič čo bolo umývané, nič tepelne neupravené, žiaden ľad, dala si pozor na bazény atď...
@peterpav V Grecku je vsetko uplne bezproblemove, voda z kohutika je na mnohych miestach normalne pitna, niekde nie je a treba kupovat balenu. To si treba zistit. Inac nic extra nehrozi, je to ako u nas.
V Turecku sa voda pije balena, ale inac som tiez nemala pocit, ze by niekde nieco hrozilo. Nerobila som absolutne ziadne opatrenia, jedla v stankoch na ulici. Bola som v Istanbule aj vselikde inde, bez cestovky a v takych lacnejsich hoteloch.
V Tunisku som nebola, tam ale cakam, ze to bude horsie. Bola som v Maroku, pozor som si tento raz davala a hnacku som chytila.
Grécko sa v žiadnom prípade nedá porovnať s Tunisom a Tureckom. V Grécku si normálne umývam zuby vodou z točky. To by som v Turecku ani Tunise nespravila. Preto tam s deťmi nechodím... Inak decka používajú balenu vodu aj na zuby a ovocie všade "vonku".
My sme boli vlani v Turecku. Nič nám nebolo, vodu sme pili balenú, ovocie, zeleniny, ľad sme jedli a zuby sme umývali s balenou vodou. Tento rok sa chystáme do Tuniska, takže rada by som tu čítala skúsenosti ....
Nikdy a nikde som neriesila vodu na umyvanie zubov ci na umyvanie ovocia ani v krajinach ako Mexiko, Thajsko, Malajzia ci Tanzania (Zanzibar), ak som bola ubytovana v hoteloch, vzdy si umyvame vodou z vodovodu. Europu povazujem za sterilnu v tomto smere. V Singapure a na Fiji som pila vodu z vodovodu (informovala som sa dopredu)
V Turecku sme pili balenu vodu ale umyvali sme si zuby normálne vodou z kohutika. V podstate sme sa v ničom neobmedzovali ,iba tu vodu sme pili balenu. Boli sme spolu 8 ľudí a nikomu nič nebolo . Akurát sme len dobre pochoreli z tej klímy v hoteli ,von peklo a dnu mrazak.
@peterpav Ty porovnávaš tri úplne rozdielne destinácie... Grécko (kde som strávila 5 mesiacov a niekoľko dovoleniek) - tu by som sa neobávala v podstate ničoho, okrem vody z kohútika aj to len na priame pitie a priameho slnka. Turecko (bola 7 x) - tu okrem vyššie spomenutého treba dbať na zvýšenú hygienu, nepiť vodu z kohútika, umývať zuby len balenou vodou. Minimálne dva týždne pred pobytom začať brať probiotiká, aj počas pobytu. Zbytočne sa neprejedať, vyhýbať a priamemu slnku, inak môžeš jesť čokoľvek... Samozrejme treba vybrať minimálne 5 * hotel. Tunisko (bola som 1x a nikdy viac) - tu treba dodržať všetko spomenuté vyššie, vybrať špičkový hotel s minimálne 4,9 (booking nad 9) hodnotením a snáď to bude ok, tu by som okrem pribiotík, ktoré treba nasadiť nejedla nič čo bolo umývané, nič tepelne neupravené, žiaden ľad, dala si pozor na bazény atď...
@misinka20 prečo Tunisko nikdy viac?
Grécko úplne v pohode žiaden problém. Lepšie ako napr Španielsko a Španielske ostrovy.
@misinka20 to vsetko je pravda. V Turecku som si zuby umyvala vodou z fľašky, moji nie 🙈.
Ale 2 tyzdne pred ddketom sme vsetci papali probiotika Biogaia, ja aj tam ... A vďaka Bohu boli sme všetci Ok, a teda ja som fakt jedla hlava - nehlava, všetko bol mňam, ale hotel 5* 😃
V celom korfu mali dva hookah bary, jeden bol zavrety a druhy dost mid
Nikdy a nikde som neriesila vodu na umyvanie zubov ci na umyvanie ovocia ani v krajinach ako Mexiko, Thajsko, Malajzia ci Tanzania (Zanzibar), ak som bola ubytovana v hoteloch, vzdy si umyvame vodou z vodovodu. Europu povazujem za sterilnu v tomto smere. V Singapure a na Fiji som pila vodu z vodovodu (informovala som sa dopredu)
@tenerifka aj ja presne tak- ani na Kube, Bali a podobnych destinaciach. Dala som sa zaoctovat proti zltacke. Deti jedli probiotika. Nastastie ani v jednej destinacii sme nikdy nemali crevne problemy ani nic podobne 🙏 V Grecku som bola minimslne 6x rozne destinacie a Turecko tiez. Treba vybrat lepsi hotel a pozerat recenzie
V Turecku sme boli 5x ... žalúdky nejaké nemáme ale vždy sme si zuby v hoteli z kohútika...len pili sme balenú... všetko OK.
