Ako uľahčiť 2r. synovi vstup do cudzojazyčných jaslí?

veve10
16. sep 2012

Ahojte. Vec sa má takto: už pár mesiacov žijeme v zahraničí a pár rokov ešte asi budeme. Prišiel čas dať syna do jasličiek, avšak po 1.-syn je so mnou doma 2 roky, je na mňa veľmi naviazaný, od detí uteká a dospelých sa bojí, resp. nedôveruje im, po 2.-v jasliach nebude nikomu rozumieť a nikto nebude rozumieť jemu, čo celú situáciu s adaptáciou ešte zhoršuje. Povedali mi, že jeden deň tam chvíľku s ním môžem ostať a potom už začneme "na ostro". Neviem si to predstaviť...rada by som ho tam na pár týždňov dala iba na doobedie, aby si postupne zvykal...najprv možno iba na 3 hodinky, neskôr by tam už aj obedoval a potom by sme to skúsili už na celý deň. Chcela by som poprosiť o rady, ako postupovať - ak je to možné od mamičiek čo majú s niečim podobným skúsenosť. Nechcem syna traumatizovať a nechcem, aby si vopred vytvoril voči škôlke odpor následkom čoho by bol každodenný boj a plač. Ďakujem za rady!

efffa
16. sep 2012

@veve10 Ahoj myslím, že si robíš zbytočné starosti aj ja som maminou 2 roč. dievčatka a máme alebo mali podobný problém s bátim sa detí a dospelých bolo to ťažke obdobie no snažila som sa chodiť s ňou čo najviec medzi deti .....je to prechodný stav po pár mesiacoch to prešlo ,dieťa si vytvorí prirodzenu potrebu kotaktu s inými deťmi aj ked u tých bojazlivých je to pomalšie hlavne ho netreba do ničoho nútiť a rešpektovať jeho bojazlivosť. Učitelám v jasličkách treba dôverovať vedia čo je najlepšie pre detičky a tvoja prítomnisť to bude len zhoršovať prvé týždne budú ťažke , hlavne Ty musíš byť silná, dieťa sa rýchlo adaptuje chápem ťa aj ja som si tým prešla a dnes malá nemá žiadny problém a dokonca mám niekedy ju problém odtial dostať. Čo sa týka jasličiek a cudzieho jazyku s malou sa od mala rozprávam po nemecky a síce nerozpráva po nemecky rozumie mi ,malé deti oproti dospelým chápu cudziu reč úplne inak počúvaju a hladajú súvislosti a učia sa ovela rýchlejšie budeš sama prekvapená ako rýchlo bude rozumieť s týmto mám skusenosti učila som malé deti cudzí jazyk tak , že som sa s nimi rozprávala len cudzou rečou a vôbec im to nevadí práve naopak vzbudí to v nich záujem. Hlavu hore všetko dobre dopadne držím palce Eva

albireo
16. sep 2012

@veve10 tiez zijeme v zahranici, dcera isla do jasli ako 14 mesacna, neskor sme kvoli stahovaniu menili jasle, tazke v priberu kalendarneho roka vlastne zacinala 2x.
Ziadne problemy sme s adaptaciou nemali, deti sa velmi rychlo prisposobia a na zaciatku aj ked neovladaju patricne vyrazy v pre nich cudzom jazyku, si pomozu gestikulaciou. Nasa mala ma teraz v skolkarskej triede niekolko bilingvalnych deti, este pred rokom pri hre bezne pouzivala slovencinu a jej kamoska spanielcinu.Dnes sa spolu rozpravaju po dansky. Zalezi samozrejme aj od moznosti a vole personalu v institucii,kde bude tvoj maly chodit. U nas maju bohate skusenosti s bilingvalnymi detmi, takze sa im po jazykovej stranke patricne venuju.
kedze planujete byt v zahranici dlhsiu dobu, radim -z vlastnej skusenosti -hovorit na dieta doma po slovensky a nmedzi detmi v jasliach cudzim jazykom.

