icon

Aké úžitkové rastliny použiť na oddelenie plota so susedmi?

Včera o 09:42

Máme asi 20 metrov pletivového plota so susedmi a veľmi dobre si vychádzame. Teraz si za plotom spravili veľkú terasu so sedením. Ako by ste to oddelili?
Betónový plot neprichádza do úvahy, rovnako ani tuje.
Najradšej by som tam vysadila niečo úžitkové a popínavé. Čo myslíte, bolo by vhodné kiwi alebo vinič?

anonym_5d912b
Včera o 09:48

Slušnosť je podľa mňa nič rýchlorastúce ani popínavé na hranici pozemku, resp. tesne pri plote nevysádzať. Jednak je to silno údržbové a zo susedovej strany problematické "krotiť" prerastajúce časti.

katarinaba
Včera o 09:49

No a myslela si na udrzbu? Lebo susedom to pojde na ich stranu a oni to pravdepodobne robit nebudu chciet - navyse z vinica im bude padat "bordel" na pozemok, prilaka to hmyz - obzvlast osy pojdu na sladke.
Existuju rozne "plachty" ktore su polopriehladne, daju sa uz aj s nejakym peknym vzorom kupit. Alebo bambusove pasy napr.
Ja by som k takemuto plotu nevysadzala nic rastuce.

cacianka
Včera o 10:04

"rýchlorastúce" riešenie je hustá plastová tkanina na potrebný úsek,( stavebniny, záhradníctva). druhá voľba kríky napr. vavrínovec a pod.
Naj - dohoda so susedom, aby nemali výhľad na váš pozemok a riešil to on.
(môžeš mu nastaviť zrkadlo - ak má žiarlivú ženu, behaj na pozemku polonahá 🙂 sama suseda tam dá zábranu . a opačne )

janka_266
Včera o 10:14

rýchle a pekné riešenie je pripevniť plot z liesky alebo bambusu a pred to si môžete vysadiť, čo to ešte zjemní

doriiis
Včera o 10:20

20 metrov viniča? Byť tvojím susedom, tak ten betónový plot urobím sama. Vieš koľko bordelu z toho je? Daj tam vavrinovec a mas po probleme

ivicatolic
Včera o 10:49

@anonym_autor prečo to chcete oddeliť vy?

anonym_b6f0b4
Včera o 10:49

Ja mám posadené ríbezle a egrese ale meter od hranice pozemku. Ak chceš popínave tak k tomu treba oporu, stĺp atď, to môžes dať rovno aj pletivo.

anonym_91a224
Včera o 10:55

Mali sme takto spolocny plot zo susedom aj tie sietky na pletive,ale mali sme aj zivy plot,ten muz strihaval aj vysku aj sikru.Moj sen bolo mat betonove ploty okolo celeho pozemku,aj tak sme urobili na nasom pozemku sme si spravili betonove ploty,a mame pokoj.Nikto nic nevidi,nikoho nikto nerusi a hlavne je to bez udrzbove.

anonym_cb381e
Včera o 11:05

my mame muchovniky, chutne plody aj pekny vzhlad, ale su redsie.

anonym_791679
Včera o 11:16

Daj tam zmiesany jedly zivy plot, Ake riky sa pouzivaju si najdes na internete. Strihat to mozes tak aby nezasahoval ani k susedovi ani vam neuberal z pozemku. Vinic je tiez moznost, ale ten zas az tak nezacloni ak chces z neho aj nejaku urodu. Kiwi ma specificke podmienky na podu, preferuje skor nizke pH, takze ak mate vapenatu podu darit sa mu nebude

anonym_160ede
Včera o 11:29
@katarinaba

No a myslela si na udrzbu? Lebo susedom to pojde na ich stranu a oni to pravdepodobne robit nebudu chciet - navyse z vinica im bude padat "bordel" na pozemok, prilaka to hmyz - obzvlast osy pojdu na sladke.
Existuju rozne "plachty" ktore su polopriehladne, daju sa uz aj s nejakym peknym vzorom kupit. Alebo bambusove pasy napr.
Ja by som k takemuto plotu nevysadzala nic rastuce.

