Výlet do Ríma bez sprievodcu

3. jan 2024

Pozerám ponuky na vylet so sprievodcom, cena letecky 3 noci s raňajkami je 500 E.
Alebo bez sprievodcu, letenka 150 E plus ubytko okolo 200 E, spolu 350.
Plus strava, vstupné, doprava.
Ideme 2 osoby, je sprievodca podľa Vás nutný? Alebo by ste nešetrili? Ak niekto bol poradite?

liz_lemon
3. jan 2024

na co spievodca? ved si pozri sama, co by si si chcela pozriet, a zostav si nejaky plan

gerfinka
3. jan 2024

Boli sme pred mesiacom v Ríme. Na 3 noci. Všetko sme si manažovali samé. Letenky, ubytko v centre mesta, cez oficiálne stránky pamiatok sme si kúpili vstupenky na konkrétny čas. To vraj aj vychádza najlacnejšie. Záleží ale čo chces. Mne by sa nechcelo chodiť v dave so sprievodcom, niekto to má rád.

zmrzlinka2021
3. jan 2024

Nie, na Rím ho nepotrebujete, ak ste ochotní si všetko naštudovať samy. Okrem toho Rím sa dosť dá pochodiť aj peši, všetko tam je také kompaktné.

tianna
3. jan 2024

Určite bez sprievodu. Bola som sama s ocinom pred 17 rokmi, zvládli sme všetko sami, mapa, angličtina a bolo to super 🙂 ja by som celkovo so sprievodcom nikdy nešla 😆 podľa mňa je to príšerne obmedzujúce 😁

mamickalisticka
3. jan 2024

Môj názor je taký, že ak chces naozaj vidieť/vedieť všetko o pamiatkach, nemotat sa kade tade s mapou v ruke, nepytat sa rukami nohami kadekoho, mať fixný program, určite sprievodca. Ja som tak bola v Paríži so sprievodcom, bol to krásny úžasný mega zážitok, úžasný výklad. Prejdene denne 20 000+ krokov, milión info, všetko hlavné videné. Avšak druhýkrát by som šla už sama s niekým, pomotkať sa po bočných uličkach, nasať atmošku, zažiť gastro. Ten sprievodca je pridaná hodnota, oporný bod, vie pikošky, podpultove info.

madeincssr
3. jan 2024

@mamickalisticka presne tak. Dobry sprievodca je super, ale su to o to vacsie "galeje". Po navrate by to chcelo dovolenku na oddych. Na druhej strane tym prides o moznost len tak sa pomotkat po menej turisticky preflaknutych miestach a trosku nasat realnu atmosferu mesta. Moja rada je hlavne ist tam na co najviac noci (hoci aj lacnejsie ubytko, hoci aj bez stravy, potravinove obchody su vsade) a dobre si vsetko vopred nastudovat (povyznacovat do map v dobrom bedekri, tym sa aj trochu zorientujes). Ja nekupujem vstupenky online z toho dovodu, ze su casto na pevny cas (time slot) a potom sa neda program modifikovat povedzme z dovodu zmeny pocasia.

vkatush
3. jan 2024

Viackrát v Ríme, vždy bez sprievodcu.
Urobte si plán, čo chcete všetko vidieť (tie "veľké atrakcie" čo najskôr ráno, do takého Colossea ak chcete ísť dnu a pôjdete po 9 ráno, priprav sa na dlhé čakanie; Vatikán tiež dlhšie rady). Ideálne si to rozdeliť podľa oblastí, aby ste zbytočne nechodili z jednej strany na druhú hore dole. A hlavne, ja mám stále pocit, že málo času na všetko 😁 takže je fakt dobré, si spraviť plán, bucket list, čo určite musíte vidieť a potom zvyšok ako budete stíhať. A dobrú obuv, pochodíš 20 000 krokov ešte pred obedom 😁

Ak chcete nejaké info zaujímavé, väčšina má brožúrky, popísané informačné tabule, niektoré miesta majú samostatné appky,.. a vždy máte internet po ruke.

