Ako funguje last minute?

pauluska81
6. jún 2017

Zdravím.
Potrebujem poradiť.
Prvý krát sa chystáme na dovolenku k moru cez last minit. Keďže sme pri mori nikdy neboli mám určité obavy.
Sme 4 členná rodina s 12,15 r. deťmi. Keďže rozpočet nie je vysoký cca 1500 max 1800eur samozrejme počítame každé euro.
Mali by sme záujem o Egypt alebo Bulharsko letecky, all inclusive. Ako funguje prosím last minit? Koľko máme pred odletom času sa pobaliť. Môže sa stať že sa na last minit nedostaneme? Alebo sa na nás zabudne ? Tie počítania cien mi lezú na nervy, stále sa dopracujem k cene okolo 2200-2500eur..nie je nejaká možnosť že by bolo niečo lacnejšie s našimi kritériami??
Ďakujem za každú radu.

ukulela
6. jún 2017

@pauluska81 ak idete v lete, egypt nerieste.bude tam strasne horuco. skor hladaj bulharsko.
ja mam skusensot, ze mi pri mori staci polpenzia, v teple mi obed nikdy tak nechuti, daco male sa da zjest aj von. aj voda kupit.
last minute su posledne volne miesta, ktore su k dispiozicii. pobalit sa stihnete, len nebudete mat na vyber medzi letviskami, budete musiet zobrat to, co sa bude ponukat ... takze budete musiet volit kompromis.

hettinka
6. jún 2017

my máme 2 deti 10 a 16-ročné a myslím, že ani na last minute sa letecky pod 2000 nedá cestovať, ak chce človek do AI hotela cez CK.
Lacnejšie je to snád len, ak si človek dovolenku vyskladá tak, že kupi akciové letenky, zajedná ubytovanie v apartmáne a prenajme auto, časť stravy zabezpečí tak, že si navarí, časť v reštauráciách.
Ak chcete do AI hotela, myslím, že pri takto veľkých deťoch je cena v sezóne okolo 2500€ a viac. Mimo sezony (jún, september) je to o dosť lacnejšie, ale treba pýtať deti zo školy a to sa nie vždy dá.

Ja by som ti odporúčala skôr to Bulharsko, v Egypte sú vysoké horúčavy, iná menalita, aj možnosť choroby (hnačky) a ak ste pri mori nikdy neboli, bol by to asi dosť "kultúrny šok". Predsa len je to Bulharsko európanovi bližšie... My sme boli minulý rok v Albánsku na 11 nocí pod 2000€, a aj tam je veľmi lacno.
Tento rok sa chystáme na LM do Grécka, alebo Španielska, ale ak nič vhodné nezoženieme, asi pôjdeme do Chorvátska. Aj tam je pekné more a v apartmáne autom sa v pohode zmestíme aj do 1000-1200€ za 10 dní.

nikawero12
6. jún 2017

@pauluska81 pod pojmom last minute sú zaradené zľavnené zájazdy, pri ktorých treba počítať s tým, že keď si zájazd vyberieš, musíš ho ihneď aj zaplatiť a začiatok takéhoto zájazdu býva len pár dní nato. Čím menej dní je do odletu, tým býva aj zľava vyššia. Treba však počítať s tým, že ponuka takýchto zájazdov je obmedzená, ako aj ubytovania. Môžeš si vyberať len z toho, čo sa nepredalo, takže niekedy musí človek zľavniť aj zo svojich kritérií na dovolenku.
Najlepšie by bolo, keby si sa popozerala po nete a našla si last minute zájazy, porovnala ceny a podmienky a potom zatelefonovala do vybranej cestovky a objednala si tam zájazd, alebo ešte lepšie by bolo zájsť priamo do cestovky a objednať zájazd. Panie v cestovke by ti aj prípadne poradili s výberom a kalkuláciou.
Užite si peknú dovolenku!

oli18
6. jún 2017

Ja som išla 2x na poslednú chvíľu do Turecka. Raz sme išli dvaja, nebol problém si vybrať z viacerých hotelov, aj destinácií. Druhýkrát sme išli štyria a problém bol. Chcem tým povedať, že je väčšia možnosť výberu pri menej osobách, aj cena je nižšia, ako pri štyroch osobách.