@katarinaba
Co komu pada to neriesime hovorime o vacsich starych mestkych zahradach, ja mam plnu strechu garaze susedovych hrusiek a druheho suseda orech je viac na nasej strane a nasa 50 rocna borovica je viac u susedov 🙂.

katarinaba
Včera o 11:45
@anonym_160ede

@katarinaba
Co komu pada to neriesime hovorime o vacsich starych mestkych zahradach, ja mam plnu strechu garaze susedovych hrusiek a druheho suseda orech je viac na nasej strane a nasa 50 rocna borovica je viac u susedov 🙂.

@anonym_160ede to si ty a tvoj sused na starych pozemkoch, ale tu sused si urobi velku terasu, kde mu nic neprerasta od suseda, planuje tam sedavat, odpocivat. A zrazu, na tu vsetku krasu si tam suseda nasadi vinic na plot. Listy, hrozno, ucholaky, osy - sa urcite podakuje ked si pojde sadnu a pod epedou sa budu chladit ucholaky. Uz tu bola tema - a to si autorka spravila na balkone v bytovke len posedenie - nevyuziva, lebo sedenie plne havede. A to co bude prerastat, bude sused strihat? Urcite nie. A ak by aj, nahodou to pokasle a vyschne pol rastlinstva - to este len budu krasne susedske vztahy.

alenkatt
Včera o 12:02

@anonym_autor naši majú kríky muchovnika

alenka58
Včera o 12:06

akurát dnes sused po troch rokoch usúdil, že brečtan ktorý zasadil pri plote je plný hávede a dáva to preč je to cca 15 metrov a ide tam dať drevené platne po celej dlžke z Obi, vyzerajú pekne a my sa tešíme lebo ten brečtan som stále ostrihávala čo prerastal k nám, ono je to ťažko zlikvidovať to bude určite ešte rašiť, ale hlavne že to odstraňuje

anonym_160ede
Včera o 12:27
@katarinaba

@anonym_160ede to si ty a tvoj sused na starych pozemkoch, ale tu sused si urobi velku terasu, kde mu nic neprerasta od suseda, planuje tam sedavat, odpocivat. A zrazu, na tu vsetku krasu si tam suseda nasadi vinic na plot. Listy, hrozno, ucholaky, osy - sa urcite podakuje ked si pojde sadnu a pod epedou sa budu chladit ucholaky. Uz tu bola tema - a to si autorka spravila na balkone v bytovke len posedenie - nevyuziva, lebo sedenie plne havede. A to co bude prerastat, bude sused strihat? Urcite nie. A ak by aj, nahodou to pokasle a vyschne pol rastlinstva - to este len budu krasne susedske vztahy.

@katarinaba
Zda sa ze si riadne prekombinovala a pre teba najkrajsia zahrada je grecka - beton natrety na zelene a par kverinacov muskatov. Inac susedia s tym prisli maju tam pozdls plota nasadene ibisteky ktorym sa moc nedari a chcu ich vytrhat, ja mam z nasej strany ribezle, egrese .
Plot je stary pletivovy tak daco nan dat beton oni nechcu

katarinaba
Včera o 12:36
@anonym_160ede

@katarinaba
Zda sa ze si riadne prekombinovala a pre teba najkrajsia zahrada je grecka - beton natrety na zelene a par kverinacov muskatov. Inac susedia s tym prisli maju tam pozdls plota nasadene ibisteky ktorym sa moc nedari a chcu ich vytrhat, ja mam z nasej strany ribezle, egrese .
Plot je stary pletivovy tak daco nan dat beton oni nechcu

@anonym_160ede mas uplnu pravdu

eliska13
Včera o 12:42

@anonym_autor daj tam photiniu rýchlo rastie a je pekná, alebo vavrinovec, ak máš energiu tak bambus

anonym_b581e0
Včera o 12:44
@anonym_b6f0b4

Ja mám posadené ríbezle a egrese ale meter od hranice pozemku. Ak chceš popínave tak k tomu treba oporu, stĺp atď, to môžes dať rovno aj pletivo.

