icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

szillvinka
1. mar 2020

@janne318 ahojcek🙋 tiez sa chcem podakovat za paradne odpovede, ktore tu davas. 👍😀 musis byt hrozne nadupana, klobuk dolu. 👏 ja som precitala tuto diskusiu a z tych tvojich info som sa za hodinu dozvedela viac ako z netu za cely svoj zivot. 😄😂 asi nie som uplne dobre v tejto diskusii, lebo ja sa lietat nebojim. Mna praveze lietanie fascinuje a lietadla milujem. Lietam casto (a inak tiez zijem v Belgicku 😀) a lietam za nasimi na Slovensko domov. Az doteraz som myslela, ze viem o lietadlach dost. Rozpoznam typ lietadla aj zo zeme, ked nizsie leti. Ale teda ty si ma fakt ze dostala. No mam sa co ucit! 🙈🙈🙈 Tak ak mozem, ja by som sa rada opytala, jak ste sa tu bavili nedavno o tom zadymeni motora a ty si sem dala aj fotku, ale to nie je zadymenie ze by motor horel, vsak? To mam uz preluskane a napozerane na youtube. 😂 Tak by som sa rada opytala, ze co to je. Lebo to som este nevidela a priznam sa, hladala som to aj na nete lebo ma to zaujalo, ale nenasla som vobec nic okrem engine fire. A ak este mozem, prepac ze obtazujem a ze som taka zvedava, ale este ma zaujima taka vec. Kedze ma lietanie a lietadla bavia, vsetko si vsimam, vsetko sledujem. A vsimla som si, ze Airbus vzdy vydava take akoby stekave zvuky, uplne vzdy pri spustenych motoroch a v pravidelnych intervaloch. Je to pocut aj v kabine cestujucich. Pri Boeingu som to nikdy nepocula. Viem ze su to podobne lietadla a vela technickych aj elektronickych veci maju spolocnych. Prepac ja by som sa ta najradsej opytala asi dalsich milion otazok 🙈 aj by som normalne chcela zazit debatu s tebou. 🌹😀 Si prosto skvela! 👍🌹Dakujem za odpovede. 💕

janne318
1. mar 2020

@szillvinka Ahoj Szilvinka. V prvom rade - veľmi pekne Ti ďakujem za Tvoju milú poklonu. 😘 Teší ma, že do tejto diskusie zavítajú aj ľudia, ktorí strach z lietania nemajú, ale ktorých naopak lietanie zaujíma. 😉🙂 Musím uznať - máš výborný postreh! 😀👌✈️Na uverejnenej fotke naozaj nie je zobrazené zadymenie motora, a lietadlá typu Airbus naozaj na rozdiel od Boeingov vydávajú štekavé zvuky. 😉 Poďme teda po poriadku:
1/ jav, ktorý je zobrazený na fotke, sa nazýva spätný vír (reverse vortex) a najčastejšie je pozorovateľný na zemi - buď keď lietadlo úplne stojí, bezprostredne po vypnutí motora, alebo ak ide pomalšie. Pri špecifických podmienkach je ale možné zaregistrovať ho aj vo vzduchu. Skúsim vysvetliť tak, aby porozumeli všetci - aj úplní laici. Takže: prúdové dopravné lietadlá nasávajú do motorov obrovské množstvo vzduchu (až 5000 m3/min), pričom zhruba ⅔ tohto vzduchu putuje cez trojradový kompresor do spaľovacej komory, turbíny a výfukom von. Zvyšná ⅓ obteká okolo motora - účelom je vytvorenie zvukovej izolácie (pre úplnosť - vojenské lietadlá majú iný spôsob spaľovania, tie nasávajú do motorov a spaľujú všetok vzduch, preto ich motory robia taký rachot 😂). Vzduch obtekajúci okolo horúceho motora sa samozrejme tiež zahrieva (i keď nie až tak, ako vzduch spaľovaný). No a keď piloti náhle znížia výkon motora, alebo zaradia neutrál, alebo motor vypnú, vznikne podtlak, ktorý ten vzduch akoby "vypľuje" von rovnakou cestou, akou bol nasatý - čiže predkom. Pri vyššej vlhkosti vzduchu je to opticky viditeľné, akoby motor vypľul spredu masu pary. Určite si už niekedy zaregistrovala veľmi podobný jav, keď si vypúšťala vaňu plnú vody. Akonáhle bolo tej vody vo vani málo, odtok akoby na moment "vybublal" časť tej odtekajúcej vody naspäť do vane. No a s tým vzduchom sa vlastne stane v istom momente to isté. 🙂 Nijako to neovplyvní chod motora, je to prirodzený jav, a už vôbec nie nebezpečný. 🙂
2/ štekajúci Airbus má na svedomí jednotka PTU (Power Transfer Unit) - je to zariadenie, ktoré prevádza hydraulickú energiu medzi troma hydraulickými systémami, aby bol vo všetkých troch hydraulických systémoch zabezpečený potrebný tlak. 😉🙂 Toto zariadenie sa nachádza dole pri podvozku, takže áno - je počuteľný aj pre cestujúcich. 🙂 Ale ozaj, treba uznať - máš skvelý postreh! 😀👍
A kľudne, bez zábran, sa pýtaj na čokoľvek, čo Ťa zaujíma - rada zodpoviem. 😉 Možno tým pomôžem aj iným ľuďom, ktorí by sa mohli neznámych úkazov či zvukov zľaknúť a zbytočne si tak privodiť neopodstatnený strach. 😉