dencii
3. jan 2024

Sem sa pripnem, tiez som dnes bukla ubytko na jún, letenku este par dni počkám ci neklesne na cene, takze všetky rady si rada pozriem. My pôjdeme s mužom len na 2 noci kvoli malym deťom, uz to mam výčitky, ze ich nechám doma, ale srdce mi už dlhšie pisti tam ísť tak budeme mať aspoň malé rande

banalu
3. jan 2024

Ak sa vies orientovat v cudzom prostredi, sprievodca nie je potrebny. Sprievodca je skor pre ludi, ktorym to tak vyhovuje.
V Rime sme si zaplatili hop and drop bus, ale len kvoli pokecu, dali sme par okruhov, popocuvali k tomu komentar, potom sme len peskovali alebo metro. Za mna je Rim male mesto kde sa nestratis.
Davajte si len pozor na podvodnikov a restauracie kde niesu presne urcene ceny za jedlo.
A z letiska vlakom za par drobnych.

bluka2
3. jan 2024

@vkatush sú vraj aj lístky bez čakania do kolosea-online, uvidím cez víkend či je to pravda

vikusjk
4. jan 2024

Ahoj, ja som bola so sesternicou, vobec nam sprievodca nechybal. Tiez sme boli na tri noci, ale naplanovala som lety tak, aby sme aj prvy aj posledny den este nieco stihli vidiet. Koloseum, Forum, spanielske schody, fontanu di trevi, pantheon aj pamatnik toho emanuela aj s vyhliadkou mas vsetko v pesej dostupnosti, my sme byvali 10 min pesi od Kolosea, takze vsetko vyssie spomenute sme pochodili pesi. Aj rozne ine fontany a kostoliky, ktore su tam fakt na kazdom kroku, -Metrom sme isli len do Vatikanu, boli sme v Bazilike, neboli sme v knizniciach, lebo tam bola strasna rada. A v pesej dostupnosti je potom Anjlesky hrad. Za nas to bolo na tie tri noci celkom dost, nachodili sme sa, ale nie sialenym tempom, aj sme posedeli v tych ich uzasnych ulickach a dali si cestoviny, pizzu a ine fajnotky. Bol to uzasny vylet, urcite si ho este zopakujem a vezmem tentokrat muza a dceru 🙂

vikusjk
4. jan 2024

@bluka2 ano, ja som tak kupovala este v 2019, su na nejaky cas, prisli sme trochu skor a aj nas pustili cca 15 min skor potom. Maju samostatny vchod pre online listky a ked som videla tu radu, co tam bola vedla, tak som bola rada, ze som ich kupila cez net.

limoncino
4. jan 2024

Ja nemám rada, keď mi niekto určuje čas, takže za mňa bez sprievodcu.

trema
4. jan 2024

My sme boli bez sprievodcu, 4 noci, ale ja som taka, ze si vsetko dopodrobna naplanujem, nastudujem, clanky postahujem 🙂, listky kupene dopredu, do muzei, kolosea, forum romanum, listky na vlak z letiska atd.. nas to vyslo so vsetkym do 400€ v 2019

kiwi3
4. jan 2024

nikdy som nikde nebola so sprievodcom vo svojom dospelackom zivote, dost by ma to obtazovalo, vobec, ze so mnou chodi niekto cudzi, organizuje mi cas a este mu za to mam platit... v dnesnej dobe, ked si o vsetkom mozem vygooglit do par sekund a skoro vsade je nejaky letak, popisky atd? naco?

zuzinka888
4. jan 2024

Vsetky cesti v Rime vedu do Vatikanu a na svatopaterske namestie. Kup si turisticku mapu a hned pochopis a uvidis kde co je ( ake pamiatky, stanice metra). Bola som ako pubertacka a nam sprievidca vravel- ak nevies kde si otoc sa a vrat sa do Vatikanu- odtial sa vies nasmerovat tam kam potrebujes.

lindus_esterka
4. jan 2024

sprievodcu netreba, dopredu si pozri, co vsetko chces vidiet a priprav si vlastny itinerar, ja sa snazim robit trasu tak, ze od ubytka sa odveziem metrom k prvej pamiatke a odtial aby bolo k dalsej vzdy max 15-20min peso. pri kazdej sa pofotis, posedis na lavicke/das kavu, obed.. s takymito zastavkami potom nemam pocit ze vkuse len kracam. Rim je na toto idealny, na par vynimiek je vsetko kusok od seba