icon

Strach z nepoznaného na dovolenke

20. dec 2025

Ahojte, som na dovolenke a najradšej by som hneď odišla , ešte sme len dnes prišli a strašne sa tu cítim nepríjemne, sama neviem prečo ale mám akýsi strach z niečoho a neviem z čoho respektíve strach z nepoznaného asi najskôr že zas cudzie prostredie, čím som staršia tým horšie znášam tieto zmeny a sama neviem prečo vôbec cestujem ak mi to toto spôsobuje , mám proste strach a paniku z nepoznaného …je niekto to máva takéto stavy a aj napriek tomu cestuje ?

anonym_cc35b9
20. dec 2025

Ľudia už nevedia čo od dobroty.

anonym_508399
20. dec 2025

Taky pocit maju aj ludia,ktori su prvy den vo vykone trestu.

zobaka
20. dec 2025

a kde si? To prejde, podla toho co pises asi trpis uzkostami, nie si v liecbe?

anonym_fda793
20. dec 2025
@anonym_508399

Taky pocit maju aj ludia,ktori su prvy den vo vykone trestu.

@anonym_508399 aj tomu hovoria, že sú na dovolenke, to si trafil/la 😎😁😁

0silvia0
20. dec 2025

@anonym_autor a chcela si vobec na tu dovolenku ist?

pralinka25
20. dec 2025

a musis cestovat ked ti to nie je prijemne? ucelom dovolenky je citit sa prijemne

anonym_5a3e3e
20. dec 2025

@anonym_autor kde si? S kolkymi ludmi?

autor
20. dec 2025

Áno veľmi som chcela sama som ju navrhla
Žiaľ čím som staršia tým horšie to znášam keď som už priamo na mieste sama tomu nerozumiem … verím že je to len prvý deň skrz zmeny a že od zajtra to bude super dovolenka 🙂

anonym_efc55f
20. dec 2025

V niektorej krajine sa cítim ako doma, v inej nie. U mňa to záleží od destinácie. Také stredomorie je super.

anonym_b4d4af
20. dec 2025
@anonym_autor

Žiaľ čím som staršia tým horšie to znášam keď som už priamo na mieste sama tomu nerozumiem … verím že je to len prvý deň skrz zmeny a že od zajtra to bude super dovolenka 🙂

@anonym_autor Kolko mas rokov, ked pises, ze si starsia?

anonym_4a9acf
20. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak ja neviem, ja vzdy idem na dovolenku kam chcem a byva mi tam snad lepsie ako doma... ved preto tam idem... oddychnut si a zrelaxovat... a uzit si to...

euka210
20. dec 2025

@anonym_autor ked som mala take obdobie, tak som necestovala, resp.len tu po SR, kde som citila ze to bude ok.
Keby som vedela, ze budem mat strach, tak necestujem.

anonym_0fd258
20. dec 2025

to nie je ani tvojim vekom, ale tvojim psych. rozpoložením.
Takéto stavy majú ľudia ktorí trpia depresiami, úzkosťami a nie sú psych. úplne OK.
Mala si zobrať niečo na ukľudnenie.

maranco
20. dec 2025

Skús zvoľniť tempo, sadnúť si niekde v prírode pod strom, do parku na lavičku, ísť na vyhliadku nič nerobiť len pozorovať okolie, kochať sa výhľadom, počúvať spev vtákov/šum mora, vychutnávať si miestne jedlá a len tak v pokoji pozerať ako tam žijú, nemusíš sa nikde náhliť, nič riešiť, len vnímať atmosféru a vychutnávať si pokoj.

unicornlady
20. dec 2025

Ja napr. mám problém spať v cudzom prostredí. Fakt. Prvý deň dovolenky spím asi 3 hodiny, tú ďalšiu noc sa mi po únave (vzhľadom na nevyspatie a nejakú turistiku cez deň) podarí zaspať trochu rýchlejšie a spím aj cca 5 hodín.
Ale stalo sa mi aj, že prvú noc som vôbec nezaspala.