janne318
1. mar 2020

@szillvinka nič lepšie ilustračné som nenašla, ale tu je vidieť, ako časť vzduchu ide do motora a časť okolo neho. 😉

lenka2613
1. mar 2020

@janne318 keby tak viac pilotov vysvetlovalo ako ty tak by sa urcite menej ludi balo. Zvladam to lepsie ale najma vdaka tebe a tvojej pomoci.ked clovek rozumie co sa vlastne deje ako nam to vysvetlujes je to lahsie si sadnut do lietadla. Aj ked ten strach tam vzdy je v kutiku ale kvoli tomu ze vela veci chapem tak ho moj rozum prekona. Ked sme pristavali to bolo ako by uplne nad zemou pridal na plyne a som aj myslela ze to asi zdvihne a pojdeme znova ale dali to super. Ale som sa j dozvedela novinku ked som isla s detmi na wc tak mi letuska povedala ze na wc su iba dve kyslikove masky tak mi postrazili najprv maleho a potom malu ze just in case. To mi doteraz za tie roky ziadna letuska nepovedala. Vies co este na moj pokoj mam jednu otazku ked povedia ze ked letim s detmi si mam dat prva masku a potom dietatu, ale co som niekde citala ze mas iba 30 sekund nez odpadnes tak teraz ja si dam masku ale za tych zvysnych par sekund ako nasadim obom detom masku? Maly ma 3, mala 2 cize to pre mna znamena ze vlastne si musim vybrat ktotemu dam masku prvemu, ak to do tych 30 sekund nestihnem, co sa stane? To znamena ze jeden umrie na nedostatok kyslika? Mala by som radsej s malym zacat trenovat, resp vysvetlovat aby to dokazal sam? Sorry ak je to trochu blba ptazka ale toto mi neda ze ako do 30 sekund zachranim oboch

janne318
1. mar 2020

@lenka2613 Ahoj Leni, ďakujem aj Tebe veľmi pekne za podporu, ktorú mi tu vyjadruješ - si úžasná! 😘😍 Ani nevieš, ako ma to vždy poteší a zahreje pri srdiečku. ☺️❤️ K Tvojej otázke: Nieee..! Určite sa do 30 sekúnd neudusíš! Za prvé - pri postupnej dekompresii uniká okysličovaný vzuch z lietadla postupne (preto sa volá postupná), takže vo vzduchu je stále dosť kyslíka, aj keď sú už vyrolované masky. Za ďalšie - pri nedostatku kyslíka sa človek nedusí. Dýcha normálne, akurát nakoľko jeho mozog nie je okysličovaný, postupne má najprv bolesti hlavy, následne rozmazané videnie, až napokon zaspí. No a pri expolozívnej dekompresii - čiže ak sa náhle roztrhne plášť lietadla (ktorej riziko je ale mizivé - môže nastať pri výbuchu nálože na palube) nastane smrť skôr v dôsledku pľúcnej embólie, než v dôsledku nedostatku kyslíka (skrátka človeku zamrzne krv v pľúcach, keďže hore je pomaly -60°C). Buď úplne kľudná - určite ak by došlo na palube k postupnej dekompresii, v pohode stihneš "obslúžiť" seba i deti. V prvom rade seba - taký je postup, pretože deti si samé masky nasadiť nevedia. A keď by si Ty stratila vedomie, ohrozíš tým aj deti. Inak, väčšina leteckých spoločností umožňuje let jedného dieťaťa do 2 rokov v sprievode jednej dospelej osoby. Čiže nemôže sama mamina letieť s povedzme polročným bábom a 1,5 r. dieťatkom. Keď tak musí ísť aj tatino alebo iná dospelá osoba.

