icon

Poraďte mulčovaciu kôru do trvalkových záhonov

21. jún 2026

Ahojte prosím poraďte mulčovaciu kôru do trvalkových záhonov, s ktorou máte skusenosti a ste s ňou spokojní. Kúpili sme v lidli a vyzerá hrozne a smrdí... potom mi manzel kupil farebnú drevenú stiepku ale ja tam chcem asi niečo prírodné.... ďakujem vopred

anonym_52cf8b
21. jún 2026

Mulč vyschne a vtáci, mačky... ho potom rozhadzujú kade-tade. Videl som také veľké, hrubé kusy borovicovej kôry (ako keby ploské "kamene", len to boli hrubé kusy kôry). Ale cena je cca 3-násobná ako obyčajný (často po rozbalení škaredý) mulč.

anonym_6b731b
21. jún 2026

Ja dávam kôru z Lidla 😁

anonym_97795b
21. jún 2026

Pouzivam hocijaku, ktoru kupim, hlavne aby jej bolo aspon 5 cm. To, ze kora po rozsypani smrdi je normalne, uz v nej zacali pracovat huby a plesne, ktore ju budu rozkladat na ziviny prijatelne pre rastliny. Ked preschne, tak nebude smrdiet. Ked chces investovat, tak sa daju zohnat aj sisky na mulcovanie, obcas ich predavaju statne lesy. Dalsia moznost su kakaove supky, ale k nim sa tak lahko nedostanes. Piniovu koru kupis aj nefarbenu a v roznych frakciach, len tam je cena tiez inde ako u beznej kory na mulcovanie

maca1984
21. jún 2026

Kupovali sme vždy úplne obyčajnú v lokálnom záhradníctve. Smrdelo to len kým to preschlo. Časom ma ale prestalo baviť zametať to okolo čo povyhadzovali vtáky, mačky. Dali sme píniovú kôru.

glorikarebeka
21. jún 2026

Piniova kôra
Na spodok daj obyčajnú z lidla a na vrch piniovu kôru

marca12
21. jún 2026

Ja davam piniovu koru. Do mensich zahonov davam len piniovu koru a na vacsie plochy davam na spodok vrstvu obycajnej lacnej kory a vrch zasypem piniovou. Ta piniova vydrzi roky,takze sa oplati kupit,aj ked je drahsia.

maminkadeticiek
21. jún 2026

Piniova kora malicka 2-4 cm vyzera velmi dibre a je to prirodny material.V zivote mi to ziadny vtak nerozhadzal ako sa tu pisalo.Ale je trosinku drahsia.Mulz je lacnejsi ale tiez musis natrafit na dibry,reso.dobre skladovany.Lebo bila som spokojna s Agro ale napr.teraz som natrafila na zle akladovany,zaoareny zaplesniveny.Cize tazko,do toho sacku asi nikdy nevidis.Ale urcite taketo prurodze materialy ako strky a kamene.

anonym_e73f1c
21. jún 2026

@anonym_autor
Donedávna to moja mama poctivo plela, ale nedávno som to vyriešila netradične – navozila som tam hromadu ihličia( mame ho plnu zahradu) Záhradník to síce neschvaľoval, pretože tvrdil, že ihličie je kyslé, ale podľa rady AI je suché ihličie už prakticky neutrálne. Nevyzerá to síce najlepšie, ale nikomu sa to nechce rozhrabávať

autor
21. jún 2026

Ďakujem za odpoveď, a rozrastajú sa vám rastlinky v tej piniovej kore?

nickneznamy
21. jún 2026

Ahoj, zamiešam sa trošku do témy. Na záhony sme dali čiernu fóliu, čo na ňu okrem kameňa? Prípadne nejaký fajn kameň, len nie dunajský, ani tie rôzne farebné… Kôra je asi blbosť, keďže sa neprichytí do pôdy…
Až teraz som zistila, že od tej fólie sa už upúšťa a používa sa stále menej a menej.

zuzudrnda
21. jún 2026

My sme dali na drticke posekané prúty z viniča, aj drevene konáre. Co je aktuálne. Keďže záhon mame na husto, pokosena tráva z trávnika. Ta keď uschne, postupne ju nevidno. Mulc tak vôbec nekupujeme.

autor
21. jún 2026
@nickneznamy

Ahoj, zamiešam sa trošku do témy. Na záhony sme dali čiernu fóliu, čo na ňu okrem kameňa? Prípadne nejaký fajn kameň, len nie dunajský, ani tie rôzne farebné… Kôra je asi blbosť, keďže sa neprichytí do pôdy…
Až teraz som zistila, že od tej fólie sa už upúšťa a používa sa stále menej a menej.

@nickneznamy presne, nedavno som ju vytrhala, drzali sa pod nou slizniaky a rastliny sa dobre nerozrastali

anonym_b7446a
22. jún 2026
@marca12

Ja davam piniovu koru. Do mensich zahonov davam len piniovu koru a na vacsie plochy davam na spodok vrstvu obycajnej lacnej kory a vrch zasypem piniovou. Ta piniova vydrzi roky,takze sa oplati kupit,aj ked je drahsia.

@marca12
Ano, vacsia piniova kôra super ukáže, ma nádherné červené/mahagónové odtiene. A áno, je drahšia, ale dlho vydrží. Len si treba dať pozor, lebo lacná hnedá "piniova kora" nie je piniova kôra, ale obycajna borovicová. Mnoho ľudí sa uz nechalo takto nachytať.

marca12
22. jún 2026
@anonym_b7446a

@marca12
Ano, vacsia piniova kôra super ukáže, ma nádherné červené/mahagónové odtiene. A áno, je drahšia, ale dlho vydrží. Len si treba dať pozor, lebo lacná hnedá "piniova kora" nie je piniova kôra, ale obycajna borovicová. Mnoho ľudí sa uz nechalo takto nachytať.

@anonym_b7446a Ja mam jednu varku aj tej borovicovej a ta je tiez pekna uz hadam aj 7 rokov.

anonym_b7446a
22. jún 2026
@marca12

@anonym_b7446a Ja mam jednu varku aj tej borovicovej a ta je tiez pekna uz hadam aj 7 rokov.

@marca12 Ano, je pekná aj ta, ked je kvalitná. Ja som myslela tak, ze vela ludi kupuje "piniovu", lebo najdu lacny inzerat, ze piniova kôra a je to v skutočnosti borovica.

btus
26. jún 2026
@nickneznamy

@nickneznamy čierna fólia, alebo akákoľvek geotextília je sŕŕŕŕŕť pre rastliny.