icon

Rodičovský príspevok pre mamičky dvojičiek a trojičiek - petícia

ivetanr
22. sep 2020

Ahojte dvojmamky... Napadlo ma či sa nejak nespojime a nespravíme petíciu.. Ide o to že dvomamky a viac mamky by sme žiadali vyšší rodičovský príspevok. Ak žena porodí jedno dieťa tak dostáva 370€. Ak žena porodí dve deti súčasne tak rodičovský príspevok dostáva 462€. Ak teda pracovali pred MD. Čiže na naše druhé dieťa akoby dostávame len 92€. Len 25% navýšenie. A ja sa pýtam prečo? To druhé dieťa nepotrebuje plienky, oblečenie a jedlo? To druhé dieťa je niečo menej? Skúsime s tým niečo spraviť?

Strana
z3
lenuliatko84
23. sep 2020

@sara07 ked som bola v zahranici tak robotnicka trieda co tam bola nezila ovela lepsie ako robotnicka trieda tu co neustale nieco ziada od statu.dala som vypoved cez tehotenstvo,nemala som narok na matersku,poberala som rodicovsky 2,5 roka a maly ma 5 a ja stale nerobim lebo ma stale v jeseni a v zime sople a vtedy ho do skolky nedam.nic od statu neziadam ,lebo ani na nic narok nemam.a manzel sa o nas paradne stara,ze chodime aj niekolko krat do roka na dovolenku a to zijeme na slovensku.ale manzel je sikovny,nasiel si pracu a za 3 roky sa stal riaditelom firmy

simca06022011
23. sep 2020

@esyco123 a z kade máš, ze to neviem? 🤦‍♀️

ivetanr
autor
23. sep 2020

Takže všetky dvoj troj mamky nabuduce si neplánujme dve deti naraz.. Ako sme si to mohli dovoliť súčastne dve deti a potom niečo žiadať 🙂 Niektoré ženy sú spokojné s tým čo majú a nemuseli sa ozývať a riešiť. A hlavne tie čo nemajú dvojičky. Pekný deň vám želám 🙂

ivetanr
autor
23. sep 2020

A áno.. Pridavok na dieťa je pridavok na dieťa smiešnych 25€ určite aj s tym ste spokojne. A rodičovský prispevok je rodičovský ale tiež z toho rodičovského ide všetko pre to dieťa... Pridavok na dieťa je dvojmo, veď nám tym zalepili oči ale keby sa to bolo obratilo tie sumy tak to už nie.. Čaute 🙂

adulik2
23. sep 2020

Mna by zaujimalo ci si vsetky 2-3 mamky robili deti so štátom alebo s matovicom ked chcu od nich prachy? Hm?

tilko
23. sep 2020

@ivetanr nech by bol systém nastavený akokoľvek, tak sa nájde skupinka, ktorá bude nespokojná...nie som dvojmamka a ani trojmamka....ale mám dve deti...jedno bude mať 12 a druhé má 2... materskú som mala teraz 75% z platu, čo je už niečo lepšie ako 55% keď som bola na MD so starším....keďže mám už niekoľko rokov odpracované mám nárok na vyšší RD, pri prvom dieťati to bolo omnoho menej...keď porovnám náklady na dieťa teraz a pred tými cca 11 rokmi....no neviem neviem...dovážali sme si Nutrilon z ČR a Maďarska a takisto plienky, v tej dobe akurátne začal rozmach OC ale zohnať Next, H&M...no maminky chodili nakupovať do zahraničia a popredávali na bazárikoch, prípadne sa robili hromadné objednávky...a apky na stráženie detí...hahaha...kto mal videopestúnku bol frajer a aj to nemohol mať v dome hrubé múry inak mu bola nanič...tým som chcela povedať, že sa všetko postupne vyvíja a netreba brať všetko hneď tak čierno...a na všetko sa sťažovať a domáhať sa niečoho...teraz nezačnem dupkať nožičkou a vykrikovať, že nemám plat ako keď som chodila do práce a doma ďalší hladný krk a že chcem viac peňazí lebo mám doma síce jedno malé dieťa (nie dve či viac rovnako narodených) ale mám doma ešte pubertiaka, ktorý tiež potrebuje zaplatiť veci do školy, na krúžky, chce sa obliecť a začína jedávať ako za dvoch....takže maminky viac naraz narodených detičiek ...nemyslím si, že ste o niečo ukrátené len vy a že je to nespravodlivé...my čo máme viac detí, tiež musíme míňať peniažky aj na tie staršie....a ešte taká blbá poznámka...deti zvyčajne nemávajú len jedného rodiča...takže okrem rodiča na MD alebo RD je tu ešte druhý rodič! a je jedno či žije s dieťaťom alebo nie, ale má povinnosť postarať sa o potomka (až na niektoré extra prípady, ale to je do inej témy)

esyco123
23. sep 2020

@simca06022011 Z tvojho príspevku:

