Ako vytvoriť rozprávku pre 3-ročné dieťa?
Moje 3 rocne dietatko ma velmi rado, ked mu pred spanim poviem aj rozpravku o nom. Uz mame taky ritual, ze mu precitam rozpravku z knihy. A potom este chce rozpravku o sebe. A uz mi dochadzaju napady. Prosim ake rozpravky rozpravate detom o nich? Lebo, ked rozpravam syncekovi rozpravku o nom, je este radsej ako ked citame rozpravky z knih.
V tomto je top moja svokra, ona dokaze extrahovat nieco z toho dna a to mu povie s tym, ze tam zapoji nejake sovy, slimaka, macku, nieco ako ten prvok pribehu, to nadprirodzeno. To je talent proste, na nu by som to nikdy nepovedala.
Mame synov a toto dokaze moj muz. Vacsinou zo synov urobi v rozprávke auta, bagre, monster trucky. Opisuje ako velke maju kolesa, presypaju piesok atd.😅 Tiez mozes nieco vymyslieť na dievčenskú nôtu. Nech je z nej princezna, kvietok, včielka. Cokolvek 🙂
Neboj sa použiť fantáziu, zo skúseností, čím väčšia blbosť pre teba, tým viac sa to deťom páči. Ja som raz vymyslela synovcovi rozprávku o tom, ako sa raz pohádali rímske čísla na hodinovom ciferníku a tým tam nastal chaos a nikto nevedel, ktoré číslo kde na byť, az potom jedna číslica sa ujala vedenia a určila, ktoré číslo vedľa ktorého sa na postaviť.... A celá rozprávka bola o tom, že 3 sa postavila vedľa 4, a tak dalej.... Ja som sa v duchu chytala za hlavu, že čo to je za hlúposť, a synovec odvtedy roky chcel iba túto rozprávku, keď som ho uspavala ja, bola jeho obľúbená.
Ja by som tvojej dcérke asi vymyslela, ze je krásna vila s trblietavými krídlami a ružovou sukňou a letí ponad lúky, stretne tam kvietky, vcelicky, lienky, s každou sa pozdraví. Dala by som nejakú zápletku, napr ze zrazu prišla letná búrka z ničoho nič a ona sa zmokla a so zmoknutymi krídlami nemohla letieť a ostala smutná. Niekto jej však prišiel na pomoc, schovali sa, dostala teply čajík na zohriatie a sušienky, zrazu aj slniečko vyšlo a slnečné lúče jej vysusili krídla a už mohla znova veselo letieť.
Moji maju daco podobne tiez radi, ale nie vymyslene. Realne veci im hovorim… ked sme byvali tam a tam.. paci sa im aj (pre deti upraveny) pribeh o tom, ako sa narodili. Atd.
Videla som na internete knihy kde daju do pribehu meno dieťaťa. Napríklad Miško ide do školy a také. Idem ti najst odkaZ.
https://www.mojaoblubenakniha.sk/osobné-detské-...{AdGroupName}&utm_term=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA-5a9BhCBARIsACwMkJ6DIMtwwHEn6cNwa4YFc7U0RqLDi37VY-WWmRkz7mkEUxI1QTheBGAaAjS1EALw_wcB
Dieťaťu nevadí ani ta istá rozprávka či ten istý námet…
Vymyslam niekedy zo zazitkov z dna...napr,ked si nechcu upratat, tak o hrackach ktore odisli, lebo si mysleli, ze ich nik nelubi. Ked sa rano trepe pre uces do skolky, tak o rozhadanych vrkococh...
Este skus do hociakej rozpravky z knizky vlozit jej meno a ona ho bude hovorit ,ked budes citas...vzdy jej daj znamenie, aby ho povedala...napr miesto cervena ciapocka...bolo eaz dievcatko, ktore sa volalo cervena....das znamenie a ona povie svoje meno....to nasu tiez bavilo🙂

A keby tie z knih citas tak ze budu o nom?