@anonym_b6f0b4 to je nízke nie?

cacianka
Včera o 12:57
@anonym_b581e0

@anonym_b581e0 nízke, riedke , autorka chce asi dosiahnuť vyššiu úroveň ochrany pred pohľadmi od susedov.
ten priestor sa dá riešiť aj tak, že si pred plot umiestnite treláž, na ktorej sa bude popínať rastlina/ -ny akú chcete vy. v medzere budete mať prístup upravovať rastlinu ako chcete, k susedovi sa ťahať nebude ani listy mu tam nemusia padnúť. treláž dáte len na miesto, kde bude prirodzene robiť bariéru pred pohľadmi. dostať kúpiť hotové panely, drevo, kov, alebo vám vyrobí niekto šikovný.
prípadne stačí pár stĺpov, natiahnuť pletivo a to nechať obrásť

anonym_bda431
Včera o 13:12

@anonym_autor Priamo popinave na plot, nie je dobry napad. Ale ako pisala kocka nado mnou, trelaz, prip. inu oporu pre popinavky. My mame stlpiky asi meter, mozno trochu viac, od plota, natahane droty na nich a ku nim sme zasadili maliny, cernice, vinic, cucoriedky a drienky. Potom nam clonenie pokracuje neuzitkovymi rastinami a tam sme dali uz bez opory vavrinovce. Ten meter odsadenia ti zabezpeci lahsiu udrzbu aj zber urody zo strany od suseda. Kazdopadne to cloni iba v lete, ked su listy. Preto ten vavrinovec, ten ma listy aj v zime a dali sme ho tam, kde travime vela casu celorocne.

autor
Včera o 13:26
@eliska13

@anonym_autor daj tam photiniu rýchlo rastie a je pekná, alebo vavrinovec, ak máš energiu tak bambus

@eliska13
Vonku v zahrade nam namiesto neinvazivneho predali invazivny takze mame dzunglu, a bambus nikdy viac 😱

anonym_b581e0
Včera o 13:42
@anonym_autor

@eliska13
Vonku v zahrade nam namiesto neinvazivneho predali invazivny takze mame dzunglu, a bambus nikdy viac 😱

@anonym_autor kúp niečo stalo zelené, alebo wisteriu rastie rýchlo a pekne kvitne, ale potrebuje dobrú oporu.Ja som sadila od susedov photiniu raz ročne ostriham je pekná červená a listy má aj v zime

anonym_b6f0b4
Včera o 14:01
@anonym_b581e0

@anonym_b581e0 ríbezle 1,5m josta aj 2,5m

autor
Včera o 14:54
@anonym_b6f0b4

@anonym_b581e0 ríbezle 1,5m josta aj 2,5m

@anonym_b6f0b4
Dakujem tu jostu kupim, ja sadim len " cudnosti" prave som objednala lokvat uvidim ci tu prezije, aj vonku robim podobne, takto vyzera nase dracie ovocie ked kvitne

veselo_neveselo
Včera o 15:52
@janka_266

rýchle a pekné riešenie je pripevniť plot z liesky alebo bambusu a pred to si môžete vysadiť, čo to ešte zjemní

@janka_266 bambus radsej nie, to rastie jak dive, u nas je invazivne a tazko sa toho zbavuje. Lepsie su bezne rychlorastuce kriky.

anonym_b581e0
Včera o 16:22
@anonym_autor

@anonym_b6f0b4
Dakujem tu jostu kupim, ja sadim len " cudnosti" prave som objednala lokvat uvidim ci tu prezije, aj vonku robim podobne, takto vyzera nase dracie ovocie ked kvitne

@anonym_autor ty bývaš v lese🤣tak to vyzerá naokolo.Musi to byť krasne

janka_266
Dnes o 05:07
@veselo_neveselo

@janka_266 bambus radsej nie, to rastie jak dive, u nas je invazivne a tazko sa toho zbavuje. Lepsie su bezne rychlorastuce kriky.

@veselo_neveselo nehovorím vysadiť, ale plot z neho, také prepletané to je a veľmi pekne to vyzerá. ono sa to pripevňuje páskami na už existujúci pletivový plot https://www.vingo.sk/prutena-zastena-na-plot/?v... niečo takéto