Ako zmeniť mokrý kompost na sypký?
Ahojte, viem, že otázka mimo zamerania stránky - ale tak vy tu všetko viete 🙂
Dva roky máme kompost - takú tú plastovú búdku, s vekom.
Keď pozerám nejaké videá, tak všetci majú ten kompost taký sypký? Ako hlinu. Ten môj je ako hnoj, mazľavý, také. Dávam tam iba veci, čo tam patria. Len možno nie v správnom pomere.
Viem ešte z tohto "hnoja" spraviť sypký kompost? Ak áno, ako?
Nejaká chémia? Videla som "urýchľovač kompostu", pomohlo by to?
Vopred ďakujem za rady.
To, čo opisuješ (mazľavá, hutná hmota), je typický kompost s prebytkom vlhkosti a dusíka (tzv. “zelené” materiály) a nedostatkom vzduchu a “hnedých” zložiek. Nie je to chyba, je to len nevyvážený proces – a dá sa to opraviť.
Prečo je tvoj kompost “hnoj” a nie sypká hlina
Najčastejšie dôvody:
veľa kuchynského odpadu (šupy, zvyšky, tráva)
málo suchého materiálu (lístie, kartón, drevná štiepka)
málo vzduchu (kompost sa neprekopáva)
príliš vlhké prostredie v uzavretom kompostéri
Dá sa to ešte zachrániť?
Áno. Aj “rozbehnutý mokrý humus” sa dá preklopiť do kvalitného kompostu.
Ako z toho spraviť sypký kompost
1. Okamžite pridaj “sucho a vzduch”
Toto je najdôležitejšie:
Pridaj vo väčšom množstve:
suché lístie
nastrihaný kartón (bez farieb a plastov)
papierové servítky, papierové obaly
piliny / hobliny (ak máš)
suchú trávu (nie čerstvú v hrubej vrstve)
👉 pravidlo: na 1 vedro mokrého materiálu daj aspoň 1–2 vedrá suchého
2. Premiešaj (otoč kompost)
Ak sa dá:
celý obsah premiešaj alebo aspoň “prevrstvuj”
rozbi zlepené mokré kusy
Bez vzduchu sa to bude stále meniť na kašu.
3. Zníž vlhkosť
Ak je to vyslovene mokré:
nechaj otvorené veko pár dní (ak neprší)
pridaj viac kartónu – funguje ako “špongia”
4. Urýchľovač kompostu – áno, ale…
Urýchľovače:
obsahujú baktérie alebo dusík
môžu pomôcť NA ZAČIATKU alebo pri studenom komposte
Ale:
nevyriešia problém pomeru materiálov
bez suchých zložiek to neurobia sypkým
👉 čiže: môže pomôcť, ale až ako doplnok, nie riešenie
5. Trpezlivosť (dôležité)
Keď to vyrovnáš:
prvé zlepšenie vidno za 2–4 týždne
plne sypký kompost z toho bude po ďalších mesiacoch
Ako má vyzerať správny kompost (do budúcna)
Drž pomer:
2–3 diely “hnedé” (suché)
1 diel “zelené” (kuchynské, tráva)
Rýchla diagnostika tvojho stavu
Podľa popisu:
máš príliš veľa “zeleného” a vody
chýba ti “kostra” (kartón/lístie), ktorá robí štruktúru
Dajú sa kúpiť extra dazfovky. Musí zo polievať
@anonym_98a056 ona to má premokrené
nie je to uplne mimo zamerania stranky, nakolko tu sa fakt riesi uplne vsetko podla mna. 😂
@zuzulienocka78 to je problém ten plastovej búdy s vekom. My máme kompost vzadu v záhrade vykopaný v zemi, čiže aj inak vyzerá, prebytočná vlhkosť sa odparí, vsiakne a tak.
Ak maz moznost, tak ho pouzi aspon na mulcovanie pod stromy a kriky. Na zapracovanie do zahonov velmi vhodny nie je ale ako mulc posluzi. Alebo ho rozprestri na plochu a vysej do neho zelene hnojenie, o par tyzdnov to mozes zapracovat do pody kultivatorom. A pre buducnost treba spravne vrstvit. Ak nemas z vlastnych zdrojov dost uhlikatej, teda hnedej, suchej hmoty, tak vyuzi napriklad kartony. Ked budes davat do kompostu pokosenu travu, tak len tenku vrstvu, na nu vrstvu kartonov (treba si priebezne robit zasoby, hnede kartony bez potlece (ostranit z krabic vsetku izolepu), rolky od toaletaku, prelozky z vajec su vhodne na kompostovanie) a az tak dalsiu vrstvu travy. Alebo, ak sa da sprav si zasoby drevenej stiepky a tu priebezne pridavaj do kompostu vzdy, ked pridavas nieco zelene. Pri najhorsom sa da pouzit aj hlina zo zahrady, ak mas odkial nakopat.