...."Rovnako ako som citala pred 10r.. mlada mamina, nepracovala, nema narok na MD, ale iba rodicak... ale aj ta mamina nakoniec odrobi do dochodku vsetko to, co odrobi aj ta mama, ktora nastupila na MD o 2-3 roky neskor...(samozrejme vynimky su vzdy, ale pre vacsinu to plati)..."
Ale asi som ten "výkrik do tmy" zle pochopila ak si to myslela inak. Prepáč.

esyco123
23. sep 2020

@tilko Pekne napísané. Prosím ťa, čo si - tie čo máme dve deti s vačším rozdielom tam to druhé už nič od štátu nepotrebuje😀 . To len tie dve a viac naraz narodené či skoro po sebe majú mať nárok. 😉

matkahelka
23. sep 2020

@ivetanr co v zahranici krasne funguje? kde v zahranici moze byt doma zena 3 roky a este za to aj dostava €? na to som fakt zvedava...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
23. sep 2020

@ivetanr uvedom si, ze dostanes 462€ a si doma. DOMA. su zeny, ktore chodia do prace denne a tolko mesacne nezarobia. a davka, ktoru dostavas je Rodicovsky prispevok na starostlivost o dieta. PRISPEVOK. Stat ti prispieva na to, ze sa o deti staras. Ak by ti aj otec tvojich deti PRISPEL tolko, co stat, za to, ze sa o deti staras, vyzijes nadstandardne. Neprestava ma udivovat, ako si statnu kasu poniektore mylite s dojnou kravou... Len natrcat ruku a stat nech sa stara!

matkahelka
23. sep 2020

@fidka79 amen! do bodky suhlasim! vsetci zavidime zapadniarom, aku maju zivotnu uroven a ako sa tam ludia dobre maju. nemci, francuzi, skandinavci, vsetky matky po par mes.klusu do roboty a deti smer jasle/opatrovatelka. A stat im na tie jasle neprispieva. Tu su zeny luxusne doma 3 roky, este za to beru aj nemale € a stale nie je dobre. 220 €, bolo malo, 370€ bolo malo...

sara07
23. sep 2020

@fidka79 google , iné nevieš ?

sara07
23. sep 2020

za mna to nie je fér, lebo ak niekto má 3 deti po sebe po 3 rokoch dostáva viac, a maminka čo má 3 naraz dostane menej
a pre tie čo vonku a podobne , my žijeme tu v tejto krajine za týchto podmienok
ktoré nie sú fér voči maminkam s dvojičkami a podobne
nik si predsa nevyberá či bude mat dvojičky alebo nie

matkahelka
23. sep 2020

@sara07 3 deti po sebe po 3.rokoch dostava viac??? ci mas 1, ci 3 deti po sebe, dostavas len jednu davku- bud materske alebo rodicak. viac ma tak akurat rodi.pridavky

sara07
23. sep 2020

@matkahelka v podstate ano aj ked je to jedna dávka lebo takto na trojičky máš 3 roky a ideš makat, a pri 3 detoch máš 9 rokov a potom ideš makat
ak by sme to zobrali že kolko ktorá vloži do systému , je to jasné
tá čo vlastne na tomto priklade vloží do sysému viac dostane menej
nehovoriac že štát za teba za tu dobu plati zravotnu atd a to tiež nie je zo vzduchu ale z daní
reálne nech to zoberieš akokolvek tak je mamička trojičiek ukratena
ano rd nie je na to aby sa z toho dalo vyžit

pitusa
2. mar 2021

@ivetanr ked ppheram diskusiu tak tie co takuto situaciu nemaju, nesuhlasia. Cest vynimkam. Preto si myslim ze je zbytocne sa takych pytat na nazor. Ja dvojky mam a vitam takuto iniciativu. Ono deti mam s mojim muzom. A akonahle od neho stat prestane vypalovat neborazne odvody na kadejake “skupiny”, radi si vsetko zaplatime sami a uzivime si vsetkych 5 deti bez prispevkov. Pokial stat natahuje paprcu a z mojho platu vypaloval x rokov 40%, z jeho platu 40%, ( a z mojho zase po case bude) tak ma zaujima ako sa ku mne na 3 roky financne postavi aj on. Skusme to! 🙂

Strana
z3