janne318
1. mar 2020

@lenka2613 a ešte doplním - pri dekompresii je prioritné dostať lietadlo čo najskôr dolu. Čiže piloti sklesávajú ozaj obrovskou rýchlosťou (až do 5700mph) do výšky pod 4700m, v ktorej je už dýchateľný vzduch. Takže ak aj niečo také nastane, využiteľnosť masiek je ozaj pár minút (inak zásoba kyslíka je v každej na 20 minút, čiže ďaleko väčšia, než je potrebné). 😉🙂

janne318
1. mar 2020

Ktože ma to obdaroval takým množstvom srdiečok? ❤️❤️❤️❤️❤️ Iba tu som posledne prispela odpoveďami, tak tipujem niekoho odtiaľto. 😀 Veeeľmi pekne ďakujeeeem!!! 😘😘😘😘😘😘

janne318
1. mar 2020

@lenka2613 v súvislosti s tým kyslíkom ešte jeden "secret", ktorý sa tiež isto nedočítate na nete. Vedeli ste, že kyslík v maskách vlastne nie je kyslík? V skutočnosti sa v nich nachádza chlorečnan draselný (inak to je tá látka, ktorou sa kedysi likvidovala burina a predávala sa pod názvom Travex 😝😂) a oxid manganičitý. Aktivovaním masiek dochádza k zlúčeniu týchto dvoch látok, ktoré zlúčením sublimujú na kyslík. Je to tak v prvom rade preto, že klasický kyslík - ako isto všetci dobre vieme - podporuje horenie. Čiže pri eventuálnom požiari na palube lietadla by klasické plynné kyslíkové masky boli skôr kontraproduktívne. Za ďalšie tiež hrá rolu samozejme skladovateľnosť v pomerne s efektivitou.
To len pre zaujímavosť. 😉😁

szillvinka
1. mar 2020

@janne318 kokso hlava mapa 👍😀😄 ty mas aky hardisk v mozgu? 😂👍Dakujem za odpovede aj za ochotu. Si super. 🌹

szillvinka
1. mar 2020

@janne318 kokso hlava mapa 👍😀😄 ty mas aky hardisk v mozgu? 😂👍Dakujem za odpovede aj za ochotu. Si super. 🌹

janne318
1. mar 2020
janne318
1. mar 2020

@szillvinka ďakujem Ti Szillvinka. 😘 Nie, nie,... som normálny človek s normálnou kapacitou mozgu. 😂 Skrátka rozumiem oblasti, v ktorej pracujem - čo je myslím prirodzené. 🙂 Npríklad IT oblasti nerozumiem vôbec (ak teda nerátam palubné počítače A320😅), nerozoznám ani bežné druhy rastlín, moje umelecké sklony sú na bode mrazu, a prihorí mi aj čaj. 😂😋 Každý je v niečom lepší alebo vyniká - a ja som skôr taký technický typ. 😁

bundicka223
1. mar 2020

Letecka doprava je najbezpecnejsia..... Netreba sa bat... Samotny let býva v pohode najhorsie je to cakanie pred odletom.... A na letiskach moze byť teraz aj dost chorych ludi..... z toho by som mala väčšiu obavu ako z letu

evka_s
2. mar 2020

@bundicka223 to jsou právě řeči, které nikomu, kdo se bojí, ještě nepomohly. My samozřejmě víme, že je letadlo nejvíc bezpečný prostředek.