veve10
autor
16. sep 2012

@efffa @albireo zabudla som dopisat, ze ja este lokalnym jazykom nehovorim...sme tu este len par mesiacov, takze bohuzial to synovi ulahcit po tejto stranke zatial nemozem.

sisulka7
16. sep 2012

Ako pisu ostatne maminky,deticky si velmi rychlo zvyknu. Mame u nas v jaslickach dve deti, ktorej sú inej národnosti a rodicia sú obaja inej národnosti. My sme s nimi od zaciatku komunikovali s rodicmi v anglictine a deti si velmi osvojili jazyk. Na zaciatok nam teraz jedna mamicka dala papierik, kde su zakladne veci v rodnom jazyku malej, keby nieco, ale inak deti sa dohovoria super aj rukami nohami a velmi rychlo si osvoja i cudzi jazyk. Drzime palce.-))

lenka_b
16. sep 2012

@veve10 Ahoj, ja som moju malu tiez davala od dvoch rokov, teda este ani dva roky nemala, ked isla do jasli a pacilo sa jej. Plakala len rano, ked sme ju nechavali a potom bola v pohode. My sme mali dovolene s nou tam chodit 3 dni, aby si zvykla. Je pravda, ze im rozumela, ale nebol to problem. Kamoska davala malu do skolky od 2.5 roka a tiez tak, ako vravis - mala vedela len po slovensky a po anglicky nic, ale naucila ju, ako sa pyta na zachod a ako sa povie, ze je hladna a smadna. V skolke najprv plakala a potom si zvykla a po anglicky zacala hovorit po asi 2 tyzdnoch a teraz je plynula v anglictine. Deti si zvykaju velmi lahko a aj sa lahko ucia.
Zara tiez mala v jasliach jedneho Poliacika, ked nastupil, nevedel povedat nic po anglicky a ani nicomu nerozumel. Za dva tyzdne sa naucil zaklady a dokazal pochopit, co od neho chcu a za 2 mesiace uz sam rozpraval plynule. Neboj, zvykne si 🙂 Len tie zaciatky su tazke.

marlene
16. sep 2012

ja som syna davala do jasli,ked mal 1,5 roka,hovorila som s nim len po slovensky,prvy tyzden som s nim byvala doobeda,ale kazdy den som cas skracovala a je pravda ,ze kym som to niesla ja tazko,niesol to tazko aj syn. akonahle som zmenila moj postoj,vycitil to a bolo to pre nas lahsie. hned prvy tyzden sa skamaratil s dievcatkom s juhoslavie,ta nevedela po nemecky ani slovo ,moj syn hej,ale viac po slovensky a vytvorili si vlastnu rec-nikto im v jasliach nerozumel ked sa s nou rozpravali a rozpravali sa nou az kym nesli do skoly 🙂
uvidis,zvladne to , deti sa ucia rychlejsie a id eto u nich automaticky.

bubelko
20. sep 2012

@veve10 ak syn uz rozprava, a vie si pytat pit, jest a podobne, tak by som napisala kratky slovnik pre ucitelky, aby vedeli, co maly chce. on nebude frustrovany, ze mu nikto nerozumie. ja som takto davala listok, ked som davala starsieho do hortu a tiez pani, ktora ho chodila obcas po veceroch strazit.
a co sa jeho adaptacie tyka - neboj sa, zvykne si rychlo a po pol roku bude rozumiet aj rozpravat v cudzom jazyku lepsie ako ty 😉