Ak maz moznost, tak ho pouzi aspon na mulcovanie pod stromy a kriky. Na zapracovanie do zahonov velmi vhodny nie je ale ako mulc posluzi. Alebo ho rozprestri na plochu a vysej do neho zelene hnojenie, o par tyzdnov to mozes zapracovat do pody kultivatorom. A pre buducnost treba spravne vrstvit. Ak nemas z vlastnych zdrojov dost uhlikatej, teda hnedej, suchej hmoty, tak vyuzi napriklad kartony. Ked budes davat do kompostu pokosenu travu, tak len tenku vrstvu, na nu vrstvu kartonov (treba si priebezne robit zasoby, hnede kartony bez potlece (ostranit z krabic vsetku izolepu), rolky od toaletaku, prelozky z vajec su vhodne na kompostovanie) a az tak dalsiu vrstvu travy. Alebo, ak sa da sprav si zasoby drevenej stiepky a tu priebezne pridavaj do kompostu vzdy, ked pridavas nieco zelene. Pri najhorsom sa da pouzit aj hlina zo zahrady, ak mas odkial nakopat.
@viestta No práve ja mám mini záhradu - teda nemám kde ten kompost moc použiť - ale dávam tam nakosené, aj strihám ruže alebo také somariny, to tam dávam, z mini záhrady.
A prosím ťa - je lepšie, keď je zatvorený? Lebo ja ho mám otvorený a premýšľam, že ak do neho prší, že asi aj to je problém, aj je problém veľa vlhkosti. Použijem kartón teraz.
To, čo opisuješ (mazľavá, hutná hmota), je typický kompost s prebytkom vlhkosti a dusíka (tzv. “zelené” materiály) a nedostatkom vzduchu a “hnedých” zložiek. Nie je to chyba, je to len nevyvážený proces – a dá sa to opraviť.
Prečo je tvoj kompost “hnoj” a nie sypká hlina
Najčastejšie dôvody:
veľa kuchynského odpadu (šupy, zvyšky, tráva)
málo suchého materiálu (lístie, kartón, drevná štiepka)
málo vzduchu (kompost sa neprekopáva)
príliš vlhké prostredie v uzavretom kompostéri
Dá sa to ešte zachrániť?
Áno. Aj “rozbehnutý mokrý humus” sa dá preklopiť do kvalitného kompostu.
Ako z toho spraviť sypký kompost
1. Okamžite pridaj “sucho a vzduch”
Toto je najdôležitejšie:
Pridaj vo väčšom množstve:
suché lístie
nastrihaný kartón (bez farieb a plastov)
papierové servítky, papierové obaly
piliny / hobliny (ak máš)
suchú trávu (nie čerstvú v hrubej vrstve)
👉 pravidlo: na 1 vedro mokrého materiálu daj aspoň 1–2 vedrá suchého
2. Premiešaj (otoč kompost)
Ak sa dá:
celý obsah premiešaj alebo aspoň “prevrstvuj”
rozbi zlepené mokré kusy
Bez vzduchu sa to bude stále meniť na kašu.
3. Zníž vlhkosť
Ak je to vyslovene mokré:
nechaj otvorené veko pár dní (ak neprší)
pridaj viac kartónu – funguje ako “špongia”
4. Urýchľovač kompostu – áno, ale…
Urýchľovače:
obsahujú baktérie alebo dusík
môžu pomôcť NA ZAČIATKU alebo pri studenom komposte
Ale:
nevyriešia problém pomeru materiálov
bez suchých zložiek to neurobia sypkým
👉 čiže: môže pomôcť, ale až ako doplnok, nie riešenie
5. Trpezlivosť (dôležité)
Keď to vyrovnáš:
prvé zlepšenie vidno za 2–4 týždne
plne sypký kompost z toho bude po ďalších mesiacoch
Ako má vyzerať správny kompost (do budúcna)
Drž pomer:
2–3 diely “hnedé” (suché)
1 diel “zelené” (kuchynské, tráva)
Rýchla diagnostika tvojho stavu
Podľa popisu:
máš príliš veľa “zeleného” a vody
chýba ti “kostra” (kartón/lístie), ktorá robí štruktúru
@anonym_848dd8 No, odkrytý ho mám, veru asi veľa vody :-/
@viestta No práve ja mám mini záhradu - teda nemám kde ten kompost moc použiť - ale dávam tam nakosené, aj strihám ruže alebo také somariny, to tam dávam, z mini záhrady.
A prosím ťa - je lepšie, keď je zatvorený? Lebo ja ho mám otvorený a premýšľam, že ak do neho prší, že asi aj to je problém, aj je problém veľa vlhkosti. Použijem kartón teraz.
@zuzulienocka78 zakryvaj ho ale teraz neprsi, nechala by som ho otvoreny, nech preschne. Ked bude prsat tak ho zakry.
Teraz nieco odober zo spodu a necha rozprestretej preschnut, potom sa to bude dat pouzit, ak ked to nebude "to prave orechove"
My mame aj plastovy velky komposter. Roky. Tento rok som ho rusila, zeminu preosiala. Mali sme ho stale otvoreny. Nic extra sme tam nesypali, ziadny extra postup, kartony uz vobec nie, ani sme ho nemiesali. Je ale pravda ze tak prirodzene sme to striedali, sem tam pokosena trava, potom burina z role, konariky, listy, kuchynsky bio odpad, ale nie varena strava.. a teda tu zeminu z neho som mala paradnu, vonavu, sypku. Zrejme ste tam davali prilis vela nejakej "cerstvej" mokrej zlozky. A myslim ze 2 roky je malo na kvalitny kompost, to potrebuje cas..

Dajú sa kúpiť extra dazfovky. Musí zo polievať