evka_s
2. mar 2020

@janne318 můžu se přidat k těm, kteří opravdu děkují za osvětu? Loni touto dobou jsme byli v USA, LA+ San Francisco. Letu jsem se bála pár měsíců předem, ale poctivě jsem si před tím nastudovala celou zdejší diskuzi a otravovala manžela se všemi podrobnostmi a fungováním letadel J Cesta přes oceán v pohodě a přičítám to k dobru A380, to je tak neskutečně pohodlné a velké letadlo, že nedívat se občas z okna, ani nevím, že letím, prostě se v tom vzduchu ani nehlo, nevadilo mi ani stoupání ( s čímž mám největší problém). Za mě nejhorší byl přelet LA->SF, kdy bylo letadlo v turbulencích naopak stále, a to jsem se uklidňovala nerovnostmi na cestě a prostě tím, že je to jen vzduch který se tam blbě míchá – z jedné strany oceán, z druhé hory 🙂 Problém je, že ani ty všechny znalosti, které díky tobě tady všichni máme, mi nepomohly od panického záchvatu – já sice racionálně už vím, co kdy znamenají různé zvuky, zamrznutá okénka, turbulence, racionálně prostě vím, že tomu letadlu se nic nestane a nespadne. Ale nějak to ještě psychika neumí zpracovat. Ale mám to tak od doby, co máme děti – mně asi nevadí to, že by se letadlu a mně něco stalo, ale že by naše děti zůstaly bez rodičů. Každopádně, nebýt tebe, všechny ty lety během US tripu bych dávala mnohem hůř. Děkuju. Do Kalifornie se chci určitě vrátit, plus chceme dětem začít ukazovat zatím alespoň Evropu a lepší prostředek než letadlo nevymysleli. Tak budu sledovat diskuzi i nadále a doufat, že mi tu A380 do dalšího transatlantického letu nestáhnou z provozu 🙂

fokuska
2. mar 2020

Z coho mam pri lietani strach ja je to, ze v pripade, ze sa nieco tragicke stane, tak budem vediet, ze sa to deje a nebudem s tym moct nic urobit.
Ten pocit, ze lietadlo nekontrolovatelne leti dolu, alebo sa zmieta vo vzduchu a ty vies ze to nedopadne dobre, vnimas to a vies co ta caka.

Kebyze to pride v sekunde a clovek strati vedomie, alebo ho rozpuci, alebo co, tak o tom nevie, ale tie minuty pred tragediou o ktorej vies - tych pocitov sa ja bojim.