veve10
autor
22. sep 2012

@bubelko @marlene vdaka za rady...tak dufam, ze to syn zvladne realtivne v pohode ako vravite. On sa totiz naozaj dost boji ludi aj deti...sama som zvedava. Teraz som ho mala po roku choreho a myslim, ze to chytil v jednych z tych jasliciek (co sme sa tam boli len pozriet)...ale na choroby som viac menej pripravena, viem, ze deti v skolkach su non-stop chore...hlavne dufam v co najprijatelnejsiu adaptaciu. 🙂 Uz som videla vela jasli a bola som tam vzdy s nim a mam dojem, ze uz vie o co ide, lebo vzdy ked si ideme nejake dalsie obzriet, tak hned ma taha za ruku a krici "von!, von! von!" 🙄

katinam
26. sep 2012

@veve10 drzim palce, nas to tiez o mesiac caka v Dakare, nas synator ide do francuzskej skolky. Sme prave v LIS, ak by si chcela vyskusat, ako budu chlapci na seba reagovat, mozeme sa stretnut, s nim aspon nebude mat jazykovu barieru. A daj vediet, ak by si potrebovala vyrazy pre skolkarsky slovnik. 😉

janahri
10. jan 2013

ahojte, dnes riesim aktualne tuto problematiku. Moja laska je prvykrat hodinu sam v jasliach, kde nikomu nerozumie ani slovko. Modlim sa a bojim sa ako to zvladneme. Vcera velmi plakal, po 15 min. ma ucitelka volala - a bola som tam potom s nim. Dnes ma poslali uplne prec, co si myslim, ze je lepsie... o pol hodinku idem pre neho. Prosim Ta veve10, napis mi ako ste to zvladli. Dakujem... Neviem sa ani sustredit co tu pisem. Davam tomu 2 mesiace kym si zvykne/me... dakujem inak za povzbudenie z clankov.

marienkaefer
2. jún 2013

@janahri @veve10 ahojte, chcem sa len spytat ako ste nakoniec tie jasle zvladli...My sme zacali asi pred mesiacom,ale strasne dlho sme tam museli denne spolu chodit na hodinu a pol, vraj aby si zvykol na prostredie a ludi- teraz neviem, ci si skor nezvykol na to,ze som tam s nim... Syncek ma 20 mesiacov a minuly tyzden som ho uz mala nechavat postupne 15, 20, 30 min. sameho. Cely cas preplakal, kazdy den 😢 Takisto uz len pri slove jasle zacne aj doma plakat. Od zajtra ma ostavat uz na hodinu, ale bojim sa , ci aj tu celu nepreplace, neviem, ci ho to nejako nemoze poznacit, ci robime spravne...Neviem, ci je problem, ze im nerozumie, alebo len je naozaj tak silne naviazany na mna. Ak mate nejake rady, budem vdacna.

koniarova
2. jún 2013

@janahri Ako to zvládol malinký?

zmena303
2. jún 2013

my ideme na to az o 2 mesiace ale mala nejde do jasliciek ale ku opatrovatelke aby si zvykla na cudzich ludi a potom o rok pojde do jasliciek medzi ine deti. Ja som ju nechcela hned rovno davat do jasliciek lebo je podla mna este malinka ma len 6 mesiacov

