Ako ísť na zápis dvojčiat do ZŠ?

karinki
3. feb 2011

Ahoj, chcela by som vedieť ako mamy dvojčiat vyriešili zápis dvojičiek do školy. Mám dve dievčatká, obe sú veľmi šikovné, ale každá je iná. Zaujímalo by ma, či by bolo lepšie, keby som išla s nimi oboma naraz k jednej učiteľke, alebo radšej s každou zvlášť, nakoľko jedna dcérka v prítomnosti tej druhej sa zvyčajne chová naschvál inak, ako je potrebné... Bojím sa aby neurobila zlý dojem, alebo niečo také, a zase by som chcela pre deti rovnaké podmienky pri zápise - t.j. rovnakú učiteľku... Neviem sa rozhodnúť čo by bolo z hľadiska detskej psychiky lepšie... Má niekto nejaký nápad?

bodka70
3. feb 2011

@karinki , ja dvojičky síce nemám ale ja som z dvojičiek dievčat. Obe sme chodili do tej istej triedy, dokonca aj na SŠ, až na výške sme sa "rozdelili" 😉 . Myslím, že takto to bolo dobré, napriek tomu, že sme boli obe dosť rozdielne povahy a tiež medzi nami bola určitá rivalita - to je hlavne medzi dvojčatami rovnakého pohlavia bežné.
S určitým predvázaním jednej z dvojičiek by som proste počítala, bol by to myslím len prechodný jav, kým by si každá našla svoje miesto, svoju "identitu" v triede. Ja sa pamätám, ako sme sa so sestrou niekedy až do krvi hádali a urážali, ale zároveň sme si boli veľkou oporou, hlavne keď niekto bol proti jednej z nás (nikto nesmel ublížiť mojej sestre 😉). Mali sme spoločné zážitky z triedy, spoločné výlety, pomáhali sme si s úlohami... O tieto pekné veci by si ich rozdelením do 2 tried pripravila, odcudzili by sa sebe, možno by ešte viac vzrástla ich súťaživosť - ktorá chodí do lepšej triedy, ktorá má lepšiu pani učiteľku...atď.
Skôr si myslím, že by si mala podporiť ich rozdielnosť v rámci 1 triedy, obliekať ich rozlične, dať ich na rozličné krúžky v rámci školy, poprosiť pani učiteľku, aby ich dala do rozdielnych lavíc, k iným deťom. Tak aby mali obe šancu vyniknúť v niečom inom, aby spolužiaci aj učitelia vedeli, že sú sestry-dvojičky ale zároveň že každá z nich je jedinečná a originálna.

bodka70
3. feb 2011

@karinki , až teraz som si všimla, že riešiš skôr problém zápisu, ako chodenia do jednej či dvoch tried. Ale aj v takomto prípade by som išla s oboma dievčatami naraz. To aký tam urobia "dojem", nie je pre úspešný zápis až tak podstatné, učiteľky zase z nejakého pár minútového stretnutia s dieťaťom nerobia siahodlné závery o povahe dieťaťa - podstatná je ich školská zrelosť, pripravenosť na školu, Napokon nemôžeš ich stále všade brať osobitne, musia sa postupne naučiť "hrať za seba" a neporovnávať sa so sestrou.

karinki
autor
1. júl 2011

@bodka70 Naozaj veľmi pekne ďakujem, že si mi napísala. Veľmi ma tvoja odpoveď ukľudnila a určite sa aj podľa toho zariadim, ešte raz ďakujem. K