221girl
2. mar 2020

@fokuska presne si popísala mňa :D

janne318
2. mar 2020

@evka_s ďakujem Ti Evka veeeľmi pekne! 😘😘 Jeeejda, dievčatá moje zlaté, ❤️ toľko poďakovania za posledné obdobie sa mi tu od Vás dostáva, že ma to naozaj úprimne dojíma až k slzám! 🤗 Od všetkých Vás si to nesmierne vážim. 😘❤️
Evka, ak je to tak, že racionálne si uvedomuješ bezpečnosť leteckej dopravy, aj veľa veciam rozumieš a sú pre Teba logické, akurát psychicky nedokážeš prekonať ten strach, myslím si, že by Ti veľmi pomohla jedna vec - a to vyskúšať si riadiť lietadlo sama. Existuje možnosť zakúpiť si zážitkový poukaz "Pilotom na skúšku". Ponúkajú ich niektoré letecké školy a zážitok spočíva v tom, že zákazník má možnosť v doprovode profi-inštruktora vyskúšať si pilotovať malé lietadlo. Inštruktor to lietadlo zdvihne do vzduchu a v stabilizovanom lete, keď sa cíti byť zákazník na to psychicky pripravený, odovzdá mu na pár minút riadenie. S lietadlom samozrejme vzlieta i sadá inštruktor. Ak by si ozaj našla v sebe tú odvahu a podujala sa niečo takéto - zistila by si, ako Ťa to lietadlo "poslúcha". Chceš zatočiť doľava - a ono ťa fakt poslúchne a zatočí doľava. Naopak doprava - tak pôjde doprava. Takisto hore - dole. Skrátka je to o tom - zistiť, že dokážeš ovládať ten stroj. A na malých športových lietadlách je to úplne ideálne, pretože jednak vizuálne vnímaš blízkosť zeme, jednak nemajú automatický stabilizačný systém ako veľké dopravné lietadlá, takže hneď cítiš každý "pokyn", ktorý lietadlu dáš, a jednak si tam v doprovode profíka, ktorý - nech by sa dialo čokoľvek - bezpečne dostane lietadlo na zem. Je to v podstate rovnaký alebo veľmi podobný psychologický moment, ako v aute - nevodič v pozícii spolujazdca sa vždy viac bojí, ako vodič-spolujazdec. A ono keď je niekto šofér, tak je už jedno, či sa vezie ako spolujazdec v žiguláku alebo v mercedese - pokiaľ ho vezie normálny šofér (nie nejaký besný pako), tak ten strach nemá. V Tvojom prípade by to podľa mňa malo rovnaký efekt. Keby si zistila takpovediac "na vlastnej koži" aké to je riadiť lietadlo a ako sa to lietadlo správa a ako krásne poslušne reaguje na všetky Tvoje pokyny, cítila by si sa rovnako bezpečne, či by si letela v Cessne 152, alebo v A380. 😀 Ja myslím, že za vyskúšanie a za tých zhruba 50,-€ (taká je priemerná cena tohto zážitku) to určite stojí, ak by Ti to malo pomôcť. A ja som si viac-menej istá, že by Ti to naozaj aj pomohlo. Neskromne sa priznám, že ja som takto zbavila strachu z lietania moju maminu. Tiež všetkému rozumela - veď od mojich 16r. som jej pizúkala za ušami o lietadlách stále, 😂 ale úplne sa zbavila strachu až potom, ako sa so mnou takto preletela a vyskúšala si, aké je to super mať lietadlo takpovediac "vo svojej moci" a ako ju "poslúcha". Síce mi trvalo, než som ju na to vôbec nahovorila, 😅 ale nakoniec do dala úplne parádne - a bola aj rada, aj sa jej to páčilo. 😀😉🙂

evka_s
2. mar 2020

@janne318 A to já zas věřím pilotům, že rozumí tomu, co dělají, že se vyhnou bouřkám, zjevným velkým turbulencím, že když jim z nějaké příčiny vypadnou motory tak někam doplachtí. Že ví, jak přistát na mokré runwai a za silného větru. Fakt věřím, že jsou odborníci a letadlo je poslouchá „na slovo“ a je to pro ně jako pro mě řídit auto 🙂Možná tam hlodá taková ta definitiva, že při běžné autonehodě je nějaká šance že to člověk přežije, u letecké katastrofy je ta šance prostě menší. Mě třeba velmi pomohlo, že jsem se na youtube dívala na záznam letu právě A380 Lufthansy, se kterou jsme letěli, z Frankfurtu do San Francisca. Jak ti piloti byli úplně v pohodě a ovládají to letadlo dvěma prsty na displeji 🙂 A někdy paradoxně bylo fajn vidět i video nějaké letecké katastrofy, s jak poškozený letadlem dokáží piloti bezpečně přistát.

Myslím, že když poletíme s dětma, bude to i díky tvým informacím v pohodě. Před nima mi lítání nevadilo, to až teď, že jsou ještě malí aby zůstali bez rodičů, kdyby něco. A ano, vím, že je větší šance té autonehody na D1 🙂

fokuska
2. mar 2020

@evka_s Lufthansa z Frankfurtu do San Francisca a naspat to bol posledny let kapitana Jürgena Rapsa, vsak ano? On bol tusim uplne prvy pilot na svete, ktory dostal "vodicak" na A380.
Tie videa zboznujem aj ja, je jednoducho skvely 🙂