veve10
autor
3. jún 2013

@janahri @marienkaefer @zmena303 @bubelko
pozdravujem vas baby.
Prepac janahri, ze som neodpisala, ale nechodim vobec na MK a kedze si ma nedala do odpovede, nedostala som ani mailove upozornenie. 😉 Ako to u vas dopadlo?
Kedze uz preslo skoro tristvrte roka od zalozenia temy, podelim sa s mojou skusenostou. Do jasliciek chodil moj syn zhruba mesiac a mesiac pred tym som tam s nim chodila denne na par hodin...potom som ho tam nechavala sameho na pol hodku, na hodku, neskor uz aj na obed. Bola to bohuzial ziva katastrofa. Ja som dost otrly typ, takze som to najprv niesla v pohode a snazila sa to tak podat aj syncekovi. Bohuzial, nepomohlo. Stale tam plakal, plakal ked som odchadzala a aj ked som po neho prisla. Neskor plakaval vraj iba "etapovo" (proste si na mna spomenul a plakal), jedaval pomenej (inac je papkac) a velmi malo spaval. Vysledok bol, ze behom toho mesiaca, kedy tam byval cely den dostal doslova do depresie. Ked som po neho prisla do skolky, ocil ma uplne uplakane, cervene so strasnymi kruhami pod ocami. Aby som ho potesila, vzdy som s nim isla do parku, kam sme prisli a namiesto toho, aby sa hral ako dovtedy, iba sedel a "cumel do blba" - proste totalna apatia. Nepatrim medzi mamicky, ktore si myslia, ze tak male dieta moze mat "depku", zda sa mi to nonsens, ale mali ste ho vidiet - strasne smutny pohlad. Dokonca, ked sme raz stretli jedneho znameho, tak ten sa zhrozene na neho pozeral a pytal sa ma, ze co sa malemu stalo, ze vyzera dost zle. Vyzeral ako smutny upir...srdce mi pukalo. Myslim si, ze take male deticky by sa mali iba hrat a tesit zo zivota a nie takto "cudesne trpiet".
A tak som sa rozhodla zobrat ho odtial prec. Nastastie prisli na 2 tyzdne rodicia. Vyuzila som to na to, aby som si okamzite nasla opatrovatelu (mala som viacero pohovorov) a zaroven, aby si syn mohol trosicku na nu aspon za par dni zvyknut, nez moji rodicia odisli. Obavala som sa aj reakcie na nu, lebo bola prenho uplne cudzia a tiez nehovorila po slovensky. Paradoxne a chvalabohu si na nu zvykol a ostal s nou bez problemov a uplne bez slz. Asi pomohlo to, ze bol v domacom prostredi.
Pani sa o neho stara od minuleho novembra...dlho to bolo uplne v pohode, teraz opat maly robi miestami sceny a srdcervuco place, ked rano odchadzam, ale ked su sami, je uplne v pohode. Jazyk uz rozumie celkom dobre, ale nemozem povedat, ze by plynule hovoril...ved este nehovori plynule ani po slovensky. 🙂
Teraz akurat spekulujeme, ci ho dat od septembra, ked bude mat 3 roky do skolky. Stale sa boji deti, uteka od nich a ak sa uz s niekym hra, tak stale ku mne odbieha, alebo ma dokonca pri tom musi drzat za ruku. 🙄 Nezda sa mi to uplne v poriadku a chcem ten jeho neopodstatneny strach nejako odohnat, ale viem, ze to nepojde donutenim. Asi s tou skolkou este pockame...uvidime co a ako, lebo vobec nie som nadsena, ze je stale sam.

bubelko
4. jún 2013

@veve10 to ma mrzi, ze to takto vypalilo. ale nasli ste dobre riesenie a to je dobre. hlavne, ze ste teraz spokojni vsetci.
myslim, ze ten strach z deti ma asi v sebe, ale snad ho to vekom prejde. deti su rozne. jedno sa skamarati rychlo, ine pomalsie. ved aj u dospelych je to tak 😉
tak drzim palce, aby sa vam dobre darilo 🙂

marienkaefer
4. jún 2013

@veve10 Dakujem za odpoved, asi ste to vyriesili spravne, myslim, ze podla Tvojho popisu tam syncek dost trpel a presne tohoto som sa bala aj ja. Neviem, ci mozem povedat, ze nastastie sme zaciatkom tyzdna akoby zacali aj novu fazu, pretoze ako som pisala, min. tyzden cely cas v skolke preplakal, ale vcera vraj len par krat ho to chytilo a dnes uz len pri odovzdavani. Ked som ponho prisla vcera aj dnes, hral sa s detmi a usmieval sa na mna 🙂 , uplna zmena, ani neverim,len vravim su to len dva dni, konecne som vsak nevidela uplakane dieta. Hadam mu to vydrzi...
Nech Vam to potom vyjde, ked syncek znovu nastupi do skolky!