Chodím do Tuniska viac ako 20 rokov. Aj s deťmi som bola niekoľko krát. Problémy sme nikdy nemali žiadne. Umývajte si zuby v balenej vode. Čo sa týka črevných problémov, ono základ je neprejedať sa, nejesť piate cez deviate lebo veď mám All inclusive a rozhorúčení nepiť ľadové nápoje. Inak by ste mali byť ok. Vyberajte hotel aspoň 4*+.
@peterpav Turecko úplne v poho,Tunisko ti poviem o mesiac😉Grécko v poho...áno všade máš upozornenia z sk aj CK strany ze umývať zuby balenou,nikdy som to tak nerobila,moje decká áno,v Egypte bol faraón u mňa,ale skôr by čom tipovala že z ovocia šalátov..predsa je tam teplo a bohvie koľko hod to stalo v teple,preto doporucuju len ovocie čo sa dá olúpať,ošúpať...
V Tunisku som bol 3x (Mahdia, Zarzis, Sousse), z toho 2x v 5* a raz v 4* hoteli. Pil a zuby som si umýval balenou vodou, ale inak som nijaké špeciálne opatrenia nedodržiaval. Nebolo mi nikdy nič (teda ak myslíme trávenie a vylučovanie; raz ma seklo v krku, keď som spotený dlhšie sedel pod klímou, a raz ma rozbolela hlava, keď som počas cesty málo pil, lebo som nechcel podporovať vydridušských predajcov na letiskách).
@peterpav bola som Tunis, Turecko, Egypt nikdy nám nič nebolo.V Turecko som jedla aj v stánkoch na ulici.Brala som probiotiká a každý deň za maly kalisok tvrdého.Niekto je viac haklivi...a hlavne studené, klíma, ľad na raňajky slané, sladké na to melón...ludia sa tam v strave úplne opustia oči jedia....áno, tie salaty, ovocie bolo v misach a umyté v ich vode.Ja som skôr jedla ovocie, že som si ho ošúpala.Ale žiadna panika buď si kúpite lieky, dieta, alebo príde lekár stečie infuzia a je dobre.
Mojej kamarátke by sa nerátala dovolenka bez infúzie jej je zle všade aj v HR🙂zmena, stres spraví svoje.Mne veľmi chutila strava v Tunise samé ryby, kuskus...hlavne pozor na klímu na noc, úpal atď...
Zuby, pohárik som si všade umývala balenou vodou
Grecko ,voda je bez problemov, kludne z vodovodu. Turecko a Tunisko len balenu ,nepit a neunyvat zuby vodou z vodovodu, ziadny lad ani ovocie,ktoré sa nedajú supat.
Grecko ,voda je bez problemov, kludne z vodovodu. Turecko a Tunisko len balenu ,nepit a neunyvat zuby vodou z vodovodu, ziadny lad ani ovocie,ktoré sa nedajú supat.
@nellita
v turecku ja som pila a vsetko v poho...egypt je rizikovejsi ....
@peterpav Turecko úplne v poho,Tunisko ti poviem o mesiac😉Grécko v poho...áno všade máš upozornenia z sk aj CK strany ze umývať zuby balenou,nikdy som to tak nerobila,moje decká áno,v Egypte bol faraón u mňa,ale skôr by čom tipovala že z ovocia šalátov..predsa je tam teplo a bohvie koľko hod to stalo v teple,preto doporucuju len ovocie čo sa dá olúpať,ošúpať...
@katty123456 kam a kedy presne idete dakujem
@katty123456 kam a kedy presne idete dakujem
@majilinuska1 teraz ideme17.6tunis kúsok od monastiru..
@majilinuska1 teraz ideme17.6tunis kúsok od monastiru..
@katty123456 my ideme 18.6 do Mahdie 🙂
@katty123456 my ideme 18.6 do Mahdie 🙂
@majilinuska1 možno sa uvidíme kdesi na výlete😉

umyvanie zubov len balena voda