icon

Prečo modrá hortenzia kvitne tento rok ružovo?

13. aug 2026

Baby, minulý rok bola hortenzia krásne modrá a teraz ide skoro celá do ružova. Je na rovnakom mieste, nič som nepresádzala, iba som jej na jar dosypala nový substrát. Je toto pôdou? Dá sa ešte počas kvitnutia niečo spraviť, aby bola zase modrá, alebo už až budúci rok? Ďakujem 🌸

anonym_37b6be
13. aug 2026

mala si ju polievať hnojivom ktorý je určený na modrú hort.
Mne sa stalo min. rok to isté. Tento rok mi spálilo slnko - ale bola modrá.

anonym_adc300
13. aug 2026

@anonym_autor je to substrátov a hnojivom, modrá farba je reakcia na konkrétnu látku v hnpjive pre modré hortenzie, keď ta látka nie je hortenzie sa vracia k svojej prirodzenej farbe. A ešte ju aj treba polievať dažďovou vodou, nie tvrdou vodovodnou, ktorá mení pH substratu

marci9
13. aug 2026

Hortenzia musí byť zasadená v tieni, v kyslej pôde /rašeline/, polievaná dažďovou vodou s hnojivom na modré hortenzie. Toto hnojivo obsahuje hliník, ktorý spôsobuje modré sfarbenie kvetov.

2691
13. aug 2026

@anonym_autor stačí kúpiť hnojivo, ktoré zároveň okysluje pôdu. Je dostať kúpiť v takej čiernej fľaši. Alebo na jednu krhlu pridať štamperlík s octom 😛

anonym_805d51
13. aug 2026

farba kvetu zavisi od kyslosti pody a hlinika, ak tozabezpecis je modra, inak sa podla toho meni na cervenu, ruzovu az bielu 🙂