timilv
6. jún 2017

My sme boli dva alebo tri roky dozadu v auguste v Bulharsku (Slnečné pobrežie) a už by sme nešli...
Takmer každý večer pršalo a na druhý deň bolo strašné špinavé more, samá riasa - minimálne 15-20m od brehu sme sa brodili riasami ak sme chceli ísť do vody. A z tých 12 dní sme minimálne 4-5 dní neboli vo vode vôbec lebo sa fakt nedalo a boli dokonca dni keď sme museli vytiahnuť po búrke tenšie bundy, lebo sa po búrke až tak ochladilo.. Oproti tomu sme boli napríklad v auguste aj v Egypte (Hurghada) a bolo to neporovnateľne lepšie. Bolo síce teplejšie, ale nič nezvládnuteľné (ale ja som naozaj teplomilná). A Egypt sme napríklad kupovali ako last minute a dalo sa z čoho vyberať 🙂 ale to je naozaj o šťastí... V cestovke nám hovorili, že je obdobie keď sa niektorá oblasť vypredá v momente ako dajú von last minute a je tak, že aj deň pred odletom nájdete dovolenka aj pre 4osoby. Závisí to od toho, čo to leto "letí" medzi ľuďmi 🙂

eeffka
6. jún 2017

@pauluska81 pri takych velkych detoch vam podhadzuje zrejme rodinne izby.tie su drahsie.pozeraj radsej 2 dvojky. Last minute neznamena ze mas na pobalenie 3hodiny ale ze odlietate zajtra alebo pozajtra a tam kde je volne nie kam by si chcela. Blg je podla mna dobra volba.teplo a clovek sa neboji napit vody. Ale pod 2000letecky ani nedufaj.

hettinka
6. jún 2017

@eeffka my už pozeráme tiež dve dvojky. Family room sa oplatí pri malých deťoch, keď sú pristelky zadarmo alebo ta cenu letenky.

fokuska
6. jún 2017

@eeffka V Bulharsku nam nikto neodporucal pit vodu, upozornovali aby sme vzdy pili len balenu ;)

eeffka
6. jún 2017

@fokuska tak ani nam priamo neodporucali ale ta voda je v pohode. Rozhodne som nikdy nezaregistrovala bulharsku (faraonovu) pomstu.🙂

fokuska
6. jún 2017

@eeffka To je pravda, to nehrozi tak ako v Egypte 🙂

martina7905
6. jún 2017

My ideme do egypta makadi oasis a nas to vyslo len 2dospele osoby na1400€ a keby isli deti tak 2300€

eliska13
6. jún 2017

@pauluska81 vybrala by som si Egypt, ak sa dá kvôli škole v septembri...pozeraj si predbezne ponuky CK alebo Inviu.Last minute býva väčšinou odchod do 2-3 dní, ale možno nájdeš aj tyzden.Prečo by mali na Váš zabudnúť?ved zaplatíš podpise zmluvu dostaneš pokyny kedy na letisku, tam v Egypte Vás bude čakať delegát.Do Bulharská by som AI nešla je to zbytočne max polpenzia.A, keď Mam dať toľké peniaze tak to radsej za Egypt.Ale myslim,ze to pre 4 SO vsetkymi poplatkami nevyjde

ragulca
7. jún 2017

@pauluska81 je potrebné ubrať z kritérií, alebo pridať budget, pretože si sa rozhodla riešiť priam nemožné... Za malo peňazí veľa muziky by si chcela...

pauluska81
autor
7. jún 2017

No to som zistila ze sa do rozpoctu nevpraceme ani cez last minit. No asi to Al naozaj netreba. Ale letecky urcite. Aj keď ja osobne mam paniku z letu, sľúbili sme to deťom že poletia aspoň raz.

hettinka
7. jún 2017

@pauluska81 tak do Egypta jedno s AI.

eliska13
7. jún 2017

@pauluska81 a Cierna hora letecky?

pauluska81
autor
7. jún 2017

@ragulca..nie je to o tom že za málo peňazí veľa muziky by som chcela. Myslím že 1800€ nie je málo pre nikoho kto má deti a hypotéku. A myslím že každý chce mať peknú dovolenku. No už vidím že z našich krytérií musíme ubrať.

malyslonik
7. jún 2017

Ahoj, LM som osobne nikdy neriesila, ale kamarati sli na Maltu. sledovali pobyt asi tyzden na webe a ked vo stvrtok cena klesla, volali do cestovky a leteli hned vyplatit. V sobotu leteli na tyzden za super cenu (tusim ich to vyslo na 500 na hlavu). Tvoj rozpocet sa mi nezda byt katastrofalne nizky, ale je pravda, ze naklady detmi asi vzrastaju (sprosto povedane).
Preto by som odporucila lacnejsie destinacie.

Cierna Hora je uzasna! O Albansku som tiez pocula vela dobreho.