janne318
2. mar 2020

@fokuska ono sú Tvoje pocity asi podobné, ako keď si v aute, ktoré je v šmyku - a Ty sa dívaš na strom pred sebou a vidíš, ako sa to auto na ten strom rúti. Lenže v lietadle je tomu tak len málokedy. Naozaj málokedy sa stane, že sa lietadlo strmhlav rúti dole zo svojej letovej hladiny. Aby nastala taká situácia, muselo by lietadlo buď stratiť vztlak a dostať sa do rotácie (čo sa deje v prípadoch, keď buď prekročí svoju minimálnu rýchlosť, alebo sa dostane do manévru, ktorý mu odtrhne spod krídel prúd vzduchu), alebo by sa strmhlav zrútilo, keby stratilo svoju aerodynamickú integritu (celistvosť) - čiže stratilo by napríklad podstatnú časť krídla, alebo chvost, alebo by mu odpadol celý motor, a pod. Predpoklad jedného aj druhého je ale naozaj takmer nulový. Rýchlosť len tak ľahko nestratí, pretože ak by mu aj vysadili hneď všetky motory, bude spomaľovať postupne (a piloti s ním budú samozrejme priamo úmerne tomu aj sklesávať, aby včas sadli). Na to, aby lietadlo v momente stratilo rýchlosť, musel by pilot v "rozbehnutom" lietadle zaradiť spätný ťah (reverz) - a taký blbec pilot sa teda ešte nenarodil, ktorý by také niečo spravil. 😂😅😁 Stratiť za letu napríklad krídlo alebo chvost by predpokladalo s niečím sa zraziť - a s čím? Vtáky tak vysoko nelietajú - navyše vták dokáže v najhoršom spraviť do krídla maximálne dieru, nie ho odtrhnúť. S druhým lietadlom tiež nie ("vďaka Ti Bože za TCAS" 😂😂), a zasiahnutie meteoritom tiež myslím nehrozí. 😅 Motor takisto lietadlo nestratí (ak by áno, prúser by bola nevyváženosť lietadla, nie absencia motora ako výkonnej pohonnej jednotky - pretože lietadlo by bolo razom na jednej strane takmer o 6 ton ľahšie, ako na druhej). Napríklad keď sa aj robí veľká generálka motora, po opätovnej inštalácii motora späť do lietadla musí lietadlo zabsolvovať náročné vibračné skúšky, takže šanca stratiť celý motor za letu je ozaj že snáď menšia ako tisícina percenta. 😉🙂 No a dostať lietadlo do manévru, ktorý by ho ohrozil, sa pilotom nepodarí, ani keby to chceli spraviť naschvál (fly-by-wire systém - už som ho tu spomínala). To sa snáď ani nedá porovnať - aký je predpoklad dostať auto do šmyku, a aký dostať dopravné lietadlo do rotácie. Ten pomer šancí je asi tak jedna k miliarde (ak nie viac). 😉😁

janne318
2. mar 2020

@fokuska ešte tak pre zaujímavosť doplním - akrobatické lietanie je súhrn manévrov spočívajúcich na riadnom páde. Čiže keď si bola niekdy na leteckých dňoch, alebo videla takéto video alebo záznam v telke, tak to, čo robia akrobatickí piloti - že vlastne každú chvíľu dostávajú naschvál lietadlo do pozície, v ktorom stratí vztlak a následne ho zas "naberú". 😉 Vedia čo s ním kedy majú spraviť, v akej rýchlosti a v akej výške - a proste fyzika nepustí. 😉😁

janne318
2. mar 2020

@221girl mrkni príspevok - moju odpoveď pre fokusku. Prepáč, neoznačila som Ťa, ale tá odpoveď patrí aj Tebe. 😉🙂😘

evka_s
2. mar 2020

@fokuska ano, ty vjdea nemají chybu 🙂 mě osobně to fakt velmi uklidnilo🙂

fokuska
2. mar 2020

@janne318 Ja to vsetko chapem, ale napriek tomu sa niekedy nejaka nehoda stane... ako padli tie maxy, ktore su teraz uzemnene, alebo nejake vynimocne situacie. Ano, mam to napozerane aj cez youtube a viem ze to su stotiny percent vsetkych letov.

Aj tie maxy ked im stale naklanalo nos dolu a nakoniec to uz nevedeli udrzat, tak asi neleteli strmhlav dole, ale cestujuci registrovali, ze sa nieco deje, ci nie? Ked klesas a zrazu vidis okolo seba hory (ako Smartwings...) alebo sa priblizujes stale viac a viac k oceanu, alebo mas popritom silne turbulenice, tak vidis, ze sa deje nieco, co neskonci dobre. Ci myslis, ze to do poslednej sekundy cestujuci nerozoznaju?

