icon

Výlet do Prahy - eurá alebo kreditná karta pre dcéru

tulipanik12
17. máj 2025

Len otázka : dcéra ide v júni na koncoročný 2- dňový výlet do Prahy aj na noc s tým, že stravu si budú platiť sami. Je lepšie vymeniť eurá za koruny, keďže viem, že Česi veľmi nechcú brať eurá alebo jej založiť kreditnú kartu ?
Za odpovede vopred vďaka

Strana
z2
berenika39
18. máj 2025
@sevrin

Je lepšie si zameniť eurá sa koruny a platiť v národnej mene. Keď som bol v Turecku, tam si obchodníci veľmi radi upravovali kurz podľa seba (takže 1:1), prišiel by som tam aj o posledné gace, keby som nemal tie ich líry.

@sevrin v ceske mene muzes platit kartou, dokonce to je nejvyhodnejsi. Je nemysl menit na cz koruny, co potom s nimi?

sevrin
18. máj 2025
@viestta

@sevrin mne je uplne jedno preco si siel do Turecka aj co si tam robil. Ja som len chcela upozornit, ze porovnavas Prahu, ktora je v Europe a je tam uplne bezne platit kartou s nejakym sukom v Turecku. Dve absolutne neporovnatelne destinacie s absolutne neporovnetelnymi podmienkami pri platbach. To je vsetko co som ti chcela napisat.

@viestta mala by si sa ísť obzrieť niekam do sveta, aby si sa dostala do obrazu ako to funguje za hranicami v iných krajinách.

viestta
18. máj 2025
@sevrin

@viestta mala by si sa ísť obzrieť niekam do sveta, aby si sa dostala do obrazu ako to funguje za hranicami v iných krajinách.

@sevrin ale vsak ja nepopieram, ze v Turecku to funguje ako pises. Ale v tejto debate sa jedna o Prahu, hlavne mesto Ceskej republiky, ktore lezi v Europe, platia tam europske pravidla. Takze tovje zazitky z Turecka su uplne irelevantne. To, ze ty si bol az v Turecku neznamena, ze vsade to je tak. V Europe sa bezne plati kartami. Donedavna sa aj na Slovensk bezne platilo kartami, hoc aj za zmrzlinu, len transakcana dan nase patobne navyky posunula smerom k tym tureckym. Zial.

Strana
z2