Ak ti mozem odporucit - porad sa v CK. Ale nenechaj sa dotlacit do niecoho. Skor sa spytaj, ako to funguje s LM a ci zvyknu ceny klesat s bliziacim sa datumom odletu. Vyber si par alternativ a skus ich sledovat online. Verim tomu, ze a vam podari krasna rodinna dofca pri mori 🙂

Dalsou alternativou je kupit si akciove letenky a vylet si vyskladat (ako uz niekto pisal), ja cestujem s manzelom len takto a mozem povedat, ze sme pochodili cely svet a neminuli majland 🙂

Drzim palce!

rakahaka
7. jún 2017

@pauluska81
My sme boli 2x v bulharsku, oba razy busom, ked mas dobru partiu da sa, islo nas 9. Deti od 8 do 12.
1x sme si rezervovali ubytko cez znameho. Stravu sme mali len ranajky, ostatne cez restiky. Dvoch dospelych nas to cakomprask vyslo 500€ na 8dni a to sme si dopriali bohate obedy vecere a kopu piva :D
2x busom cez cestovku AI vyslo nas pre dvoch 1100€

pauluska81
autor
7. jún 2017

@malyslonik Ďakujem .

ragulca
7. jún 2017

@pauluska81 máš pravdu, nie je to malo peňazí, ale deti máš už relatívne veľké, tak ťažko sa vpraces do tohto budget. Tiež mám hypo, dve deti, takze som na tom rovnako ako ty. Treba nájsť kompromis a zľaviť z kritérií pri vybere

bratislavcankanm
7. jún 2017

@pauluska81 Do Egypta by som nesla... zvlast, ak to ma byt vasa 1. dovolenka pri mori s detmi, kvoli moznym zaludocnym tazkostiam.

Ja pozeram momentalne Grecko a Bulharsko...a ten vas rozpocet bude asi problem....mozno keby ste isli tesne po sezone, prvy septembrovy tyzden, snad aj pocasie by bolo este OK.

Co som pozerala par detailnyck kalkulacii, tak len letiskove poplatky (ktore nezahrnaju cenu letenky !!!!) vas vyjdu na 4 ludi cca 800 Eur - a na tie sa LM zlava neposkytuje, poistene 3+1 osoba na / 8 dni cca 100 Eur - tam tiez ziadna zlava nie je. To uz je dokopy 900 Eur. Takze ti ostava iba 600 az 900 Eur na 4 letenky plus ubytovanie a strava pre 4 osoby.

Ale nic nie je nemozne 🙂... treba sledovat ponuky a byt pripraveny do 24-48 hodin sa pobalit a vyrazit.

Inak ja som bola minuly rok v stane, v kempingu, priamo pri krasnej plazi, letecky plna penzia (ale s takym lahsim obedom, len polievka s pecivom), jeden grecky ostrov, nahodila som to teraz do kalkulacky, je tam volny len septembrovy termin a vychadza to cca 1300 Eur (je tam zahrnuta 25% LM zlava za ubytko). V hlavnej sezone by vas to vyslo 1800 bez zlavy, 1600 s 25% zlavou za ubytko.

A este jedna vec, s ktoru mam ja problem a to je plaz. U mna je podmienka pekna plaz a more, do 100m od ubytovania (ubytko staci jednoduche ale ciste, kludne aj bez stravy ale vtedy musi byt blizko obchod a restiky). A toto zvykne byt pri LM velky problem, slusne hotely blizko plazi uz su obycajne vypredane.

oli18
7. jún 2017

@bratislavcankanm Do Egypta by som nedoporučovala kvôli bezpečnosti, nie kvôli žalúdočným ťažkostiam. A nepíšte mi, že nešťastie sa môže prihodiť kdekoľvek, s tým súhlasím.

hettinka
7. jún 2017

my sme boli LM s manželom letecky kedysi v Grécku na 17 dní (taky dvojtermín) a vyšlo nas to naozaj pár drobných... ale bolo to bez stravy a k moru sme chodili cez celú dedinu. Mladým nám to nevadilo, dnes by som to už nevzala.

Problém je, že deti nad 14 rokov sú brané väčšinou už ako dospelí, prípadne vas už neubytujú do 1 izby, treba mať dve izby, a tam už žiadne zlavy na deti nie sú, platia ako dospelí.
No ja tiež stále dúfam, že sa niečo objaví v rozumnej cenovej relácii, my vezmeme všetko okrem arabských krajín - tunis, turecko a egypt určite nie.

bg2014
7. jún 2017

@pauluska81 bulharsko all inclusive je blbost, zbytocne preplatene,restiky na kazdom kroku ,menu za 10 leva ale gramaz brutalna vacsinou 700 -800 gramov takze pre deti ti staci jedna davka napoli.