icon

Ako pomôcť dvojročným dvojčatám začať rozprávať?

29. okt 2025

Zdravím mám 2 rocne dvojcatá . Narodené 38+5 zdravé . Všetko by bolo v poriadku len ma trápi že nechcú rozprávať. Majú "svoj" jazyk , ktorým cez deň medzi sebou rozprávajú. Ak prídu za mnou z niečim tak ústa ani neotvoria len mrnkaju. Maximálne na mňa zakročia AAAA!!! Ak im poviem aby zopakovali nejaké jednoduché slovo po mne tak sa zo mňa smejú.
Mám pocit že chýba je v Tom že boli dlho naučený mať cumlík cez deň aj večer aj počas spánku. Teraz im dávam cumlík len na spanie.
Čo mám robiť? Hodinku denne im púšťam detské pesničky na YouTube, čítame veľa veľa lebo sa im páči ak im čítam, stále dookola si opakujeme zvieratká veci farby. Poznajú čísla, abecedu,zvieratá......jedine čo im chýba je rozprávanie. Ako sa ešte dá pomôcť? Logopedičku by som volila ako poslednú vec. Ďakujem

mullerova46
29. okt 2025

@anonym_autor cumlík môže spôsobiť spomaleny vývoj reči. Nie sú svaly v ústach používane tak ako by mali. Treba deťom dávať chrúmať mrkvy, jablká, tuhú stravu nie kapsicky aby používali všetky svaly tváre a pokračovať k rozprávaní na nich 🙂 neurologicka by ti odporučila aj omega 3 a 6 mastné kyseliny (ryby olej) ktorý podporuje neurologicky vývin 🙂 hlavne že sa snažia aspoň vydávať zvuky. Syn má 2 roky a 3 mesiace a vie možno 10 slov a boli sme u neurologicky a povedala že má len spomalený vývin reči nič drastické čo sa nedovyvinie

anonym_494a20
29. okt 2025

Kolko presne maju? Lebo je rozdiel cestrvo dvojrocne deti a takmer trojrocne.
A teda rada podla mna newxistuje. Vela vela rozpravat oni nasavaju.. knizky, spievat si, vsetko komentovat..

autor
29. okt 2025
@anonym_494a20

Kolko presne maju? Lebo je rozdiel cestrvo dvojrocne deti a takmer trojrocne.
A teda rada podla mna newxistuje. Vela vela rozpravat oni nasavaju.. knizky, spievat si, vsetko komentovat..

Dva roky a mesiac

anonym_8fb753
29. okt 2025
@anonym_autor

Dva roky a mesiac

@anonym_autor Ja som hovorila celymi vetami ako 2 rocna. Syn zacal asi ako 30 mesacny. Hadaj, aky je medzi nami v "recneni". Nulovy, rapotacky sme obidvaja.

anonym_e7484d
29. okt 2025

Niektore deti v 2r proste este nerozpravaju. Bez ohladu na to, ci su to dvojicky.

tenerifka
29. okt 2025
@anonym_autor

Dva roky a mesiac

@anonym_autor chlapci vacsinou zacinaju rozpravat neskor.... A ak maju partaka, ktory im sekunduje, tak dovi dopo...a velakrat sa rozrozpravaju az po 3.roku

anonym_c07e20
29. okt 2025

Skúšaj ďalej nejaké youtubove videá, oni sa naučia rozprávať, budú nútené.

mistymay33
30. okt 2025

@anonym_autor mame v rodine dvojicky - chlapcov, teraz maju 3,5 roka a doteraz skoro nerozprávali normalne. Oni dvaja mali svoj jazyk (hatlanina) a tym spolu komunikovali. Inak fakt len par slov. Teraz ako zacali chodit do skolky a musia komunikovať s inymi tak rychlo napredujú.

kassandra25
30. okt 2025

@anonym_autor a to je taký problém? Moj syn nerozprával, ani ked mal 3 roky. Lebo hemisferu v hlave mal vyvinutu na opacné, ako je slovenský jazyk, ale rozumel, ako tvoje deti, ktore sa z teba smeju.

anonym_8894c3
30. okt 2025

U nas tak isto,ked chcem aby zopakoval svoje meno ani zvuk.Poviem mu to aj skratkou a nic,ale ked mu poviem kolko mas rokov,to hned ukaze na prstekoch.Ukazuje,ze chce a my uz len hadame.Ale rozumie a ked nerozumie,tak premysla,ze co to chceme od neho a potom sa zoberie a odide.Ale vecsinou rozumie,tiez sa utesujeme skolkou,ze tam uz snad zacne pekne rozpravat.

basska_b
30. okt 2025

Moj syn sa rozhovoril v 2.5roku a isiel rovno cele vety. A furt sa pyta preco, preco. Moj brat vraj takisto. Dlho mal cumel, ale podla mna to nebolo o tom. Dokonca vie povedat L krasne, co vraj cumel, palcek aj flasa kazia. Pri logopedovi budes musiet platit hodinove sedenia a on im len da opisovat obrazky, to mozes robit aj ty doma

parvinka0001
30. okt 2025

Moje dvojky 37.tt šli do škôlky ako nemy film oni medzi sebou vedeli svoje a druhých neriesili .do škôlky šli keď mali 2 a 10 mesiacov v septembri a v decembri už bol veeeelmi krásny posun v reči . Tvoje majú ešte času a času

mullerova46
30. okt 2025
@anonym_c07e20

Skúšaj ďalej nejaké youtubove videá, oni sa naučia rozprávať, budú nútené.

@anonym_c07e20 určite nie je dobrá rada dávať deťom pozerať videá, z nich sa nenaučia rozprávať, je to pasívne počúvanie.