Lebo to je to jedine coho sa ja obavam, ze by som si uvedomovala co sa deje a co sa blizi. Ak lietadlo zostrelia, alebo exploduje tak, ze v stotine sekundy su ludia mrtvi, tak o tom nevies.
Ale v pripade ze s horiacimi motormi letis k zemi a ocakavas pad, naraz, vybuch... z tych pocitov by som sa asi zblaznila.

janne318
2. mar 2020

@fokuska registruješ to momentom, ako začneš vizuálne vnímať blízkosť zeme v spojitosti s rýchlosťou, akou sa lietadlo k zemi rúti. Pokiaľ nie je viditeľná zem (čiže kým sa lietadlo nachádza nad oblakmi, alebo pri vysokej oblačnosti síce pod oblakmi ale tak vysoko nad zemou, že nie je možné rozlišovať terén), nedokáže človek svojimi zmyslami vnímať ani uhol náklonu, ani výšku, ani rýchlosť (cíti len zrýchlenie, pokiaľ rýchlosť stúpa. Ak je konštantná, tak ani to nie). No a keď je lietadlo už tak nízko nad zemou, ako boli napríklad aj tie 737 MAX (čo bolo myslím v oboch prípadoch pod 4000 stôp, keď stratili vztlak) že v tej rýchlosti si dole za pár sekúnd. To je chvíľa kratšia, než keď v spomínanom aute vidíš, ako sa rútiš v šmyku na strom. Inak myslím si, že pri tých nehodách maxov sa drvivá väčšina pasažierov nestihla ani zorientovať, čo sa vlastne deje. 😞

fokuska
2. mar 2020

@janne318 Vdaka za vysvetlenie. Ak si neuvedomovali co sa deje, tak to je podla mna ta lepsia moznost.

janne318
2. mar 2020

@fokuska za málo, rado sa stalo. 😉🙂😘 Inak, umelý horizont je v lietadle preto taký dôležitý, že človek ako tvor pozemský naozaj nedokáže vizuálne odhadnúť náklon lietadla - ani priečny, ani bočný. A v rámci tréningu pilotov sa okrem iného trénuje aj to, aby sa piloti NIKDY nenechali zmiasť vlastnými subjektívnymi pocitmi, ale aby VŽDY verili prístrojom (preto sú horizonty v lietadle pre istotu tri, aby keď dôjde k poruche jedného, tak aby bolo jasné, ktorý je vadný - zvyšné dva budú ukazovať rovnako, ten nefunkčný ináč). V minulosti sa totiž stali nehody zapríčinené práve ľudským faktorom, kedy pilot viac veril takpovediac "sám sebe", ako prístrojom. A tie optické ilúzie môžu byť naozaj niekedy tak realistické, že je nevyhnutné doslova "naprogramovať" tréningom inštinkt pilota tak, aby veril lietadlu, nie svojim dojmom. 😁

fokuska
2. mar 2020

@janne318 Ano, minule som pozerala video presne o tej optickej iluzii, ked pilot bol presvedceny o niecom (podla svojho vnimania) a (aj) preto sa lietadlo zrutilo.

Ty by si mala mat taky kanal na youtube (napr ako Mentour pilot) ale v slovencine ;) mala by si tolko sledovatelov ze by ti to aj zarabalo :D

lenka2613
2. mar 2020

@janne318 dakujem, zase si ma ukludnila. radsej lietam s inou dospelou osobou ale nie vzdy sa to da, a nakolko maly uz bude mat v maji 4 a mala v juli 3 uz mozu lietat iba so mnou, nez mala mala 2 roky sme vzdy lietali dvaja. Len teraz uz kazdy povie ved to das, a ja sa potom zamyslam nad vsetkym moznym co sa moze stat a ako by som to riesila, ja som taky clovek ktory je radsej nachystany na najhorsie a potom nie som prekvapena. Ak by si niekde mala cestu do londyna urcite by som ta rada stretla na kavu alebo tak. ps: srdiecka boli odomna lebo si uzasna. Dakujem