Takže u mňa je to také, že aj chcem ísť, aj si naplánujem výlety. Ale zaspať v inej posteli mám vážne problém. A deje sa mi to hocikde. Aj napr. keď som mala priateľa a šla som spať k nemu, tiež som o druhej bola ešte hore, čo sa mi vôbec zaspať nedalo.

anonym_8b29d0
20. dec 2025

@anonym_autor niektori ludia si tazsie zvykaju na nove prostredie, daj tomu par dni. Ja mavam tak treti stvrty den na dovolenke uzkost, uz to mam odpozorovane, proste tomu dam priestor, ono to zas prejde a adaptujem sa na nove prostredie.

anonym_8b29d0
20. dec 2025
@unicornlady

Ja napr. mám problém spať v cudzom prostredí. Fakt. Prvý deň dovolenky spím asi 3 hodiny, tú ďalšiu noc sa mi po únave (vzhľadom na nevyspatie a nejakú turistiku cez deň) podarí zaspať trochu rýchlejšie a spím aj cca 5 hodín.

Takže u mňa je to také, že aj chcem ísť, aj si naplánujem výlety. Ale zaspať v inej posteli mám vážne problém. A deje sa mi to hocikde. Aj napr. keď som mala priateľa a šla som spať k nemu, tiež som o druhej bola ešte hore, čo sa mi vôbec zaspať nedalo.

@unicornlady aj ja mavam toto, prvu noc nikde neviem zaspat, aj ked som Len u nasich na navsteve. Uz som si na to zvykla a beriem to tak ako to je, druhu noc uz spim ako zabita😁

anonym_623962
20. dec 2025

Možno si na spektre.

salamistka
20. dec 2025

Mám tento problém, na dovolenke sa cítim nepríjemne, hlavne prvé dni, potom si ako tak zvyknem, ale vždy sa veľmi teším domov..čo som si všimla, tak u mňa je to spôsobené strachom z toho, že sa stratím 😃, že sa nedostanem domov ( že ma tam zabudnú), plus klaustrofóbia ( nechodím napr.do jaskýň, výťahov, lietadiel, ani metrom )...čiže celkom ma to obmedzuje v cestovaní, hlavne do cudziny, takže jednoduchšie je pre mňa nikam necestovať, chvala bohu môjho muža to nebaví ani mu to nechýba...na Slovensku sa cím relatívne fajn...mám ale zopár zlých skúseností z minulosti z dovoleniek, takže možno preto tá úzkosť...inak ak už niekde som a nie je mi dobre, tak mávam zo sebou prírodné lieky na depku/stres. Bez nich je to pre mňa utrpenie, žiaľ.

anonym_10cd76
Včera o 08:01

tiež to tak mám, mne pomáha spoznať čím skôr okolie - prejsť sa na pláž alebo do mesta, potom získam pocit, že viem kde som a ako sa dostanem z bodu A do bodu B a už mi je lepšie, ale mám problém zaspať v cudzej posteli a budím sa na každý zvuk, napríklad v Chorvátsku sme bývali pri ceste, kde v noci chodili na ubytovanie opití turisti a to som sa zobudila na každé hulákanie, potom o piatej či pol šiestej už chodili smetiari a bolo po spánku, plus tam bolo milión komárov a deravé sieťky, od tejto dovolenky som už odmietla ísť do zahraničia a sme len na Slovensku

slavomira236
Včera o 12:11
@unicornlady

@unicornlady prvu noc ja nespim nikde ani na dovolenke ani na navsteve.

autor
Včera o 18:37

Ďakujem všetky za odpovede, prichádzam nato že je to asi vždy ten prvý deň , dnes už je to super užívam si to 🙂 pravdepodobne budem musieť ten prvý deň si dať niečo na upokojenie 🙂 ja tento problém padám už dlhší čas že vždy keď niekde prídem prvý deň je strašný taká až úzkosť úplne ale vždy neskôr to je lepšie potom a nakoniec sa mi domov až tak nechce 😀 ale vďaka za vaše skúsenosti

catherinah
Včera o 18:44
@anonym_cc35b9

Ľudia už nevedia čo od dobroty.

@anonym_cc35b9 bud rada, ze to nepoznáš. Úzkosť si nevyberas. Ja napríklad chodim kvoli manzelovi a deťom. Pre mňa je to reálne utrpenie.